Kamene podľa znameniaKamene podľa znamenia

Spájanie drahokamov so znameniami zverokruhu je dlhou a spoločensky pomerne akceptovanou tradíciou. Okúzľujúca jedinečnosť drahých kameňov, podobne ako výnimočnosť konštelácií hviezd na oblohe, odjakživa v ľuďoch evokovala potrebu prisudzovať im vlastnosti vyzdvihujúce, či stimulujúce určité osobnostné črty. Podobne i vzácnosť výskytu a unikátne fyzikálno-chemické vlastnosti drahých kameňov viedli k úvahám o ich liečivej sile.

Častou biblickou referenciou sa v tomto ohľade stal takzvaný Áronov náprsník, ktorý tvoril súčasť kňazskej tuniky spomínanej v knihe Exodus. Pozostával z dvanástich drahokamov zasadených v dekorovanej kovovej platni a zoradených v štyroch radoch (po troch kameňoch) pod sebou. Tento šperk nosil kňaz na hrudi a slúžil mu na komunikáciu s bohom. Prvým kto popísal súvis náprsníka so zverokruhom bol rímsky historik Jozefus v prvom storočí n. l.

Zvyk stotožňovať konkrétne kamene s obdobiami narodenia sa však u širšej verejnosti začal postupne vyskytovať až od šestnásteho storočia. S tým, ako získaval na popularite, vznikla i potreba nahradiť nejednoznačne definovaný zoznam drahokamov z Áronovho náprsníka aktuálnejším. Úlohy sa ujala asociácia združujúca amerických klenotníkov a v roku 1912 tak vznikol moderný zoznam kameňov zverokruhu. Variantov má hneď niekoľko a menia sa podľa krajín pôvodu, i toho, či sú kamene spájané s mesiacmi roka alebo znameniami zverokruhu.

Šperky s kameňmi stotožňovanými s časom narodenia nie sú len skvelým darčekom k narodeninám, ale aj klasickým spôsobom vyjadrenia individuality ich nositeľa. Pravda, nie každý je naklonený interpretácii osobnosti na základe horoskopu, no i skeptici iste ocenia nesporné estetické kvality týchto drahokamov, o prípadnom placebo efekte vyvolávajúcom pozitívne psychologické reakcie ani nehovoriac.

 

Symboly znamení horoskopu na starovekých hodinách Torre dell′Orologio

 Baran (21.3.-20.4.)

Býk (21.4.-20.5.)

  Blíženci (21.5.-20.6.)

Rak (21.6.-22.7.)

Lev (23.7.-22.8.)

Panna (23.8.-22.9.)

Váhy (23.9.-22.10.)

Škorpión (23.10.-22.11.)

Strelec (23.11.-21.12.)

Kozorožec (22.12.-12.1.)  

Vodnár (21.1.-19.2.)

Ryby (20.2.-20.3.)

 


  Baran (21.3.-20.4.)

Znamenie baran - Aries

Charakterizovaný výbojnosťou, odvahou a ambíciou, baran sa rád púšťa, niekedy strmhlav, do nových výziev. Býva rozhodným, motivovaným a sebavedomým lídrom, ktorý dokáže energicky viesť ostatných. Jeho priamy a nekomplikovaný prístup sa nezaoberá detailmi, čo preňho však môže byť prekážkou v situáciách s komplikovanými nuansami. Vtedy sa môže jeho temperamentná podnikavosť razom ocitnúť v bode dezorientácie. Odvaha, nebojácnosť a silná vôľa konať môžu tiež znamenať tendenciu k neuváženým krokom.

Toto ohnivé znamenie potrebuje najmä upokojiť svoj vnútorný chaos a zmätok, v čom mu výborne pomáha diamant. Ten zároveň ovplyvňuje nielen jeho pozitívne, ale aj negatívne stránky, ktoré premieňa na kritické sebahodnotenie v podobe uznania vlastných tienistých stránok. Diamant baranom prináša vyrovnaný život a bohatstvo.

 

 

Vlastnosti barana - živel: oheň, planéte: Mars, drahokamy: diamant, rubín, farba: červená

Tvrdosť, jas a dokonalý tvar sú najčastejšie skloňovanými vlastnosťami tohto vyhľadávaného drahokamu. Chemicky ho tvorí čistý uhlík, pôsobením vysokého tlaku vytvarovaný do unikátnej kryštalickej podoby. Diamant, ako taký nie je výnimočne vzácny ani drahý, čomu nasvedčuje aj jeho časté priemyselné využitie. Avšak zriedkavé sú väčšie, celistvé kusy využívane v šperkárstve. Najväčšie ložiská sa nachádzajú v Afrike, Rusku a Kanade.

Ďalším z kameňov, ktorý toto znamenie perfektne dopĺňa je rubín, ktorý má schopnosť potlačiť ich egoizmus. Povzbudzuje tiež tvorivú stránku, kedy pomáha barana priviesť k objaveniu nových možností, ktoré doteraz nevidel. Využijú ho najmä pri učení. Rovnako ako diamant, aj rubín prináša baranovi pozitívny život.

Čo robí červeň dokonalého rubínu tak podmaňujúcou je nahradenie 1% iónov hliníka v zlúčenine oxidu hlinitého (Al2O3) chrómom. Mení sa tak absorpcia svetla dopadajúceho na drahokam a výsledkom je, že jeho povrch odráža len hlbokú červenú. A čo viac, zmenou vlnovej dĺžky odrazeného svetla dochádza aj k vzniku vábivého, mierne fluoreskujúceho lesku.

Ďalšie drahokamy s potenciálom, aspoň symbolickým, harmonicky doladiť povahové črty považované za typické pre ľudí narodených začiatkom jari, sú dúhový obsidián (spirituálne prebudenie, uzemnenie v realite), jaspis (kreativita), jantár (ochrana), alexandrín (citová rovnováha) a dúhový fluorit (komunikácia).

 

Rubín
Zlatý náhrdelník s rubínovým príveskom
Briliant Zlatý diamantový zásnubný prsteň

 


   Býk (21.4.-20.5.)

Znamenie býk - Taurus

Každý Taurus sa rád vyžíva v pokojnej a uvoľnenej atmosfére, obklopený idylickým a mierumilovným prostredím, plným krásy, lásky a hojnosti. Rád si užíva komfort a luxus, nie je mu cudzia fyzická slasť, ani príjemné pocity vyplývajúce zo starostlivosti o jeho osobu, hraničiacej s rozmaznávaním. Žiadne pôžitky však býk nechce zadarmo. Je si dobre vedomý hodnoty vytrvalej práce a premyslenej investície, dokáže ísť tvrdo, neoblomne a sústredene za svojim cieľom, a má i vysokú odolnosť voči nepriazni osudu. O plody svojej práce sa tiež rád úprimne podelí. Odvrátenou stránkou býčej povahy je občasná zaťatosť, nevôľa meniť smer a názory, podráždenosť a sklon k prehnanému hedonizmu.

Hlavnými kameňmi býkov sú tzv. kráľovské drahokamy smaragd a zafír. Na toto večne tvrdohlavé znamenie pôsobia tieto kamene upokojujúco, a dodávajú mu možnosť utriedenia myšlienok. Pomocou smaragdu sa ľahšie uvoľňujú pocity radosti, po ktorých častejšie túži po komunikácii, vďaka ktorej dokáže jednoduchšie pracovať s konfliktmi. Rovnako vďaka nemu rozvíja aj svoju empatiu.

 

 

Vlastnosti býka: živel: zem, planéta: Venuša, drahokamy: smaragd, zafír, farba: zelená, hnedá

Najvýstižnejší popis smaragdu ukrýva už jeho názov – smaragdos v gréčtine znamená „zelený drahokam“. Aby sa však drahý kameň kvalifikoval na smaragd nestačí mu kombinácia chemického zloženia (hlinitokremičitan berylnatý) a farby odtieňa zelenej. Iba sýtozelený, výrazne saturovaný odtieň s jasom asi 75% (na škále od bezfarebnej po nepriehľadnú čiernu) je znalcami vnímaný ako reprezentatívny a hodný tohto označenia.

Zafír býkovi zase prináša základnú vlastnosť, ktorou disponuje najmenej – a tou je trpezlivosť. Vďaka nemu tiež posilňuje a prehlbuje rodinné vzťahy, a samotné zakotvenie v živote. Zafír naplňuje jeho dušu novou silou. Učí ho, ako odblokovať emócie, no na druhej strane ovládať vlastné pocity.

Zafír je minerálnym korundom, čiže kryštalickou formou oxidu hlinitého (Al2O3) s malým množstvom iných prvkov. Typicky má modrú farbu, no hodnotné sú aj žlté, fialové, oranžové a zelené drahokamy tohto druhu. Jeden z najslávnejších zafírov, Bombajský Zafír, má pôvod na Srí Lanke a hviezde nemého filmu Mary Pickfordovej ho venoval jej manžel Douglas Fairbanks.

Ako komplement býčej nátury môžu poslúžiť aj tigrie železo (hĺbavosť), perla (spiritualita), avanturín (kľud a vyrovnanosť), koral (ešte viac umocňuje vytrvalosť) a dúhový fluorit (komunikácia).

 

Smaragd
Zlatý prsteň so smaragdom
Zafír Zlaté zafírové náušnice

 


  Blíženci (21.5.-20.6.)

Znamenie blíženci - Gemini

Prapôvod duality blížencov spočíva v tom, že sa museli rozdvojiť, aby sa stihli venovať mnohým záujmom a záležitostiam, v ktorých boli zainteresovaní. Túto dvojakosť si ale netreba vysvetľovať ako dvojtvárnosť, či nebodaj pokrytectvo, lebo blíženci spravidla pri svojom konaní nemávajú žiadnu skrytú agendu. Sú hraví, zvedaví a plní entuziazmu za spoznávaním nových vecí, koníčkami, či pracovnými úlohami. Bývajú tiež priateľskí a zhovorčiví, bez problémov nadväzujú sociálny kontakt. No stáva sa aj, že ich nadšenie rýchlo vyprchá, s ním sa stratia výdrž i trpezlivosť a nahradia ich nezáujem a nuda.

Nesústredenosť blížencov prameniaca z ich dvojakosti im často komplikuje schopnosť rozhodovania, či ponorenia sa do problému o niečo hlbšie. V tomto smere im výrazne pomáha citrín, ktorý podporuje rozhodnosť a vytrvalosť. Žltá farba v ňom zároveň rozvíja kreativitu a vedie ho k emočnej rovnováhe. Z tohto hľadiska blížencom výrazne pomáha tiež jantár, ktorý zjednodušuje ich rozhodovacie schopnosti.

 

 

Vlastnosti blíženca: živel: vzduch, planéta: Merkúr, drahokamy: citrín, akvamarín, farba: žltá, fialová

Citrín je kryštál nadobúdajúci farby od bledej žltej po tmavú hnedú. V prirodzenom stave je relatívne zriedkavý, preto sa na komerčné účely produkuje hlavne tepelnou úpravou ametystu alebo iných kryštálov. Niekedy sa citrín a ametyst môžu v kryštáli vyskytovať spoločne, vtedy vzniká zaujímavý dvojfarebný ametrín. Najväčším producentom citrínu je Brazília.

Veľmi podobný vplyv má na blížencov tiež akvamarín, ktorý vnáša do ich života vnútornú jednotu a slobodu rozhodovania. Okrem uvoľnenia jeho chaotických myšlienok prináša tiež rovnováhu a harmóniu do vzťahov. Je radcom najmä v manželstve, kedy dokáže prinavrátiť lásku a pohodu do konca života.

Aqua marina, čiže „morská voda“, je latinský pôvod označenia akvamarínu, kameňa očarujúcej azúrovo modrej farby. Jeho kryštály bývajú bežne väčšieho objemu, vďaka čomu sa s ním dobre pracuje a teší sa obľube u moderných klenotníckych majstrov. Najväčší akvamarín na svete sa volá Dom Pedro, váži 45 kg, má tvar obelisku a vystavený je v prírodovedeckom múzeu vo Washingtone DC.

Serpentín (symbolizujúci lásku), tyrkys (údajne zvyšujúci sebavedomie a zlepšujúci komunikačné schopnosti) a labradorit (tradične spájaný so znovunadobudnutím citovej rovnováhy) sú trojicou ďalších drahokamov ako stvorených pre blížencov.

 

Citrín
Zlatý prsteň s citrínom
Akvamarín Zlaté visiace náušnice s akvamarínom

 


   Rak (21.6.-22.7.)

Znamenie rak - Cancer

Kôrovec prispôsobený rovnako dobre životu vo vode i na súši predstavuje schopnosť optimálne zosúladiť citový život s materiálnymi potrebami. Komplexnosť osobnosti tohto znamenia vykresľujú vysoká citlivosť na okolité prostredie, dobrá intuícia i extrémna potreba chrániť samého seba, symbolizovaná silným pancierom. Prvými dojmami z raka sú chlad a odstup, no po zblížení obyčajne odhalí svoju miernu a autenticky súcitnú povahu. Nebýva výnimkou, že rak je domácky orientovaný a dokáže vytvoriť bezpečné zázemie pre svoju rodinu. Jeho starostlivosť sa ale ľahko zvykne premeniť na potrebu kontrolovať, žiarlivosť, či pasívno-agresívne postoje a jeho uzavretosť je zasa často prekážkou v otvorenej komunikácii.

Jedno z najsenzitívnejších znamení vo zverokruhu, ktoré sa v okamihu sekundy dokáže stiahnuť do vlastnej ulity vždy, keď ho niečo rozruší. S týmto problémom mu dokáže pomôcť perla, ktorá do jeho života prináša pocit bezpečia a kľudu. Ochraňuje ho tak pred stresom a navyše posilňuje jeho múdre a čestné správanie. Vďaka nej sa rak dokáže rýchlejšie vyrovnať aj s dávno prežitými starosťami, ktoré ho však vo vnútri stále trápia.

 

 

Vlastnosti raka - živel: voda, planéta: Mesiac, drahokamy: perla, smaragd, farba: biela, zelená

Drahokam, i keď nie v pravom zmysle slova, opradený mýtami starými ako ľudstvo samo a fascinujúci produkt perlorodých ustríc vzniká, ako vedľajší produkt obrannej reakcie mäkkýša v lastúre. S cudzorodým prvkom vo svojom vnútri sa vysporiada tak, že ho dlhodobo neúnavne obaľuje stále novými vrstvami perlete. Po zhruba 24 mesiacoch tejto vytrvalej imunitnej reakcie vznikne guľôčka dokonalého tvaru farby a lesku, po ktorej zatúži nejeden milovník, či milovníčka krásnych šperkov.

Ďalším drahokamom vhodným pre raka je tiež smaragd, pomocou ktorého sa zbavuje sebeckosti a dostáva sa bližšie k intuitívnemu vnímaniu sveta. Navyše mu v ťažkých životných situáciách pomáha ukázať správny smer a do jeho života privoláva aj šťastie v láske. Smaragd si ľahko poradí aj s ich najkomplikovanejšou vlastnosťou – náladovosťou.

Majiteľkou po celom svete preslávenej sady smaragdovo-diamantových šperkov značky Bulgari bola Elizabeth Taylor, ktorej ich daroval jej manžel Richard Burton. Náhrdelník, brošňa, náramok, samostatný prívesok, prsteň a náušnice tvoria dokonalé umelecké dielo ešte viac zvýrazňujúce ženskosť, pôvab a podmanivú krásu tejto pop-kultúrnej ikony. Šperky boli v roku 2011 predmetom dražby v aukčnej sieni Christie’s.

Modrý chalcedón (znovunájdenie a upevnenie pocitu vlastnej identity), selenit (uľahčenie duchovnej obrody) a mesačný kameň (podpora introspekcie) budú vďačným a dobre cieleným darom pre ľudí narodených v období od konca júna do druhej polovice júla.

 

PerlyZlaté perlové náušnice
Smaragd Zlatý prsteň so smaragdom

 


  Lev (23.7.-22.8.)

Znamenia lev - Leo

Kráľ džungle je presne taký, ako by sa očakávalo – čulý, húževnatý, vášnivý a niekedy i teatrálny. Je rád stredobodom pozornosti, chce o sebe počúvať oslavné chvály a považuje sa za celebritu. Kultivuje vzťahy, ktoré ho inšpirujú, i keď v nich občas vystupuje príliš dramaticky. Lev reprezentuje stabilitu, lojalitu a zásadovosť, no ak sa cíti v ohrození, nadvládu nad ním preberajú jeho ego, pýcha a žiarlivosť. Jeho typickými vlastnosťami sú sila a statočnosť, ale i arogancia a neschopnosť priznať si porážku.

Najdominantnejšie znamenie, často nazývané aj kráľom zverokruhu, potrebuje vzhľadom na prehnané sebavedomie zlepšiť schopnosť spoznávať svoje kritické miesta. V tom ich výrazne podporuje tigrie oko, ktoré im navyše pomáha ich prekonávať. Okrem toho odbúrava stres, ktorý levom pri každodenných nespočetných aktivitách vzniká.

 

 

Vlastnosti leva - živel: oheň, planéta: Slnko, drahokamy: tigrie oko, diamant, farba: zlatá, žltá

Tigrie oko je zvyčajne nepriehľadné a prirodzene sa nachádza v hnedej alebo zlatohnedej, no môže byť sfarbené i v akejkoľvek inej farbe od ružovej, cez zelenú, až po tmavomodrú. Ťaží sa predovšetkým v Afrike, ale ložiská sú i v Brazílii, Austrálii a niektorých častiach USA. Vďaka svojmu jedinečnému vzhľadu sa tento kameň teší veľkej popularite už od staroveku. Egypťania verili, že ide o formu „vševidiaceho oka“, a používali ho na výrobu očí pre sochy bohov. Rímski vojaci si ho zasa brávali do bojov, aby im dodalo silu divej šelmy, podľa ktorej je pomenovaný.

Ako by to bolo, keby kráľ všetkých drahokamov nebol kameňom pre kráľa zverokruhu? Je to práve diamant, ktorý levom pomáha upevňovať jeho mocenské ambície, no na druhej strane mu pripomína, aká je pomoc ostatným dôležitá. Diamant mu dodáva tiež vytrvalosť a učí ho odstraňovať z cesty prekážky, ktoré si lev vytvára sám vo svojej mysli.

K trendom posledných rokov, podobne ako v mnohých iných odvetviach, sa i pri obchodovaní s diamantmi stáva zohľadnenie etickej stránky, teda najmä pôvodu a okolností produkcie týchto nádherných drahokamov. Informácie o pracovných podmienkach v baniach, transparentnosť vlastníctva počas prechodu dodávateľským reťazcom, zdaňovanie príjmov i environmentálny dopad ťažby zaujímajú čoraz viac kupujúcich a stávajú sa štandardnými faktormi dotvárajúcimi výslednú maloobchodnú cenu.

Zlato (spirituálny rozvoj), typicky kráľovský kov, bude levovi svedčať najviac a spolu s ním olivín (citová rovnováha), septária (ukotvenie v realite), či lapis lazuli (meditatívne rozjímanie).

 

Tigrie oko
Zlatý pečatný prsteň s tigrím okom
Briliant Zlatý zásnubný prsteň s diamantom

 


  Panna (23.8.-22.9.)

Znamenia panna - Virgo

Logická, prakticky orientovaná so systematickým prístupom k životu, panna je v srdci perfekcionistkou. Nebojí sa usilovného a konzistentného praktizovania svojich zručností, vďaka ktorým rýchlo napreduje. Takisto sa rada zameriava na detaily a len málokedy jej nejaký unikne. Prirodzene dokáže organizovať dáta, následne ich transformovať na informáciu a konceptualizovať pre ľahšie pochopenie ostatnými. Konštantné hľadanie ideálu môže však byť pre pannu deštruktívne, najmä ak sa nedokáže vyrovnať s faktom, že drobné nedostatky nie sú vždy chybami, ale zdrojom krásy. V podobných situáciách svoju obvyklú racionalitu vymení za cynizmus a náladovosť. Panna dokáže ponúknuť užitočné praktické riešenia a vylepšenia, no takmer vždy potrebuje pomocnú ruku pri realizácii.

Ak existuje znamenie, ktoré s obľubou kritizuje ostatných, potom je to panna. Jej cynizmus mnohých raní a samotná prítomnosť ostatných irituje. S týmto problémom jej dokáže pomôcť jantár, ktorý do jej správania vnáša viac ľudskosti a empatie voči ostatným. Tento unikátny kameň jej navyše pomáha v lepšej koncentrácii pri práci a rozhodovaní, či realizácii nápadov.

 

 

Vlastnosti panny - živel: zem, planéta: Merkúr, drahokamy: jantár, zafír, farba: žltá, modrá, biela

Nie tak celkom kameň, ale fosília stromovej živice, ktorá nadobudla chemickú stabilitu v pevnom skupenstve vďaka bezpečnému úkrytu pod zemským povrchom. Najstarší a najvzácnejší jantár bol vystavený pomalému pôsobeniu tepla a tlaku v útrobách zeme počas obdobia 40 až 60 miliónov rokov. Prenikavá, hlboká žltá farba s odtieňmi hnedej a oranžovej je nezameniteľným poznávacím znakom pravého jantáru. Jedno z najväčších známych ložísk sa nachádza na pobreží Baltského mora v oblasti Gdanského zálivu a okolia Kaliningradu.

K tomuto zemskému znameniu sa perfektne hodí tiež zafír, ktorý mu dodáva vytrvalosť, jasnú myseľ, no najmä harmóniu. Týka sa to nielen pracovnej oblasti, ale aj medziľudských a rodinných vzťahov. Zafíry pomáhajú pannám odstraňovať kritický pohľad na svet a eliminovať zastarané myslenie.

Pôvod slova zafír je v gréčtine (sappheiros) a v latinčine (sapphirus) a znamená „modrý“. Okrem hlbokej modrej farby, ktorá zanecháva neopakovateľný dojem, vyniká zafír i trvácnosťou. Na Mohsovej stupnici tvrdosti minerálov sa mu ušlo skóre 9 a prekonáva ho len diamant. Tradičnými náleziskami zafíru sú Kašmír a Srí Lanka, novodobými Kambodža, Thajsko, či Madagaskar.

Mangánokalcit (láska a partnerské vzťahy), amazonit a ružový topáz (oba pre citovú rovnováhu) a karneol (kreativita) budú panne taktiež skvele prislúchať.

 

Jantár
Zafír

 

Zlatý prsteň so zafírmi


  Váhy (23.9.-22.10.)

Znamenie váhy - Libra

Váhy sú jediným neživým symbolom medzi znameniami zverokruhu a odrážajú fixáciu na ideály harmónie a rovnováhy. Osoba narodená v tomto znamení je posadnutá symetriou a snaží sa o dosiahnutie vyváženého stavu vo všetkých oblastiach života. S touto estetikou ekvilibria súvisí dobrý vkus, vycibrený zmysel pre krásu a prehľad v umení. Každá váha ocení tiež partnera na úrovni, no zároveň i prirodzene rada púta pozornosť svojho širšieho okolia a musí si preto dávať pozor, aby neprekročila dohodnuté hranice vzťahu. Stane sa, že obdiv iných si niekedy cení viac, ako partnerskú náklonnosť. Nerozhodnosť a chýbajúci zmysel pre dochvíľnosť sú ďalšími slabšími miestami tejto osobnosti.

Už len z názvu tohto znamenia je zrejmé, že ich najslabšou stránkou je nerozhodnosť. Vyplýva to z ich povahy, ktorá túži najmä po spravodlivosti, a tak sa snažia vyhovieť každému, čo býva často zároveň ich slabinou. S tým im najviac pomôže drahokam záhneda, ktorý urýchľuje riešenie situácií, ktoré by mohli viesť ku konfliktom. Rovnako podobné účinky má tiež turmalín, pomocou ktorého dosiahnu harmóniu tela a duše.

 

 

Vlastnosti váh - živel: vzduch, planéta: Venuša, drahokamy: záhneda, perla, farba: biela, ružová, hnedá

Záhneda je drahokamovou odrodou kremeňa. Spravidla je priehľadná, no jej transparentnosť sa pohybuje od takmer úplnej priesvitnosti, až po prakticky nepriehľadný hnedo-sivý, či čierny kryštál. História využitia záhnedy siaha do stredoveku - v Škótsku bola súčasťou šperkov zdobiacich kilty (tradičné tartanové „sukne“) a v Číne dvanásteho storočia sa z nej dokonca vyrábali sklá prvých slnečných okuliarov.

Energiu tomuto rodenému diplomatovi, ako zvyknú váhy označovať, dodáva perla, ktorá ich zároveň poháňa vpred a prináša im šťastie. Keďže ide o rodinne založené znamenie, pomáha im tiež v budovaní a upevňovaní medziľudských a rodinných vzťahov.

Farba perly závisí od farby vnútornej strany mušle, z ktorej pochádza. Medzi vrstvami perlete vo vnútri ustrice sú vrstvy zmesi uhličitanu vápenatého a organického „lepidla,“ nazývaného konchiolín. Konchiolín môže mať prirodzenú pigmentáciu, ktorá sa javí ako modrý, šedý, žltý, zelený, ružový alebo oranžový odtieň, a ten sa potom vstrebáva aj do povrchu perly. Vďake tomuto procesu existujú perly v rôznych farbách.

Fuchsit (kameň zdravia a pohody), machový achát (spájaný s novými začiatkami a návratom k prirodzenosti) a bronzit (dodávajúci odvahu) budú ďalšími z radu drahokamov vhodných ako amulet pre váhy.

 

Záhneda
turmalín

 

Zlaté perlové náušnice


  Škorpión (23.10.-22.11.)

Znamenie škorpión - Scorpio

Vášeň, charizma, silná intuícia, pestrý emočný svet a k tomu schopnosť systematicky sa pripravovať k útoku niekoľko krokov v predstihu, aby ho zakončil príznačným jedovatým bodnutím. Samozrejme, škorpióna nemožno primárne vykresliť v negatívnom svetle – to je žiaľ však pomerne častá dezinterpretácia tohto znamenia. V skratke, škorpión vie čo chce a je za to aj ochotný tvrdo bojovať. Paradoxom tejto záhadnej povahy je, že nerada odkrýva svoje karty, no zároveň túži po blízkosti a otvorenosti zo strany ostatných. Žarty však idú bokom, keď má škorpión zlý deň. Vtedy dokáže nemilosrdne, až zákerne, zlikvidovať všetko, čo mu skríži cestu.

Znamenie škorpióna sa vyznačuje vysokými ambíciami v živote, pri dosahovaní ktorých sú neústupní a tvrdohlaví. Aby v sebe uvoľnili napätie, ktoré im ich cieľavedomosť prináša, mali by siahnuť po opále, najmä jeho čiernej verzii. Tento kameň odráža jeho mystickú silu, a vyzdvihuje charizmu škorpióna. Výrazne posilňuje jeho vnútornú motiváciu, čím zlepšuje celkové dosahovanie výsledkov.

 

 

Vlastnosti škorpióna - živel: voda, planéta: Pluto, drahokamy: opál, topás, farba: čierna, modrá

Špecifickým chemickým znakom štruktúry opálu je schopnosť viazať molekuly vody. To pri jeho svetlejších odtieňoch spôsobuje, že po zahriatí (hoci len v dlani) mierne mení farbu alebo odlesk. Obec Červenica v Prešovskom regióne bola až do devätnásteho storočia jediným známym zdrojom opálu dostupným pre celú Európu. Dnes sa už tento drahokam ťaží na všetkých obývaných kontinentoch.

Negatívne myšlienky a predstavy pomáha škorpiónovi odstraňovať topás, ktorý v sebe ukrýva pozitívnu energiu. Ten je zároveň nápomocný pri medziľudských vzťahoch, kedy mu pomáha pri sústredení sa na vernosť a lojalitu. Ide tiež o urovnávací kameň, ktorý toto znamenie ocení najmä pri riešení konfliktov.

Prirodzene sa vyskytujúci topás má zlatohnedú až žltú farbu, čo môže niekedy viesť k jeho zámene s citrínom. Má však až o 25% vyššiu hustotu a týmto parametrom ho možno relatívne ľahko odlíšiť. I napriek tvrdosti si topás vyžaduje opatrnejšiu manipuláciu, lebo vzájomné väzby atómov jeho molekúl sú slabšie. Podľa staroanglických povier tento kameň liečil šialenstvo.

Pozitívnym prínosom pre škorpióna bude aj hematit (logické uvažovanie a pamäť), dalmátsky jaspis (súcit) a ohnivý achát (zlepšenie medziľudských vzťahov).

 

OpálZlatý prsteň s opálom
TopásZlatý prsteň s topásom

 


  Strelec (23.11.-21.12.)

Znamenia strelec - Sagittarius

Zmysel pre dobrodružstvo – cestovateľské, intelektuálne i spirituálne – je definujúcou črtou strelca. Na každú novú vzrušujúcu misiu sa vydáva rozhodne ako šíp vystrelený z jeho luku. A o všetkom, čo prežil dokáže zaujímavo, pútavo a s vtipom rozprávať. Ako prirodzený talent v umení konverzácie rýchlo nadväzuje nové priateľstvá a je aj výborným zabávačom. No keď sa rozbehne a stratí sebakontrolu, máva niekedy tendenciu vystupovať okázalo a arogantne. Keďže často túži po zmene, býva flexibilný a ľahko sa adaptuje. V romantických vzťahoch môže byť prelietavý a požiadavku usadiť sa si môže vysvetliť ako hrozbu obmedzenia osobnej slobody.

Ich pozitívny pohľad na svet a prístup k životu ich robí neohrozeným znamením, čo sa im však môže vypomstiť tým, že sa stávajú imúnnymi voči kritike. V prípade, že sa mýlia, stávajú sa agresívnymi a nepokojnými. V tomto smere im výrazne pomáha olivín, ktorý v nich podnecuje zodpovednosť. Uľahčuje im pochopiť, že svoj temperament, ktorý často nedokážu kontrolovať, nie je racionálnou cestou k cieľu.

 

 

Vlastnosti strelca - živel: oheň, planéta: Jupiter, drahokamy: olivín, topás, farba: zelená, modrá

Tento výsledný produkt kryštalizácie magmy s nízkym obsahom kremíku je v šperkárskej kvalite dostupný hlavne na dne Červeného mora. Práve tam totiž dochádza k rozťahovaniu zemskej kôry a vyvieraniu veľkého množstva tekutej hmoty spod povrchu. Menej kvalitný olivín nachádza zasa vďaka vysokému bodu tavenia bohaté využitie v priemysle..

Na udržanie svojej optimistickej povahy je pre nich mimoriadne vhodný topás, ktorý navyše otvára ich chladné srdce, ochraňuje ich na cestách a ukazuje im správny smer. Vďaka tomuto drahokamu sa dokážu strelci pozerať na vec z viacerých uhlov.

V Rusku osemnásteho a devätnásteho storočia mohol byť topás používaný iba na dekorovanie šperkov patriacich cárskej rodine. Išlo o druh ružovkastého odtieňa, vyťažený v pohorí Uralu, ktorý stelesňoval hojnosť a blahobyt. I vďaka tomuto spojeniu si získal pomenovanie Imperiálny topás a táto známka kvality ho i dnes odlišuje od iných druhov.

Aj biely kalcit (na otvorenie mysle), hviezdny obsidián (aby zostal nohami pevne na zemi) a dúhový fluorit (na posilnenie charakteru) sú pre strelca ideálnymi darčekmi.

 

Olivín
Zlaté napichovacie náušnice s olivínom
Topás Zlatý prsteň s topásom v tvare srdca

 


  Kozorožec (22.12.-12.1.)

Znamenie kozorožec - Capricorn

Mýtické stvorenie s telom kozy a chvostom ryby indikuje schopnosť obratnej navigácie a bezpečného pohybu v materiálnom i duchovnom svete. Vyšplhať sa k najvyšším svetským cieľom i ponoriť sa do najhlbších zákutí ľudského ducha je možné len vďaka heroickej koncentrácii, ktorá ale môže byť vnímaná ako chlad, či bezcitnosť. Práve tento moment si musí kozorožec uvedomiť, ak chce so svojim okolím lepšie vychádzať. Už od detstva nadmerne vyvinutá vnímavosť často vedie k nezvyčajnému sledu životných udalostí – skorším pochopením nepekných vecí sa s nimi musí kozorožec vyrovnať už v mladosti, ktorá môže byť menej šťastná, no s pribúdajúcim vekom naberá viac optimizmu a veselosti. Usilovnosť a zmysel pre povinnosť pôsobia na jednej strane motivujúco, no môžu vyústiť i do workoholizmu, vyhorenia a privysokých nárokov na iných.

Jedno z najpoctivejších znamení horoskopu, ktoré striktne dodržiava všetky pravidlá a dogmy. Z tohto dôvodu mu chýbajú vlastné nápady a kreativita, čo mu do istej miery prináša stres. V tejto situácii mu je nápomocným najmä granát, ktorý mu okrem toho dokáže pritiahnuť skutočnú lásku.

 

 

Vlastnosti kozorožca - živel: zem, planéta: Saturn, drahokamy: granát, ametyst, farba: červená, modrá, fialová

Tento minerál, kryštalizujúci v kubickej sústave, získal svoje pomenovanie z termínu gernet, ktorý v stredovekej angličtine označoval tmavočervenú farbu. I keď sa touto charakteristikou nevyznačujú všetky varianty granátu, v klenotníctve sú používané práve tie s hlbokým červeným odtieňom. Technika kolorovania zlata pomocou granátu zvaná cloisonné je známa už z Mezopotámie tretieho milénia p.n.l..

Ďalším významným kameňom je pre kozorožca ametyst, vďaka ktorému získava jeho život nový, optimistický rozmer. Posilňuje jeho slabé stránky a pomáha mu odvážiť sa osobne rásť. Kozorožcov pohľad na svet tak už nebude limitovaný, ale plný možností a nových nápadov. Ametyst je pre neho kameňom šťastia a úspechov.

Fialové sfarbenie tohto druhu kryštálu vzniká radiáciou, alebo prítomnosťou nepatrného množstva železa. Najkvalitnejšie ametysty, teda tie s najatraktívnejšími farebnými vlastnosťami pre výrobu šperkov, sa ťažia na Sibíri a označujú sa ako „Hlboký sibírsky.“ Jeho bledším, ale stále veľmi efektným protipólom je „Rose de France,“ ktorý viac pripomína levanduľu.

Malachit (porozumenie iným, prekonanie slabosti), mesačný kameň (spojenie s podvedomím) i chryzoberyl (ochrana a ľahší boj so zlozvykmi) patria k ďalším mnohostranným posilám povahy kozorožca.

 

Granát
Zlatý náhrdelník s granátovým príveskom
Ametyst
náhrdelník z bieleho zlata s príveskom ametystu

 


  Vodnár (21.1.-19.2.)

Znamenie vodnár - Aquarius

Vodnára charakterizujú humanizmus, zmysel pre spravodlivosť a revolučné ambície radikálne zmeniť svet k lepšiemu. Má srdce rebela, prechováva skepticizmus k autoritám všetkého druhu a odpor k čo i len najmenším náznakom konvencie. Excentrickú energiu pretavuje do nezvyčajných koníčkov, zušľachťovania nonkonformných postojov, inovácií a spoznávania nových technológií. Vodnár prejavuje empatiu a i vďaka nej je dôležitým prvkom v komunitnom živote. K tejto povahe však patrí aj prehnaná podozrievavosť a tvrdošijnosť, častý je i syndróm spasiteľa. Vodnárove predstavy o fungovaní sveta môžu tiež byť občas naivné.

Len ťažko predvídateľný vodnár, ktorý má neustále plnú hlavu myšlienok, má problémy najmä so sústredením. S tým mu výrazne pomáha akvamarín, ktorý ho udržiava viac pri zemi. Zároveň utešuje jeho frustráciu pri dlhodobom čakaní na uskutočnenie svojich plánov. Očisťuje jeho dušu a myseľ, má schopnosť upevniť jeho vnútornú jednotu.

 

 

Vlastnosti vodnára - živel: vzduch, planéta: Urán, drahokamy: akvamarín, tyrkys, granát, farba: modrá

Akvamarín je do svojej finálnej drahokamovej podoby často tepelne upravený, aby sa jeho farba ešte viac priblížila ideálnej žiarivej modrej. Takáto zmena farby je trvalá, no nepoškodzuje ani inak nemení štruktúru kameňa. Tepelne upravené akvamaríny by mali byť zreteľne označené a ich cena je spravidla nižšia, ako pri alternatívach prírodných kameňov s rovnakým odtieňom.

Ďalším kameňom, ktorý je pre toto znamenie vhodným je taktiež modrý drahokam tyrkys, ktorý ho nielen inšpiruje, ale tiež reguluje jeho neustále výkyvy nálad. Vzhľadom na vodnárovu nadmernú zvedavosť, či priam sarkastické správanie by ho mal nosiť stále so sebou. V pracovnej oblasti mu je zase nápomocný granát, ktorý mu dodáva optimizmus a uľahčuje nadväzovanie nových kontaktov.

Mýlil by sa každý, kto by si myslel, že názov tyrkysu je odvodený od jeho farby. V skutočnosti má pôvod v starofrancúzskom pomenovaní Turecka. Práve z jeho územia sa po Hodvábnej ceste dostali prvé tyrkysy aj do Európy. Názov farby bol potom z označenia kameňa prebratý až neskôr. Tyrkys môže pri dlhšom styku s priamym svetlom zmeniť farbu, čo si ľudia v minulosti vysvetľovali ako výstrahu pred prichádzajúcim nebezpečenstvom.

Striebro (ako akcelerátor lepšej komunikácie), jadeit (pre pokoj, rozvahu, či lepší spánok) a biely opál (na pomoc k vyššej empatii a veľkorysosti), sú pre vodnára tiež veľmi súce.

 

Akvamarín
Tyrkys

 

Zlaté visiace náušnice s akvamarínom


  Ryby (20.2.-20.3.)

Znamenie ryby - Pisces

Dve protichodne plávajúce ryby reprezentujú, nie vždy dokonale rovnomerné, rozdelenie pozornosti medzi fantáziu a realitu. Ryby sú súčasne plné súcitu a empatie i, aspoň čiastočne, ukotvené v racionálnom a praktickom živote. Čoho sa musia vystríhať je, aby si príliš často nenasadzovali ružové okuliare, neklamali samy seba a nesnažili sa od problémov odplávať do sveta imaginácie. Na to aby sa problémy stratili ich nestačí ignorovať. Ryby sú adaptabilné, kreatívne, umelecky nadané a veľmi romantické. Na druhej strane majú ťažkosti s nízkou sebadôverou a neschopnosťou konať.

Citlivé a samotárske ryby, ktoré dokáže rozhodiť každá maličkosť, by si mali zaobstarať ametyst, ktorý im dodá najmä sebadôveru a vnútorné vyrovnanie. Prináša im pokojný spánok, uvoľňuje napätie so stresom a podporuje prúdenie pozitívnych myšlienok.

 

 

Vlastnosti ryby - živel: voda, planéta: Neptún, drahokamy: ametyst, mesačný kameň, farba: fialová, biela, purpurová

V starom Grécku zohrával ametyst tak trochu kultúrno-spoločenskú úlohu. Bol tam považovaný za silnú protilátku pri opitosti alkoholom. Koreň slova ametyst v gréčtine znamená niečo ako „ne-intoxikovaný.“ Praktickým dôsledkom tohto mýtu bolo, že z ametystu Gréci vytesávali vínové čaše. V Tibete je ametyst zasa posvätným kameňom a častým materiálom na výrobu modlitebných koráliek.

Ďalším drahokamom, ktorý rybám okrem nespavosti pomáha aj s kreativitou, či duševnou rovnováhou je mesačný kameň. Ten navyše rozvíja ich intuíciu, a znásobuje aj ich kladné stránky – prirodzenú nehu a empatiu. Toto znamenie by ho malo nosiť stále pri sebe, nakoľko dokáže z tela vylučovať jedy vznikajúce pri nadmernom strese, ktorého majú ryby viac než dosť.

Mesačný kameň je najcennejším kameňom zo skupiny hornín označovaných ako živce. Keď sa kameň otočí pred zdrojom svetla, vynikne jeho jemné modré svetlo. Tento svetelný efekt (niekedy nazývaný aj adularescencia) je spôsobený prítomnosťou iného živca vrasteného v hlavnej mase hmoty mesačného kameňa. Ružový, žltý, zelený i oranžový sú odtieňmi farieb, ktorých stopy sa popri dominantnej bielomodrej môžu v mesačnom kameni tiež nachádzať.

Perla (duchovné povzbudenie), labradorit (intuícia, kreativita) a heliotrop (dlhovekosť a rozptýlenie melanchólie) sú skvelými simulantami pre znamenie rýb.

 

Ametyst
Měsíční kámen

 

Zlaté náušnice s ametystom



18.11.2022


Ďalšie články