Zásnubné prstene a ich históriaZásnubné prstene a ich história

 

Zásnuby sú v súčasnosti považované za jednu z najdôležitejších životných udalostí. Originálny nápad ako ich zorganizovať, pokľaknutie si na koleno, a k tomu otázka, na ktorú si nacvičovala odpoveď nejedna dáma, túto atmosféru len umocňujú. Vedeli ste však o tom, že tomu tak nebolo celkom vždy? To, ako zásnuby vyzerajú dnes, už vieme, no poďme sa spolu pozrieť, odkiaľ vlastne pochádza tradícia zásnubného prsteňa a ako sa v priebehu rokov zmenila história zásnub.

 

                    Objímajúci sa pár

 

 

 

Staroveký pôvod

 

  Pôvod zásnubných prsteňov sa datuje približne do obdobia starovekého Egypta, kde táto tradícia s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla. Spočiatku sa prstene zhotovovali z jednoduchých materiálov akými boli tráva, či drôt. Avšak netrvalo dlho, a na vyjadrenie sľubu vernosti sa začali používať krúžky z cennejších surovín ako zlato, bronz, či slonovina.

Tvar týchto šperkov nebol náhodný – kruhy už odjakživa symbolizovali večnosť a nekonečnú lásku. Napriek tomu však zásnuby neboli ani zďaleka tak romantickou udalosťou. Nevesty svojich budúcich ženíchov spoznali práve v tento deň, a tak sa netreba čudovať, že v nich slovo zásnuby vyvolávalo skôr negatívne dojmy. 

To sa zmenilo s príchodom tohto zvyku do kresťanských tradícií. Toto obdobie prišlo pomerne neskoro, približne v trinástom storočí vďaka pápežovi Innocentovi III. Od tej doby sa zásnubný prsteň stal prísľubom manželstva a lásky na celý život.

 Nastávajúce nevesty ho nosili na prste ľavej ruky, čo súviselo s legendou, že ním prebieha žila, ktorá prenáša krv priamo do srdca. Hoci je pravda, že túto teóriu historici nikdy nepotvrdili, v mnohých kultúrach sa dodnes nosí zásnubný prsteň práve tu. Okrem sľubu lásky a vernosti mal však aj ochrannú funkciu – slúžil ako signál pre ostatných chlapov, že je dáma zadaná.

 

Zásnubný prsteň

 

 

 

Diamantové zásnubné prstene

 

  Podoba, v akej poznáme zásnubné prstene dnes, bola po prvýkrát predstavená v období renesancie. Rakúsky princ podaroval v roku 1477 svojej milovanej Márii Burgundskej zásnubný prsteň, ktorý bol dekorovaný diamantmi v tvare písmena M.

Práve vďaka tomu sa nasledujúce storočia trend diamantových zásnubných prsteňov rozšíril do celého sveta. Diamanty sa stali inšpiráciou pre mnohých návrhárov, ktorí k nim postupne pridávali tiež drahokamy. Tie boli populárne najmä v 16. storočí, kedy sa predbiehali vo farebnosti a originálnych kvetinových vzoroch. Naopak, vo viktoriánskom období bol veľmi obľúbený motív srdca. Zásnubné prstene zdobené diamantami sa tak postupne stávali cenovo dostupnejšími.

Zásnubné prstene so zlatou obručou a centrálnym diamantom v strede sa stali obľúbenými až v 30. rokoch minulého storočia. V súčasnosti sa fantázii medze nekladú, a tak čoraz viac pánov využíva aj možnosť navrhnutia si vlastného prsteňa. Je ťažké povedať, ktorý model je populárnejší ako ostatné, keďže výber je neobmedzený, a na svoje si príde každý.

Avšak v prípade, že sa neviete rozhodnúť pre ten pravý, možno Vám pomôžeme trendami, ktoré kraľujú roku 2018.

Diamant

Zlatý prsteň so zirkónmi

Zlatý prsteň so zirkónom

Zlatý kombinovaný prsteň so zirkónmi

Zlatý prsteň so zirkónmi

 


16.07.2018


Ďalšie články