Čo sú amulety?Čo sú amulety?

Ak vás zaujíma fascinujúci svet amuletov, ich história, význam a symbolizmus, tento článok je presne pre vás.


Amulety v tvare modrého zlého oka Nazar

Amulety sú odveké, mystické predmety, o ktorých sa predpokladá, že majú moc chrániť svojich nositeľov pred ujmou, odvracať zlo, prinášať šťastie alebo ponúkať špecifické výhody. Tieto malé, často ozdobné, predmety sú trvalou súčasťou rôznych kultúr, presahujúce hranice a čas. V našom článku sa ponoríme do fascinujúcej histórie amuletov vrátane opisov niektorých najznámejších z nich. Pozrieme sa tiež na rozdiely medzi amuletmi a talizmanmi, preskúmame ich význam v rôznych kultúrach a odhalíme o nich niekoľko zaujímavých informácií. 


História

Amulety majú rozsiahlu a bohatú históriu, ktorá trvá tisícročia. Ich korene možno hľadať v starovekých civilizáciách, kde bola hlboko zakorenená viera v ochranné a prospešné vlastnosti týchto malých predmetov. Jeden z najstarších amuletov, šesťlúčové koleso s priemerom zhruba 2 cm, zelené od korózie, bolo nájdené na území dnešného Pakistanu a má neuveriteľných 6000 rokov.
 


Egyptská maľba na stene zobrazujúca Horusa dávajúceho amulet Ankh faraónovi

Staroveký Egypt

Starí Egypťania patria k priekopníkom výroby a nosenia amuletov. Ich amulety boli často zhotovené z materiálov, ako zlato, striebro a drahé kamene a verilo sa, že chránia nositeľa pred zlými duchmi a prinášajú šťastie. Verili tiež, že tieto predmety sú kľúčom k ochrane života a sprevádzajú duše posmrtným životom.

Spomeňme napríklad Ankh, jeden z najznámejších druhov egyptských amuletov v tvare kríža so slučkou na vrchu, ktorý znamená život. Hoci je veľmi známym a populárnym amuletom dodnes, je prekvapivé, že patrí k možno najvzácnejším zo všetkých. Ankh totiž nikdy nenájdete vo vykopávkach. Častokrát vidíme bohov namaľovaných na chrámoch, ako ich držia a dotýkajú sa ním faraóna, čím mu dávajú život. Ich absencia z hrobiek teda môže znamenať, že mohlo ísť o niečo určené výhradne bohom.

Socha skarabea v Karnaku

Ďalším veľmi častým typom amuletu bola vyrezávaná soška chrobáka skarabea. Slovo pre chrobáka bola slovná hračka, v starej egyptčine sa vyslovovalo „kheper“, čo znamenalo dve veci – „chrobák“, ale aj „existovať“. Ak ste teda nosili na krku chrobáka, existovali ste. Bol teda akýmsi amuletom pre pokračujúcu existenciu.


Amulety v tvare ruky Hamsa

Blízky východ a Severná Afrika

V kultúrach Blízkeho východu a severnej Afriky zohrávali dôležitú úlohu amulety ako Hamsa a Zlé oko (Nazar).

 

Hamsa má podobu ruky s tromi rozšírenými prstami v strede a dvoma palcami na oboch stranách. Číslo päť, reprezentované piatimi prstami, má v týchto kultúrach symbolický význam. Hamsa je uctievaná ako symbol ochrany pred zlým okom a negatívnymi vplyvmi. Verí sa, že odvracia škody a prináša požehnanie svojmu nositeľovi

Amulety v tvare modrého oka Nazar

Koncept zlého oka existuje vo viacerých kultúrach. Predpokladá sa, že Zlé oko je schopné spôsobiť akýkoľvek druh nešťastia, choroby alebo dokonca aj zlé počasie. Modro-biely amulet Zlého oka, známy ako „Nazar“, je rozšírený najmä v gréckych, tureckých a talianskych tradíciách. Pripomína žiarivé oko a nosí sa na ochranu pred zlomyseľnými pohľadmi. Jeho podmanivý dizajn z neho robí výrazný a ľahko rozpoznateľný amulet.


Čínske amulety

Čínska kultúra zahŕňa amulety v rôznych formách. Medzi jeden z najčastejších čínskych amuletov patrí Pi Xiu. Je to čínsky mýtický hybridný tvor. Pi Xiu sú považovaní za mocných ochrancov duší mŕtvych a pripomínajú silné okrídlené levy. Verí sa napríklad, že amulet Pi Xiu, priťahuje bohatstvo a šťastie. Tieto amulety sú často vyrobené z materiálov, ako je nefrit, kameň vysoko cenený pre svoje ochranné vlastnosti.

Amulet okrídleného leva Pi Xiu ako soška a náramok


Amulety Severnej Ameriky

Indiánska kultúra má svoj vlastný rad ochranných amuletov. Najviac známe sú lapače snov. Predpokladá sa, že lapač snov, kruhový objekt zdobený perím a korálkami, filtruje negatívne sny a zároveň umožňuje, aby dobré sny prešli a vstúpili do mysle spiaceho človeka.

Lapač snov


Vikingovia

Ani severská kultúra Vikingov nezaostávala. Častým amuletom boli prívesky vyrobené zo striebra alebo bronzu v tvare Thorovho kladiva, Mjolnir. Vo vikingskej kultúre bol obľúbeným symbolom sily a ochrany a nosili ho muži aj ženy ako talizman proti zlým duchom. Verilo sa tiež, že Mjolnir predstavuje Thorovu moc žehnať a zasväcovať a bol symbolom lojality k bohu hromu.

Vikingské kladivo Mjolnir


Gréci

Okrem niektorých už spomínaných amuletov, v gréckej kultúre sa mnohokrát stretávame s falickými amuletmi. Tieto amulety bol vyrobené z rôznych materiálov vrátane bronzu a kostí a mali tvar mužského prirodzenia. Starí grécki muži ho nosili ako symbol plodnosti a mužnosti a verilo sa, že ponúka ochranu pred zlým okom. Falický amulet bol spájaný aj s bohom Dionýzom, ktorý bol bohom vína, plodnosti a extázy.


Rimania

Rimania mnohokrát nosili amulety vo forme šperkov. Napríklad prstene sa tu bežne nosili ako amulety a boli vyrobené zo zlata alebo striebra a na drahokame mali vyrezávaný obraz, známy aj ako hĺbkotlač. Často ho nosili rímski muži ako symbol moci a postavenia a obraz na prsteni často zobrazoval mytologickú postavu alebo symbol spojený s rímskou kultúrou. Prsteň bol tiež symbolom vernosti majiteľa k sociálnej skupine alebo politickej príslušnosti a často sa používal ako pečať na overenie dôležitých dokumentov.

 

Rímske staroveké prstene


Amulet vs. talizman: Aký je v nich rozdiel?

Amulety a talizmany sú pojmy, ktoré sa často používajú zameniteľne, ale existuje medzi nimi malý rozdiel.

Na amulety sa zvyčajne pozerá ako na pasívne predmety, ktorých primárnym účelom je chrániť nositeľa pred negatívnymi silami, odháňať zlo alebo poskytovať všeobecnú obranu. Amulety sa často nosia ako šperky a doplnky, ale môžu mať aj podobu predmetov v domácnosti.

Verí sa, že talizmany, na rozdiel od amuletov, majú aktívnu silu prinášať špecifické výhody, ako je láska, bohatstvo, úspech alebo vyliečenie z chorôb. Sú zámerne vytvorené tak, aby prejavovali konkrétne túžby. Napríklad talizman môže byť použitý na prilákanie lásky alebo finančnej prosperity.

Amulety majú často defenzívnejšiu úlohu, zatiaľ čo talizmany sa prikláňajú k proaktívnej alebo priťahujúcej funkcii.


Zaujímavosti o amuletoch

Amulety nie sú len predmetom viery a ochrany; majú aj veľa ďalších zaujímavých a menej známych aspektov. Pozrime sa na niektoré z nich.

Na materiáloch záleží

V mnohých kultúrach je výber materiálov pre amulety rozhodujúci. Často sa používajú drahé kamene a kovy, ako je zlato a striebro, pretože sa verí, že zvyšujú silu amuletu. Napríklad zlato sa v mnohých kultúrach spája s ochranou a vitalitou.

Nie sú to len šperky

Aj keď sa amulety často nosia ako šperky, nebolo tomu tak vždy. Prvé amulety zvykli mať rôzne podoby, vrátane malých predmetov, sošiek, ozdôb na odevoch a dokonca aj tetovaní.

Amulety však boli často vytvárané so zložitým dizajnom a remeselným spracovaním, vďaka čomu už neboli len funkčné, ale aj krásne. Šperky, ktoré sa potom stali symbolmi postavenia a moci, nosili vládcovia a vysokopostavení úradníci často ako znak svojej autority a spôsob, ako ukázať svoje spojenie s bohmi.


Egyptské múmie a amulety

Amulety hrali dôležitú úlohu v staroegyptských pohrebných praktikách. Boli umiestnené medzi obväzy múmií, aby zabezpečili bezpečný prechod do posmrtného života. Každý amulet mal špecifickú ochrannú funkciu, ktorá zaisťovala zosnulému bezproblémovú cestu do ďalšieho sveta.

Egyptské múmie a sarkofág

Ochrana vo forme tetovania

V mnohých kultúrach slúžili ako amulety aj tetovania. Ochranné symboly sú v týchto prípadoch vytlačené na kožu, aby poskytovali stály štít proti negatívnym silám.

Amulety v oblečení

Amulety bývajú mnohokrát všité do odevov pre zvýšenie ochrany. Táto prax sa vyskytuje v kultúrach po celom svete. Amulety tak poskytujú diskrétnu, no stálu ochranu.

Ochrana domácnosti

V niektorých kultúrach sú amulety umiestnené v domoch či bytoch na ochranu celej domácnosti. Často sú umiestnené pri vchodoch, aby odvrátili negatívne energie a chránili pred poškodením.

Amulety sú už po stáročia neochvejnými symbolmi ochrany, bohatstva a kultúrneho významu. Ich história nám dokazuje trvalú ľudskú vieru v silu týchto malých, častokrát okrasných predmetov. Od starovekého Egypta až po moderné šperky sú amulety naďalej uctievané a opatrované, pričom každý z nich nesie jedinečný príbeh a účel. Či už je to zložitá krása Hamsa, prenikavý pohľad Zlého oka alebo nadčasová príťažlivosť Pi Xiu, amulety slúžia ako hmatateľné spojenie s naším trvalým úsilím o ochranu a blaho v zložitom a neustále sa meniacom svete.


09.02.2024


Ďalšie články