Ako sa najčastejšie zničia šperky a ako tomu predísťAko sa najčastejšie zničia šperky a ako tomu predísť

Milujete vaše šperky? Tieto rady zabezpečia ich dlhú životnosť.


Zauzlená zlatá retiazka

Šperky sú umeleckými dielami, ktoré nás zdobia a častokrát rozprávajú príbehy o láske, pripomínajú nám našich najbližších či dosiahnuté úspechy a míľniky. Bohužiaľ, ako to už v živote býva, ani šperky nie sú nezničiteľné. V skutočnosti sú to jemné poklady, ktoré si vyžadujú starostlivé zaobchádzanie a výnimočnú starostlivosť. 

Tento komplexný sprievodca vám priblíži množstvo spôsobov, akými sa šperky často stretávajú s predčasným koncom a ponúkne vám rôzne preventívne opatrenia, ktorými sa môžete vyhnúť katastrofe. Ak ste tu preto, lebo je váš šperk už poškodený, nebojte sa, máme pre vás pripravené aj rady, ako riešiť už vzniknuté poškodenie.

Zauzlená zlatá retiazka


Najčastejšie príčiny zničenia šperkov

V úvodnej časti sa pozrieme na najčastejších „vinníkov“ zodpovedných za zničené šperky.

Chemické poškodenie

Pleťové vody, kozmetika, parfumy, šampóny a mnohé iné. Chemikálie, ktoré sú bežne obsiahnuté v prípravkoch, ktoré každodenne používame, môžu byť nebezpečné pre vaše obľúbené šperky.

Zvyšky tekutín či gélu sa môžu nahromadiť na vašich šperkoch a sťažiť tak ich čistenie. Drvina alebo mikrokryštály vo výrobkoch môžu pôsobiť abrazívne na kovy, čo vedie k ich rýchlemu opotrebovaniu. Navyše niektoré korozívne chemikálie môžu pomaly poškodiť kov v šperkoch, v dôsledku čoho môžu oslabené miesta spôsobiť neočakávané pretrhnutie retiazky.

Peelingový krém na dlani v blízkosti zlatého prsteňa

Oleje a chemikálie v parfumoch a mliekach môžu reagovať s kovmi, čo môže mať za následok ich zafarbenie alebo stratu farby. Napríklad strieborné náhrdelníky častokrát strácajú svoj lesk, práve kvôli ich častému vystaveniu parfumom.

 

Veľkým chemickým nepriateľom je aj chlór používaný v bazénoch, ktorý spôsobuje rýchlejšie starnutie materiálov, najmä striebra.

Flakón parfumu

Fyzické poškodenie

Akékoľvek športovanie so šperkami môže viesť k ich poškriabaniu, preliačinám alebo dokonca zlomeniu. Cvičenie vo fitness centre a zdvíhanie činiek vám preliači a poškriabe prstene, tak isto aj pot je nepriateľ šperkov. Zlaté pravidlo je, na šport šperky nepatria.

 

Tiež si treba dať pozor pri vykonávaní manuálnej práce. Prstene s vyčnievajúcimi drahokamami sú vystavené riziku odštiepenia alebo prasknutia, najmä ak ich nosíte počas práce v záhrade alebo pri stavebných prácach.

 

Dokonca aj každodenné nosenie šperkov môže prispieť k ich opotrebovaniu, a to najmä pri kúskoch s jemným osadením. Denne nosený zásnubný prsteň môže vykazovať známky opotrebovania korunky, čo ohrozuje centrálny drahokam.

Cvičenie s prsteňom na ruke


Nesprávne techniky skladovania

Správne skladovanie šperkov je základom k ich trvácnosti. Ak šperky skladujete spolu, bez dostatočného priestoru medzi jednotlivými kúskami, môže to mať za následok škrabance a odreniny. Diamantový prsteň, keď je v priamom kontakte s inými kusmi, môže časom získať nevzhľadné škrabance.

Vysoká vlhkosť môže byť nepriateľom vašich, najmä strieborných, šperkov. Vlhkosť dokáže urýchliť starnutie strieborných materiálov. Na zabudnutom striebornom náhrdelníku, ktorý máte uložený vo vlhkom prostredí, tak ľahko po čase narazíte na matnú patinu.

 

Tiež treba dávať pozor na teplotné podmienky. Šperky z drahých kameňov si vyžadujú osobitnú pozornosť. Napríklad opály sú obzvlášť citlivé na zmeny teploty a môžu prasknúť, ak sú vystavené extrémnym podmienkam.

Nahromadené náušnice na sebe v krabičke

Ako zabrániť chemickému poškodeniu

Ak sa pýtate, ako poškodeniu zabrániť, je to pomerne jednoduché. Treba sa v prvom rade vyvarovať noseniu šperkov, keď to nie je potrebné.

Nenoste šperky v situáciách, kedy sa môžu poškodiť

Pred sprchovaním, používaním toaletných potrieb alebo upratovaním, pamätajte na to, aby ste si zložili všetky šperky a predišli tak ich poškodeniu.

Parfumy a pleťové vody aplikujte ešte pred nasadením vašich šperkov, aby ste minimalizovali priame vystavenie chemikáliám. Buďte opatrní pri používaní čistiacich prostriedkov pre domácnosť, zvážte odstránenie šperkov počas, hoci aj drobného, upratovania. Ak si neplánujete pri každom umývaní riadu alebo čistení podlahy odstrániť váš zásnubný prsteň alebo obrúčku, zvážte aspoň použitie pracovných rukavíc.

Pred športovaním alebo manuálnou prácou si vždy nájdite chvíľu na odstránenie šperkov, aby ste predišli ich prípadnému fyzickému poškodeniu. Ak chodíte do posilňovne, šperky si radšej zložte ešte doma, aby ste ich nemuseli ukrývať, v častokrát slabo zabezpečených, skrinkách.

Taktiež pred spaním si vždy dajte dole šperky. Koľkokrát ste si omylom nechali na krku svoj obľúbený náhrdelník počas spánku, len aby ste sa zobudili a zistili, že sa vám zaplietol do vlasov? Vaše šperky sú vzácne a dobrý spánok tiež. Akokoľvek dobre sa s vašimi šperkmi cítite, posteľ naozaj nie je vhodné miesto na ich nosenie. Poškodenie šperkov či strihanie zamotaných vlasov vám za to nestojí.
Skúste si pamätať, že šperky by mali byť poslednou vecou, ktorú si na seba dáte, keď sa niekam chystáte a prvou vecou, ktorú si dáte dole, keď sa vrátite domov. Ak sa budete držať tohto pravidla, vyhnete sa mnohým problémom.

Čistenie kúpeľne s prsteňom na ruke


Správne skladovanie

 

Prstene uložené v samostatných krabičkách

Pri skladovaní dbajte na to, aby bol každý šperk uložený oddelene, najlepšie v mäkkých vrecúškach alebo v špeciálnych šperkovniciach, aby ste predišli poškriabaniu a znížili ich vystavenie sa vlhkosti.

Zamotaná zlatá retiazka

Tiež sa tak vyhnete prípadnému zamotaniu viacerých retiazok, ktoré môže tiež viesť k ich poškodeniu. Vytrhávanie a ťahanie za spletence, aby sa odstránil zádrhel, môže zaťažiť a nenávratne poškodiť články retiazky.

Zlaté kruhové náušnice v originálnej iZlato krabičke

Ak nemáte vlastnú šperkovnicu, odporúčame uchovávať šperky v originálnych krabičkách zo zlatníctva. Takto skladované šperky budú mať dlhšiu životnosť a podľa krabičiek si určite budete pamätať, čo kde máte.

Odložený zlatý prsteň na malom stojane

Ak máte šperky, ktoré nosíte naozaj pravidelne, umiestnite si do kúpeľne, kuchyne a spálne malé misky alebo stojany na odkladanie šperkov. Majte ich vždy na očiach a pred sprchovaním, kozmetikou alebo čistením domácnosti, si dajte šperky vždy dole.


Pravidelná údržba

Venujte sa aspoň raz za rok pravidelnej údržbe vašich šperkov. Kúpte si kvalitné čistiace handričky a pomôcky na čistenie šperkov. Vyhraďte si dostatočný čas a vyčistite si všetky šperky naraz. Počas čistenia venujte pozornosť skorým znakom, ktoré by mohli naznačovať blížiaci sa problém. Ak si všimnete uvoľnené kamene, pretŕčajúce zapínanie či opotrebované články retiazky, nepanikárte a šperk zaneste k vášmu klenotníkovi na opravu. Všetky tieto spomínané nedostatky sú pomerne ľahko opraviteľné a ak ich objavíte včas, vyhnete sa omnoho väčším poškodeniam.

 

Ak vám na vašich šperkoch naozaj záleží, zvážte pravidelné návštevy klenotníka kvôli kontrolám a údržbe. Tieto môžu včas zachytiť potenciálne problémy, zabezpečiť včasné opravy a zachovať celistvosť šperkov. Pri vzácnejších šperkoch odporúčame, aby ste nechali aj čistenie na profesionálov.


Čo robiť, keď už dôjde k poškodeniu
 

Pri závažnejších poškodeniach, alebo keď ste si neistí čo treba robiť, vždy vyhľadajte odbornú pomoc. Šikovný zlatník vie posúdiť rozsah poškodenia a ponúknuť vhodné opravy alebo čistenie. Včasný zásah môže zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu poškodenia.

Pri menších problémoch môže stačiť jemné čistenie mäkkou handričkou a jemným mydlom. Ak sa rozhodnete, že to zoberiete do vlastných rúk, buďte opatrní. Neodborná manipulácia so šperkom môže váš problém iba zhoršiť.

Roztrhnutá zlatá retiazka


Varovné znaky blížiacich sa problémov

Pozrime sa na základné veci, ktoré si treba všímať pri manipulácii s vašimi šperkmi. Keď narazíte na niektoré z nasledujúcich vecí, najlepšie urobíte ak navštívite vášho klenotníka.

 

Zmeny farby

Viditeľné zmeny farby môžu signalizovať chemické reakcie alebo zafarbenie. Okamžite konajte, aby ste vyriešili základný problém.

Dvojfarebná opotrebovaná retiazka

Viditeľné opotrebovanie

Škrabance, preliačiny alebo uvoľnené drahokamy sú jasnými indikátormi fyzického opotrebovania. Pravidelne kontrolujte šperky, či nevykazujú tieto známky opotrebovania, a ak áno, vydajte sa na návštevu klenotníka.

Zelené časti zlatej náušnice a vypadnuté kamene

Uvoľnené korunky

Uchopenia, ktoré držia drahé kamene, sa môžu časom uvoľniť, čo ohrozuje bezpečnosť kameňov. Ak sa vám čokoľvek nezdá s uchopením kameňa, šperk radšej nenoste a odneste ho do zlatníctva. Stratený drahokam je to posledné, čo chcete, preto je v tomto prípade ostražitosť naozaj dôležitá.


Pár zaujímavostí na záver

V niektorých kultúrach sa poškodeným šperkom prisudzujú rôzne významy.

Roztrhaný šperk je často vnímaný ako metafora životných výziev a potreby zmeny. Podľa niektorých je práve poškodený šperk signálom vesmíru, že niečo nie je v poriadku a prišiel čas na krok k zmene.

Iní zase veria, že ak ste zažili duchovné prebudenie, vaše šperky sa zlomia alebo spadnú, pretože sa zmenili vaše vibrácie. Vaše šperky sa rozbijú, aby vesmír vyjadril, že už nie ste tým istým človekom, akým ste boli kedysi.

Povráva sa aj, že pri poškodenom šperku, ktorý ste zdedili po vašich predkoch, ide práve o komunikáciu s nimi. Vo väčšine prípadov by malo ísť o náznak toho, že ste vybočili zo správnej cesty, a že by ste sa mali vrátiť späť k vašim koreňom.

Inde zase veria, že poškodený šperk je tu pre našu ochranu. Je to akýsi varovný prst od vesmíru, najmä keď sa šperk poškodí tesne pred tým, ako sa vyberáte na novú životnú cestu.

Akt opravy alebo opätovného použitia šperkov môže symbolizovať osobný rast a transformáciu. Je to hmatateľná pripomienka, že aj vo chvíľach zlomu sa dá zachrániť krása a sú možné nové začiatky.

Rozbité šperky možno interpretovať rôznymi spôsobmi, nie je to však vždy zlé znamenie. Veríme, že vďaka našim radám vám vaše šperky vydržia v čo najlepšom stave ešte dlhé desaťročia. Ak zbadáte niektorý z varovných signálov, neváhajte osloviť vášho klenotníka, aby vám pomohol dostať šperk opäť do pôvodného stavu.


15.01.2024


Ďalšie články