Aké typy šperkov nosiť počas zimy?Aké typy šperkov nosiť počas zimy?

Milovníkov šperkov by nemalo od ich nosenia odradiť ani chladné ročné obdobie. Naopak, aj z neho by sa mali snažiť vyťažiť čo sa dá.

Jeseň je v plnom prúde, vrstvy oblečenia postupne pribúdajú a naše postavy sa v nich javia mohutnejšie ako v skutočnosti sú. Čo nevidieť príde čas čiapok, šálov a hrubých kabátov, vďaka ktorým bude aj náš vzhľad o čosi fádnejší. Mohli by ho pomôcť oživiť šperky? Prípadne tiež dodať postave novú rovnováhu? A vôbec, je možné ich nosiť aj v tomto chladnom období? Na všetky tieto a im podobné otázky existuje jediná odpoveď – áno, samozrejme!

 

Správne zvolený šperk vám dodá jas, lesk a balans i uprostred zimy, tak prečo to nevyužiť?

 

Viacero tenkých náramkov zladených so zimným svetrom


Ako na to?

 Aby šperk nezanikol na pozadí tmavých farieb odevu, alebo sa nestratil v hrubších materiáloch, mal by sa v prvom rade prejaviť veľkosťou. Jeden väčší prsteň na seba ľahko pritiahne pozornosť a dá sa i pohodlnejšie nosiť v rukaviciach, ako viacero menších. K tomu svojou váhou iste lepšie kompenzuje zimný sveter, než napríklad blúzku, či letné šaty. Farebný kameň celý apel prsteňa len umocní.

Alternatívne, objem získate aj citlivým vrstvením prsteňov, prípadne náramkov. Ruke, vyčnievajúcej z teplého zimného svetra s dlhými rukávmi, dodá delikátnejší look rad na sebe naskladaných jemných prstienkov. Tenší pulóver alebo rolák skúste vyvážiť sadou náramkov na zápästí.

Žena v zimnom svetri, ktorá ma na ruke náramky, hodinky a prsteň

Dlhšie reťazové náhrdelníky s masívnejšími článkami sú nemenej vhodnou voľbou. Predstavujú výrazne dominantný prvok a účinne na seba stiahnu všetky pohľady. Okrem toho aj zdôraznia vertikálnu líniu, čo vám príde vhod pri viacerých vrstvách oblečenia a huňatejších materiáloch.

Minimalistickým prístupom je koncentrovať všetku pozornosť do jediného bodu. Môže ho tvoriť neprehliadnuteľný prívesok na hrudi v tvare srdca alebo iného hrejivého tvaru.

Na von sa môžete spoľahnúť na nápadité náušnice originálnych tvarov a sýtych farieb. Ich výhodou je, že ich neprekryje čiapka, ani šál a budú sa na vás vynímať i napriek všetkým nevľúdnym okolnostiam sezóny. Dlhé voľne visiace modely, plnšie farebné obruče, aj trblietavé kryštáliky a nezvyčajné tvary vám naisto zaručia úspech.

Druhým adekvátnym vonkajším doplnkom sú sofistikované brošne. Pripnúť ich môžete na kabát, klobúk, šál, či dokonca čižmu. Rovnako efektne pritom zapôsobíte vintage kúskom po babičke i výstrednejším motívom reflektujúcim éru punku.

Popri veľkosti sa sústreďte aj na farby. Jas a žiaru do sychravých dní bezpochyby najlepšie prinavráti zlatá. Pre vzkriesenie života ešte predtým, ako začnú pučať prvé stromy siahnite po zelenej, červenej, striebornej a modrej. Dobre sa ukážu na prívesku, náhrdelníku, náušniciach aj prsteňoch vo forme kvetov, hmyzu a iných naturálnych tém.

A potom sú tu perly. S tmavosivými farbami zimy nemusíte bojovať, ale využiť ich ako pozadie, ktoré dokonale vyváži čistý, biely lesk perál. Monochromatickú harmóniu dosiahnete prehodením perlového náhrdelníka cez šedý alebo čierny zimník.

Dobrým indikátorom pre výber farieb je tiež odtieň pokožky. Chladnejším pristanú viac striebro, kryštálová čírosť diamantu a perly, teplejším zasa zlatá, medená a ružová.

Ak chcete pochmúrnu atmosféru prebiť aj tvarom a materiálom, nebojte sa experimentovania a extravagancie. Asymetrickými líniami dávate najavo, že ste už niečo zažili, ohľadom svojho štýlu máte dávno jasno a viete presne, čo robíte. Kombinácia viacerých materiálov navráva zasa veľa o vašej kreativite a zapojiť dnes do nej môžete prakticky čokoľvek – kožu, drevo, pierka, textil a podobne. A prejavom výnimočnej odvahy budú extrémy – hrubé obojkové náhrdelníky, špice a ostré hrany, krikľavé farby, prípadne výrazné logá.

Muži majú dodatočnú príležitosť realizovať sa pútavými manžetovými gombíkmi, či sponami na viazanku. K ústredným elementom ich zimného outfitu môže patriť aj väčší prsteň, masívny náramok a prívesok na krk s expresívnym motívom.

 

 

Starostlivosť o šperky v zime 

Zima je čas, kedy veľa vecí vyžaduje extra starostlivosť a ani šperky nie sú výnimkou. Niekoľko jednoduchých tipov vám pomôže, aby toto obdobie bez ujmy prežili vaše klenoty, pokožka i všetky kusy odevu.

  • Pri prsteňoch dbajte na to, aby vám presne sedeli. Pôsobením chladu dochádza k zúženiu prstov a s uvoľnením prsteňa riskujete jeho stratu. Odborná zmena veľkosti nie je najlepším riešením, lebo užší priemer prsteňa môže zasa v lete obmedzovať v prste prúdenie krvi. Najideálnejšie je vybrať si správnu veľkosť.
  • Keď už je reč o hrozbe straty, poistenie šperkov, najmä tých hodnotných, nie je zlý nápad v zime ani v lete. Okrem straty je vhodné do poistky zahrnúť aj poškodenie.
  • Čomu sa v zime nevyhnete je zrážanie vlhkosti na kovových šperkoch. Preto je mimoriadne dôležité, aby ste ich udržiavali suché. Pred odložením ich skontrolujte a uistite sa, že ich v šperkovnici nenechávate vlhké.
  • Podobne dávajte pozor aj pri aplikácii kozmetiky, krémov, telového mlieka a emulzií. Šperky vždy odložte a vyčkajte, kým pokožka nanesenú vrstvu kozmetiky dokonale vstrebá.
  • Buďte špeciálne opatrní pri obliekaní, aby ste predišli zaseknutiu časti šperku do oblečenia a prípadnému poškodeniu delikátnejších detailov. Nečakané trhnutie zaseknutej náušnice môže mať za následok i poranenie ušného lalôčiku. Ostrejšie časti šperkov sa môžu tiež prichytiť do rukavice, alebo svetra a narušiť štruktúru textílie. Pri drahších materiáloch, ako kašmír, nejde o nič príjemné. Vhodné je dávať šperky na seba ako posledné a zo seba ako prvé.
  • Šperky nepatria na lyžiarske svahy, na ľadové plochy, ani na sánkarské dráhy. Ľahšie sa tam oškrú, ohnú pri páde a vyššia je i šanca, že ich stratíte.
  • Pozornosť venujte aj správnemu baleniu šperkov počas zimného cestovania. Prepravný box by mal byť predovšetkým vodotesný a nemal by byť vystavený extrémnym mrazom.

 

 

 

 

 

Tri jemné prstene v zlate, ružovom zlate a striebre


03.12.2019


Ďalšie články