30 tipov na balenie dokonalých darčekov30 tipov na balenie dokonalých darčekov

Jednoduché a rýchle triky ako baliť vianočné darčeky všetkých rozmerov.

Balenie darčekov je jednou z tých vecí, ktorá buď ide prirodzene od ruky, alebo býva dlhým a namáhavým bojom. V tom prvom prípade vám poskytne príjemný pocit istoty, že ste vašim darčekom dodali aj adekvátnu prezentáciu, v tom druhom môže byť zdrojom obáv, aby zanedbaný prvý dojem nepokazil všetku radosť z nich.

Naučiť sa spoľahlivo aspoň dva-tri triky ako sa s balením popasovať bez nechute a námahy nemôže byť preto nikdy na škodu.

 

Základný spôsob

Veľká časť darčekov, či sú to knihy alebo produkty v škatuliach, je v tvare kvádra, ktorý je ako stvorený na balenie do dekoračného papiera.

Z rolky, prípadne iného kusu papiera najprv primerajte jeho časť k darčeku (obtočte papier dookola) tak, aby ste odhadli, koľko papiera budete potrebovať. Papier potom odstrihnite a položte ho na stôl dekorovanou stranou nadol. Darček umiestnite do stredu papiera. Oba bočné konce papiera zahnite po okrajoch asi 1 cm, papier za ne uchopte a jeden po druhom prilepte lepiacou páskou k darčeku. Papier by mal čo najtesnejšie obopínať darček.

 

Vianočné darčeky

Pri vyšších škatuliach odstávajúce konce papiera následne zahnite do vnútra, aby z nich vznikli trojuholníky – na každej strane darčeka dva. Aj tieto trojuholníky postupne prilepte páskou, jeden cez druhý. Na bočných stranách darčeka tak z preloženého papiera vzniknú tvary podobné poštovým obálkam.

Pri knihách urobte na každej strane trojuholník len jeden (vlastne z dvojitej vrstvy papiera) a zahnite ho až tak, že jeho odstávajúci vrchol budete môcť pohodlne prilepiť k jednej z plochých strán knihy. Uistite sa, aby boli oba konce (vrcholy trojuholníkov) prilepené k tej istej strane darčeka. Druhá strana tak zostane úplne hladká, prekrytá len súvislou vrstvou papiera. To bude líc darčeka, vrchná strana, ktorú môžete ďalej ozdobiť a prezentovať.

Ak chcete docieliť, aby výsledok vyzeral o čosi profesionálnejšie, použite obojstrannú lepiacu pásku a aplikujte ju zvnútra papiera

 

Menšie a nepravidelné tvary

Ak máte darček menších rozmerov a nechcete sa obmedzovať hranatým krabičkovým tvarom, môžete si vytvoriť škatuľku v tvare trojstenného ihlanu. Z tvrdého papiera vystrihnite väčší rovnostranný trojuholník. V každom z vrcholov urobte malú dierku, ideálne kancelárskou dierkovačkou – tie budú slúžiť na previazanie stuhou na záver tak dbajte, aby sa dala bez problémov prevliecť. Teraz nájdite stredy všetkých troch strán trojuholníka a spojte ich tenkými čiarami podľa pravítka. Vznikol nový, menší trojuholník v strede a ďalšie tri okolo neho. Pozdĺž čiar zohnite všetky tri konce smerom dovnútra, do konečného tvaru trojstennej pyramídy. Po umiestnení darčeka vo vnútri balíček uviažte ozdobnou stužkou.

V prípade, že ani pyramídy vám nie sú celkom po chuti, skúste zrecyklovať rolky od toaletného papiera. Začnite tým, že rolku položíte na pevný podklad a zľahka stlačíte rukou, aby trochu spľasla. Uchopte ju a na oboch okrajových obvodoch by ste mali vidieť po dva ostrejšie prehyby, ktoré vznikli stlačením. Medzi týmito bodmi stlačte okraje rolky (dvakrát na každej strane), až ich zalomíte dovnútra a oba otvory uzavriete. Výsledný tvar sa podobá na vankúšik.

Krabička na darček z rolky od toaletného papiera

 

Ďalšou z možností je tvar kužeľa, pripomínajúci aj kornút. Potrebujte naň štvorcový kus papiera, ktorý len stočíte do požadovaného tvaru a zopnete kancelárskou zošívačkou. Po naplnení môžete zohnúť a zopnúť i odstávajúci rohový koniec a spolu s ním aj nejakú dekoráciu alebo menovku.

Na zabalenie krémov, aromatických sviečok, či na sebe poukladaných kruhových koláčikov sa dajú zasa využiť papierové poháre. Najprv odstrihnite horný okraj. Potom pohár na ôsmich miestach nastrihnite, zhruba 2-3 cm smerom kolmo nadol. Nastrihnuté časti zahnite dovnútra a pozasúvajte jednu do druhej – vždy jedným koncom akoby dnu a druhým von. Pri pohľade zhora tak uvidíte tvar podobný fotografickej clone. Po vložení darčeka obal uzavriete silnejším stlačením všetkých častí naraz smerom dovnútra.

Dobrou alternatívou úzkeho valcovitého tvaru sú aj prázdne boxy od zemiakových lupienkov.

 

Dekoračné tipy 

 

1. Netradičný baliaci papier

Originálnejšie ako balenie do bežného papiera s vianočnou tematikou je zvoliť papier s notami piesne Tichá noc, alebo potlač s osemsmerovkou, v ktorej bude vyznačené meno adresáta. Riadiť sa tiež môžete darčekom samotným, ak ukrýva napríklad cestovného sprievodcu, zabaľte ho do starej mapy danej oblasti.

 

2. Ihličie a imelo

Najľahšie a najrýchlejšie zabalený darček dozdobíte malou čerstvou vetvičkou ihličnanu, prípadne imela. Dá sa zakomponovať do mašle, alebo priamo prilepiť. Rovnako dobre fungujú aj večne zelený rozmarín a cezmína ostrolistá (známy anglický Holly bush).

 

3. Brmbolce 

K zimnej sezóne patria čiapky a k čiapkam zasa brmbolce. A práve tie tvoria aj skvelý ozdobný doplnok. Takže, ak máte niekde v skrini starú čiapku, brmbolce odstrihnite a prilepte ich k priadzi podobnej farby, ktorou darček namiesto stuhy previažete.

 

4.Čipka

Podobne pekne zapôsobí aj mašľa z čipky. Uviažte ju samostatne, skombinujte s vetvičkou a upevnite hoci aj na obyčajný špagát.

 

5. Fotka

Na identifikáciu osoby, ktorej je darček určený, sa štandardne používa menovka. No čo tak nahradiť ju fotografiou? Čiernobiela úplne postačí, prípadne použite nejaký z filtrov so zimným efektom.

 Vianočný darček ozdobený bielou čipkou a striebornou mašľou

6. Obal ako darček

Kto povedal, že darček nemôže plniť súčasne aj úlohu obalu? Napríklad taký uterák sa dá veľmi ľahko premeniť na zvieratko, či iný atraktívny tvar a jeho vnútro naplniť kozmetickými potrebami. Hoci len previažte jeho dva rohové konce a vytvorte uši. Keď medzi ne naaranžujte rohy, soba máte hotového.

7. Viac krabíc na sebe

Nezriedka sa stáva, že jednu osobu obdarúvate viacerými darčekmi súčasne. Krabice rôznej veľkosti si priam pýtajú usporiadať graduálnym uložením na seba. Aby lepšie držali pohromade a najmä dobre vyzerali, previažte ich spolu výraznou hrubou stuhou. Viac darčekov môžete šikovne schovať aj do krabice od topánok, stačí keď krabicu obalíte do pekného baliaceho papiera a drobné darčeky dostanú hneď iný rozmer.

8. Venčeky

Do kruhu zatočená stonka košatého evergreenu sa nestratí ani medzi honosnejšími umelými dekoračnými výtvormi. Dá sa prilepiť priamo na darček, ale ešte lepší bude podklad z tvrdého papiera ako výplň prázdneho priestoru vo vnútri kruhu. Na ten následne vaším najkrajším kaligrafickým štýlom napíšte meno, alebo vinš.

Krabica od topánok obalená baliacim papierom s červenou stuhou

9. Orechová škrupina

Kúzlo darovaného šperku ešte znásobíte popoluškovským zabalením do škrupinky vlašského orechu. Dokonale ju zvnútra vyčistite, naneste tenkú vrstvu lepidla a na ňu vysypte jemné trblietky. Šperk umiestnite na kúsok na mieru vystrihnutého filcu, škrupinu prikryte druhou polovicou a napevno previažte tenkou stužkou.

10. Pierka

Farebné pierka sú absolútne vďačným a nenáročným prvkom, lebo si nežiadajú nič viac ako priviazať v strede uzlíka mašle, prípadne len s elegantnou nedbalosťou zasunúť pod špagát.

Šperk zabalený v orechovej škrupine s červenou mašľou 

11. Vlna

Komu sa doma vyskytujú klbká vlny, ten určite vie, že si nájdu široké využitie, balenie darčekov nevynímajúc. Krásne sa ukáže previazanie viacerými vláknami rôznych farieb tesne vedľa seba. Zoradené môžu byť náhodne i podľa farebného spektra.

12. Textília okolo kvetináča

Častým a obľúbeným darom sú aj živé izbové rastliny. Kvetináč priamo z predajne spravidla nebýva práve najatraktívnejší, a tak je potrebné ho trochu prikrášliť. Poslúži na to kúsok tkaniny, najlepšie v nejakej z vianočných farieb. Kvetináč najprv obaľte hliníkovou fóliou, aby z neho náhodou nepresakovala špinavá voda. Potom ho zabaľte do látky a dookola ju obstrihnite tak, že ponecháte aspoň 5 cm navyše. V ďalšom kroku cez kvetináč zospodu prevlečte pevnú gumu a pod ňu zvonka voľne pozakladajte prevísajúci okraj. Vytvorí sa tak lem s volánovým efektom.

13. Baliaci papier s vlastným vzorom

Viazať sa nemusíte ani ponuku baliaceho papiera, dostupnú v obchodoch. Od vášho vlastného dizajnu vás delia len špongia nasiaknutá farbou a pečiatka so vzorom. Ten môže tvoriť guma na ceruzke (bodkovaný vzor), alebo na polovicu prerezaný.

14. Sladká mašľa

Veľmi ľahko sa dá sformovať aj alternatívna mašľa. Nemusíte ju viazať, postačí ju napodobniť upravením vreckového balenia cukríkov. Obsah cukríkov hmatom rozmiestnite rovnomerne do oboch polovíc balíčka a v strede ho pevne previažte. Nadobudne tvar podobný pánskemu motýliku a jednoducho sa dá zakomponovať ako dekorácia na darčeku.

 Darček zabalený v baliacom papieri s vlastným vzorom

15. Písmenkové koráliky

Efektný spôsob ako vyskladať meno adresáta predstavujú písmenkové koráliky na špagáte, ktorým darček preväzujete. V prípade, že je darček určený viacerým osobám, môžete medzi menami ako medzeru urobiť uzlík.

16. Prstová potlač

Keď do procesu balenia potrebujete zapojiť deti, nechajte im doslova voľnú ruku. Môžu do nej vziať štetec a na baliaci papier napísať mená, no rovnako dobre ju môžu použiť aj priamo a realizovať sa odtlačkami dlaní a prstov.

17. Gombíky

Bez problémov začleniť do výzdoby darčekov idú aj gombíky. Mali by mať širšie dierky, aby cez ne išli prevliecť hrubšie vlákna, no inak sa vašej kreativite nekladú medze. Jeden veľký gombík v strede, viaceré po celom obvode, prípadne len dva malé čiernej farby – tvoriace oči postavičky zvieratka, ktoré dokreslia deti.

18. Snehuliak

Alebo môžu gombíky zostať gombíkmi na tele snehuliaka. Darček zabaľte do snehobieleho papiera, postavte ho vertikálne, domaľujte oči, úsmev a na brucho prilepte spomínané gombíky. Nos vytvorte z kúska oranžového filcu stočeného do malého kužeľa – mrkvy. Navrch položte prevrátený malý smaltovaný hrnček.

19. Iniciály mena

V úzkom rodinnom kruhu nie je nutné uvádzať na darčeku celé meno, iniciály úplne postačia. Dekoračné písmená sú ako stvorené na zavesenie a zoženiete ich v mnohých materiáloch i prevedeniach. Výroba vlastných môže byť náročnejšia, ale ak máte čas a chuť, pustite sa do toho.

20. Čierny papier, biela krieda

Úžasné veci dosiahnete aj s pomocou čierneho výkresu a bielej kriedy – či už klasickej tvrdej, alebo tekutej. Papierom prekryte celú čelnú stranu darčeka a kontrastnú bielu nechajte vykonať celé kúzlo. Snehová vločka, padajúca kométa i vianočný verš zanechajú neopakovateľný dojem.

Balenie bez odpadu alebo „zero waste“

21. Noviny

Novinový papier má nezameniteľný charakter a pre staršie ročníky znamená aj nostalgiu školských rokov, kedy sa do novín balili učebnice, aby sa predchádzalo ich poškodeniu. Pokojne použite i viac vrstiev na sebe.

22. Namaľovaná stuha

Stuhu nemusíte obtáčať, preväzovať, vymýšľať na nej uzol, ani formovať do dokonalej mašle. Všetko sa to dá zvládnuť pár ťahmi štetca. A nikdy neviete, či tým niekoho neinšpirujete k novoročnému záväzku produkovať menej odpadu.

23. Staré papierové tašky

Aj hnedé tašky s dvoma uškami, akých máte iste doma dostatok z celoročných nákupov, majú príležitosť nájsť si pod stromčekom nový účel. Sú univerzálne použiteľné, samy osebe neutrálne a veľmi vhodné na ďalšiu dekoráciu.

24. Kuchynská utierka

Prekvapivo príjemne zapôsobí i vyžehlená textilná kuchynská utierka. Zabaľte do nej knihu, prípadne drevenú hračku a, samozrejme, kuchynské potreby.

Darčeky zabalené vo vianočnej červenej kuchynskej utierke

25. Košík

Výhodou prúteného košíka je, že sa toho doň zmestí viac, darčeky sa v ňom dajú pekne usporiadať a balenie prakticky nezaberie žiaden čas. Prekryť ho je možné zámerne mierne pokrčeným hnedým recyklovaným papierom.

26. Starý obrus

Všestranným baliacim materiálom sú aj staré obrusy. Japonské ministerstvo životného prostredia dokonca vydalo vizuálnu pomôcku, z ktorej sa dá naučiť hneď niekoľko spôsobov použitia textílií presne na tento účel – od jednoduchých až po komplexnejšie s autentickým „wow“ efektom.

Darčeky zabalené v prútenom košíku previazanom ružovou stuhou

27. Detské maľby zo školy

V rodinách s deťmi sa to doslova hemží výkresmi s maľbami zo školy. Tým aktuálnejším patrí viditeľné miesto v spoločnej miestnosti, no ani tie staršie nemusia skončiť v odpade. Takéto balenie iste poteší obdarovaných a vyvolá i hrdé úsmevy na tvárach malých autorov. Raz darmo, „zero waste“ je „win-win“.

28. Poháre od zaváranín

Pohodlné, trvácne, znovu použiteľné, s bezpečným uzáverom a veľkou hladkou plochou na výzdobu. Vyskúšajte natrieť zaváraninové poháre čiernou farbou na tabule a pokresliť ich zimnou krajinkou, za použitia minimalistickej, ikonkovej grafiky.

29. Papier obsahujúci semiačka rastlín

Hitom recyklovaných materiálov je bio-rozložiteľný papier, ktorý obsahuje celé semiačka rastlín. Po spotrebovaní je možné ho vyhodiť napríklad na trávnatý porast, kde z neho na jar vyklíčia lúčne kvety. Z podobného materiálu kúpite i ozdoby a menovky na vaše darčeky.

 

Ponožky zabalené v zaváraninovom pohári

30. Recyklované obaly

Týchto sa tiež v bežnej domácnosti nájde pomerne veľa. Drevená krabica od portského vína, plechová nádoba po sypanom čaji, či mnohé iné zachovalé obaly od hračiek a iných spotrebných produktov. Poskytujú decentný priestor, bezpečné uloženie i veľa možností pre uskutočnenie všetkých tých kreatívnych dekoračných ideí, vyvolaných predvianočnou múzou.


20.12.2019


Ďalšie články