Všetko o trendy brošniach a tipy ako ich môžete nosiťVšetko o trendy brošniach a tipy ako ich môžete nosiť

Móda sa mení každú sezónu, čo bolo „in“ je hneď „out“, no jeden malý elegantný doplnok vytrvalo vzdoruje všetkým trendom.

Brošne a spony sú azda najstarším typom šperku. Len čo sa človek začal obliekať do niečoho iného ako do zvieracej kože, vyvstala aj potreba odev pevne zopnúť. Tŕne a úzke kúsky pazúrika boli pravdepodobne prvými predmetmi, ktoré plnili tento účel, aby ich v bronzovej dobe vystriedali jednoduché kovové ihlice.

 

Brošňa v tvare vážky na svetri

 

 

 

Prvý unikátny a hodnotný kus brošne objavili už v Tutanchamónovej hrobke. Má tvar skarabea, v ktorého centre sa nachádza pozoruhodný kus žltého kameňa zo silicového skla. Pôvod tohto materiálu siaha až 28 miliónov rokov do minulosti, kedy na Saharskú púšť dopadol meteorit a zohrial piesok na teplotu 2 000 °C, čím sa sformovalo nevšedné silicové sklo.

Rimania vylepšili spôsob zopínania odevu pomocou princípu zatváracieho špendlíka a takzvané fibulae boli v čase rozmachu impéria populárne naprieč celou kontinentálnou Európou. Hoci ich primárny účel zostával praktický, brošne začali nadobúdať dekoratívny charakter v období Byzantskej ríše.

Paralelne s juhom sa brošne objavovali aj na severe, kde hrubšie oblečenie vyžadovalo robustnejší spôsob, ako ich udržať spojené. Masívne vikingské brošne diskového tvaru vznikali už v neskorej železnej dobe.

Osobitnú šperkársku kapitolu tvoria keltské výtvory a exemplárnym príkladom je nádherná brošňa, pomenovaná Tara. Našla sa v roku 1850 na pláži v Írsku, no jej vznik sa datuje niekedy medzi rokmi 650 – 750. Vyrobená je zo striebra, zlata, skla, emailu a jantáru, jej výzdobu tvoria zvieracie a abstraktné motívy. Ako artefakt bola vystavovaná po celom svete a aj vďaka nej vznikol zvýšený záujem o keltské umenie, ktorý pretrváva dodnes.

S nástupom stredoveku a zmenou štýlu obliekania, bez potreby uťahovať a spínať každý kus, nadobudli brošne viac ornamentálne formy. Na odľahčenie mohutného kovu pribúdali drahé kamene a mottá s ľúbostným, či religióznym obsahom. Dominovali diskové tvary, neskôr s väčšími kameňmi a pozlátením, v 17-tom storočí potom jemnejšie florálne dekorácie.

Od 18-teho storočia sa v zdobení vyskytujú perly, geometrické tvary, mašle, či rôzne uzly, napríklad z konských vlasov. Vracia sa tiež účelová funkcia a brošne opäť slúžia aj na zopínanie plášťov. S 19-tym storočím sa potom otvára éra dizajnovej kreativity a materiálovej voľnosti, ktorá prináša nové tvary, farby a motívy.

Od búrlivých 20-tych rokov, kedy boli do módy uvedené kostýmové šperky, sa brošne natrvalo usadili ako plnohodnotný doplnok, s ktorým môže experimentovať každá dáma.

 

Druhy brošní

Podľa štýlu i účelu použitia, brošne nájdete v mnohých podobách, z ktorých každá vystupuje z určitého historického pozadia a módneho kontextu.

Už spomenuté keltské brošne majú korene v stredovekom Írsku a obyčajne ich tvorí dlhšia pohyblivá ihlica a kruhová časť. Jednoduchý princíp zapínania umožňuje funkčnosť bez nutnosti prepichnutia odevu. Nosili ich ako ženy, tak i muži a komplikovanosť výzdoby indikovala spoločenský status.

 

Smútočné brošne boli pripomienkou zosnulej osoby. Často niesli jej meno, dátumy narodenia a smrti a neskôr aj malý priestor na uloženie fyzickej pamiatky, napríklad vlasov. Niekedy bývalo tiež zvykom, že objednávka sady smútočných brošní pre blízkych pozostalých bola súčasťou závetu zosnulej osoby.

 

Chocholcové brošne v tvare pierok s naplocho tvarovanými diamantmi, alebo granátmi a kúskami pozláteného striebra, ukotvené v malej korunke, sa objavujú už po stáročia. Niekedy bývajú sformované ako malý vtáčik a pierka sú úmyselne uvoľnené, aby sa mierne chveli, čo popisuje francúzsky termín „En Tremblant“.

 

Obľúbenou prázdninovou destináciou vyššej vrstvy 19-teho storočia bola takzvaná Grand Tour, návšteva Florencie, Benátok a Ríma. Ako praktické suveníry si odtiaľ prinášali brošne, známe pod rovnakým menom. Charakterizované boli miniatúrnymi farebnými sklenenými mozaikami a dekoratívnym štýlom vyhladených farebných kamienkov Pietra dura. Ako námet ich tvorcom slúžili zvieratá, kvety i krajinky.

 

Medailóniky so siluetou portrétu bielej farby na tmavom pozadí, označované termínom Cameo, zobrazovali pôsobivé mytologické scény, legendárne bytosti a tváre bohýň. Portrét nebol maľbou, ale reliéfom z mušle, alebo tvrdého bieleho kameňa. Na brošniach sa začali nosiť v 19. storočí.

 

Brošne lásky vo viktoriánskej ére darovávali vojaci, odchádzajúci do vojny, ženám ich srdca. Vyrábali sa zo striebra a niesli sentimentálny citát v latinčine, alebo gréčtine a ľúbostný motív.

 

Ozdobné spony sa objavili okolo 20-tych rokov minulého storočia a používali sa na dekoráciu šiat, rób, topánok, golierov, manžiet a neskôr aj ako ozdoba módnych doplnkov. Pôvodne ich zdobili číre diamanty, no s tým, ako rástla ich popularita, pribúdali aj farebnejšie kamene.

Podobným prechodom od konzervatívnejších smerom k uvoľnenejším prevedeniam si prešli aj formálnejšie kostýmové brošne.

Súčasné štýly sú výraznejšie, dominantnejšie a často neskrývane cielia na upriamenie pozornosti. Veľké kamene a inšpirácia prírodou evokujú život, energiu, žiarivosť a vzrušenie, i keď si súčasne zachovávajú istý „vintage feel“.

Cameo brošňa

 Strieborná kamienková brošňa pudlíka na saku

 Jednoduchú eleganciu prinášajú mašle, ktoré sú vďaka minimalistickému dizajnu ideálnym doplnkom šiat.

Výstrednejším aktuálnym trendom sú nadrozmerné kamene kruhových, oválnych i nepravidelných tvarov v centre brošne.

Vtáčik je pravdepodobne večnou témou spracovania brošne a v ostatných rokoch ho vídať ako nositeľa citátov o voľnosti a oslobodení ducha.

Brošňou so strapcom ozdobíte nielen šaty, ale aj účes a tvorí ideálneho partnera koktejlovým šatám.

Vášnivá ohnivosť srdca a šípu a hypnotická delikátnosť samotného pierka vypovedajú sami za seba. Prvá je vhodná na romantickú schôdzku, druhá na večernú párty.

 

Ako nosiť brošne

Stále platí, že brošňou urobíte dojem. Bude jedinečným prvkom vašej „osobnej značky“, čo je výhodou napríklad pri častom verejnom vystupovaní, prednášaní a podobne. Zároveň býva brošňa aj dobre zapamätateľná, čo zasa oceníte pri networkingu, kde poslúži ako vďačný predmet začatia konverzácie. A samozrejme, ide v prvom rade o módny doplnok, ktorý dodá štýl, farbu a pomôže vám vyjadriť vašu náladu.

Na to, ako môžete brošňu nosiť, dnes prakticky neexistujú žiadne pravidlá. Existujú sofistikované i kreatívne vtipné spôsoby jej začlenenia do outfitu, je všestranným doplnkom, ktorý sa dá umiestniť takmer kamkoľvek. Osamote, v páre, či skupinke, brošňa má potenciál dodať magický dotyk každému štýlu.

Strieborná brošňa na šatke

 

Tradičný spôsob nosenia bol vľavo hore a pri tých najformálnejších príležitostiach ho takto aj stále často vídať. Premýšľaním nad tým kam si ju pripnete, sa vám neoplatí strácať čas, ani spánok. Radšej sa postavte pred zrkadlo, hrajte sa a experimentujte.

 

Priamo na kabáte, či chlopni saka je to klasika, rovnako tak na golieri a okolo línie krku. Ak potrebujete zvýrazniť kabelku, alebo klobúk, neváhajte a choďte do toho. Brošňa sa vám bude skvele vynímať i vo vlasoch. Ideálnym miestom sú tiež svetre, blúzky a ústredný bod výstrihu v tvare „V“. Nezabudnite ani na pôvodný účel a brošňou bez obáv zopnite šál. Na páse, džínsoch, opasku, topánkach či dokonca na chrbte - nič nie je nemožné. Ak chcete brošňu ešte viac zvýrazniť, mala by kontrastovať s pozadím.

 

Obmedzovať sa ohľadom štýlu naozaj nemusíte, azda jedna praktická rada na záver: dbajte na to, aby látka uniesla váhu brošne bez toho, aby sa poškodila.

 

 


02.09.2019


Ďalšie články