Výročie svadby: Ako osláviť každý rok?Výročie svadby: Ako osláviť každý rok?

Váhate čo darovať vašej milovanej polovičke k výročiu svadby? Nechajte sa inšpirovať názvami jednotlivých výročí, ktorých symbolika vám veľa napovie aj o tom, aký darček bude najvhodnejší.

Korene osláv výročí sobáša siahajú, podobne ako veľa iných moderných tradícií, do starovekej Rímskej ríše. Manželia tam mali, po štvrťstoročí spoločného spolužitia, vo zvyku korunovať svoje manželky strieborným vencom. Po úspešnom dovŕšení päťdesiatich rokov trvania manželstva to bol dokonca veniec zo zlata. Tu má pôvod aj súčasné označenie týchto výročí ako strieborná a zlatá svadba.


Novomanželia držiaci sa za ruky

Zlaté obrúčky

 

Dvadsiate storočie bolo svedkom postupného pribúdania ďalších výročí “veľkého dňa” a ako užitočné sa osvedčilo ich pomenovanie podľa rôznych materiálov. Tie nepredstavujú len trvanlivosť manželského zväzku, ale môžu slúžiť aj ako praktické usmernenie pri výbere darčekov, ktoré si manželia navzájom dávajú. Pozrite sa bližšie na to, čo názvy výročí znamenajú a nakoľko podnetné môžu byť pri voľbe darčeka, štýlu oslavy, či prekvapenia pre vášho životného partnera alebo partnerku.

Romantická večera

Bavlnená svadba (1. výročie)

Sotva hmatateľných, sťa chumáčiky bavlny, prvých dvanásť mesiacov vám ubehlo ako voda. Osláviť už prvý míľnik na manželskej púti je však mimoriadne dôležité, lebo táto udalosť bude tvoriť základný kameň a referenčný bod pre všetky podobné oslavy v budúcnosti. Obdarovať sa ako partneri môžete spoločne stráveným časom na večeri alebo víkendovom pobyte v kúpeľoch. Kytička konvaliniek, manžetové gombíky, či niečo z bavlnenej tkaniny budú rovnako vhodné.

Papierové origami srdiečka

Papierová svadba (2. výročie)

Aj dovŕšenie druhého spoločného roka je dôvodom na oslavu, i keď len decentnú, lebo i tá je malým krokom v pokračovaní krásnej tradície. Papier je symbolom krehkosti a ešte nepopísaný stále čaká na všetko, čo naň spoločne zaznamenáte. Skvelými darčekmi budú ručne napísané vyznanie, origami ozdoba, nástenné hodiny do domácnosti, či jednoduchý kvet ako je sirôtka alebo klinček.

Pár na lesnej túre

Kožená svadba (3. výročie)

Po troch rokoch je manželské puto opäť o čosi pevnejšie a prirovnanie ku koži sa zdá výstižné. No opätovne sa vzájomne uistiť, že trvácnosť vzťahu je reálna iste neuškodí. Vydajte sa spolu na krátke dobrodružstvo, zdolajte horu, prípadne sa pokochajte iným romantickým výhľadom. Z kvetov sú namieste fuchsie a slnečnice, modernými darčekmi môžu byť krištáľ a samozrejme aj kožené módne doplnky.

Piknik

Kvetinová alebo aj ovocná svadba (4. výročie)

Čo bolo doteraz len v jarnom puku, rozkvitlo a dozrelo do sladkého plodu. A hoci kvet, ani ovocie nie sú na prvý pohľad pevnými, či stabilnými, ich symbolika je viac o dosiahnutých úspechoch vášho života v manželstve. A tých sa vám za štyri roky už nepochybne podarilo nahromadiť dostatok. Popri pikniku vo vinohrade nič nepokazíte hortenziou, ktorú spoločnými silami zasadíte v záhrade, malým šperkom z modrého topásu, ani bielou, či čiernou technikou.

Sedmokrásky vo váze

Drevená svadba (5. výročie)

Prvé malé jubileum sa nesie v znamení ustálenosti a pevného, optimistického výhľadu do budúcnosti. Zdravé drevo má už niečo za sebou a vďaka zapusteným koreňom aj veľa pred sebou, no popri sile býva strom spájaný aj s múdrosťou a rozvahou. Čo tak vybrať si starožitnú drevenú dekoráciu na trhu v niektorej z európskych metropol? K prvej päťročnici patrí aj nová sada príborov a sedmokrásky vo váze.

Raňajky do postele

Železná svadba (6. výročie)

5 + 1 už nemôže byť podľa žiadnych kritérií náhoda. Zväzok ukovaný zo železa si zaslúži oslavu s trochou vášne. Začať môžete raňajkami do postele, pokračovať v kvetinárstve, kde si vyberiete ten správny počet diablikov (tiež známych ako Calla), presunúť sa niekam, kde si dobre zatancujete a deň zakončiť niečím sladkým. Cukor je totiž druhou komoditou spájanou so šiestym výročím.

Zlatá brošňa s perlami v tvare kvetu

Zaľúbený pár v objatí

Vlnená alebo aj medená svadba (7. výročie)

Vlna i meď evokujú teplo. Pocity komfortu, bezpečnosti a istoty vyplývajú zo snahy vás oboch vytvoriť si kvalitné zázemie. A túto snahu máte teraz príležitosť jeden druhému otvorene oceniť. O dôvod viac na gratulácie je, že máte za sebou rok najčastejších rozvodov (v priemere, počítané od roku svadby). Ako darčeky sú ideálne brošňa, či náramok s medenými prvkami, šál z prvotriednej škótskej vlny alebo kašmíru a z kvetov sú to frézie.

Pyramídy v Egypte

 

Bronzová svadba (8. výročie)

Zliatina medi a cínu pripomína fungujúce splynutie i utuženie vzťahu. Celok manželstva je viac ako len súčet jeho častí a nemali by ste si nechať ujsť príležitosť túto vzácnu synergiu ešte viac upevniť. Bronz je populárnym šperkárskym materiálom a náušnice, či prívesok z neho vyzerajú úžasne. Stredobodom kytice by mal byť orgován a k tomuto výročiu sa hodí aj výlet do miest so starovekou históriou (napríklad Egypt, či Grécko).

Žena na kurze keramiky

Hlinená svadba (9. výročie)

Podobne ako vie zručný hrnčiar transformovať neforemnú hrudu hliny na esteticky hodnotný a zároveň užitočný predmet, aj vy ste z vášho manželstva vytvorili krásny a funkčný unikát. Darčeky však nemusíte obmedzovať na keramiku, i keď absolvovanie hrnčiarskeho kurzu znie naozaj štýlovo. Strelície a lapis lazuli sú kvetom a drahým kameňom tohto výročia i zárukou očarenia a radosti.

 

Cínová svadba (10. výročie)

Prečo je symbolom prvého okrúhleho výročia svadby práve cín? Lebo ho charakterizujú stabilita a flexibilita, dve naoko protichodné vlastnosti, ktorých prítomnosť je nutná aj pre dlhodobo úspešný manželský život. Záväzky, ku ktorým ste sa odhodlali a vytrvalosť, s ktorou ste im dostáli si zaslúžia obdiv a štýlovú oslavu. Vyberte sa na nejaké pre váš vzťah významné miesto, napríklad mesto kde ste sa zoznámili, alebo zasnúbili. Venujte si tiež hodnotnejší darček, ak to bude šperk, mal by obsahovať diamant. Radosť a začiatok z novej etapy vyjadrujú zasa narcisy. 

Pár na prechádzke pri mori

Krištáľová svadba (15. výročie)

Vaše investície do partnerského spolužitia sa zúročili v transparentnom a krištáľovo čistom výsledku. Vyžarujú z vás otvorenosť a harmónia, veľmi pozitívne vplývajúce aj na vaše bezprostredné okolie. Dary z priezračného krištáľu majú mnoho podôb a ich výber sa dá elegantne spojiť s návštevou niektorého z miest jeho produkcie, napríklad Karlových Varov. Červené ruže budú pre krištáľ rovnocenným partnerom a náramkové hodinky zasa jeho dôstojnou alternatívou.

Krištáľová sada pohárov, fliaš a váz

 

Porcelánová svadba (20. výročie)

Dve dekády v blízkosti toho druhého sú definitívnym dôkazom, že vaše manželstvo obstálo v skúške času. Krehkosť porcelánu vyžaduje, podobne ako vaše každodenné interakcie, delikátne zaobchádzanie, no súčasne je nedielnou súčasťou jeho krásy. Doprajte si hodnotnú porcelánovú sadu, určite si ju zaslúžite, rovnako tak i výlet do Číny, kde majú pôvod najkrajšie porcelánové kúsky. Šperky z platiny a dekorované smaragdmi sa honosnosťou vyrovnajú tejto udalosti. Kvetinová výzdoba s astrami zasa doladí slávnostnú atmosféru k dokonalosti.

Porcelánová čajová sada

Strieborná svadba (25. výročie)

Po štvrťstoročí súžitia by ste mali byť na seba hrdí. Iba exkluzivita drahého kovu môže dostatočne zdôrazniť význam tohto míľnika. Usporiadajte oslavu s vašimi najbližšími, pri sviečkach a so šampanským. Strieborné šperky by nemali chýbať, lebo 25 rokov je už dosť na to, aby ste ich zhmotnili do niečoho, čo vám ich bude pripomínať natrvalo. Kosatec je kvetom prísľubu, nádeje, múdrosti a odvahy a preto tiež pristane tomuto významnému momentu.

Prípitok šampanským

Perlová svadba (30. výročie)

Môžete si gratulovať k životnému úspechu - tridsať rokov lásky, priateľstva a súdržnosti, pravdepodobne už aj dospelé deti a azda i vnúčatá. Aby ste to dotiahli až sem, museli ste preukázať značnú dávku čestnosti, múdrosti a osobnostnej integrity, vlastností vychádzajúcich z hĺbky vášho vnútra. Perly presne vystihujú tento druh čistoty, i to, že skutočná krása pramení vo vnútri. V príslušnej atmosfére by sa mala niesť aj oslava, na ktorej by nemala chýbať rodina, ani blízki priatelia. Perlový náhrdelník pre dámy, vkusné perlami zdobené doplnky pre pánov a prípadná kombinácia s diamantmi vôbec nie sú prehnané. Kvetom tohto výročia je ľalia, ďalší zo symbolov čistoty.

Perlový set náušníc a náhrdelníku

Rubínová svadba (40. výročie)

Zdarný priebeh manželstva naprieč štyrmi dekádami si žiada popri cnostiach a osobnostných kvalitách aj veľkú dávku vášne pre toho druhého. Vášne hlbokej ako farba rubínu, ktorá nevyhasína, ale naopak, každým rokom akoby rástla. Vášne, ktorej vhodným vyjadrením bude verejné obnovenie vašich svadobných sľubov. Ako kvetinovú výzdobu zvoľte gladioly, lebo skvele tlmočia silu lásky a charakteru. Nasledovať môžu medové týždne a adekvátnymi darmi budú rubínový šperk, archívne portské víno, či zážitok z rýchlej jazdy v športovom aute na pretekárskom okruhu.

Rodinná oslava

Zlatá svadba (50. výročie)

Teraz už píšete históriu a toto výročie je, možno viac ako vašou osobnou radostnou záležitosťou, aj spoločenskou udalosťou. Nič ju nemôže reprezentovať lepšie ako zlato. Pripravte veľkú oslavu, na ktorej nebudú chýbať fragmenty vašej spoločnej minulosti, slávnostné reči, ani prípitky. No neoberte sa ani o romantické chvíle vo dvojici, pár týždňov na výletnej lodi vám bude len malou odmenou za vašu polstoročie dlhú vytrvalosť. Radosť, jas a šťastie sú zhmotnené i v žltých ružiach.

Starší pár a ich výhľad na výletnú ľoď

Smaragdová svadba (55. výročie)

Päťdesiatepiate výročie svadby je jedným z viac tradičných a nesie sa v znamení smaragdu - drahokamu s metaforickým významom večnosti. “Láska sa skladá z jednej duše obývajúcej dve telá.” píše Aristoteles a vy ste toho dôkazom. S hlbokou a sýtou zelenou smaragdu ladí, tiež veľmi trvácna, zeleň izbových rastlín, tak si ich zaobstarajte rovno niekoľko. Organizáciu oslavy už delegujte na vašich potomkov a nechajte sa prekvapiť. Smaragdový náhrdelník, náušnice, či spona na viazanku sú samozrejme vítané, ak by sa vás niekto nenápadne pýtal, čo by ste si želali.

Starší manželský pár v objatí s kyticou kvetov

Diamantová svadba (60. výročie)

Nezničiteľnosť vášho zväzku a jasná žiara vašej lásky sú už konštantami. Diamanty možno nie sú naozaj večné, ale z pozemských komodít sú jedinou, ktorá sa vám aspoň vzdialene vyrovná. Spoločne ste už zažili všetko, čo sa zažiť dá, tak prečo toto výročie neosláviť pripomenutím si niečoho mimoriadneho - divadelné predstavenie, večera na obľúbenom mieste, alebo hoci len dlhý víkend venovaný spomienkam na všetko krásne. Kytica z prevahou kosatcov a, pochopiteľne, diamantové šperky sú najlepšími radami ohľadom prípadných darov pre všetkých, ktorí vám chcú v tomto významnom čase urobiť radosť.

Starší pár v objatí s kyticou lúčnych kvetov

Platinová svadba (70. výročie)

Pravdepodobnosť, že informácie o platinovej svadbe potrebujete preto, lebo ju organizujete pre vašich rodičov, či starých rodičov je zrejme vyššia, ako že ju organizujete sami pre seba. Vek ani mobilita by nemali byť pri tejto udalosti prekážkou, ktorá bude vašim organizačným zámerom stáť v ceste. Doma jubilantom pustite hudbu z obdobia kedy sa zoznámili, pozvite na návštevu ich rovesníkov a zoberte ich na miesta, kde najviac ožijú ich spomienky. Vhodnými kvetmi sú pivónie.

Starší manželia na výlete pri jazere

Nebeská svadba (75. výročie)

Vzácna udalosť pre každú rodinu i širšiu komunitu. Ich členovia by mali spojiť sily a urobiť z nej pamätný okamih, ktorý oslávencom prinesie radosť a ostatným poslúži ako inšpirácia do budúcnosti. A mimochodom, nebeská preto, lebo každý manželský pár čo spolu vydržal 75 rokov ide údajne priamo do neba.

Starší pár v objatí


21.01.2021


Ďalšie články