Zaujímavé novoročné zvyky a tradície vo sveteZaujímavé novoročné zvyky a tradície vo svete

Nie všade vítajú Nový rok prípitkom a konfetami. Oslavy či priania všetkého dobrého majú vo svete mnoho podôb a niektoré dávajú zmysel len v súvislostiach danej kultúry. Všetky však spája úprimnosť a dobrá nálada.

Zvyk vítať deň jarnej rovnodennosti mali už pred 4 000 rokmi obyvatelia starovekého Babylonu. Ich festival Akitu trval 11 dní a každý z nich sa vyznačoval špecifickým rituálom. S tým, ako sa v starých civilizáciách objavovali stále sofistikovanejšie formy kalendárov, vznikala aj potreba vyznačenia začiatku pravidelného ročného cyklu. Ten pripadal spravidla na deň významného astronomického javu, alebo dôležitej poľnohospodárskej udalosti. V Číne to bol prvý spln mesiaca po zimnom slnovrate, v Egypte zase deň začiatku záplav na Níle, čo bolo zároveň v čase, keď sa na večernej oblohe po 70-dňovej absencii objavila hviezda Sírius. Jarnou rovnodennosťou sa riadili aj letopočty v prvých ríšach na Strednom východe, kde má festival Nowruz (“Nový deň”) korene už v Achajmenskej ríši.

 

Novoročné šampanské

 

Rímsky Nový rok pôvodne takisto zhruba korešpondoval s jarnou rovnodennosťou. No keďže vtedajší kalendár mal len 304 dní, stávalo sa, že začiatok roka s ním nebol zosynchronizovaný. Po viacerých úpravách sa kalendár dočkal svojej Juliánskej verzie (nazvanej podľa cisára Júlia Caesara) a prvý deň roka v ňom nakoniec pripadol na január. To bol mesiac zasvätený bohu menom Janus, patrónovi dverí, brán a nových začiatkov.


Zvyky a tradície 

 

 

Novoročné šampanské

Slovakia Slovensko

Na Slovensku sa na prelome rokov zvykne hlavne oslavovať príchod toho nového a vinšovať si, aby bol úspešnejší ako ten predošlý. V minulosti, kedy boli ľudia o čosi poverčivejší ako sú dnes, sa ale s príchodom nového roka spájal aj celý rad povier a rituálov ľudovej mágie. Varili sa jedlá zo šošovice a bravčového mäsa, lebo symbolizovali hojnosť a naopak, nejedli sa pokrmy z hydiny ani z diviny, aby šťastie neuletelo, či neodskákalo. Muselo byť tiež vopred upratané a vstávalo sa skoro ráno, lebo “Ako na Nový rok, tak po celý rok!” Charakter nastávajúceho roka mal vystihovať prvý hosť do domu a všetci preferovali, aby to bol zdravý mladý muž so srdečným vinšom. K Novému roku patrili aj početné pranostiky, napríklad ak pripadol na stredu naznačovalo to dobrý rok, s množstvom vína, no nedostatkom medu. 

 

 

Hrozienková vianočka

Czech Česko

V roku 1827 sa český hradný gróf Karel Chotek rozhodol, že si nebude Nový rok znepríjemňovať celodenným prijímaním návštev. Aby sa im vyhol, rozposlal všetkým, ktorých očakával “ospravedlnenky”. Stálo na nich známe PF - Pour féliciter (“Pre šťastie”) a tento druh novoročného pozdravu sa stretol s takým úspechom, že prežil až dodnes. PF pohľadnice odvtedy prešli mnohými dizajnovými premenami a priania v tomto štýle sa stali súčasťou aj iných typov korešpondencie zasielanej koncom starého i začiatkom nového roka.

K českým ľudovým zvykom patrilo pečenie vianočky (ešte v čase Vianoc), v ktorej bolo zapečené zrnko hrachu. Hotovej vianočky sa však nesmel nik dotknúť až do Nového roka. Vtedy sa rozkrájala a komu sa ušiel kúsok s hrachom, toho čakal úspešný rok. Ľudia tiež okolo domov rozsypávali soľ ako ochranu pred zlými duchmi. Aby boli v bezpečí na cestách, obchádzali o polnoci príbytky trikrát dookola s kufrom v ruke.

 

 

Japonský ryžový koláč kagami-mochi

 

Japan Japonsko

Japonské ceremónie, zvyky a rituály sú produktom dlhého historického vývoja a výnimkou nie sú ani oslavy príchodu Nového roka. Omisoka (31. december) začína upratovaním celého domu. Okolo polnoci potom naprieč celou krajinou zaznie 108 úderov zvonu. Úlohou tejto budhistickej obyčaje je odstránenie rovnakého počtu rušivých túžob a pocitov, ktoré podľa budhistického učenia vedú k ľudskému nešťastiu. Základom prednovoročného jedla sú ryžové rezance soba. Pri ich príprave sa cesto sformuje do dlhého tvaru, čo reprezentuje dlhý a zdravý život. Výzdobu tvoria ikebany z bambusu, borovice a slivky ume, všetky s veľmi pozitívnou symbolikou. Obľúbenou dekoráciou je aj ryžový koláč kagami-mochi

Ganjitsu, teda prvý deň nového roka má veľmi čulý priebeh. Slávnostné raňajky osechi ryori sa servírujú štýlom bento a obsahujú viaceré delikatesy. Na odohnanie zlých duchov sa pije saké. Neskôr sa konajú návštevy pietnych miest, kde odpočívajú zosnulí príbuzní i nákupy pri špeciálnych novoročných zľavách. Deťom sa rozdávajú obálky s peniazmi a dospelí si navzájom odovzdávajú pohľadnice so želaniami všetkého dobrého

 

Červená obálka s peniazmi Hongbao v Číne

 

China Čína

Hongbao, alebo červená obálka, je tradičnou formou čínskeho daru. Červená farba je považovaná za šťastnú a obsahom obálky spravidla býva finančná hotovosť v párnej sume, lebo “šťastie chodí po pároch” (no nikdy nie celkovej hodnote 4 juany, lebo toto číslo je stotožňované so smrťou). Akceptovateľné sú aj žreby finančnej lotérie - ak je žreb víťazný, výhra je chápaná ako zásluha darcu.

Vetvičky bahniatok sú, ako symbol prichádzajúcej jari, častou ozdobou čínskych novoročných interiérov. Šalát zo surových rýb yusheng je zase ako stvorený pre zlepšenie párty nálady - hýri mnohými farbami a k jeho konzumácii patrí divadielko vyhadzovania rôznych zložiek pokrmu do vzduchu, sprevádzané hlasnými želaniami do Nového roku. 

Skákanie cez vlny v Brazílii

 

Brazil Brazília

Brazílskou farbou Nového roka je biela a šťastie čaká na každého, kto sa do nej v tento deň oblečie. To je však len začiatok, vítanie mladého roka pokračuje hádzaním bielych kvetov do oceánu. Tie sú obetou bohyni mora v nádeji, že v nadchádzajúcom roku splní ľuďom ich želania. Šance na šťastných 12 mesiacov sa ešte zvyšujú pre tých, ktorí vstúpia do vody a preskočia cez sedem prichádzajúcich vĺn. Sedem je aj semiačok granátového jablka, ktoré sa z toho istého dôvodu konzumujú. 

Črepy pre štastie v Dánsku

 

Dansko Dánsko

Črepy, vždy za určitých okolností, prinášajú šťastie v rôznych kultúrach sveta. V Dánsku sa riad rozbíja v podvečer Nového roka úmyselne - čím je ho ráno pred vchodom do domu viac, o to viac šťastia a obľuby čaká aj cez rok na domácich. Druhou obyčajou je vystúpiť na stoličku a do nového roka z nej presne o polnoci vykročiť. 

Jedenie 12 bobúľ hrozna na Silvestra v Španielsku

 

Spain Španielsko

O čosi náročnejšie je zabezpečiť si zdarný rok v Španielsku. Treba pre to skonzumovať 12 bobúľ hrozna a to dokonca s presným načasovaním posledných dvanástich odbití hodín pred polnocou. Každé sústo je za jeden úspešný mesiac. Španieli majú vo zvyku nenechávať nič na náhode a hrozná si na konzumáciu vopred pripraviť. V obchodoch dokonca nájdete špeciálne novoročné konzervy so špeciálnymi menšími bobuľami hrozna. Španielska televízia sa postará o odpočítavanie a už je len na vás, aby ste hrozno stihli včas zjesť!

Syrové raclette v Nemecku

 

Germany Nemecko

Nemecké pred-novoročné menu sa nezaobíde bez dvoch položiek - tepelne upraveného syra (fondue alebo raclette) a šišky zvanej Pfannkuchen. Syr je považovaný za predzvesť dobrého obdobia a Pfannkuchen symbolizuje štedré časy. Pre navodenie dobrej nálady na silvestrovskej párty môže hostiteľ niektoré zo šišiek namiesto džemu naplniť štipľavou horčicou. Na predpovedanie osudu v nastávajúcom roku slúži Nemcom olovo. Malý kúsok sa roztopí v lyžičke nad sviečkou a v tekutom stave sa vyleje do studenej vody. Tam rýchlo stuhne a z jeho tvaru sa následne vyčíta osud na celý rok. 

Veštenie z cínu vo Fínsku

 

 

Finland Fínsko

Takmer identické veštenie z rozpáleného kovu sa praktizuje aj vo Fínsku, no s jediným rozdielom. Vyvoleným kovom je cín. Kruh znamená svadbu, člnkovitý tvar cestu a čokoľvek vzdialene podobné prasiatku bohatstvo. 

Novoročná cibuľa v Grécku

 

Greece Grécko

Pre Grékov predstavuje znovuzrodenie, obnovu a rast tak prostá plodina ako je cibuľa. Domácnosti majú vo zvyku na uvítanie Nového roka zavesiť na viditeľné miesto strapec niekoľkých navzájom prepletených cibúľ. Rodičia tiež prebúdzajú deti jemným poklepaním cibuľou na čelo. Bochník gréckeho novoročného chleba vasilopita má v sebe zapečenú mincu a komu sa ujde, toho čakajú vysoké príjmy. 

Rybárčenie na zamrznutom jazere v Kanade

 

Canada Kanada

Kanadským aktivitám dominujú spoločné akcie spojené s vodou, či už na mori alebo na zamrznutých hladinách jazier a riek. Rybárčenie je pomerne pochopiteľné - úlovok indikuje aký bude celý rok. Druhou je novoročné plávanie v chladnej zimnej vode (takzvané plávanie ľadových medveďov). To má už viac ako storočnú tradíciu a dnes ho praktizujú skupiny otužilcov aj za hranicami krajiny javorového listu. 

Červené spodné prádlo pre štastie

 

Italy Taliansko, Bolívia, Peru, Venezuela a ďalšie krajiny Južnej Ameriky

V stredomorskej krajine si pre triumfálny rok treba obliecť červené spodné prádlo, aby bolo veľa lásky, hojnosti a šťastných chvíľ. To isté platí aj na juhoamerickom kontinente, len farby prádla sa môžu meniť podľa konkrétnej cieľovej potreby: červená a ružová - láska, žltá - peniaze. 

Novoročné imelo v Írsku

 

Ireland Írsko

Slobodné ženy si v nádeji na to, že sa im v prichádzajúcom roku pritrafí dobrý ženích vkladajú pod vankúš imelo. V írskych rodinách si aj spoločne poradia so zlými duchmi a negatívnou energiou nahromadenou za uplynulý rok hádzaním chleba o stenu. Tento akt má vyhnať z domu všetko zlé. 

Vyprážané cestové guľky oliebollen v Holandsku

 

Holand Holandsko

V tejto krajine sa počas silvestrovskej noci musia brániť agresívnej bohyni menom Perchta. Tá by najradšej rozrezala ľuďom žalúdky, no ostriu jej meča sa dá ubrániť. Holanďania Perchtu prekabátia tak, že zjedia mastné vyprážané cestové guľky oliebollen, vďaka ktorým sa meč bohyne meč pošmykne na tuku a do žalúdka neprenikne.  

Symbol prosperity je v Turecku soľ

 

Turkey Turecko

Ingredienciou mieru, prosperity a dobrých časov je v Turecku soľ. S vedomím jej zázračnej moci sa sype pred prah dverí presne s odbitím polnoci Nového roka. 

Colombia Kolumbia

Pre niektorých je dôležité zdravie, pre iných peniaze a pre ďalších zase cestovanie do nových končín sveta. Kolumbijci z tretej skupiny majú novoročný rituál, ktorý im má pomôcť splniť ich cestovateľské sny - počas Silvestra so sebou ťahajú kus prázdnej cestovnej batožiny. Proroctvo prosperity prebieha zase za použitia troch zemiakov. Jeden je ošúpaný úplne, druhý spolovice a tretí vôbec. Všetky sa uložia pod posteľ a o polnoci Nového roka sa jeden z nich náhodne vytiahne. Ošúpaný zemiak znamená finančné problémy, celý prosperitu a polovične ošúpaný nezmenenú situáciu. 

 

Puertorico Portoriko

Na prilákanie dobrých duchov do svojich príbytkov vysypú Portoričania pred vchodové dvere trochu cukru. Na odohnanie tých zlých vylievajú cez otvorené okná vedrá plné vody. 

 

Panama Panama a Ekvádor Ekvador

Na odstrašenie všetkého zlého a očistenie sa od nežiadúcich vplyvov uplynulých dvanástich mesiacov platí v Paname pálenie figurín symbolizujúcich minulý rok. Nebýva výnimkou, že figuríny výzorom pripomínajú miestnych menej populárnych politikov, alebo že v ohni končia aj fotografie pripomínajúce menej šťastné okamihy a udalosti starého roka. 

 

Scotland Škótsko

Počas Hogmanay, oslavy nadchádzajúceho roka, sa Škóti navštevujú a dávajú si dary. Veľmi záleží najmä na hosťovi, ktorý prvý prekročí prah domu - ten by mal vždy mať so sebou dar, ktorý prináša šťastie. 

 

Philippines Filipíny

Symbolom prosperity v tejto juhoázijskej ostrovnej krajine je kruh. Aranžmány v tomto tvare vidno pred príchodom Nového roku všade. Filipínci veria, že pre pozitívny priebeh roka musia zjesť dvanásť druhov kruhového ovocia. Obľube sa v tento deň tešia aj šaty bodkovaných vzorov. 

 

Russia Rusko

Na Bajkale sa dve postavy, Otec Mráz a Ľadová panna, potápajú pod zamrznutú hladinu jazera až do hĺbky 100 metrov. Zo sebou majú dekorovanú jedličku, takzvaný novoročný stromček, ktorý tak jazeru rituálne odovzdajú. V európskej časti Ruska sa dejú menej extrémne, i keď tiež tak trochu bizarné udalosti. Na príchod Nového roka si oslavujúci Rusi napíšu na malý kúsok papiera svoje želanie, papier spália a popol vysypú do pohára so šampanským. Ten musia celý vypiť, nie neskôr ako minútu po polnoci. Teda samozrejme ak chcú, aby sa im želanie splnilo. 

 

Estonia Estónsko

Aj v Estónsku platí relatívne jednoduchá rovnica. Čím viac jedál sa deň pred Novým rokom zje, tým bude rok štedrejší. Estónci sa pokúšajú zdolať sedem, deväť, či dokonca dvanásť jedál. Ak sa niektorý z chodov nepodarí skonzumovať celý, nič sa nestane, jedla na tanieri sa ujmú prítomní duchovia zosnulých príbuzných. 

 

Armenia Arménsko

Keď Arméni pripravujú cesto na novoročný chlieb, pomyselne doňho vmiesia želania šťastného Nového roku. Tento “šťastný chlieb” sa potom podáva pri oslavách. 

 

Chile Čile

Novoročné omše v Čile nebývajú v kostoloch, ale na cintorínoch. To preto, aby mali ľudia príležitosť privítať obdobie nových dvanástich mesiacov aj s tými blízkymi, ktorí už odpočívajú na večnosti. 


22.12.2020


Ďalšie články