Valentín - Všetko o sviatku zaľúbených a tipy na darčekyValentín - Všetko o sviatku zaľúbených a tipy na darčeky

Každoročne v polovici februára nastáva čas vymieňania si zaľúbených pozdravov, červených ruží a sladkých prekvapení. Sviatok svätého Valentína má dlhú históriu a tá je plná inšpirácie, ako ho osláviť naozaj štýlovo.

Legendy o patrónovi všetkých zaľúbených, svätom Valentínovi, čerpajú z príbehov starého Ríma v čase úsvitu kresťanstva a zdroje ich uvádzajú hneď niekoľko. Prvá spomína, že za vlády cisára Klaudia II (3. Storočie n.l.) platil zákaz uzatvárania manželstva pre mladých mužov, aby sa týmto spôsobom nevyhýbali vojenskej službe. Kňaz menom Valentín bol údajne jediným, kto sa odvážil, i keď v tajnosti, aj naďalej vykonávať svadobné obrady pre mladých mužov a ich vyvolené partnerky. Keď bol odhalený, cisár ho nechal popraviť.


Mladý pár v objatí s darčekom

Historici však zákaz svadieb spochybňujú, tvrdiac, že Klaudius naopak manželstvo svojich vojakov podporoval, dokonca im vraj povolil i mnohoženstvo. Azda o čosi dôveryhodnejšie potom vyznieva legenda, že Valentín mal vo zvyku vojakom rozdávať kúsky pergamenu v tvare srdca, ktoré im mali pripomínať ich manželské sľuby, ako aj nekonečnú božiu lásku. Objavujú sa aj tvrdenia, že Valentín nepôsobil v Ríme, ale bol biskupom v meste Terni, vzdialeného od hlavného mesta asi 100 km na sever .

 

Iná, dobrodružnejšia, verzia legendy vykresľuje Valentína ako odvážneho kňaza, ktorý pomáhal prenasledovaným kresťanom a to najmä pri ich útekoch z väzenia. Sám bol za to uvrhnutý do žalára a odsúdený na smrť, čo však jeho vieru nezlomilo. Vo väzení zázračne vyliečil chorú dcéru svojho väzniteľa, menom Júlia, a tento skutok priviedol celú jej rodinu ku konverzii na kresťanstvo. Valentín Júlii pred popravou poslal list, ktorý údajne podpísal “Tvoj Valentín”. Poprava sa konala v polovici februára a sviatok ako ho poznáme dnes je pripomienkou výročia smrti tohto martýra.

Zaľúbený pár s dekoráciou v tvare srdca a svetielkami v pozadí

 

Alternatívne vysvetlenie sviatku všetkých zamilovaných ponúka téza o tom, že je pokresťančením starorímskeho pohanského festivalu, zvaného Luperkálie. Ten bol zasvätený bohovi obilia a dobytka, Faunovi. Pohanskí kňazi mu zvykli obetovať kozy a dúfali, že boh sa celému spoločenstvu odmení nielen bohatou úrodou, ale všeobecne vysokou plodnosťou. Súčasťou festivalu bol tiež rituál, pri ktorom sa mená slobodných mužov a žien vložili do dvoch urien a náhodným výberom sa z nich vytvorili páry. Tie potom spolu žili jeden celý rok, čo často stačilo na to, aby vznikli nové, trvalé manželstvá. Luperkálie prežili nástup kresťanstva, no na čas boli zakázané. V piatom storočí potom vtedajší pápež vyhlásil 14. február za sviatok svätého Valentína, čím pohanským slávnostiam akoby opäť prepožičal časť stratenej legitimity. 

 

 

V stredoveku bol stred februára známy už aj ako obdobie párenia mnohých druhov vtáctva, v štrnástom storočí vznikla prvá valentínska báseň a zaužívali sa aj valentínske priania - najprv len v ústnom, no čoskoro aj v písomnom podaní. Deň svätého Valentína za dočkal aj zmienky v Shakespearovom Hamletovi. Prvé masovo dostupné valentínky sú známe z devätnásteho storočia.

Zaľúbená dvojica


Valentínky

Históriu písania romantických valentínskych vyznaní začal údajne v pätnástom storočí francúzsky vojvoda Karol Orleánsky. Bol práve v zajatí v londýnskom Toweri, odkiaľ poslal svojej manželke menom Bonne krátky zamilovaný dopis, v ktorom použil oslovenie „Mojej nežnej Valentínke“. Malým paradoxom je, že ich manželstvo bolo uzavreté v rámci politickej dohody a práve v jej dôsledku sa Karol ocitol v zajatí. Vo väzení pobudol viac ako 20 rokov a Bonne už žiaľ nikdy nestretol, lebo medzitým zomrela.

V Anglicku osemnásteho storočia si zamilované páry posielali romantické pozdravy ručnej výroby. Obsahovali ľúbostné verše, a dekorované boli vtedajšími symbolmi lásky. Tie tvorili kvety, či uzol, srdce bolo skôr výnimkou. Predtlačené valentínky sa stali v Anglicku populárnymi v prvej polovici 19-eho storočia, čomu nepochybne napomohla poštová reforma a jednotné poštovné. Londýnske mestské múzeum má v zbierke až 1 700 unikátnych valentínok z viktoriánskej éry.

Jednou z typických tém zobrazených na valentínkach je Kupid (aj Amor), malý korpulentný anjelik držiaci luk a šíp. Povahou je rozmarný a rád sa zahráva s ľudskými emóciami, ktoré manipuluje práve prostredníctvom neviditeľných šípov.

No nie všetky valentínky boli vždy romantické. Úlohou takzvaných „octových valentínok“ bolo adresáta zosmiešniť. Zameriavali sa na chyby charakteru, správania, či dokonca vzhľadu a výnimku pritom netvorili ani dámy. Iné boli zasa humorné a posielali sa s cieľom pobaviť.

Valentínka a ruže

Potom ako sa valentínky neskôr dostali za Atlantik, nemohlo ich obrovský komerčný úspech už nič zastaviť.

Čo tvorí dobrý text na valentínku? Ideálne sú citáty o láske z pera literárnych velikánov alebo iných známych osobností. Úryvky ľúbostných básní, špeciálne sonetov, pôsobia na niekoho doslova ako Amorov šíp. Vlastné vyznania citov sú azda ešte vhodnejšie. Ich obsah by mal reflektovať vzťah odosielateľa k adresátovi, lebo valentínky si dnes už ani zďaleka neposielajú len slobodní a zamilovaní mladí ľudia. Manželia, priatelia, rodičia a deti to robia rovnako radi, no ničím výnimočným nie sú ani valentínky pre domácich miláčikov.

Pár citátov:

“Všetko, čo potrebuješ, je láska.” John Lennon

“Tí, na ktorých láska nie je vidieť, nemilujú.” William Shakespeare

„Hlboko niekoho milovať ti dáva silu. Byť niekým hlboko milovaný zasa odvahu.“ Lao-c

Muž s kyticou ruží na Valentína

Tipy na oslavy

Valentínske rande by malo byť zábavné, romantické, prebiehať vo dvojici a v uvoľnenej atmosfére. Spojiť ho s nejakým ďalším silným vnemovým zážitkom nie je vôbec zlý nápad.

Tanec, korčuľovanie, turistika, cyklovýlet, spoločný tréning vo fitness centre alebo len prechádzka v parku prinesú radosť z pohybu, či z fyzickej synchronizácie s tým druhým.

Varenie vo dvojici (doma alebo na kurze), ochutnávka piva, vína, alebo čokolády a večera v dobrej reštaurácii zasa uspokoja chuťové poháriky.

Varenie vo dvojici

Spojenie romantiky a zábavy zaručene poskytnú predstavenia stand up komikov, koncerty, kino, divadlo, alebo športové podujatia.

Z ďalších skvelých aktivít si iste pozornosť zaslúžia večer pri vatre pod holým nebom, umelecká aktivita (maľovanie, hudba, práca s hlinou a podobne), spoločné čítanie poézie, nakupovanie, kúpeľná kúra, pobyt vo vodnom parku, alebo romantické pozorovanie západu slnka z peknej vyhliadky.

Dvojica v prírode pri romantickom západe slnka


Darčeky

Obdarovať milovanú osobu na Valentína je nedielnou súčasťou tohto krásneho sviatku. Darčekmi, ktoré zídu pri tejto príležitosti na um ako prvé sú šperky a kvety. K najtradičnejším valentínskym šperkom patria tie s dekoráciou v tvare srdca. Náušnice z ružového zlata vytvarované do decentného náznaku obrysu srdca sa ujmú pri väčšine príležitosti na nosenie. Podobne aj prstene s červeným kameňom v tvare srdca, ktorý je synonymom lásky, alebo náhrdelník s viacerými menšími, symetricky usporiadanými srdiečkami.

 

 

Zlatý náhrdelník so srdciami

 

 

Darček na Valentína

 

 

Zlaté náhrdelníky na Valentína

 

 

 

Slovo „Love“ k tomuto dňu taktiež patrí a jeho rôzne kaligrafické prevedenia pretavené do šperkov sa budú nádherne vynímať na nejednej šiji, či zápästí. Iným šperkárskym spracovaním textu je gravírovanie, v ktorom je možné na požiadanie spojiť zamilované výrazy s konkrétnymi menami. Ideálne je pre náramky a prívesky. Ďalším obľúbeným valentínskym šperkom sú prívesky, z ktorých je možné vyskladať náramok na mieru. V ponuke sú všetky predstaviteľné ľúbostné motívy príveskov. 

Čo sa kvetov týka, bezkonkurenčne najväčšej obľube sa tešia červené ruže s dlhými stonkami, vyjadrujúce silnú vášeň. Slnečnice, fialové orchidey, ružové ľalie, pivónie, tulipány a gerbery sú ich ideálnou náhradou. Pôsobia o čosi originálnejšie, pozornosť pritiahnu rovnako dobre farbou i vôňou a dajú sa aj ľahko kombinovať.

Červené ruže

Vlastnoručná výroba darčeka pridá osobný dotyk a aj pri srdci zahreje akosi viac. Nemusí ísť o nič zložité, postačia základné materiály a zručnosti.

Kupóny lásky - nastrihajte si sadu kartičiek zhruba veľkosti vizitky. Každú ozdobte valentínskou kresbou a napíšte na ňu jedno želanie, ktoré partnerovi alebo partnerke splníte. Vložte ich do červenej obálky. Partner(ka) ich následne môže využiť podľa vlastného uváženia. Pripravili sme si pre vás už predpripravené kupóny lásky, ktoré stačí len vytlačiť, vystrihnúť a máte hotový dokonalý darček. Ak si chcete vymyslieť vlastné kupóny, na druhej strane v PDF nájdete kupóny bez vyplneného textu.

Na stiahnutie: Kupóny lásky

Kupóny lásky
 

 

XY vecí, ktoré na Tebe milujem - opäť na malých kartičkách jednotlivo vypísané všetko, čo na partnerke (partnerovi) máte radi. Do kartičiek môžete, pomocou kancelárskej pomôcky, vyraziť dierky a zošiť ich do malej knižky.

Odysea lásky - na online mape vyhľadajte miesta vášho prvého stretnutia, prvého rande, prvého bozku a prvého vyznania lásky. Mapky farebne vytlačte a vystrihnite z nich tvary srdca o veľkosti asi 5 cm na výšku i na šírku (grafická značka presného miesta udalosti bude v strede). Srdiečka dajte do rámiku a pridajte k nim popis a dátumy.

Mapy prvého rande, prvého bozku a prvého vyznania lásky

 

 

Valentínska Jenga - zakúpte hru Jenga pozostávajúcu z drevených kvádrových blokov. Na obe najmenšie koncové plochy každého z nich nakreslite červenou fixkou malé srdiečka. Na jednu z dlhších stien potom napíšte fragmenty ľúbostných výrokov, ktoré musí partner(ka) pri hraní doplniť. Napríklad: “Ľúbim Ťa lebo ______.”

Valentínska Jenga s nakreslenými srdiečkami

 

Pohár 365 (vyznaní) - na 365 farebných lístočkov rozdelených podľa farieb vypíšte:

  • dôvody prečo ju (ho) milujete,
  • výroky o láske,
  • pamätné spomienky na spoločné chvíle,
  • úryvky textov piesní, ktoré vám ju (ho) pripomínajú,
  • povzbudivé slová.

Lístky poskladajte a vložte do veľkého zaváraninového pohára. Na jeho povrch nalepte legendu spájajúcu farby s témami. Partner(ka) si potom v každý deň roka, podľa nálady, môže vybrať jeden papierik.

Sklenený pohár s vyznaniami lásky na ružových papieroch

 

 

Pohár spoločných aktivít - zaobstarajte si drevené paličky na nanuky. Zafarbite ich a na každú nalepte papierik s textom spoločnej aktivity, ktorej sa môžete vo voľnom čase venovať. Paličky umiestnite do dekorovaného uzatváracieho pohára. Vytiahnutie jednej paličky a trávenie voľného času príslušnou aktivitou mu dodá element prekvapenia.

Farebné drevené paličky

 

 

Valentínske lízatká - na dlhé špajle napichajte okrúhle plnené sušienky (Oreo alebo podobné). Potom ich polejte roztavenou sladkou polevou červenej, ružovej a bielej farby, prípadne ich kombináciou. Pred stuhnutím lízatká posypte malými dekoračnými srdiečkami z čokolády.

Valentínske čokoládové lízatka

 

 


03.02.2021


Ďalšie články