Všetko, čo potrebujete vedieť o opaľovaníVšetko, čo potrebujete vedieť o opaľovaní

Ako vybrať správny opaľovací krém a ako na ostrom slnku ochrániť seba i vaše šperky.

 Súdiac podľa širokej pozornosti, ktorú tejto téme venujú médiá, by sa mohlo zdať, že potrebu chrániť svoju pokožku pred škodlivým UV žiarením si uvedomuje snáď každý. No nie je tomu tak. Rakovina kože je totiž v posledných rokoch na výraznom vzostupe – výskyt jej najzhubnejšej formy (melanómov) sa od 80-tych rokov 20. storočia až zdvojnásobil. Tento fakt je o to zarážajúcejší, že, na rozdiel od iných podôb rakoviny, presne vieme čo melanóm spôsobuje.

 

 zena-sperky-plaz

 

Vedecké zistenia ohľadom príčin tohto smutného stavu približujú niekoľko dôležitých vecí. Po prvé, ako sa ukázalo, námorníci, či záhradníci vystavení celé dni slnečnému žiareniu dostanú melanóm len veľmi zriedkavo. Oveľa horšie sú na tom ľudia pracujúci v budovách, ktorí sa raz-dvakrát do roka vyberú k moru a dennodenne sa tam dlhé hodiny opaľujú na najostrejšom slnku.

Druhou častou príčinou, s veľmi podceňovaným rizikom, sú soláriá. Umelé žiarenie v neprirodzených dávkach sa naozaj neukazuje ako dobrý nápad a nesie hlavný podiel najmä na náraste rakoviny kože u mladších žien.

A tretí poznatok – vhodné opaľovacie krémy znižujú riziko rakoviny až o 50 percent.

 

UVA a UVB 

Ultrafialové žiarenie k nám prirodzene prúdi zo Slnka v dvoch podobách – UVA (dlhé vlny) a UVB (krátke vlny). Po prieniku atmosférou a pri styku s nechráneným ľudským organizmom sa môžu obe vo výraznej miere podieľať na starnutí pokožky, poškodení zraku a rakovine kože.

UVA na nás dopadá celoročne a nezastaví ho oblačnosť, ani sklenená výplň na oknách. Preniká hlbšie pod kožu ako UVB a už dlho je známe, že spôsobuje jej starnutie. Za posledné desaťročia sa však prišlo na to, že nesie svoj podiel viny aj na tvorbe rakoviny – poškodzuje kožné bunky zvané keratinocyty v základnej vrstve pokožky, kde sa zhubné bunky objavujú. UVA je aj hlavným „opaľovacím“ žiarením, produkovaným s týmto účelom umelo, v soláriách.

UVB, hlavný pôvodca sčervenania a spálenia pokožky, poškodzuje viac vrchné vrstvy pokožky, zvané epiderma. Podobne ako UVA, nepodieľa sa len na vzniku melanómu, ale aj na starnutí kože. Jeho intenzita sa mení podľa ročného obdobia, dennej hodiny a geografickej polohy. V strednej Európe je najsilnejšie od apríla do októbra, v čase od 10:00 do 16:00. Vo vyšších nadmorských polohách je UVB silné aj v zime a od snehu sa ho odráža až 80%. Cez sklo prechádza len minimálne.

Ochrana pred slnkom v lete

 

 

Ochranný faktor (SPF)

Vznik novodobých ochranných opaľovacích prostriedkov sa datuje do roku 1946. Švajčiar Franz Greiter utrpel údajne niekoľko rokov predtým spálenie pokožky počas výstupu na vrch Piz Buin a, nespokojný s vtedajšími hustými a hrubovrstvými riešeniami ochrany, sa rozhodol vymyslieť niečo lepšie. Finálny výrobok dostal meno Gletscher Crème (aj Glacier Cream) a v 70-tych rokoch mu Greiter pridal aj UVA a UVB filtre. A bol to tiež Greiter, kto neskôr premenoval už staršiu metódu testovania účinku opaľovacích krémov na „Sun protection factor“, čiže SPF.

SPF indikuje ako dlho by trvalo aby pokožka po aplikácii sčervenala (pôsobením UVB) v porovnaní s časom sčervenania bez aplikácie. Napríklad SPF 15 znamená, že k sčervenaniu dôjde o 15 krát dlhší čas ako bez aplikácie. Vyjadrené inak, SPF 15 odrazí asi 93% UVB ( pre porovnanie, SPF 30 okolo 97% a SPF 50 až 98%). Čím vyššia je hodnota SPF, tým lepšie je vaša pokožka chránená.

K ochrane pred UVA sú potrebné ešte dodatočné látky, ktoré ho filtrujú. Bývajú dvojakého pôvodu – chemické, alebo minerálne – a to, ktorú variantu zvolíte môže mať, samo osebe, pri dlhodobom používaní nezanedbateľné dôsledky. V moderných výskumoch sa ukazuje, že chemické prísady môžu na pokožku pôsobiť alergicky, viesť k narušeniu hormonálnej stability, či dokonca napomáhať tvorbe karcinogénnych voľných radikálov. Oplatí sa preto čítať zloženie krému a vyhnúť sa produktom s nasledujúcimi zložkami: oxybenzón, oktinoxát, avobenzón a retinyl palmitát.

Okrem najčastejších prípadov ochrany pred UV žiarením, v lete na pláži, by mal výber opaľovacieho krému zahŕňať ešte niekoľko ďalších úvah.

Napríklad problém chemických prísad sa nevzťahuje len na ľudskú pokožku. Odborníci v Key West v Miami odhadujú, že ročne sa do oceánu zmije až 4000 ton opaľovacích krémov a, spolu so štátom Hawaii, už zakázali používanie krémov obsahujúcich oxybenzón a oktinoxát.

Ich vplyvom najviac trpia koralové útesy. Aj minimálne množstvo oxybenzónu má negatívny impakt na vývoj mladých koralových polypov, narúša ich DNA, čomu sa potom bránia obaľovaním sa do vonkajšej vrstvy argonitu. Tým sa vytráca nielen ich farebnosť a rozmanitosť, ale aj ich ekologická funkcia podmorského útočiska pre iné organizmy.

Druhým momentom je ochrana pokožky mimo letnej sezóny. Práve spomínané UVA žiarenie, ktoré účinkuje celoročne a nezanecháva žiadne výrazné stopy na pokožke, je trvalou tichou hrozbou. Aby ste sa s ňou vysporiadali, mali by ste opaľovací krém používať bez ohľadu na ročné obdobie, alebo počasie.

Opaľovanie, ochrana v lete

Mimochodom, k celoročnému používaniu kvalitného opaľovacieho krému (s faktorom SPF 50) existuje aj jeden ďalší dôvod. Túžite po žiarivej, mlado vyzerajúcej a zdravej pleti? Ukazuje sa, že ľudia, ktorí opaľovací krém používajú dlhodobo a pravidelne do veku 55 rokov, robia z tohto hľadiska dobre. Majú potom oveľa nižšiu šancu, že ich pleť bude vráskavieť, alebo vykazovať iné známky starnutia.

Čo sa konzistencie produktu týka, nemusí byť nevyhnutne krémová. Sprej môže byť lepšou voľbou pre rodičov aplikujúcich ho na detskú pokožku a pevná forma zasa pri bodovom použití na ťažšie dostupné miesta, ako nos a uši.

 

Tipy pre bezpečný pobyt na slnku

Je teda zrejmé, že vystavovať sa slnečným lúčom bez dostatočnej ochrany nie je, i napriek estetickej norme o krásnej snedej pleti, veľmi rozumné. Pri dodržaní určitých pravidiel sa však nemusíte obávať ani akútnych spálenín, ani hrozivých dlhodobých problémov.

  • Váš čas na slnku by nemal prekročiť 60 minút. Niekde medzi 30 a 60 minút je ideálna doba, pričom v lete by ste sa mali striktne opaľovať iba pred 10-tou hodinou ráno, alebo po 4-tej poobede.

  • Klobúk a slnečné okuliare s kvalitným filtrom by mali byť samozrejmosťou. Chrániť si najcitlivejšie orgány je rovnako dôležité ako ochrana kože.

  • Vhodná strava môže viesť k zvýšenej hladine lykopénu v organizme – je to silný antioxidant, ktorý je akýmsi prirodzeným SPF. Obsahujú ho paradajky, grepfruit, guáva, papája a melón. Tmavá čokoláda a zelený čaj vám zasa dodajú iný, pre kožu rovnako užitočný antioxidant – polyfenol.

  • Známy betakarotén hrá takisto kľúčovú ochrannú úlohu, no okrem toho napomáha aj tvorbe prirodzeného tmavého kožného pigmentu. Ten je ideálnou náhradou umelých stmavovacích krémov. Zdrojmi betakaroténu sú mrkva, listová zelenina, mandle a granátové jablko.

  • Exfoliácia pleti, čiže ošetrenie od jej odumretých mikročastíc má z pohľadu kvalitnejšieho opaľovania dvojaký zmysel. Jednak sa opálite rýchlejšie aj na rannom, či večernom slnku, a opálenie vám aj dlhšie vydrží.

  • A samozrejme, aplikujte opaľovací krém s čo najvyšším SPF. Aplikujte ho minimálne pol hodiny predtým ako vyjdete na priame slnko. Väčšina kvalitných krémov má dobu spotreby 24 mesiacov a sú vhodné aj pre deti i tehotné ženy. Mnohé sú tiež odolné voči vode a potu.

 

zena-sperky-plaz

A čo šperky?

Zrejme ste už počuli, že šperky na pláž nepatria. Ľahšie sa tam stratia a tie z mäkších materiálov sa môžu poškodiť v styku s pieskom, pôsobením soli, či podnebia. No pri opatrnom zaobchádzaní, vhodnom uskladnení a ak ich nebudete brať do vody, žiadny principiálny dôvod, ani dermatologická výhrada prečo ich nechávať doma neexistuje.

Na čo dať pozor:

  • Morská soľ ničí hlavne kovy – meď, železo, ružové zlato, striebro.
  • V chlórovanej vode bazénov môžu strácať farbu zlato i platina.

  • Pôsobením slnka zvyknú mäknúť a blednúť drahé kamene.

  • Ľudský pot šperky zbytočne špiní.

  • Opaľovacie krémy vytvárajú nános matného filmu.

  • Piesok môže niektoré šperky poškriabať.

 

 


12.08.2019


Ďalšie články