Prsteň – šperk s bohatou históriouPrsteň – šperk s bohatou históriou

Prstene zdobia prsty ľudí už od nepamäti. Boli symbolom bohatstva a postavenia, avšak v niektorých krajinách ich nosili aj otroci. Podľa prsteňa bolo možné identifikovať pána, ktorému otrok patrí. Prvé prstene boli vyrábané z kože či z kameniny, neskôr z rôznych kovov, najmä z bronzu či striebra. Dnes je ponuka materiálov, z ktorých sa pánske či dámske prstene vyrábajú, skutočne rozmanitá. Jedným z najvyužívanejších je zlato. Do nedávna sme poznali iba prstene zo žltého zlata, dnes sú v ponuke aj prstene a iné šperky z bieleho či ružového zlata.

Svoj vývoj a význam má aj tvar prsteňa. Známe sú prstene v tvare kosoštvorca, ktorý neskôr vystriedal kruh, tak, ako ho poznáme teraz. Kruh je symbolom nekonečnosti, keďže nemá začiatok ani koniec. Ľudia verili, že vďaka tomuto tvaru im prsteň pomôže v dlhom a šťastnom živote, v prípade zásnubných prsteňov kruhový tvar symbolizuje tiež nekonečnú lásku.

prstene-z-ruzoveho-zlata


Dámske prstene nikdy neomrzia. Krabička na prsteň je dôležitá!

Dámske prstene, podobne ako ďalšie šperky, predstaviteľky nežnejšieho pohlavia nikdy neomrzia. S výnimkou zásnubných a snubných prsteňov, ich ženy rady obmieňajú, prispôsobujú svojej nálade, podujatiu či outfitu. Z toho dôvodu je prsteň ideálnym darčekom. Pri jeho výbere však treba vziať do úvahy niekoľko faktorov.

Prvým a azda najdôležitejším, je štýl obdarovanej dámy. Ak je zvyknutá nosiť zlaté prstene s drahými kameňmi, sotva ich zamení za nejaký lacnejší kúsok. Ak si preto nemôžete dovoliť kúpiť prsteň, ktorý by bol hodnotovo konkurencieschopný tým, ktoré už má, vyberte radšej iný darček.

Taktiež je dobré odsledovať, či preferuje šperky zo žltého alebo bieleho zlata. Farba však nemusí byť problémom. Aj ak preferuje napríklad žlté zlato, môžu sa vyskytnúť príležitosti, kedy sa jej hodí viac doplnok z bieleho zlata. Ak si však chcete byť istý, vyberte radšej materiál zhodný s jej bežne noseným.

Dôležitou súčasťou prsteňa, v prípade, že ho venujete ako darček, je krabička. Krabička na prsteň dodáva samotnému prsteňu ešte viac hodnoty, exkluzivity a prsteň v krabičke vyzerá ešte okúzľujúcejšie ako keď ho darujete bez nej.

 

Tip pre pánov: Ženy dokážu oceniť, ak muž urobí nejaké gesto „naviac.“ Takým môže byť, že jej darujete prsteň, ktorý bude presne jej veľkosti. Ak nemáte k dispozícii niektorý z jej prsteňov, podľa ktorého by ste veľkosť mohli zistiť, skúste požiadať o pomoc niektorú z jej kamarátok. Pre takýto účel vám určite rada pomôže bez toho, aby prezradila, čo zamýšľate.

 

Sú pánske prstene v móde?

 

Treba priznať, že nosenie prsteňov nepatrí medzi najobľúbenejšie mužské disciplíny. Neplatí to však pre všetkých a nájde sa stále dosť tých, ktorí prstene nosia ako bežnú súčasť doplnkov. Ak takého poznáte, kúpiť pánsky prsteň ako darček môže byť výborný nápad. Ponuka pánskych prsteňov nie je taká rozmanitá, ako ponuka ženských prsteňov, ale s výberom problém mať určite nebudete. Väčšinou ide o výrazné modely v štýle pečatného prsteňa, prípadne v kombinácii zlata s čiernymi zirkónmi, čiernou glazúrou či ónyxom. Pre náročnejších pánov odporúčame siahnuť po pánskom prsteni s diamantmi v bielom či žltom zlate.

Pánske prstene, napriek tomu, že nepatria medzi najpredávanejšie a najobľúbenejšie šperky, by sme určite nezatracovali. Práve naopak. Veríme, že ich čaro bude objavovať stále viac moderných mužov.

 

pansky-prsten

Snubný prsteň s diamantom? Prečo nie?

 

Samostatnou kapitolou sú obrúčky. Najmä v začiatkoch manželstva ich páni nosia takmer stále podobne ako dámy, aj napriek tomu, že pred tým prsteň na svojej ruke nikdy nemali. Snubný prsteň je prejavom lásky a symbolizuje, že jeho nositeľ či nositeľka sú zadaní. Z toho dôvodu, milí páni, by sa ich nosenie malo stať aj pre vás celkom prirodzeným. Vedzte, že je to gesto, že to s vašou drahou polovičkou myslíte skutočne vážne až do konca vašich životov... A vy, milé dámy, na druhej strane pochopte, že v niektorých situáciách môže byť pre vášho milého nosenie prsteňa skutočne nepraktické. Buďte preto tolerantná a pokúste sa ho pochopiť. Pri manuálnej práci či športe nie je zlé, ak si dá váš partner prsteň dole.

Na to, že budete nosiť snubné prstene obidvaja, je dobré myslieť už pri ich výbere. Navštívte zlatníctvo spoločne a vyberte prstene, ktoré sedia a páčia sa vám obom. Nebuďte prekvapení, ak snubné prstene pre pánov nebudú identické s tými ženskými. Výrobcovia myslia práve na to, že páni uprednostňujú skôr jednoduché, praktické obrúčky. Preto sa môže stať, že v ženskej časti setu obrúčok bude snubný prsteň s diamantom a v tej mužskej len čistý, bez kamienku, ale identického či podobného tvaru ako ten ženský.

 

Briliantový prsteň ako ideálny zásnubný prsteň

 

Šetrili ste na to, aby ste svoju drahú požiadali o ruku tým najkrajším možným spôsobom a venovali jej prstienok, ktorý bude stáť skutočne za to? Nie je snáď vhodnejšia príležitosť, ako zásnuby, kedy kúpiť briliantový prsteň. Briliantové prstene patria medzi najdrahšie a možno ich označiť za absolútnu špičku medzi prsteňmi. Každá žena by chcela mať vo svojej šperkovnici aspoň jeden šperk s najdrahším drahokamom - pravým diamantom. Práve zásnubné prstene patria medzi najpredávanejšie druhy, do ktorých sa vkladajú brilianty. Zásnuby však nie sú jedinou príležitosťou, kedy sa briliantové prstene zvyknú darovať. Sú skvelým darčekom na akúkoľvek príležitosť. Okrúhle narodeniny, špeciálne výročie, povýšenie v práci či pozvanie na honosný gala večer sú pre darovanie prsteňa s diamantom skutočne ako stvorené.

 

 

diamantovy-zasnubny-prsten

 


26.07.2019


Ďalšie články