Vianočné dekoračné trendy na rok 2018Vianočné dekoračné trendy na rok 2018

Na oživenie vianočnej atmosféry vášho domova netreba veľa. Prečítajte si, čo letí túto sezónu

 

Ako každá pravidelná sezóna, podliehajú aj Vianoce novým módnym trendom. A i keď sú sviatkom veľmi tradičným, neznamená to, že musia u vás doma vyzerať z roka na rok rovnako. Práve nápaditosť a kreativita pri výzdobe stromčeka, i zvyšku domácnosti, môžu prinavrátiť Vianociam tradičného ducha aj v zhone dnešnej rýchlej doby.

V prípade, že vaše tvorivé impulzy ohľadom vianočných dekorácií tak trochu zadriemali, mohli by ich znovu naštartovať nasledujúce originálne nápady. Od decentných ozvláštnení klasickej zeleno-červenej témy, až po extravagantné podnety moderného dizajnu – trendy tohto roku sú plné tipov pre každý štýl.

 

 

 Stromček čierny ...

Pre tých, čo túžia po radikálnejšej zmene, i tých, ktorí by vianočnej atmosfére radi dodali čarovný, mystický nádych, je tu stromček čiernej farby. Tvorí najmä skvelé vizuálne pozadie pre svetlé, lesklé ozdoby a umožňuje im plne vyniknúť. Skvostne na ňom zažiaria zlatá i strieborná. Čierny stromček zároveň vyvoláva pocit určitej hĺbky, evokujúcej ducha Vianoc.

 

 

... alebo biely

 Upokojujúci dojem zimného rána s čerstvo napadnutým snehom zasa na stromčeku navodí hustá vrstva bieleho postreku. O sviatočný nádych sa postarajú menšie, do zlatista, či striebrista sa trblietajúce dekorácie. Na vyplnenie prázdneho miesta tu poslúžia objemnejšie biele gule, alebo snehové vločky.

 Alternatívny vianočný stromček

Stuha dodá pohyb

Definíciou veľkolepej elegancie je tento rok široká, výrazná a jagavá stuha. Aby nepôsobila príliš mohutne, je vhodná na väčšie stromčeky v miestnostiach s vysokým stropom. Vďaka flexibilite z nej môžete vytvoriť zlatý vodopád, špirálu, alebo ju do stromčeka na rôznych miestach dynamicky vnárať a zasa vynárať. Dobre vynímať sa bude i prepletená pomedzi zábradlie vnútorného schodiska.

 

Svetlý kvet

Symbol svetla je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a nemal by chýbať na žiadnom stromčeku. Originálnou formou sú svietiace zlatožlté lupene rozkvitnutých kvetov. Pokojne môžete vybrať i väčšie, nechať ich dominovať a rozžiariť váš interiér. Primeraným doplnkom im budú napríklad priesvitné, zľahka pozlátené mašle, alebo mihotavé motýle.

 

Modrá so zlatou

Sú farby, ktoré navzájom ladia, i keď nejde práve o konvenčnú kombináciu. V roku 2018 je v trende tmavá námornícka modrá s tmavou zlatou. Vyskúšajte ich a očaria vás natoľko, že si ich už jednu bez druhej nebudete vedieť predstaviť. Ideálne sú na klasický, živý, tmavozelený stromček, zľahka doplnené oranžovou. Ich harmónia oteplí a zútulní vianočné večery a prenesie sa aj do vašej nálady. V domácnostiach s deťmi nahraďte tmavú modrú svetlejšou, bližšou k azúrovej.

 

Geometrická pravidelnosť

Pôsobivý výsledok súhry tvarov docielite aj spojením geometricky pravidelných ozdôb. K základu vianočných gúľ rôznych veľkostí pridajte päťcípe hviezdy, diamantové formy, či malé domčeky s okienkami a svetlom vovnútri. Dokonalosť pravidelných tvarov ešte zdôrazníte, ak ich zvolíte v odtieňoch matnej striebornej a ligotavej zlatistej.

 

Hviezda

Okrem svojej nezameniteľnej úlohy na vrcholci stromčeka, si hviezda nájde miesto i v mnohých iných vianočných konšteláciách. Je možné ju použiť ako ústrednú tému výzdoby, vzor jemnejšej textúry pre väčšie plochy, či ako jediný tvar pri minimalistickej inštalácii. Podôb vianočnej hviezdy nájdete nespočetne, čo do materiálov, farieb i dizajnu. No pamätajte, že jedine zlatá má to pravé čaro.

 

Náhrady stromčeka

Či už stromček nechcete z etických dôvodov, kvôli nedostatku miesta, alebo len holdujete minimalizmu, náhradných riešení máte k dispozícii hneď niekoľko. Jedným z nich je vytvoriť len jeho dvojrozmernú kontúru a zavesiť ju na stenu. Obrysovú líniu môže tvoriť pozlátená reťaz, tenká girlanda i dekoračný špagát.

Druhou, azda viac abstraktnou možnosťou, je stromček len zbežne naznačiť. Niekoľko tenších, suchých konárov zoradených pod sebou, od najkratšieho po najdlhší, úplne postačí. Nastriekajte ich striedavo zlatou a striebornou farbou a na oboch koncoch spojte dvoma špagátmi.

Úspornú trojrozmernú alternatívu poskytne takáto jednoduchá kužeľová forma. Na zvislú kovovú tyč ukotvenú v stojane upevnite niekoľko kužeľov z plastu, alebo decentného tvrdšieho papiera. Ich povrch tvorí čierny podklad posiaty zlatými hviezdičkami.

 

Menšie aranžmány

Pre umocnenie tohtoročnej vianočnej atmosféry je dobre sa, popri stromčeku, zamerať aj na menšie štylizácie v interiéri i exteriéri. Každému oku ulahodí pohľad na modrú kruhovú geódu s pozláteným okrajom, zavesenú na okne, kde jej dá vyniknúť denné svetlo.

Milovníci moderny iste nájdu potešenie v jednoduchých a funkčných adventných svietnikoch, prípadne v zlatistých ornamentoch abstraktných tvarov.

Vencu z imela na vchodových dverách zasa skvele pristane párik zlatých zvončekov.

Zimnému relaxu na sedačke v zlato-bielych tematických vankúšoch sa vyrovná len máločo.

A kto má radšej exotiku, môže si v pracovni na stole naaranžovať ananás ovešaný oranžovými a zlatohnedými guľami.

 

Celkový dojem

Keď dekorujete celý dom, alebo byt, mali by ste sa snažiť o určitú súdržnosť. Dosiahnete ju voľbou jednotných farebných tónov, dizajnového štýlu, ako aj rovnomerným rozmiestnením.

Dominantnú zlatú podtrhnete luxusnou kombináciou čiernej a bielej, spomínanou modrou, ale aj hravou paletou mäkkých pastelových farieb.

Štýlovo sa opierajte o zariadenie domu – je skôr klasické, moderné, rustikálne, či minimalistické? Podľa toho zvoľte aj štýl vianočných dekorácií.

Vyvážený dojem udržíte detailmi ako sú obrusy, závesy, sviečky, girlandy a celým domom sa nesúca vôňa vianočného punču.

Vianočná atmosféra

 

 


22.12.2018


Ďalšie články