Buďte štýloví aj v novom roku! Aké šperky budú IN v roku 2019?Buďte štýloví aj v novom roku! Aké šperky budú IN v roku 2019?

Nasledujúca šperková sezóna bude patriť silnému výrazu, plnému unikátneho charakteru. A vy sa máte na čo tešiť!

 

Na svetových mólach už najväčšie módne domy predstavili svoje kolekcie na sezónu jar-leto 2019. A šperky nielenže nechýbali, ale po dlhšom čase sa objavili ako osobitý a farbistý prvok, pútajúci prvotnú pozornosť. Nečakajte žiadne jemné a delikátne doplnky na „každodenné“ nosenie, ale skôr samostatné médium na vyjadrenie vášho štýlu, nálad a emócií.

Vďaka elitnému dizajnérskemu umeniu a zdravej dávke rizika sa odrazu stali prístupnými bizarné tvary, objemnejšie prevedenie i netypické umiestnenie. Tu sú tie najhorúcejšie trendy, ktoré si získali priazeň publika v New Yorku, Miláne, Londýne a Paríži.

3d vizualizácia zlatých hodín ukazujúcich rok 2019

Viac je viac

Zvýšenú záťaž možno badať na zápästí, krku, uchu aj prstoch (vrátane tých na nohách). Náramky sú nahusto nakopené, náhrdelníky zasa bezstarostne navrstvené. Prsteňov je veľa a je ich vidno, náušnice sú dlhšie a mohutnejšie a namiesto toho aby viseli, sú často k uchu pripnuté sponou.

Veľké okrúhle náušnice

Táto, už sama osebe dosť výrazná, klasika prešla prerodom, a to hneď na niekoľko spôsobov. Návrhári vsadili na uzatvorenie úplnou, či aspoň čiastočnou výplňou, iní kruh naopak zospodu otvorili. Veľké náušnice nabrali aj na objeme. Výsledok - je takmer nemožné si ich nevšimnúť.

Náramky na predlaktia

Renesanciu zažívajú aj náramky na predlaktia a paže. A vracajú sa v plnej sile, v podobe hrubých obtočených kusov, farebných glazovaných mozaík i ozvláštnené robustnými prírodnými kameňmi.

Viacvrstvové náhrdelníky

Pastvou pre oko každého milovníka šperkov sú vo vrstvách nahromadené náhrdelníky. Do nich zakomponované nájdete vintage medailóniky, alebo do popredia vystupujúce nezvyčajné kamene.

Viacero zlatých šperkov pokope-prstene, náušnice, náhrdelníky, prívesky a reťaze

Avantgardné obojky

Rok 2019 sa bude tiež krútiť okolo obojkov. Prevládajú reťazové modely s hrubými a veľkými článkami, nosené priamo na koži, ale i cez golier košele. Neabsentuje ani vybíjaná koža rôznych farieb inšpirovaná érou punku, ani moderné kúsky v tvare otvoreného kruhu.

Šperky na hlavu

Tiary hodné princezien, tenké čelenky, no tiež očarujúce závoje a extravagantné masky. Dizajnérom tu boli inšpiráciou historické portréty, africké a blízkovýchodné kultúry, či temnejšie futuristické vízie.

Prívesky všetkého druhu

Priestor pre nostalgiu ponúkajú prívesky. V nastávajúcej sezóne ich bude vidieť najmä na opaskoch. K hlavným témam patria mušle, emailové kvietky a logá konkrétnych módnych značiek.

Náušnice, ktoré nevisia

Náušnice boli obohatené aj o experimenty s novými dimenziami, umožnené neštandardnými spôsobmi uchopenia. Zavesenie za uchom povoľuje vyššiu záťaž, a tým aj väčší šperk. Priľnavosť ku kontúram ucha a ich kopírovanie zasa skvele naznačujú kybernetické motívy. Dobrým podnetom pre fantáziu je aj dojem popierania gravitácie.

Návrat k začiatku milénia

Impulzy z prostredia surfingu, prstene na prstoch nôh a náramky okolo členkov ocenia nielen pamätníčky začiatku milénia, kedy boli tieto prvky veľmi populárne. Na vlne nostalgie sa iste rady zvezú i mladšie ročníky.

Mohutné reťaze

Nekompromisný industriálny výraz XXL reťazí nie je len výsadou vyššie spomínaných obojkov. Použité sú aj v náhrdelníkoch a náramkoch, v kolekciách určených ako mužom, tak aj ženám.

Šperk ako funkčná súčasť odevu

Azda najuchvacujúcejší trend sezóny predstavuje začlenenie šperkov priamo do nových modelov oblečenia. Zďaleka pritom neplnia len dekoratívnu funkciu. Práve naopak, stávajú sa plnohodnotnou štrukturálnou súčasťou odevu. Nahrádzajú ramienka, golier, švy i viaceré iné prvky.

Predĺžené náušnice

Dlhé náušnice zakončené príveskom patria dlhodobo ku kľúčovým módnym šperkom. No v nasledujúcom roku očakávajte predĺženie do extrému – po hrudnú kosť, prípadne až k rebrám.

Tvary, farby, textúry

Spektrum použitých tvarov, bez ohľadu na konkrétne druhy šperkov, sa vyznačuje rôznorodosťou. Vidieť možno prírodné formy - mušle, pierka, skarabea a kvety. Okrem toho aj mince, tvary nočnej oblohy a logá jednotlivých značiek. Medzi textúrami nájdete napríklad krokodíliu kožu, či rôzne mozaiky a medzi zaujímavými farbami egyptskú modrú.

Netypické nosenie a dvojitý účel

Taktiež veľmi úspešne sa novinky vymykajú konvenciám o úlohe a umiestnení šperkov. Pripravte sa teda na retiazky prehodené symetricky, aj diagonálne cez vrchnú časť tela. A na ceste sú tiež doplnky, ktorých účel sa, okrem estetickej funkcie, rozšíril i na praktickejšie záležitosti.


08.01.2019


Ďalšie články