Náramok - Ako vybrať ten správny?Náramok - Ako vybrať ten správny?

Taká široká ponuka náramkov a len dve zápästia? Nezúfajte, náš detailný sprievodca vám poradí, ako si vybrať ten najlepší.

 

Pri výbere vhodného štýlu treba zvážiť viacero faktorov – tvar ruky a zápästia, príležitosť, pri ktorej chcete náramok najčastejšie využívať, materiál, prevedenie, i to, či ho budete kombinovať s inými.

 

TVAR RUKY A ZÁPÄSTIA

Hrúbka zápästia

Dobrou metódou ako získať objektívnu predstavu o veľkosti zápästia je obopnúť ho palcom a ukazovákom druhej ruky. Ak sa spoja a vznikne medzi nimi voľný priestor, znamená to, že máte malé kosti. Ak sa prsty akurát dotýkajú, vaše kosti sú strednej veľkosti a ak sa nespoja vôbec, kosti sú veľké.

Hrúbka zápästia veľa navráva o štruktúre celej ruky. Ak približne zodpovedá šírke dlane, potom sa vám bude hodiť väčšina náramkov. Na priúzke zápästia môžete zvoliť masívnejšie modely, kompenzujúce svojou váhou a objemom.

Silnejšie zápästie si naopak vyžaduje voľnejšie druhy náramkov, ako sú napríklad retiazkové. Dodajú dojem pohybu a širšie formované kosti zároveň pekne prekryjú. Ideálne sú aj viaceré tenšie náramky nosené súčasne.

V prípadoch, keď chcete viac zdôrazniť prirodzené rozmery zápästia, zvoľte k nim podobne hrubé náramky – k väčším kostiam masívnejšie a naopak.

Jedna rada pre ženy so širokým zápästím, ktoré ho chcú vizuálne zúžiť: siahnite po type „bangle“, alebo po naplocho tkaných modeloch (nevynímajúc ani kožu). Vyhnite sa masívnym druhom, korálikom a pritenkým kovovým líniám.

Tip pre mužov s užším zápästím: choďte do dvojmo omotanej kože, stredne veľkých korálikov a masívnejších kovových uzatvorení (ako sú lodné kotvy). Stráňte sa širokých obručí a hrubých reťazí.

 

Dĺžka a tvar rúk

Hromadením viacerých kúskov za sebou dosiahnete balans aj pri disproporčne dlhých rukách. Ruka sa bude javiť kratšia a pôsobiť súmernejšie vzhľadom ku zvyšku tela.

Prirodzene kratšie ruky by ste takto skrývať nemali. Jeden decentný, tenký náramok úplne postačí. Viaceré by mohli zakryť práve tú najužšiu časť ruky a tým by ju, okrem optického skrátenia, robili ešte aj neforemnou.

Čo sa tvaru rúk a prstov týka, ak ich máte dlhé a delikátne, skúste pripínací typ náramku a umiestnite ho trochu vyššie nad zápästie. U bacuľatejších tvarov buďte opatrnejší. Viac im pristane voľnejší štýl a tesné náramky ich môžu robiť opticky ešte kratšie a hrubšie.

 

Zlaté náramky na ruke

 

ZÁKLADNÉ TYPY NÁRAMKOV

Bangle je neohybný, kruhového, alebo mierne oválneho tvaru, typicky vyrobený z kovu. Zdobený môže byť drahými kameňmi, alebo diamantom. Na trhu nájdete nasúvacie aj zatváracie druhy.

Náramok z kombinovaného zlata

Ligotavý zlatý obručový náramok so zirkónmi

 

Reťazové vznikajú spojením jednotlivých článkov, takmer výhradne kovových. Okrem materiálu (konkrétneho kovu) sa líšia rozmermi a prichádzajú vo všetkých predstaviteľných veľkostiach.

Zlatý náramok Anker

 

 

S príveskami, ktoré bývajú zavesené na retiazke. Často symbolicky zobrazujú osoby, miesta a rôzne sentimentálne objekty.

Zlatý dvojfarebný náramok s príveskami a zirkónom

Zlatý náramok s príveskami a zirkónmi Balasia 5

 

 

Korálikové bývajú roztiahnuteľné, s väčšou flexibilitou. Môžu byť doplnené drahokamom.

Náramok s čiernymi perlami Eliess

Náramok so zlatým sloníkom a modrými guľôčkami

 

 

Cuff sú podobné bangle s tým rozdielom, že kruh (alebo mierny ovál) nie je plne uzatvorený.

Zlatý obručový náramok so zirkónovými kvapkami

Zlatý obručový náramok Keissy

 

Tennis tvoria, za sebou zoradené, individuálne vsadené drahokamy, prípadne diamanty. Často ide o delikátnu prácu a ich nosenie vyžaduje, aby perfektne sedeli. 

 

 Diamantový tenisový náramok

 

PRÍLEŽITOSŤ

 

Každodenné nosenie

Podľa toho, v akom pracovnom prostredí sa pohybujete, či máte predpísaný „dress-code“, i toho ako chcete pôsobiť na kolegov a klientov, mali by vaše šperky korešpondovať so zvyškom zovňajšku.

K formálnemu biznis outfitu, kostýmu a obleku, patrí nenápadný konzervatívny náramok. Jemná obrúčka, alebo tenšia retiazka sú optimálne.

Za uvoľnenejších okolností môžete zvoliť živšie a výraznejšie druhy, z hrubšieho materiálu. Len nezabudnite zohľadniť vaše pracovné aktivity, aby vám náramok neprekážal.

 

Víkendová zábava

Aj charakter vašich víkendových aktivít vám priamo napovie, ako si k nim môžete okrášliť ruky. Nákupy s kamarátkami? Bez obáv si navlečte viacero náramkov naraz. Dbajte len na to, aby ich spájala nejaká ústredná téma, ako je trebárs farba kovu.

Čas trávený s rodinou je ako stvorený pre malé farbisté prívesky. Sú dobre zapamätateľné a časom sa k nim budú viazať vzácne spomienky.

Ak ste džínsový typ, tak bez váhania siahnite po pevných obrúčkach a strieborných retiazkach.

 

Večer vonku

Rande, disko, alebo večera s priateľmi predstavujú najlepšie príležitosti ako sa predviesť a zaujať. Zapojte fantáziu, nechajte sa inšpirovať, kombinujte štýly a materiály. Na tanečnej party nezabudnite okúzliť žiarivým drahokamom, zasadeným do moderného dizajnu. Do pulzujúcej reštaurácie vyskúšajte niečo v štýle „tennis“.

 

Špeciálne príležitosti

K výnimočným materiálom večerných šiat – hodvábu, zamatu a saténu – by ste mali vyberať nemenej okúzľujúce náramky. Pôvabný drahý kameň dominujúci remeselne zvládnutému modelu „cuff“, alebo vlákno perál niekoľkokrát obtočené okolo ruky, prípadne starožitný rodinný klenot.

 

OPATRNE PRI HODINKÁCH

 

Ideálnym riešením je nosiť hodinky na dominantnej ruke a náramky na tej druhej. No ak máte pocit, že jednu ruku chcete nechať voľnú, môžete oba doplnky navrstviť. Zopár tipov:

  • k elegantným strieborným hodinkám vyskúšajte korálky z vybrúseného lávového kameňa,

  • k hodinkám z tmavej kože rovnako maskulínny náramok v štýle bicyklovej reťaze,

  • k farebným hodinkám zasa náramok inšpirovaný námorníckou tematikou,

  • a k športovým hodinkám kožený „cuff“.

 

PÁNSKE ŠPECIFIKÁ

 

Stáva sa, že páni nemajú niekedy pri výbere náramku dostatok odvahy, či sebadôvery. Tie nie sú opodstatnené, ak sa budete pridŕžať pár jednoduchých pravidiel.

Kožené náramky sú vždy skvelou voľbou. Len v prípade, keď je koža farebná sa uistite, že váš outfit obsahuje aj iný doplnok rovnakej farby, napríklad opasok.

Pri párovaní korálok je to mierne zložitejšie, lebo okrem farby musíte prihliadať aj na veľkosť, tvar a textúru. Korálky ľahko pútajú pozornosť, preto by mali čo najviac korešpondovať s tónmi a náladou celého výzoru.

Oceľ skvele dopĺňa takmer všetko, len dbajte na to, aby iné prvky neboli z farebných kovov. Platí to aj naopak – pri náramkoch so vzácnych kovov sa vyhnite chladným tónom ocele v ráme okuliarov, alebo spone kravaty.

Meď tvorí tiež veľmi decentný dizajnový element. Jej odtiene môžu byť v spektre od „novej mince“ až po „takmer zelenú“. Trik je mať rovnaký odtieň aj na pracke opasku, alebo manžetovom gombíku.

Zlatý dvojfarebný náramok Layth

Zlatý náramok Figaro s platničkami 7,3 mm

 


01.02.2019


Ďalšie články