Etiketa stolovaniaEtiketa stolovania

Bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, správanie sa pri stole, teda etiketa, je dôležitá aj keď len pri spoločnom jedle s rodinou. Keď pre nič iné, tak minimálne, aby ste išli svojim deťom príkladom.


Stolovanie pripravené na dlhom obdĺžnikovom stole na slávnostnú večeru

 Pred pozvaním na hostinu 

Napriek tomu, že je stolovanie stále menej formálne, neznamená to, že etiketu treba hodiť za hlavu. Stále je dôležité dodržiavať určité pravidlá správania sa vo formálnom prostredí, v reštauráciách, či pri profesionálnych alebo iných spoločenských príležitostiach a preto je dobré poznať aspoň niekoľko základov etikety stolovania. 

Bez ohľadu na to, či vás jedálenskej etikete nikto nikdy neučil, alebo ste už zabudli, čo ste sa kedysi naučili, tu je pár tipov, ako ukázať, že sa za stolom viete správať. Aj keď je zdravý rozum často vašim najlepším sprievodcom, nasledujúce rady vám môžu pomôcť spoločensky aj profesionálne.

Predtým, ako prijmete pozvanie na formálnu večeru alebo obed, nájdite si čas a naučte sa správne stolovať. Nie je to ťažké a cvičením sa to môže stať vašou druhou prirodzenosťou. Vedieť, akú vidličku použiť, na ktorý chod vám začne pripadať prirodzené a nakoniec o tom nebudete musieť vôbec premýšľať. A možno prídete na to, že formálne stolovanie je zábava, akonáhle získate sebadôveru tým, že ho sami zvládate.

Stolovanie pripravené na večeru


 Čo hovorí etiketa?  

Etiketa dobrého stolovania sa začína dlho predtým, ako si sadnete za stôl. Ak ste pozvaní na večierok, určite odpovedzte, aj keď sa konkrétne o odpoveď nepožiada. Nikdy sa nepýtajte, či môžete pozvať niekoho, kto nie je súčasťou pozvánky. Nepatrí sa ani prísť s prázdnymi rukami. Darček pre hostiteľky, ktorým môže byť čokoľvek, od sviečok alebo vína po kvety, či čokoládu, nie je nikdy zlý nápad. Je to milé a veľmi cenené gesto.

Bez ohľadu na to, či jete u niekoho doma alebo v reštaurácii, nikdy sa nehrňte k stolu, počkajte na pokyn hostiteľa, kam si máte sadnúť. Pri formálnych večeriach vás k vášmu miestu zvyčajne naviguje menovka. 

Počkajte, kým si hostiteľ sadne, až potom sa sami posaďte. V niektorých kultúrach predchádza samotnému jedeniu požehnanie. Aj keď ste neveriaci, prejavte rešpekt a mlčte. Ak hostiteľ ponúka prípitok, zdvihnite pohár. Štrnganie nie je v takýchto prípadoch vhodné.

Muž prednášajúci prípitok za vrchom stola


Prestieranie a obrúsok na tanieri

Obrúsok

Obrúsok nemusíte rozložiť hneď, ako si sadnete. Keď však hostiteľ rozloží obrúsok, mali by ste to urobiť aj vy a položiť si ho na lono. Stolovanie sa začína v momente, kedy si hostiteľ položí obrúsok na kolená.

Nechajte si obrúsok v lone po celý čas jedenia. Ak musíte kedykoľvek počas jedla vstať a plánujete sa vrátiť, položte obrúsok na stôl, nikdy nie na stoličku. Keď skončíte s jedlom a odchádzate, položte obrúsok na stôl vľavo od taniera, nikdy nie do taniera.


Stretnutie priateľov na obede v exteriéri

 

Kedy jesť

Ak jete vonku, mali by ste počkať, kým nebudú obslúžení všetci členovia vašej skupiny, a až potom zdvihnite príbor. Pri súkromnej večeri pozorujte hostiteľa alebo hostiteľku a zdvihnite príbor, keď tak urobí on.

 


Rozloženie príborov s vysvetlivkami

 

Aký príbor na čo použiť?

Jednou z najčastejších záležitostí, ktoré môžu dnešných stravníkov zmiasť, je to, aký príbor použiť, na ktorý chod. Základným pravidlom je začať tým, ktorý je najvzdialenejší od taniera, a postupovať smerom do stredu prestierania.

Ak vidíte hostiteľa alebo hostiteľku, že robia niečo iné, môžete sa riadiť ich príkladom. Dôležité je zostať čo najmenej nápadní. Nechcete na seba priťahovať neželanú pozornosť. 


Pohostenie na večeri

Pravidlá pri stole

Pri večeriach, kde sa jedlo podáva pri stole, by mali byť jedlá podávané proti smeru hodinových ručičiek. Nikdy na nič nesiahajte cez stôl. Namiesto toho požiadajte o prísady osobu, ktorá je pri nich najbližšie. Soľ a korenie by sa mali podávať spolu. Je to preto, že hostia večere nebudú musieť hľadať osirelé soľničky.

Ak je jedlo servírované v misách, na naloženie vždy používajte servírovací riad, nie svoj vlastný. Jedlo podávajte ďalej hosťovi vpravo. 

Jedna z najdôležitejších a základných vecí, ktoré je potrebné mať na pamäti je, že by ste na seba nikdy nemali upozorňovať nevhodným porušovaním pravidiel stanovených spoločnosťou.


Tu je niekoľko základných pravidiel etikety, ktoré by ste mali dodržiavať:

 

  • Príďte včas a zavolajte vopred, ak viete, že prídete neskoro.
  • Predtým, ako si sadnete za stôl, vypnite svoj mobil alebo ho prepnite do tichého módu. Je neslušné zdvihnúť telefón počas večere. Ak musíte uskutočniť alebo prijať hovor, ospravedlňte sa od stola a vyjdite von z miestnosti.
  • Na stôl nedávajte žiadne tašky, kabelky, slnečné okuliare, mobilné telefóny, ani aktovky.
  • Nikdy nehovorte, keď máte v ústach jedlo. Aj keď vám niekto položí otázku, počkajte, kým prehltnete a až potom odpovedajte.
  • Skôr, ako pridáte do svojho jedla soľ, čierne alebo iné korenie, ochutnajte ho. V opačnom prípade to môže hostiteľ alebo hostiteľka považovať za urážku. Ak večeriate s potenciálnym zamestnávateľom, môže vás vnímať ako niekoho, kto koná bez znalosti faktov.
  • Nenakrájajte si všetko jedlo, kým začnete jesť. Nakrájajte si iba jedno alebo dve sústa naraz.

Rôzne druhy grilovaného jedla pripravené na drevenom stole

 

  • Nikdy nefúkajte na svoje jedlo. Ak je horúce, počkajte niekoľko minút, kým vychladne. Polievku jedzte tak, že ju na lyžicu naberáte od seba.
  • Niektoré jedlá sú určené na konzumáciu prstami. Nasledujte vedenie hostiteľa alebo hostiteľky.
  • Ak pijete zo stopkového pohára, držte ho za stopku.
  • Chlieb si lámte na malé kúsky a maslo natierajte iba na jedno sústo.
  • Zjedzte trochu zo všetkého, čo máte na tanieri. Ak vám jedlo nechutí a cítite sa neschopní zložiť kompliment, mlčte. Je prijateľné nechať nejaké jedlo na tanieri, ak ste sýti a dostatočne ste sa najedli. Ak vám ale podávané jedlo nechutí, je slušné pokúsiť sa ho zjesť aspoň v malom množstve. Nikdy nie je prijateľné opýtať sa človeka, prečo nezjedol všetko jedlo, tak buďte bez obáv, že od vás bude niekto vyzvedať prečo vám nechutí.
  • Hostia pri stole by sa mali snažiť viesť s každým ľahký rozhovor. Nehovorte prehnane nahlas. Dajte ostatným rovnaké príležitosti na konverzáciu. Rozhovor pri stole by mal byť o veselých, príjemných veciach.

Slávnostné stolovanie a čerstvé kvety v strede stola

 

  • Aj keď máte dietárne obmedzenia, nie je vhodné požadovať iné jedlo, ako to, ktoré hostiteľ podáva na súkromnej akcii. Ak máte vážne stravovacie obmedzenia alebo alergie, informujte o tom svojho hostiteľa vopred.
  • Nehrajte sa s jedlom. Počas rozprávania nedržte jedlo na vidličke alebo na lyžičke.
  • Riad používajte na jedenie, nie na gestikulovanie.
  • Držte lakte mimo stola. Ruku, ktorú nepoužívate, si položte do lona.
  • Tempo jedenia prispôsobte tak, aby ste skončili približne v rovnakom čase ako hostiteľ alebo hostiteľka.
  • Nikdy neprevracajte pohár vína hore dnom, aby ste víno odmietli. Slušnejšie je nechať si víno naliať a nepútať pozornosť. V opačnom prípade podržte ruku nad pohárom vína, aby ste dali najavo, že nechcete žiadne víno.
  • Tam, kde sa ku každému chodu podáva iné víno, je celkom prijateľné nedopiť každý pohár naliateho vína.

Prestieranie pripravené na vonkajšiu večeru

 

  • Vyhnite sa grganiu alebo vydávaniu iných hrubých zvukov pri stole. Ak sa potrebujete vysmrkať, alebo vás pochytí kašeľ, ospravedlňte sa a odíďte na toaletu.
  • Ak niečo rozlejete v reštaurácii, dajte signál jednému z čašníkov, aby vám pomohol. Ak niečo rozlejete na súkromnej večeri v dome, zdvihnite to a škvrnu vysajte. V prípade potreby ponúknite jej profesionálne vyčistenie.
  • Pri stole nikdy nepoužívajte špáradlo alebo zubnú niť.
  • Rúž môžete znova naniesť, ale používať make-up pri stole je porušenie etikety.
  • Ak musíte odísť z akéhokoľvek dôvodu od stola počas jedla, pred odchodom povedzte „Ospravedlňte ma“ alebo „Hneď sa vrátim“. Nehovorte, že idete na toaletu.
  • Kedykoľvek žena odíde od stola alebo sa vráti sadnúť si, muži, ktorí sedia pri nej, by sa mali postaviť.
  • Keď dojete, nechajte príbor na tanieri alebo v miske. Taniere od seba neodstrkujte a neskladajte ho pre čašníka. Nechajte taniere a poháre na mieste.
  • Po použití sa váš príbor, ani žiadna jeho časť, nesmie znova dotýkať stola. Vidličky, nože a lyžice vždy odkladajte na bok taniera alebo do misy. Keď skončíte s jedlom, položte použité príbory na svoje miesto, do polohy pomyselnej štvrtej hodiny na ciferníku.

Mladý pár na večeri s rodičmi

 

Po jedle

Keď dojete, čiastočne zložte obrúsok a položte ho naľavo od taniera. Počkajte, kým hostiteľ alebo hostiteľka signalizuje, že sa jedlo skončilo a potom sa môžete postaviť. Ak sa po večeri nič neplánuje, počkajte asi hodinu, potom sa rozlúčte s hostiteľom a poďakujte mu za večeru. Ak je udalosť neformálna, môžete sa ponúknuť, že pomôžete s upratovaním.

 

Neskôr

Hostiteľovi alebo hostiteľke vždy pošlite poďakovanie alebo kartu a nečakajte viac ako deň - dva po udalosti. Oslovte hostiteľa alebo hostiteľku, poďakujte mu za krásnu večeru a pridajte ďalší krátky, pozitívny komentár, ktorým ukážete svoje uznanie. Vaša poznámka môže byť stručná, ale srdečná.

 

Etiketa na recepcii

Môže sa stať, že dostanete pozvánku na iný formálny druh večere - recepciu. Tá slúži spravidla na vytváranie kontaktov pre prácu a zábavu klientov. Aj tu platia niektoré zásady, ktoré sa oplatí poznať a dodržiavať, aby ste boli v spoločnosti úspešní.

  • Majte aspoň jednu ruku voľnú. Ak stojíte, dajte si iba nápoj alebo jedlo v jednej ruke, nikdy nie oboje. Nápoj držte v ľavej ruke, aby ste mali suchú ruku, ktorú ponúknete na pevné, nie zdrvujúce podanie ruky.
  • Posediačky môžete jesť a piť, ale pri pozdrave je vždy najlepšie postaviť sa.
  • Vytvorte dobrý očný kontakt. Nezabudnite sa predstaviť hostiteľovi/hostiteľke, ale neprerušujte ich v rozhovore s inými hosťami.
  • Vyhnite sa prístupu k dvom ľuďom zapojeným do hlbokej konverzácie. Počkajte, kým si urobia prestávku, aby ste sa mohli predstaviť. Hľadajte vizuálne podnety na zapojenie sa do konverzácie

 

V úlohe hostiteľa

Aj v prípade, keď si pozvete hostí na obed, či večeru, je dobré držať sa niektorých osvedčených pravidiel. Myslite na to, že nielen kvalitné a dobré jedlo urobí zo slávnostnej hostiny nezabudnuteľný zážitok. Stolovanie sa nezaobíde bez vkusného prestierania vhodného na danú príležitosť.

  • Základom prestierania je obrus (najčastejšie biely), ktorý by mal presahovať okraj stola približne o 30 cm. Obrus možno dekorovať farebným prestieraním rôznych tvarov alebo stredovou šerpou.
  • Podľa typu slávnosti hostiteľ určí, či uloží taniere na prestieranie vopred alebo ich bude servírovať až s každým jedlom. Príbory a veľký - takzvaný základný podkladací tanier, by už mali ležať na stole. Na základnom tanieri by nemala chýbať servítka alebo obrúsok, doplniť ho môže i ceduľka s menom hosťa. Vedľa základného taniera patrí z ľavej strany vidlička a z pravej strany nožík otočený čepeľou k tanieru. Za nožíkom ďalej od taniera nasleduje lyžica. Na predjedlo je potrebné pridať ešte jeden príbor, kladený z vonkajšej strany k hlavnému príboru. Vidlička naľavo a nožík napravo. Nad tanier patrí príbor na dezert. Celé prestieranie sa začína ukladať dva-tri centimetre od okraju stola. Pomôcť si môžete šírkou meranou – „na dva prsty“.

Stolovanie doplnené zlatým príborom

  • Poháre smerujú k pravej ruke nad tanierom. Prvý položte pohár na aperitív. Mal by stáť nad čepeľou hlavného noža. Poháre na víno, pivo či nealko ukladajte vzostupne od pohárika na aperitív.
  • Prestretý stôl môžete doplniť o kvety alebo svietniky, pozor však na ich veľkosť a rozmiestnenie. Niet väčšieho spoločenského prešľapu ako keď si oproti sebe sediaci hostia nevidia do tváre.
  • Obsluhovať sa začína od hlavnej osoby, pokračuje sa k osobám sediacim vpravo.
  • Nedojedené misy ponechajte na stole, prázdne hneď odnášajte. Postupne odnášajte i prázdne taniere. Základný tanier odneste až na úplný záver.

Pri dodržaní týchto pravidiel a udržiavaní vhodnej, nenáročnej konverzácie pripravíte pre svojich hostí nezabudnuteľný zážitok.

Slávnostné prestieranie a jemné svetielka na stole


Sprievodca etiketou pre konkrétne druhy jedál 

 

 

 

Predjedlá, Hors d'oeuvres, kanapky:

Jedlo, ktoré sa podáva na koktejlovej párty alebo počas koktailovej hodiny pred jedlom, je určené na konzumáciu prstami. Patria sem olivy, kyslé uhorky, oriešky, jednohubky.

Rôzne druhy jednohubiek

Kaviár:

Aby ste zachovali plnú chuť kaviáru, naberať by sa mal z perleťového riadu a nikdy nie kovovou lyžičkou (kov vajíčka kaviáru oxiduje). V prípade potreby použite drevenú alebo plastovú lyžicu.

Kým podávate sebe alebo iným, kaviár by sa mal naberať z nádoby zvisle zhora nadol, aby sa vajíčka nerozdrvili.

Keď sa kaviár podáva ako predjedlo, bez ohľadu na to, ako veľmi by vás mohla zlákať jeho lahodná chuť, považuje sa za znak nevychovanosti zjesť ho viac ako porciu asi dvoch lyžíc.

Čierny kaviár servírovaný v sklenenej miske

 

Syr:

Keď sa nakrájaný syr podáva ako príloha k jedlu, konzumuje sa vidličkou.

Ak sa syr podáva ako predjedlo, napríklad kocky na špáradlách, konzumuje sa prstami. Ak sa podávajú plátky syra (napríklad na tanieri so syrom), plátok syra sa odreže, položí sa na sušienku a prstami sa vloží do úst.

Výber rôznych druhov syra s orechmi, medom, hroznom a figami

 

Cestoviny alebo špagety

Perfektnou metódou na konzumáciu špagiet alebo iných dlhých cestovín je natáčať ich na vidličku. V prípade potreby si pomôžte lyžičkou. Je tiež prijateľné krájať cestoviny nožom a vidličkou.

Čo je nepopierateľne najhoršie, je sŕkanie sústa cestovín. Je často hlasné a nikdy nepôsobí dobre.

Ak je to možné, namiesto tanierov podávajte teplé cestoviny v teplých plytkých miskách. Bočné strany misky pomáhajú obracať cestovinové rezance na vidličku.

 

Chlieb:

Prstami vyberte chlieb zo servírovacieho košíka. Keď je tanier s chlebom a maslom na stole, použite ich primerane.

Plátky chleba, rožky a muffiny rozlomte na polovicu alebo na malé kúsky, nie väčšie ako jedno sústo. Keď sú chlieb a pečivo podávané v koši, vezmite si jeden a košík vždy odovzdajte napravo. Na roztieranie používajte nôž na maslo, ktorý by mal byť pri tanieriku na chlieb a maslo.

 

Kura

Kedysi bolo prijateľné jedlo s kosťou, ako je kuracie stehno, držať dvoma prstami. Pri stolovaní v reštaurácii alebo na verejnom mieste by sa ale kura malo vždy jesť vidličkou a nožom.

Ak ste na neformálnom grilovaní, v reštaurácii s rýchlym občerstvením, alebo doma, je úplne prijateľné jesť kuracie mäso prstami.

 

Krabie, krevetové a homárové koktaily

Jedia sa vždy koktailovou vidličkou.

 

Ananás

Plátky čerstvého ananásu jedzte nožom a vidličkou.

 

Avokádo:

Ak sa avokádo podáva v šupke, konzumuje sa lyžičkou. Ak je nakrájané na tanieri alebo v šaláte, jedzte ho vidličkou.

 

Bobuľové ovocie

Vo všeobecnosti jedzte bobule lyžicou, bez ohľadu na to, či je na nich šľahačka, alebo krém.

 

 

 

Čipsy a dipy

Ak vám podávaný dip chutí a radi by ste ním pokryli čo najviac z lupienkov, použite lyžicu a dip si dajte na tanier.

Čipsy nachos s rôznymi dipmi

 

Olivy

Je úplne prijateľné olivu vybrať a zjesť prstami. Kôstku tiež odstráňte prstami. Vhodnou alternatívou je aj malá vidlička.

Ak ste na pracovnom pohovore, olivy nejedzte. To isté platí aj pri veľmi formálnej večeri, pokiaľ to neurobí váš hostiteľ alebo hostiteľka. Stále pripomíname pravidlo, že najlepšou taktikou je sledovať, čo robí váš hostiteľ alebo hostiteľka, a potom urobte to isté.

Dve misky s olivami a nakrájaný chlieb

 

Šalát

Ak vám podávajú veľké kusy alebo celé kusy šalátu, nakrájajte ho a zjedzte ho po jednom súste.

Ak sa šalát podáva pred hlavným jedlom alebo po ňom, použite menšiu vidličku. Ak je šalát považovaný za hlavný chod, použite veľkú vidličku.

Veľká misa šalátu a malé misky s ostatnými ingredienciami

Sendvič

Malé sendviče: Jednohubky sa dajú vyberať a jesť prstami.

Veľké sendviče: Ak nie sú nakrájané na polovicu, mali by ste ich pred zdvihnutím k ústam nakrájať nožom.

Horúce sendviče: Akýkoľvek horúci sendvič alebo sendvič, ktorý sa podáva s omáčkou, vyžaduje nôž a vidličku.

Burritos a iné podobné druhy, v ktorých je náplň zabalená do tenkého plochého chleba (zvyčajne tortilly alebo pita chleba), sa konzumujú rukami. Akákoľvek náplň, ktorá z nich padá na tanier, sa konzumuje vidličkou.

Malé sendviče servírované ako jednohubky

Krevety

Ak sa veľké krevety podávajú v pohári so stopkou, vyberte ich pomocou vidličky a odhryznite si jedno sústo potom, ako ste krevetu ponorili do omáčky.

Ak sa veľké krevety podávajú na tanieri s omáčkou a bez vidličky, vyberte ich prstami, ponorte do omáčky a vložte do úst. Keď jete krevety s chvostom, držte ich za chvost a jedenkrát ich ponorte do omáčky. Zjedzte ju na jedno sústo, ak nie je príliš veľké. V opačnom prípade ju zjedzte na dve sústa, druhé už ale do omáčky neponárajte!

Vyprážané krevety sú určené na konzumáciu prstami.

Ak jete krevety na ihlici, stiahnite ich z ihlice na tanier.

Pri konzumácii kreviet s chvostom, ktorý je súčasťou niektorých jedál, vyberte chvost vidličkou a položte ho na bok taniera alebo na samostatnú misku na odhodenie, ak je k dispozícii.

Krevety naukladané do kruhu s bielou omáčkou

 

Mohlo by sa zdať, že zvládnuť etiketu stolovania nie je jednoduché. Nemusí to tak byť, stačí sa tomu venovať trochu viac a niektoré veci si precvičiť. Mnohé z uvedeného je v súlade so zdravým rozumom a dobrou výchovou, takže pri pozvaní na formálnu večeru nemusíte mať žiadne obavy.

 

 

 

 

 


08.09.2021


Ďalšie články