Návody, ako rozmotať zauzlenú retiazkuNávody, ako rozmotať zauzlenú retiazku

Dostať zamotanú retiazku späť do použiteľného stavu býva niekedy výzva. No dá sa to i bez nadmerného stresu a frustrácie. Prečítajte si náš návod, ako na to.


Zauzlená zlatá retiazka

 

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte o vaše šperky starať, čistiť ich a vzorovo odložiť vždy na svoje miesto, zdá sa, že zauzlená retiazka je jedným z tých nepríjemných javov, ktorému sa občas nedá vyhnúť. A povedzme si pravdu, len málo vecí dokáže pokaziť deň viac ako dlhé hodiny strávené rozmotávaním drobných uzlíkov, ktoré nie a nie povoliť. 

Táto úloha však nemusí byť nevyhnutne len pre silné povahy, trvať príliš dlho, ba dokonca ani vyžadovať extra trpezlivosť. Stačí len zvoliť správnu metódu.

Uzol na zlatej retiazke

 

Metódy rozmotania retiazky

Varovanie na úvod: v žiadnom prípadne sa nesnažte použiť hrubú silu, tá situáciu obyčajne len zhorší. Vhodné nie sú ani ostré predmety ako nôž a nožnice, lebo môžu poškodiť vzácny kov, z ktorého je retiazka vyrobená.

Zamotaná zlatá retiazka

S pomocou lubrikačného oleja 

Začnite tým, že retiazku položíte na pevný a dobre osvetlený povrch. Stabilita a dostatok svetla sú kľúčové, lebo problémové časti budete musieť spoľahlivo uchopiť a tiež detailne preskúmať zrakom. Ideálne je tiež, aby bola pracovná plocha vo farebnom kontraste s farbou retiazky, čo vám pomôže presne identifikovať miesta zauzlenia. Ak je to možné, retiazku rozopnite a jej voľné konce následne, čo najviac (no nie nasilu) roztiahnite do strán tak, aby zauzlené časti zostali koncentrované v strede.

Na zauzlenú časť aplikujte neagresívny olej, ktorý máte po ruke, napríklad detský alebo olivový. Olej spôsobí, že sa očká retiazky lepšie uvoľnia a bude jednoduchšie nimi pohybovať. Teraz zoberte dva špendlíky alebo dve ihly. Oba hroty jemne zapichnite do stredu uzla. Opatrným a jemným ťahom smerom od seba sa snažte uzol uvoľniť (celý úkon podľa potreby opakujte viackrát za sebou). Keď sa vám to podarí, pichnite špendlíky do uvoľnených vlákien aj opäť zľahka ťahajte ešte viac od seba. Buďte trpezliví a sústreďte sa - čoskoro potom  sa dostaví výsledok v podobe úplného uvoľnenia zauzlenej časti retiazky.

Po rozuzlení retiazku od oleja dôkladne očistite bežným saponátom a čistou vodou.

Olivový olej na tanieri a zamotaná zlatá retiazka

 

S pomocou detského púdra

Obdobným spôsobom ako olej môže poslúžiť aj detský púder, ktorý vzácny kov nepoškodí. Postup je v princípe rovnaký, azda len s tým rozdielom, že po posypaní uzla práškovým púdrom by ste ho mali jemne rozotrieť medzi prstami. Púder sa tak rozloží rovnomernejšie a lepšie prenikne do centra uzla. Použite špendlíky a po rozuzlení retiazku taktiež vyčistite saponátom.

 

Detský púder a zauzlená zlatá retiazka 

S použitím tenkého krížového skrutkovača 

Túto metódu skúšajte vždy na povrchu, ktorý si prípadne môžete dovoliť poškriabať. Pracovný stôl, drevená alebo plastová podložka, či stará kniha poslúžia na tento účel skvele.

Zo sady skrutkovačov určených na tie najmenšie skrutky vyberte ten najtenší. Dôležité je aby mal krížový hrot. Špičkou skrutkovača pomaly a s citom pichnite do stredu uzla retiazky a snažte sa, aby prešla celým uzlom. Keď sa hrot objaví na opačnej strane uzla, opatrne ho pritlačte k podložke. Pokračujte miernym točením skrutkovačom zo strany na stranu v oboch smeroch, pôsobením čoho sa začne otvor okolo hrotu postupne rozširovať, až sa uzol uvoľní úplne. Hneď, ako je to možné, uvoľnené konce uchopte každý zvlášť a retiazku rozmotajte. 

Rozmotávanie uzla na zlatej retiazke pomocou tenkého krížového skrutkovača

 

Sprej na okná

Výborným lubrikantom je aj tekutina určená na umývanie okien. Obyčajne ju kúpite vo forme spreju, čo vám zjednoduší jej aplikáciu priamo na retiazku. Vložte ju do malej nádobky a zauzlené miesto kompletne postriekajte tekutinou. Nádobku aj s retiazkou potom položte na niekoľko minút na vibrujúci povrch, napríklad na spustenú automatickú práčku. Výsledkom bude uvoľnenie uzla aspoň do tej miery, aby ste ho mohli ďalej rozmotať pomocou špendlíkov alebo len prstami. Retiazku po rozmotaní dôkladne vyčistite.

 

Sprej na okná a zlatá zauzlená retiazka

 

Správne uloženie

Najlepším preventívnym krokom ako sa vyhnúť problému so zauzlenou retiazkou je správne uloženie a skladovanie šperkov. Spôsobov ako na to aj bez šperkovnice máte k dispozícii hneď niekoľko.

Zlatá retiazka prevlečená cez papierovú slamku

Pointa tkvie v tom, aby retiazka zostala natiahnutá, čím zaručene predídete zauzleniu. Jednoduchým trikom je prevliecť ju napríklad cez slamku na pitie nápojov. Môžete tiež nechať pôsobiť gravitáciu a všetky vaše retiazky a náhrdelníky pekne usporiadane zavesiť. Existujú špeciálne na to určené panely s malými vešiačikmi, stojany v tvare stromu, ale rovnako vhodné sú i dvere skrinky s pripevnenými háčikmi. Spoľahlivo vystrieť retiazky môžete aj upevnením oboch koncov, čo vám pohodlne umožní prešívaný rolovací organizér šperkov – konce jemne priviažete, retiazku natiahnete a celé to elegantne zrolujete, aby ste šperky ochránili. Ak potrebujete viac inšpirácie, prečítajte si aj ďalšie tipy, ako skladovať šperky.

Zlatá retiazka uschovaná v papierovej slamke

 

 

 


01.10.2021


Ďalšie články