Ako dať dole zaseknutý prsteň?Ako dať dole zaseknutý prsteň?

Zaseknutý prsteň môže okrem fyzického nepohodlia či zdravotných rizík vyvolať aj obavy, ako ho dostať z prsta dole. Nie je však dôvod na paniku, lebo sa dá stiahnuť hneď viacerými spôsobmi.


Zaseknutý prsteň na ruke

Príčin prečo prsteň uviazne na prste môže byť celý rad – menší priemer obrúčky, ako by bolo žiaduce, opuchnutie prstu spôsobené zranením, artritídou, pichnutím bodavého hmyzu, či zvýšenou vonkajšou teplotou, ale aj prirodzené zväčšenie prstu s pribúdajúcim vekom alebo v tehotenstve. 

V prípade, že si zaseknutý prsteň z prsta včas neodstránite, začne pôsobiť ako škrtidlo a vyvolávať chronický stres. Riskujete tak vážnejšie zdravotné komplikácie, obmedzenie prúdenia krvi, stratu hmatového vnemu a poškodenie šľachového väziva nevynímajúc. Zdravie je samozrejme prvoradé, no vyhnúť sa znehodnoteniu šperku pri jeho mechanickom odstraňovaní je taktiež v záujme každého, komu prsteň zostal na ruke.

Ak prsteň nejde pohodlne sňať, zachovajte chladnú hlavu a nesnažte sa ho z prsta strhnúť nasilu. Zvážte situáciu a podľa potreby sa ho pokúste dať dole jedným z nasledujúcich spôsobov. Avšak pri podozrení na poranenie prsta, čo najskôr vyhľadajte lekársku pomoc.


 

Krútenie

Prsteň pevne uchopte medzi dva prsty voľnej ruky. Súčasným točením a miernym ťahom sa ho snažte postupne, najmiernejším možným pohybom, postupne stiahnuť z prsta. Prsteň neťahajte nasilu. Vyskúšať môžete súvislé krútenie v jednom smere, otáčanie zo strany na stranu i jemné kmitanie dopredu a dozadu. Vhodné je aj uvedené pohyby striedať.

Krútenie zaseknutého prsteňa


Zdvihnutá ruka so zaseknutým prsteňom

 

Zdvihnutie ruky

Slabší opuch prsta môžete účinne zredukovať tým, že zdvihnete ruku a dlaň niekoľko minút (5 až 10) podržíte vo výške nad ramenom. Po odkrvení prstov opuch ustúpi a prsteň jemne stiahnite. Zároveň so zdvihnutím ruky môžete na prst aplikovať aj ľadový obklad.


 

Schladenie

Druhým jednoduchým spôsobom, ako aspoň dočasne eliminovať opuch je ponorením ruky do ľadovej vody. Chladom sa priemer prsta prirodzene zmenší a prsteň môže povoliť.

Schladenie ruky so zaseknutým prsteňom v studenej vode


Prst so zaseknutým prsteňom natretý krémom

 Lubrikácia

Vytvorením klzkej vrstvy na pokožke prsta uľahčíte pohyb prsteňa. Ideálnou substanciou na tento účel je napríklad kozmetická vazelína, ktorá sa pomaly vstrebáva do pokožky. Vyskúšať môžete aj kuchynský olej, maslo, krém na ruky, detský olej, mydlo alebo šampón. Dôležité je, aby lubrikant neobsahoval agresívne látky a nespôsobil zbytočné podráždenie kože, či poškodenie prsteňa.

Po nanesení klzkej vrstvy na prst sa snažte prsteňom mierne otáčať zo strany na stranu a zľahka ho potiahnuť smerom von. Dbajte na to, aby sa lubrikant dostal aj pod prsteň, čo uľahčí jeho pohyb ešte viac.


Dentálna niť

Táto metóda prvej pomoci využíva na odstránenie zaseknutého prsteňa pomôcku v podobe dentálnej nite. Jeden koniec nite prestrčte popod prsteň smerom k zápästiu a potiahnite ho asi 5 cm. Druhú časť nite, vytŕčajúcu spod prsteňa smerom von z ruky, začnite omotávať okolo prsta až po jeho koniec. Mala by byť omotaná nahusto a relatívne natesno, aby prst stlačením zúžila. Niť by sa však nemala zarezávať do pokožky, ani spôsobovať ďalšiu bolesť. Tento koniec nite dôkladne upevnite.

Potom uchopte druhý (voľný) koniec a špirálovým obtáčaním okolo prsta ho ťahajte smerom ku koncu prsta. Niť sa vám takto podarí z prsta postupne odvinúť. Spolu s tým, ako sa bude niť z prsta odmotávať sa bude po malých kúskoch posúvať aj prsteň. Ak sa prsteň posunie len o kúsok, celý proces môžete zopakovať viackrát. 

Prostredník so zaseknutým prsteňom omotaný dentálnou niťou


Špeciálne nástroje

Moderné technológie priniesli aj špeciálne nástroje na odstránenie zaseknutých prsteňov. Tie kombinujú kompresiu prsta pomocou tlaku (podobný princíp, ako pri štandardnom domácom tlakomere), špeciálny lubrikant a presný, predpísaný postup pohybu prsteňom.

Pokiaľ je prsteň nižšej materiálnej, umeleckej či sentimentálnej hodnoty môžete zvážiť aj jeho mechanické odstránenie prerezaním. Zlatníctva a šperkárstva disponujú špeciálnou pílkou presne na tento účel a bezbolestný úkon vykonávajú na počkanie.

 

Čo urobiť po odstránení prsteňa

Čo najskôr potom ako sa vám podarí dostať prsteň dole, celý prst vydezinfikujte a natrite ukľudňujúcim dermálnym krémom. Prst nechajte niekoľko dní „odpočívať“ a nenasadzujte si naň žiaden (ani širší) prsteň. Načas sa aj vyhýbajte fyzickej záťaži celej ruky.

Čo sa prsteňa týka, ošetrite ho prípravkom na daný druh kovu a odložte. Zvážte možnosť odborného zväčšenia jeho priemeru, čo je služba, ktorú zlatníci bežne poskytujú, no nie je aplikovateľná na všetky druhy drahých kovov.

 

Kedy vyhľadať lekársku pomoc

Aby ste predišli poraneniu a infekcii, je pri badateľných indikáciách vážnejších problémov lepšie sa odstraňovaniu prsteňa na vlastnú päsť vyhnúť a navštíviť lekára. K takýmto znameniam patria silný, so zápalom spojený obuch prsta, tržná rana, zmena prirodzenej farby pokožky i strata hmatového vnemu pri dotyku prstom.

 

Prevencia

Najlepšou prevenciou pred nepríjemnosťami spojenými so zaseknutým prsteňom je nenasadzovať si ho vždy a za každú cenu. Najmä v horúcom počasí, pri športe, manuálnej práci, nosení ťažkej batožiny, či zdravotných problémoch spojných s opúchaním prstov je rozumnejšie prsteň zložiť a nasadiť si ho len príležitostne.


05.08.2021


Ďalšie články