Viete, čo je gua sha a face roller?Viete, čo je gua sha a face roller?

Gua sha a face roller sú dva spôsoby masáže, ktorými doprajete vašej tvári okrem uvoľnenia aj celý rad iných benefitov. Prinesú vám krásnu a zdravú pleť i dobrý pocit, že plnohodnotnú kúru máte kedykoľvek na dosah ruky.

Masáž je skvelým doplnkom pravidelnej starostlivosti o pleť vašej tváre. Z techník ako na to sa v centre záujmu ocitli aj dve pomôcky, ktorými si masáž môžete pohodlne vykonávať sami. Gua sha a face roller sú skvelé jednotlivo, no výborne sa aj navzájom dopĺňajú.


Masáž tváre s face rollerom z ruženínu

Masážna pomôcka na tvár gua sha z ruženínu.

Gua sha

 

Nie je nezvyčajným javom, keď vývojový trend siahne po nejakej osvedčenej myšlienke, praktike alebo technológii z minulosti. Inak tomu nie je ani pri gua sha. Tento spôsob masáže tváre bol súčasťou tradičnej čínskej medicíny už po stáročia a teraz ho spoznáva celý svet. O čo presne ide?

Slovo gua znamená škrabanie a sha piesok. Celá procedúra spočíva v systematickej aplikácii tlaku na pokožku použitím špeciálneho plochého ručného nástroja. Masážny nástroj, vyrobený z kameňa, pôsobí na pokožku tak, že pod jej povrchom vytvára miniatúrne krvné výrony cievnych vlásočníc (tzv. petéchie). To možno na prvé počutie znie hrozivo, no veda potvrdzuje, že sa takto zlepšuje krvná cirkulácia do tkaniva pokožky i vyplavovanie toxínov z nej. Podporuje sa tým aj odolnosť a regeneračná schopnosť kožných buniek.

Umenie správnej a účinnej masáže gua sha tkvie v použití minimálneho tlaku, aby sa vám na tvári netvorili modriny, alebo nedošlo k trvalému poškodeniu delikátnych kapilár. Keď je tlak optimálny gua sha pokožku formuje do jej prirodzeného tvaru a tónuje ju do zdravej farby. Svaly tváre sa zároveň zbavia napätia a môžu tak lepšie plniť svoju podpornú funkciu.

Podľa čínskej medicíny ale pozitívne účinky presahujú aj hlbšie do tela. V jazyku, ktorý táto tradičná veda používa stimuluje gua sha aj meridiány, teda akupunktúrne dráhy prítomné na tvári. Tie zodpovedajú rôznym orgánom v tele, ktorých funkcia sa tak masážou zlepšuje.

Konkrétnejší zoznam propagovaných účinkov gu sha zahŕňa:

  • lepší prenos okysličenej a nutrične bohatšej krvi do kožného tkaniva,
  • odvádzanie lymfatickej tekutiny, často obsahujúcej toxíny, z tela buniek,
  • elimináciu vrások,
  • obmedzenie tmavých škvŕn a takzvanej hyperpigmentácie,
  • pomoc pri liečení červenania tváre (ochorenie známe ako ružovka alebo rosacea),
  • urýchlenie hojenia drobných trhliniek v pokožke,
  • zjasnenie odtieňu pleti,
  • lepšie vstrebávanie prípravkov pleťovej kozmetiky,
  • uvoľnenie od bolestí v krku.

Masážne pomôcky gua sha a face roller z ruženínu

Popularita gua sha rastie a s ňou aj ponuka rôznych typov a spracovaní tejto masážnej pomôcky. K dvom najosvedšenejším materiálom patria kamene ruženín a nefrit. Gua sha tvarom obyčajne pripomínajú plochú lopatku a sformované bývajú do polkruhu, alebo polmesiaca, no nájdete i hranaté a pozdĺžne varianty.

Nefrit používa čínska medicína od nepamäti. Spájaný je s čistotou, pokojom, vnútornou harmóniou, plodnosťou a všeobecne liečivými účinkami. Aj ruženín má podporovať rovnováhu v tele, k tomu je aj symbolom lásky a súcitu. Ruženín disponuje aj minerálnym zložením (kremík, horčík, železo, sodík, kyslík), ktoré môže pri povrchovom styku s pokožkou na ňu pôsobiť blahodarne. Je tiež tvrdší a odolnejší ako nefrit a pri styku s pokožkou zostáva chladný (nefrit sa postupne zahrieva). Gua sha z ruženínu sú preto o niečo drahšie.

Okrem týchto dvoch kameňov sú dostupné aj gua sha z ohnivého achátu, čínskeho čierneho kameňa bianu a snehobieleho scolecitu.

 


gua sha masáž

 Ako postupovať pri gua sha masáži

Prvým dôležitým krokom je príprava pokožky tváre a krku. Na začiatok ju zvlhčite hydrosólnym prípravkom a potom aplikujte olej na tvár (napríklad arganový). Zároveň postupne začnite pomaly a zhlboka dýchať.

Vezmite gua sha do rúk a zľahka ju pošúchajte v dlaniach. Tým sa na ňu dostane trochu oleja, čím sa uľahčí masáž a olej sa dostane aj na miesta, kde ste ho možno nenaniesli dostatok.

S masážou začnite na zadnej strane krku. Využite nepravidelne vykrojený obvod gua sha a priložte ju k telu tak, aby priehlbina spočinula v strede na krčnej chrbtici. Miernym pohybom, akoby ste chceli z povrchu niečo zľahka zotrieť a s použitím len minimálneho tlaku, ťahajte jemne zdola nahor. Potom lopatku v ruke otočte a plochou stranou prejdite po stranách zadnej časti krku. Následne po bokoch krku a v okolí ohryzku (no nie priamo cez ohryzok, to je „nebezpečná“ zóna štítnej žľazy) ťahajte lopatku taktiež zdola nahor. Masáž zopakujte dolu pod bradou.

Masáž tváre preveďte pre každú stranu zvlášť. Gua sha vždy v ruke otočte podľa potreby tak, aby čo najlepšie priliehala k prirodzeným kontúram tváre.

Presuňte sa na vrchol brady a odtiaľ, pohybom smerom pozdĺž dolnej čeľuste až k ušnému laloku, opäť ťahajte s len veľmi miernym pritlačením. V ďalšej fáze postupujte pod lícnu kosť (pohyb zvnútra von), na lícne kosti a pod oči (tu tlak ešte viac zmiernite).

Následne prejdite na obočie (pohyb do strany) a na čelo (zdola nahor). Potom celú masáž zopakujte pre druhú stranu tváre.

Výsledkom správne vykonanej masáže je pocit uvoľnenia, špeciálne ak aplikujete ideálny tlak. Sústreďte sa preto najmä na to, ako pohyb vykonávate – mal byť ako jemné pohladenie bez použitia sily. Každý pohyb opakujte maximálne 10 krát. Gua sha môžete na začiatku mierne zahriať, čo pomôže otvoriť póry kože a olej sa do nej lepšie vstrebe. Na konci môžete lopatku naopak schladiť v ľadovej vode a póry sa po styku s ňou uzavrú.

Gua sha môžete bez obáv praktizovať 2 – 3 krát týždenne. Masáži sa vyhnite ak dostávate botoxové injekcie, alebo máte akné. Okrem tváre a krku je možné gua sha použiť aj na ramená, chrbát, či iné časti tela.

Masážne pomôcky gua sha a face roller z ruženínu

K najčastejším chybám pri aplikácii patrí:

  • Používanie nevhodného oleja. Olej má do kože preniknúť a uľahčiť aj pohyb gua sha. Príliš husté sérum sa bude hromadiť a spôsobovať viac škody ako osohu.
  • Zlý uhol držania. Optimálny sklon voči pokožke je od 15 do 45 stupňov. Kolmý uhol je absolútne nevhodný.
  • Vynechanie masáže krku. Krk je podľa tradičnej čínskej medicíny jedným z najdôležitejších kanálov pre telové tekutiny (i „energie“). Inými slovami, masáž tváre nefunguje bez toho, aby jej predchádzala masáž krku.
  • Prirýchly pohyb. Tempo masáže je potrebné zosúladiť s pravidelným pomalým dychom a precítiť ako dotyk pôsobí na pokožku.
  • Silný tlak. Ako už bolo spomenuté, menej je viac, a tlak gua sha musí byť skutočne len veľmi mierny aby bola masáž účinná. 

Masáž tváre s face rollerom z ruženínu

Face roller

V rovnakých materiálových prevedeniach nefritu a ruženínu, často predávaný v sade spolu s gua sha, nájdete na trhu aj masážny valček známy ako face roller. Predaj v sade dáva praktický zmysel, lebo face roller je skvelým doplnením masáže pomocou gua sha.

Aplikácia, ako už názov napovedá, je podstatne jednoduchšia – masáž valčekom prebieha prostým rolovaním po tých istých častiach tváre ako pri gua sha. Krk, s výnimkou hrdla a oblasti štítnej žľazy, brada, líca, i čelo sú cieľovými miestami aj pre face roller. Celý proces je rýchlejší, nevyžaduje až takú koncentráciu ani kontrolu dychu, no výsledný efekt je zase o čosi miernejší.

U ľudí používajúcich face roller sa výsledky masáže prejavujú stimuláciou krvného obehu v tvári, spevnením pokožky, zmiernením opuchov i lepším odtokom lymfatickej tekutiny. Hlavným rozdielom v porovnaní s gua sha je, že pravdepodobne nenapomáha lepšiemu vstrebávaniu pleťového oleja.

Masáž face rollerom je však možné vykonávať i viackrát za deň, čo môže byť niekedy miernou výhodou. Uvoľňujúci pocit si tak môžete dopriať takmer kedykoľvek.

Rolovanie valčeka má, podobne ako gua sha, určité pravidlá, ktorých je dobre sa držať:

  • Začnite vzadu na krku a rolujte zhora nadol s použitím slabšieho tlaku. Potom sa presuňte do prednej časti a rolujte spod brady až ku kľúčnej kosti. Pohyby ihneď zopakujte, teda nerolujte späť, ale začnite znovu zhora. Vyhnite sa oblasti hrdla a ohryzku.
  • Bradu a líca masírujte pohybom zo stredu smerom von a valček opäť vráťte do stredu bez spätného pohybu po pokožke.
  • Čelo a obočie masírujte súčasne, zloženým pohybom v tvare „L“. Začnite pod hranicou vlasov, pomaly ťahajte smerom nadol až nad obočie. Valček potom otočte o 90 stupňov a rolujte pozdĺž obočia smerom von.

Kameň rollera je vhodné používať pri normálnej izbovej teplote. Môžete sa stretnúť s radami ukladať ho do chladničky, no nerobte to – úlohou masáže je rozprúdiť krv, chladom dosiahnete opak. Jedinou výnimkou sú prípady pokožky spálenej od slnka, ktorú môže masáž studenším valčekom ukľudniť.


29.09.2020


Ďalšie články