Poznáte 9 karátové zlato?Poznáte 9 karátové zlato?

Pri kúpe zlatého šperku sa nevyhnete otázke rýdzosti. Škála produktov zo zlata dvojciferných karátových hodnôt sa v posledných rokoch rozšírila aj o šperky z 9 karátového kovu. Viete ako obstojí v porovnaní s rýdzejšími druhmi, kedy mu dať prednosť a čo od neho očakávať?

Dobrá tvárnosť zlata je, popri jeho lesku, druhou dôležitou fyzikálnou vlastnosťou, vďaka ktorej sa teší obľube. Dá sa ľahko tepať, čo šperkárskym majstrom umožňuje plne prejaviť svoj talent a poddajný kov vyformovať do umelecky hodnotných tvarov i delikátnych detailov. Daňou za túto skvelú vlastnosť však je menšia odolnosť rýdzeho, 24 karátového zlata.

Aby mali zlaté šperky okrem krásy aj dlhú životnosť, je nutné ju zabezpečiť pridaním iných kovov. Šperkárske zlato tak býva zmesou s rôznym podielom obsahu zlata, vyjadreným v karátoch, a rôznych iných prímesí. Čím je podiel zlata vyšší, tým má zliatina hlbšiu a výraznejšiu farbu i vyššiu hodnotu.


Platňa 9 karátového zlata na výrobu šperkov

Karátový systém udávania rýdzosti zlata je veľmi jednoduchý – ide o pomerné vyjadrenie, v ktorom čistému zlatu zodpovedá 24 karátov. Pri vydelení nižších karátových hodnôt číslom 24 bude výsledkom percentuálny pomer hmotnosti zlata v zliatine. Napríklad, 18 karátové zlato obsahuje 75% zlata a 25% iných kovov (lebo 18/24=0,75).

Na samotnom šperku je pomer zlata v zliatine vyznačený puncovou značkou. Trojciferné číslo, ktoré býva súčasťou značky opäť vyjadruje relatívne zastúpenie zlata, napríklad puncová značka 750 znamená 75% zlata.

Typickými produktami, s ktorými sa na trhu stretnete, sú 18, 14 a 9 karátové zlato. Výnimočnejšie sú 22 a 10 karátové varianty. Okrem už intuitívne správneho odhadu, že zlato s nižšou karátovou hodnotou bude lacnejšie, aké sú jeho ďalšie charakteristiky a prednosti? 

 

Prsteň s dvomi krížikmi a zirkónmi z bieleho 9 karátového zlata

9 karátové zlato

 

9 karátové zlato obsahuje 37,5% čistého zlata a zvyšných 62,5% tvoria prímesi. Na puncovej značke teda nájdete číslo 375. Častými kovmi obsiahnutými v 9 karátovej zliatine sú meď a striebro.

 

Moderný špirálový prsteň z 9 karátového zlata

 Farba

A práve vďaka vysokej variabilite možností zloženia výslednej zliatiny ponúka 9 karátové zlato viacero príťažlivých farebných odtieňov:

  • zlatu prirodzenú žltú zachováva pomer 37,5% zlato + 12,1% striebro + 50,4% meď 
  • atraktívnu ružovú dodáva vyšší podiel medi - 37,5% zlato + 7,5% striebro + 55% meď
  • podmanivá biela je výsledkom spojenia dvoch vzácnych kovov - 37,5% zlato + 62,5% striebro

Menej sýta farebnosť v porovnaní s odtieňmi rýdzejšieho zlata má svoje výhody ak hľadáte šperky decentného charakteru a menej výstredného štýlu. „375 zlato“, ako býva 9 karátové zlato niekedy tiež nazývané, oceníte aj ak máte prirodzene skôr bledšiu pokožku. Ladí s ňou lepšie ako tmavšie farebné varianty a pôsobí pri nej menej okázalo.

9 karátové zlato, podobne ako rýdzejšie varianty, vyžaduje starostlivosť aby si zachovalo žiadanú farbu a lesk. Pravidelné čistenie a vyhýbanie sa styku s agresívnymi látkami by mali byť samozrejmosťou. Rovnako dôležité je správne skladovanie, ideálne uloženie je v šperkovnici mimo dosahu prípadných nepriaznivých vplyvov vonkajšieho prostredia.

 

Zásnubný prsteň z bieleho 9 karátového zlata

 Trvácnosť

Druhou podstatnou vlastnosťou často skloňovanou pri 9 karátovom zlate je jeho odolnosť. Za tú vďačí opäť hlavne širšej škále možností kompozície zmesi kovov. Ak je správne zostavená, vzdoruje tento typ zlata aj pri každodennom nosení mechanickým tlakom a nestáva sa, že sa ľahko poškriabe, zošúcha alebo po náraze zmení tvar.

Tento typ zlata si tak dlhodobo zachováva hodnotu a nedegraduje ani pôsobením času, ani pravidelným používaním. Pri iných druhoch zlata, či iných vzácnych kovoch toto nemusí byť vždy pravidlom.

 

Srdiečkový prsteň z 9 karátového zlata

Cena

V istom zmysle dominantnou výhodou zlata s nižšou rýdzosťou je jeho dostupnosť. 9 karátové zlato je lacnejšie ako 14, či 18 karátové, no šperky z neho vyrobené prejavujú rovnako vysokú originalitu a úroveň remeselného majstrovstva. Faktom je, že s tým ako v posledných rokoch rastie cena zlata ako komodity, stáva sa 9 karátové zlato stále populárnejším. Zvýšený dopyt po ňom zaznamenali trhy v Nemecku, Kanade, Veľkej Británii i Švajčiarsku a reakciou naň je záujem šperkárov, pre ktorých toto zlato predstavuje aj veľmi vhodný materiál pre väčšiu a zároveň kvalitnú produkciu.

V šperkoch z 9 karátového zlata sa tak spájajú estetické prvky vzácneho kovu, jeho stúpajúca hodnota, umelecké prevedenie a skvelá trvácnosť. A podľa doterajšieho ohlasu to vyzerá, že táto kombinácia sa stretáva s veľkým úspechom.

 

Právny štatút

V Slovenskej republike je 9 karátové zlato oficiálne povolené od roku 2013. Zákon umožňujúci jeho puncovanie a obchodovanie bol odozvou na svetový trend rastu ceny zlata a k proklamovaným cieľom patrili práve prijateľnejšia cena a lepšia dostupnosť zlatých šperkov.

 

 

 

 

Ako si najlepšie vybrať

Kedy teda zvoliť 9 karátové zlato? V krátkosti možno povedať, že vždy vtedy, keď hľadáte nádych luxusu pre všedný deň za prijateľnú cenu. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí:

Moderný prsteň z bieleho 9 karátového zlata

  • Dobrá odolnosť a nenáročná udržiavateľnosť. Jeho povrch zvlášť výrazne neoxiduje (na rozdiel napríklad od striebra), nestráca farbu a lesk (ako niektoré nekvalitné pozlátené šperky), netvoria sa na ňom škvrny a môže byť preto najlepšou voľbou pre každodenné pravidelné nosenie. Pri štandardnej údržbe a opatere vydrží naozaj dlho.
  • Subtílny dojem z jemnej žltej farby. Tá pristane ľuďom so svetlejšou pokožkou i tým, ktorí preferujú nenápadnejší štýl.
  • Hodnota zlata je spoľahlivo zachovaná. Pri 9 karátovom zlate do veľkej miery odpadajú obavy ako o znehodnotenie poškodením, tak o stratu hodnoty v dôsledku straty fyzikálnych vlastností.
  • Cena identických, či podobných šperkov v 9 karátovom prevedení býva nižšia ako tých z 14 a 18 karátových zliatin. A keďže po 9 karátovom zlate siahajú dizajnéri čoraz častejšie, predstavuje ideálnu cestu ako si rozšíriť kolekciu o kvalitné, štýlové, hodnotné a trvácne kúsky.

07.09.2020


Ďalšie články