Čaká vás pracovný pohovor? S týmito šperkami budete za hviezdu!Čaká vás pracovný pohovor? S týmito šperkami budete za hviezdu!

 

Hovorí sa, že ak Vám po zaslaní životopisu zazvonil telefón s pozvaním na osobný pohovor, máte už z polovice vyhraté. Tá druhá, podstatnejšia časť, je však ešte len pred Vami, a preto je dôležité, aby ste sa na ňu dôsledne pripravili. Z psychologického hľadiska si o Vás zamestnávateľ vytvorí vlastný názor už počas prvých 3-5 sekúnd, kedy ani nemusíte nič povedať. Na budúceho potencionálneho zamestnanca sa totiž kladie aj dôraz vizuálny, nakoľko bude firmu prezentovať. A keďže sa celkový výzor skladá z detailov, je podstatné, aby ste dbali aj na tieto zdanlivo nepatrné súčasti outfitu. 

 

 

Farba oblečenia

Základom je zvoliť najmä správne farby Vášho outfitu, ku ktorému doladíte šperky. Najvhodnejšie sú čierna, sivá a biela, ktoré vzbudzujú autoritu, no zároveň dôveru. Nič však nepokazíte ani zemitou hnedou/krémovou farbou, či dokonca modrou, ktorá symbolizuje vernosť a moc. V tomto prípade sa však oplatí staviť na jej tmavšie odtiene. Ak existuje farba, ktorú by ste si na pohovor v žiadnom prípade vziať nemali, potom je to červená, nakoľko pôsobí agresívne.

Výnimkou je charakter povolania v módnom priemysle, ktorý si extravagantné kúsky priam vyžaduje. Aj v tomto prípade by ste však mali dbať najmä na elegantnosť a zvoliť zlatú – strednú cestu, ktorou nič nepokazíte.

Pracovný pohovor

Zamerané na šperky

Minimalizmus vládne vo svete, a to sa týka všetkých sfér, nevynímajúc šperky. A presne také by mali byť aj tie vaše. Jemné, decentné, farebne a dizajnovo zladené. Váš celkový outfit by mali len podčiarknuť, a zvýrazniť.

Základom sú náušnice, ktoré nesmiete vynechať, aj keby ste stavili len na najjednoduchší a najmenší model. Čo sa týka visiacich náušníc, ich dĺžka by nemala presahovať viac ako 4 cm, nakoľko by mohli pôsobiť slávnostnejšie, a uvoľnenejšie. Ak ste ale predsa zástankyňou tohto druhu náušníc, stavte na čo najtenší model, aby nepôsobil príliš výrazne, a nepútal zbytočne pozornosť. To sa týka najmä zvuku, ktorý niektoré náušnice pri pohybe vydávajú.

Pokiaľ sme pri cinkajúcich šperkoch, to isté platí aj pri nosení viacerých náramkov pohromade. Vyberte si preto radšej jeden výraznejší, ktorý si na vás pri podaní ruky každý hneď všimne.

Ďalším doplnkom, ku ktorému môžete doladiť spomínaný náramok je náhrdelník, alebo retiazka, ktorá by nemala byť príliš hrubá. Opäť stavte na čo najjemnejšiu verziu, ktorá na seba nebude pútať prílišnú pozornosť.

 

Pokiaľ sú šperky len veľmi jemné, a dokonca v rovnakom dizajne ako set, pokojne si dajte náušnice, retiazku, náramok aj prsteň. Ak už ide o rôzne vzory, či dokonca farby kovu a zirkónov, stavte najviac na dva kusy šperkov, pričom základom by mali byť náušnice. To sa týka aj prsteňov – najlepšie pôsobí, ak budete mať na ruke najviac jeden.

 

 

S perlami a drahokamami opatrne

Ak ste milovníčkou perlových šperkov, mali by ste takisto staviť na najjemnejšie kúsky. Napichovacie náušnice, jemná retiazka, a na nej prívesok rovnakej veľkosti a hlavne farby perly, aká je na náušniciach, sú úplne postačujúcimi doplnkami.

To isté platí aj pri farebných drahokamoch. Zvoliť by ste ich mali v čo najmenšom rozmere a každopádne staviť na set z rovnakej kolekcie. Dovoliť si ich však môžete len pri čiernej, prípadne čierno-bielej kombinácii outfitu. Rovnako sa však vyhýbajte červeným doplnkom, a zvoľte skôr tmavomodré. Ak sa celkom vo farbách drahokamov nevyznáte, pozrite si ich význam.

Čomu sa vyhýbať?

Je niekoľko vecí, ktorým by ste sa pri výbere šperkov na pracovný pohovor mali vyhýbať. Základom je úplne vynechať lacno vyzerajúce šperky, a teda bižutériu, ktorá sa ľahko a rýchlo zanesie, prípadne sčernie. Taktiež vylúčiť iné materiály akými sú napríklad koža, alebo kaučuk, ktoré vyznejú skôr športovo, a budili by dojem, že to s prácou nemyslíte až tak vážne.

Ďalším „výkričníkom“ sú prekombinované, alebo masívne vzory, ktoré sa navzájom vôbec nedopĺňajú. Sem patria až príliš farebné kamene, ktoré na seba priťahujú pozornosť viac, ako to, čo na pohovore vravíte.  

 

Samostatnou kategóriou sú symboly, nevhodné nápisy, či mená na šperkoch, ktoré aj keď sú síce minimalistické a jemné, v personalistovi môžu vyvolať isté asociácie. Nikdy nemôžete vedieť, čo dané symboly evokujú v iných ľuďoch, a s čím si vás na základe toho začnú spájať. Tento typ šperkov preto začnite nosiť neskôr, keď sa už v práci oťukáte.

náhrdelník a náramok lapač snov

Pozlátená strieborná súprava Lapač snov

Poslednou zastávkou sú náušnice, ktoré by nemali byť viaceré v jednom uchu. Aj keď ste možno milovníčkou veľkých kruhov, ktoré sú teraz mimoriadne moderné, na pracovný pohovor ich radšej neberte. Ak kruhy, tak jednoznačne malé modely, ktoré v dvojkombinácii vyznejú ešte krajšie.

 

náušnice kruhy

Zlaté náušnice kruhy s gravírom 5,5 cm

Nech už šperky skombinujete akokoľvek, najdôležitejšie je dbať na farebnú zladenosť kovu, ktorá by mala byť jednotná. Je preto najjednoduchšie staviť na univerzálny typ šperkov, ktorý je elegantný, a teda celozlatý, alebo celostrieborný set. Prípadne kombinácia bieleho a žltého zlata, ktorá je čoraz populárnejšia a žiadanejšia.

 


12.02.2018


Ďalšie články