Drahokamy ako večná inšpiráciaDrahokamy ako večná inšpirácia

 

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aký význam majú jednotlivé farby drahokamov?

Samozrejme, každý kameň je iný, a vďaka inklúziám vytvára nezameniteľný celok. Týka sa to aj jeho vlastností, či liečivých schopností. Ak sa chcete dozvedieť o konkrétnom drahokame viac, pozrite si našu nápovedu. V nasledujúcich riadkoch sa však budeme venovať ich farbám vo všeobecnosti. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť len pre jednu z nich, možno Vám pomôžeme podľa mesiaca, v ktorom ste sa narodili.

šperky s drahokamami

 

Biele drahokamy

Hádam najznámejšou a najrozšírenejšou farbou je číra biela, v podobe diamantov, či perál. Táto farba je synonymom čistoty, nežnosti a nevinnosti. Je výnimočná tým, že má najväčšiu schopnosť odrážať svetlo, čím sa považuje za dokonalú farbu, nakoľko sa v nej nachádzajú všetky ostatné farby. Symbolizuje tiež nový začiatok, preto sú diamanty veľmi obľúbenými aj pri zásnubných prsteňoch. Sú však výborným doplnkom aj pri šperkoch s rôznymi drahokamami, nakoľko ešte viac zvýrazňujú ich farbu. Pozrite si tiež najnovšie trendy v zásnubách, a nechajte sa inšpirovať.

 

Žlté drahokamy

Citrín, tigrie oko, či jantár patria vďaka svojej farbe medzi drahokamy, ktoré svojmu nositeľovi prinášajú šťastie, dobrú náladu, a uvoľnenie. Táto žiarivá farba symbolizuje nielen vznešenosť a múdrosť, ale prináša so sebou aj rozvoj kreativity a intelektu. Vďaka svojej pozitivite žlté kamene potláčajú náladovosť a depresie, a liečia akékoľvek problémy so žalúdkom. Ide preto o jednu z najžiadanejších farieb, ktoré sa v šperkoch vyskytujú.

 

Oranžové drahokamy

Drahokamy sfarbené do oranžova, ako napríklad jantár, či ohnivý opál sa vyznačujú svojou schopnosťou všetko oživiť, a priniesť so sebou prúdenie kladných energií. Výborne vyniknú nielen v kombinácii so žltou, ale aj v bielou farbou kovu. Tieto prírodné drahokamy prinášajú svojmu nositeľovi udržanie životnej energie, a s ňou spojenú radosť a nadšenie.

 

Červené drahokamy

Medzi najvzácnejšie drahokamy patria práve tie, ktoré majú červenú farbu. Granát, rubín, či koral prinášajú svojmu nositeľovi vysokú dávku energie. Ako šperky sú výbornými spoločníkmi najmä k večerným šatám, s ktorými vytvoria dokonalý celok, a každú ženu premenia na femme fatale. Táto farba zvyšuje odvahu a sebavedomie, ako aj celkový vplyv na okolie a vytrvalosť. Z liečivých účinkov má pozitívny vplyv na orgány, ktoré súvisia s krvou, a teda nízky tlak, krvný obeh a srdce.

prirodne drahokamy

 

Ružové drahokamy

Túto farbu drahokamov nájdeme vo viacerých odtieňoch. Za posledné roky sa do popredia dostávajú najmä svetlejšie a romantickejšie farby v podobe ružového quartzitu, morganitu, a ruženínu. Výborne vyniknú najmä v ružovom zlate a v kombinácii s bielymi diamantmi, čím je ich krása ešte viac znásobená. V tomto prípade sú ideálnou voľbou zásnubného prsteňa pre romantické duše. Zvýraznia ich jemnosť, citlivosť a šarm. Ružová farba vo všeobecnosti podporuje estetické cítenie, a v tmavších odtieňoch, ako je napríklad rodolit dodáva svojmu nositeľovi energiu, keďže má blízko k červenej farbe.

 

Fialové drahokamy

K tejto farbe sa zaradzuje práve tanzanitametystom, ktoré v nás vďaka svojej energii vyvolávajú vnútorný pokoj. S obľubou sa preto používajú pri meditáciách, bolestiach hlavy, či nespavosti. Fialová farba tiež symbolizuje hlbokú vnútornú premenu v podobe osvietenia. Svojmu nositeľovi do života prináša pokoj a mier. Je považovaná za farbu mágie, či dokonca za jeden zo vzácnych kráľovských symbolov. Stále obľúbenejší tanzanit sa vďaka svojmu výnimočnému odtieňu stáva čoraz častejšie súčasťou zásnubných prsteňov.

sperky s drahokamami

ametystovy prsten

 

Modré drahokamy

Modrá farba je vo všeobecnosti symbolom pravdy, vernosti, tradície a nesmrteľnosti. Najmä jej tmavomodrý odtieň sa považuje za kráľovskú farbu, a nájdeme ho v mnohých historických klenotoch. Najznámejším je zásnubný prsteň anglickej vojvodkyne Kate, ktorá ho dostala od princa Williama. Ten pôvodne patril jeho matke, princeznej Diane, po ktorej vzore sa zafírový prsteň obklopený diamantami stal jedným z najvyhľadávanejších typov zásnubných prsteňov. A je tomu tak dodnes, keďže je to práve zafír, ktorý dominuje v šperkoch najviac. Obľúbenými kameňmi v modrej farbe sú ale aj o niečo svetlejšie verzie v podobe topásu, tyrkysu, či akvamarínu. Tie sa považujú za farbu pokoja, uvoľnenosti a nekonečných citov.

 

Zelené drahokamy

Nie nadarmo sa hovorí, že zelená farba je farbou harmónie. Keďže ide o spojenie žltej a modrej farby, má osviežujúci, no zároveň upokojujúci účinok. Vzniká tak súlad medzi telom a dušou, čím svojmu nositeľovi zabezpečuje odpočinok a regeneráciu. Najznámejším drahokamom je v tejto farbe smaragd, ktorého nosenie priťahuje hojnosť a bohatstvo. Táto farba so sebou navyše prináša odvahu pri realizácii nových nápadov, a svojho nositeľa ochraňuje pred prípadným strachom zo zmeny. Ďalšími populárnymi drahokamami sú v tejto farbe nežný olivín, prehnit, či záhadný nefrit. Sú úzko prepojené s prírodou a obnovou síl.

 

Hnedé drahokamy

Drahokamy v hnedej farbe, akými sú záhneda, či tmavý jantár, sú symbolom zemitosti a kľudu. Dodávajú pocit zakorenenia, ale aj vytrvalosti v živote. Keďže ide o jednu zo základných zemitých farieb, ľahko ju skombinujete s ostatnými farbami. Pôsobí luxusným dojmom, a to najmä diamanty vo farbe champagne, ktoré zvyknú záhnedu dopĺňať. Vďaka tejto kombinácii vznikajú nádherné kolekcie v štýle vintage. Šperky v hnedej farbe symbolizujú poriadok, či spoločenské konvencie. Svojmu nositeľovi prinášajú pocit bezpečia, a podporujú jasné zmýšľanie.

 

Čierne drahokamy

U pánov je to práve ónyx, ktorý je najobľúbenejším drahokamom v kombinácii so žltou farbou zlata. Je vyhľadávaný najmä v pečatných prsteňoch ako ich dominanta. Dámske šperky v čiernej farbe zastupujú perly, či čierne diamanty v populárnej kolekcii Cocco. V ružovom zlate vyniknú ešte viac, a to najmä vďaka elegantnému a nadčasovému vzhľadu. Ak si takýto šperk vezmete na pracovný pohovor, o úspech máte postarané. Čierna farba je vo všeobecnosti symbolom stability a rešpektu.

 

 

drahokamy

 


12.02.2018


Ďalšie články