Zlaté náušnice – doplnok či rozhodujúca súčasť outfitu?Zlaté náušnice – doplnok či rozhodujúca súčasť outfitu?

Dámske náušnice sú najčastejšie noseným šperkom. A zároveň aj najdlhšie noseným. Kupujeme ich už batoľatám, aj ako darček babke k jej 70. narodeninám. Náušnice sú jednoducho šperk, ktorý sa hodí každej žene a na každú príležitosť. Aj keď sa asi väčšina z nás zhodne, že náušnice sú doplnkom, predsa len môže niekto namietať a považovať ich za súčasť bežného a prirodzeného outfitu, podobne ako oblečenie.

 

Náušnice nielen pre ženy

Nosenie náušníc je v súčasnosti takmer výhradnou doménou nežnejšieho pohlavia. Avšak, nebolo tomu tak vždy vo všetkých častiach sveta. V niektorých starovekých kultúrach, napríklad v Oriente, nerobili rozdiel v nosení náušníc podľa pohlavia. Náušnice vyjadrovali viac spoločenské rozdiely. Podobne ako ostatné šperky, boli symbolom bohatstva a postavenia.

V našich končinách boli mužské náušnice obľúbené najmä v 80-tych či 90-tych rokoch minulého storočia. Preslávili ich speváci ako napríklad George Michael či Elton John, silnú pozíciu mali však aj u vyznávačov rapu.

 

Svadobné náušnice (takmer) dôležitejšie ako obrúčky

Čo myslíte, na výbere ktorých vecí si dáva nevesta pri plánovaní svojho svadobného outfitu najviac záležať? Samozrejme, svadobné šaty sú TOP. Hneď za nimi však nasledujú topánky a svadobné náušnice. Práve tie sú dôležitým prvkom, ktorý musí vhodne dopĺňať honosný svadobný účes a ktorý s ním musí tvoriť jeden ucelený celok. Možno si to nie všetci uvedomujeme, ale náušnice sú zároveň jediným šperkom, ktorý bude vidieť na každej svadobnej fotografii. Výber svadobných náušníc je preto pre nevestu, z pohľadu prípravy na svadbu, ešte dôležitejší ako výber obrúčok. Samozrejme, ak neberieme do úvahy symboliku, ktorú obrúčky predstavujú.

A podľa čoho si nevesty vyberajú svadobné náušnice? Ako sme už písali, hlavným faktorom je, že sa musia štýlovo hodiť k účesu, šatám, prípadne k tvári. Je dobré, ak sa žena poradí so stylistom. Minimalizuje tým riziko sklamania. Stylista tiež poradí, či sa hodia náušnice z bieleho alebo žltého zlata, či s kamienkom alebo bez, či okrúhle alebo visiace.

 

Zafírové náušnice alebo smaragdové náušnice? Z bieleho zlata či zo žltého? Podľa čoho vybrať?

 

Pri výbere šperkov je možné sa inšpirovať mnohými nápadmi. Inak to nie je ani v prípade náušníc. Ak vyberáte náušnice pre seba, zamerajte sa na príležitosť, pre ktorú majú byť prioritne použité. Investujte do elegancie a kvality, ak vás budú zdobiť počas formálnej udalosti. Ak vám to finančné možnosti dovolia, najvyšším levelom sú náušnice s diamantmi či pravými perlami. Nezabudnite v tom prípade ale ani na náhrdelník či náramok. Ideálne, ak si zaobstaráte kompletný set šperkov jednej kolekcie.

Naopak, odviažte sa, ak idete na bláznivú letnú party ku kamarátke. Môžete vybrať niečo extravagantnejšie, niečo, čo sa hodí k vašej povahe. Nezáleží na hodnote, ale na originalite.

Ak náušnice kupujte ako darček pre inú dámu, berte do ohľadu váš vzájomný vzťah, jej vek a snažte sa zistiť, aký štýl preferuje. Inšpirovať sa môžete tiež znameniami zverokruhu. Tie hovoria aj o tom, ktorý drahokam je ich šťastným. Smaragdové náušnice sa hodia napríklad dámam narodeným v znamení Raka, zafírové náušnice môžu priniesť šťastie slečnám či paniam v znamení Panna alebo Býka.

 

Zlaté náušnice so smaragdmi a diamantmi

 

 

Detské náušnice vyberajte starostlivo

 

Citlivo a dôsledne by sme mali pristupovať k výberu detských náušníc. Tie musia byť vyrobené z hygienicky nezávadného materiálu. Kupujte ich preto u overeného výrobcu a nechajte si ním poradiť. Pamätajte, že v prípade detičiek je menej skutočne viac.

Detské náušnice by mali byť kvalitné a zároveň praktické. Nekupujte ťažké a veľké náušnice, ktoré budú deti dráždiť. Môžu mať snahu si ich strhnúť, čím si môžu ľahko privodiť zranenie. Zároveň neinvestujte za každú cenu do drahých kúskov. Deťom sa stáva častejšie ako nám dospelým, že náušnice stratia. Nechajte vašu dcérku, vnučku či krstniatko, nech si na náušnice zvyká postupne. Príde čas, keď bude mladá slečna brať náušnice ako svoju bežnú súčasť a vtedy ju hodnotný šperk v podobe krásnych náušníc určite poteší ešte viac.


24.06.2019


Ďalšie články