Zaujímavosti o kráľovnej Alžbete II. a jej šperkochZaujímavosti o kráľovnej Alžbete II. a jej šperkoch

Alžbeta II. je kráľovnou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Je najdlhšie vládnucim panovníkom v britskej histórii, keď v dĺžke vládnutia v roku 2015 predstihla kráľovnú Viktóriu. Podľa očakávania, jej svet je plný pútavých zaujímavostí.


 

Kráľovná Alžbeta II. z rodu Windsor sa narodila 21. apríla 1926 ako Alžbeta Alexandra Mária. Hoci bežní ľudia oslavujú narodeniny iba raz, kráľovná ich oslavuje hneď dvakrát. Prvým je skutočné výročie dňa, kedy sa narodila a druhýkrát oslavuje v deň, ktorý sa označuje ako jej „oficiálne“ narodeniny, keď je lepšie počasie, ktoré umožňuje konanie sprievodu zvaného Trooping the Colour. Viac ako 1400 pochodujúcich vojakov, 200 koní a 400 členov vojenskej hudby sa každý rok v júni stretne vo veľkej ukážke vojenskej precíznosti, jazdectva a fanfár pri príležitosti oficiálnych osláv narodenín panovníka. Túto tradíciu začal ešte v roku 1748 kráľ Juraj II.

Kráľovná Alžbeta v kočiari

Alžbeta II. sa narodila ako dcéra druhorodeného syna kráľa Juraja V., princa Alberta. Jeho brat Edward VIII., ktorý nastúpil na trón po smrti ich otca Juraja V., však necelý rok po nástupe abdikoval a princ Albert sa nečakane stal kráľom Jurajom VI. Alžbeta II. sa tak stala priamou dedičkou trónu. Mimochodom, bol to práve kráľ Juraj VI., o ktorom nakrútili oscarový film Kráľova reč.

Počas II. svetovej vojny, v roku 1945, vstúpila mladá Alžbeta do Pomocnej teritoriálnej služby, kde sa vyučila za mechaničku. Bola tak prvou členkou kráľovskej rodiny, ktorá sa pripojila k ozbrojeným službám ako aktívny člen na plný úväzok.

Kráľovský pár v kočiari

 

V roku 1947 sa vydala za svojho vzdialeného bratranca Philipa Mountbattena, s ktorým mala neskôr 4 deti: princa Charlesa (dediča), princeznú Annu, princa Andrewa a princa Edwarda.

Titul kráľovnej prevzala Alžbeta II. po smrti svojho otca v roku 1952. Jej korunovácia bola jedným z prvých priamych televíznych prenosov. Počas obdobia jej vládnutia cestovala viac ako ktorýkoľvek iný panovník a podnikla mnohé historické zahraničné návštevy. Bola prvým britským panovníkom od roku 1913, ktorý navštívil Nemecko, niekoľkokrát navštívila USA a počas jej prvej návštevy v Austrálii začala tradíciu prechádzok medzi davmi. Známa svojím zmyslom pre povinnosť a oddanosťou životu v službe korune, bola dôležitou postavou Spojeného kráľovstva a Commonwealthu v časoch obrovských spoločenských zmien

Poštová známka Kráľovná Alžbeta II.

 

 

Alžbeta II. navštívila v roku 2008 spolu so svojim manželom Philipom, vojvodom z Edinburghu, aj Slovensko, kde mali dve zastávky, v Bratislave a vo Vysokých Tatrách. Tak isto navštívila aj Českú republiku a okrem Prahy bola aj v Brne.

Poštová známka Kráľovná Alžbeta II.

9. apríla 2021 zomrel vo veku 99 rokov princ Philip, s ktorým Alžbeta II., alebo “Cabbage” (kapusta), ako ju milo nazýval, strávila krásnych 73 rokov. Najdlhší milostný príbeh britskej monarchie sa začal tesne pred druhou svetovou vojnou, keď sa 18-ročný grécky princ Philip stretol so svojou sesternicou z tretieho kolena, princeznou Alžbetou, počas návštevy svojej rodiny na Britannia Royal Naval College v Dartmouthe, kde Philip študoval. Princ Philip viac ako pol storočia podporoval svoju manželku v jej kráľovských povinnostiach. Philipov pohreb sa konal 17. apríla 2021. Kvôli obmedzeniam spojeným s pandémiou bolo pozvaných len 30 hostí. Fotografie, na ktorých kráľovná sedí sama v Kaplnke svätého Juraja, mnohým pripadali ako symbol jej osamelosti a smútku.

Alžbeta II. však nezostala úplne sama. Okrem 4 detí má aj mnoho vnúčat a až 30 krstniat, navyše je aj veľkou milovníčkou psov a to konkrétne rasy welšského Corgi, ktorých počas svojho života vychovala už vyše 30.

Kráľovná Alžbeta II.

 

Kráľovná vraj nepohrdne ani dobrým alkoholom. Podľa slov jej sesternice Margaret Rhodes, si dopraje: "pred obedom gin a Dubonnet s plátkom citróna a množstvom ľadu. K obedu si dá víno a večer suché Martini a pohár šampanského."

Počas dlhých rokov vlády, nespočetných spoločenských udalostí a štátnych návštev, pútala pozornosť okrem iného šperkmi, ktorými sa zdobila. Šperky boli vždy neodmysliteľnou súčasťou kráľovninej garderóby.

Kráľovná Alžbeta II.

 

Nikto nemá takú rozsiahlu a pôsobivú historickú kolekciu diamantových šperkov, ako práve kráľovná Alžbeta II. Jej zbierka obsahuje historické, veľmi pôsobivé šperky, ako aj niekoľko veľmi osobných kúskov, ktoré dostala ako dar od svojich najbližších. Pozrite sa s nami bližšie na niektoré z nich.

Kráľovná Alžbeta II. čierno-biely potrét


KORUNY A DIADÉMY

Imperial State Crown

Koruna, pôvodne vytvorená v roku 1937 na korunováciu kráľa Juraja VI., obsahuje 2 868 brilantne brúsených diamantov, 17 zafírov, 11 smaragdov a 269 perál. Kráľovná mala na sebe prvýkrát túto korunu počas svojej korunovácie vo Westminsterskom opátstve v roku 1953 a následne na štátne otvorenie parlamentu. Váži zhruba 1,1 kg a kráľovná v jednom rozhovore prezradila, že bola pre ňu zmenšená o jeden palec a že keď ju má na hlave, nemôže sa pozrieť nadol, lebo hrozí, že by spadla.

The State Diadem

Diamantová koruna kráľovnej bola vytvorená v roku 1820 na korunováciu kráľa Juraja IV., strýka kráľovnej Viktórie. Tradične ho nosia kráľovné a kráľovné manželky na štátne otvorenie parlamentu.

 

Kráľovná Alžbeta II.

Cambridge and Delhi Durbar Parure and Queen Mary’s Girls of Great Britain and Ireland Tiara

Názvy mnohých položiek v zbierke kráľovnej Alžbety sú priamymi popismi návrhov. Iné odkazujú na pôvodného vlastníka a niekedy zahŕňajú aj osobu alebo skupinu, ktorá šperk darovala.

Kráľovnin smaragdový náhrdelník a doplňujúce náušnice sú známe ako Cambridge a Delhi Durbar Parure.

Diadém, predtým známy ako Queen Mary’s Girls of Great Britain and Ireland Tiara, vlastnila babička kráľovnej, kráľovná Mary a pôvodne obsahoval veľké perly, ale na žiadosť kráľovnej Mary boli odstránené a diadém bol prerobený na jeho dnešnú podobu s názvom Cambridge Lovers’ Knot Tiara, obľúbený kúsok vojvodkyne z Cambridge, Kate Middleton.

Kráľovná Mary dala tento klenot Alžbete ako svadobný dar v roku 1947 a tá ho mala na sebe pri svojom prvom oficiálnom portréte panovníka v roku 1952. S touto tiarou je tiež zobrazená na niektorých britských minciach a bankovkách.


Poštová známka Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip

The Grand Duchess Vladimir Tiara

Tento diamantovo-perlový diadém, pôvodne patriaci veľkovojvodkyni Marie Pavlovne, tete Mikuláša II., posledného ruského cára, je pozostatkom stratenej monarchie. Veľkovojvodkyni bol diadém odobratý po úteku z Petrohradu počas ruskej revolúcie, ale navrátil sa k nej, keď člen britskej rozviedky zachránil jej šperky. Diadém darovala svojej dcére, princeznej Elene Vladimirovne z Grécka, ktorá ju potom predala kráľovnej Mary po tom, čo jej matka zomrela. Keď skonala aj Mary, diadém zdedila práve Alžbeta II.

Diadém sa počas prevozu ku kráľovnej Mary poškodil, šperk bol na kráľovninu žiadosť opravený Garrardom a doplnili k nemu 15 smaragdov z kráľovninej zbierky. K diadému doplnili aj mechanizmus, vďaka ktorému je možné jednoducho vymieňať smaragdy za pôvodné perly. Tento šperk sa teda dá nosiť tromi spôsobmi – s perlami, so smaragdmi a samostatne.

Kráľovná Alžbeta II. s Vladimir Tiarou

The Oriental Circlet

Navrhol ho princ Albert, manžel kráľovnej Viktórie, a inšpiroval sa indickými šperkmi vystavenými na Veľkej výstave v roku 1851. Kráľovná matka šperk milovala, no kráľovná Alžbeta II. ho mala na sebe iba raz, na výlete na Maltu v roku 2005. V tú noc ho zladila s rubínovými náušnicami Queen Mary a náhrdelníkom Baring Ruby, podľa rady dvorného klenotníka.

Burmese Ruby Tiara

V roku 1973 dostala kráľovná od obyvateľov Barmy ako svadobný dar rubíny, požiadala preto klenotníka Garrarda, aby z nich vytvoril túto nádhernú rubínovú čelenku.

Kráľovná Alžbeta II.

Queen Mary's Fringe Tiara

Diadém, ktorý mala na sebe kráľovná Alžbeta II. vo svoj svadobný deň, bol vyrobený v roku 1919 pre jej babičku, kráľovnú Máriu.  V skutočnosti sa pred obradom pokazil – a musel byť na mieste rýchlo opravený. Keď kaderník zaisťoval závoj diadémom, praskol starožitný kovový rám.

The Brazilian Aquamarine Parure Tiara

Obyvatelia Brazílie darovali kráľovnej na korunováciu súpravu diamantových a akvamarínových náušníc a náhrdelníka. Kráľovná neskôr poverila klenotníka Garrarda, aby jej vyrobil diadém, ktorý sa k nim bude hodiť. Kráľovná stále pokračuje v jej aktualizácii, pričom k dielu pridáva ďalšie akvamaríny a diamanty.


ŠPERKY 

Kráľovnin zásnubný prsteň

Nenápadný kúsok osobného šperku, kráľovnin trojkarátový diamantový solitérny zásnubný prsteň, bol vyrobený z diamantov získaných z diadému, ktorý kedysi vlastnila zosnulá matka vojvodu z Edinburghu, princezná Alice.

Crown Amethyst Suite of Jewels

Veľmi pôsobivý set obsahuje diamantovú brošňu, náušnice a náhrdelník a je známy ako Crown Amethyst Suite of Jewels alebo The Kent Amethysts. Pôvodne ho vlastnila matka kráľovnej Viktórie, vojvodkyňa z Kentu.

The Crown Ruby Necklace

Korunný rubínový náhrdelník, ktorý navrhol princ Albert pre kráľovnú Viktóriu, zdedila kráľovná po smrti svojej matky v roku 2002.

 

Kráľovná Alžbeta II.

The Victorian Suite of Sapphire and Diamond Set

K tejto súprave náušníc, prívesku a náhrdelníka, ktorú jej dal otec ako svadobný dar, si kráľovná priobjednala diadém. Pôvodný set bol vytvorený v roku 1850, ale diadém – a k tomu ladiaci náramok – boli pridané až v roku 1963.

Three strand pearl necklace

Tento elegantný trojramenný perlový náhrdelník, ktorý kráľovnej daroval jej otec, kráľ Juraj VI., je veľkým favoritom Jej Veličenstva.

The Japanese Pearl Choker

Tento štvorvláknový perlový a diamantový choker, ktorý objednala pre kráľovnú japonská vláda v osemdesiatych rokoch, mala nedávno na sebe aj vojvodkyňa z Cambridge.

Queen Elizabeth’s Festoon Necklace

Trojvláknový diamantový klenot objednal Alžbetin otec kráľ Juraj VI. pre jej matku z Garrardu v roku 1950.
Šperk je zložený zo 105 drahokamov z kolekcie Crown. Predpokladá sa, že zvyšok drahokamov v klenote poskytol Garrard.


BROŠNE

The Lovers’ Knot Brooch

Brošne s mašľou sú hlavným motívom, ktorý sa prelína celou kráľovninou kolekciou. Má ich najmenej šesť, ale žiadna nie je taká pôsobivá ako Queen Mary’s Lover’s Knot Brooch. Veľkorozmerný klenot bol vyrobený koncom 19. storočia. Mary ho získala v roku 1932 a kráľovná Alžbeta II. ju zdedila po jej smrti v roku 1953.

Jej Veličenstvo si tento kúsok priplo pri niekoľkých významných príležitostiach vrátane kráľovských svadieb princeznej Margaret v roku 1960 a princa Williama v roku 2011.

Cullinan III and Cullinan IV

Tieto dva kamene vážia neuveriteľných 94,4 a 63,6 karátov. Keď držia spolu, vytvoria brošňu. Boli to obľúbené šperky kráľovnej Mary a často sa označujú prezývkou „Granny's Chips“.

The Cullinan V Heart Diamond Brooch

Keď bol v roku 1905 v Južnej Afrike objavený 3 106 karátový surový diamant Cullinan, bol to najväčší drahokam, aký sa kedy vyťažil. Pomenovaný bol po šéfovi bane Thomasovi Cullinanovi. V roku 1907 ho dostal ako dar britský kráľ Edward VII. Monarcha nechal historický diamant vybrúsiť majstrom Josephom Asscherom.

Surový materiál rozrezali na osem dôležitých kameňov, pričom dva z najväčších - Cullinan III a Cullinan IV sme už spomínali.

Cullinan V, ktorý má tvar trochu ako srdce, váži porovnateľne oveľa menej, 18,8 karátov. Je zasadený do romantickej brošne z platiny a diamantu v edwardiánskom štýle so zvitkami a vavrínovým vzorom. Takmer 19 karátový diamant v tvare srdca je obklopený platinovou sieťkou, ktorá končí okrajom Pavé diamantov. Pôvodne bol súčasťou náprsnej časti zástery, navrhnutej pre kráľovnú Mary v roku 1911.

Kráľovná Alžbeta tento šperk miluje a rada ho opakovane nosí, odkedy jej ho kráľovná Mary odkázala v roku 1953.

The Flower Basket Brooch

Túto brošňu s diamantmi, rubínmi a zafírmi v tvare kvetinového košíka, jej darovali rodičia po narodení princa Charlesa v roku 1948.

The Queen’s Williamson Pink Diamond Brooch

Kráľovná dostala 54,5 karátový neopracovaný ružový diamant v roku 1947 ako svadobný dar od kanadského geológa Dr. Johna Thorburna Williamsona, ktorý vlastnil baňu Mwadui v Tanzánii, kde bol kameň objavený. Trvalo dva mesiace, kým v Londýne kameň vybrúsili na 23,6 karátový okrúhly briliantový diamant. Kráľovná a kráľovná matka opakovane kontrolovali priebeh rezania.

Drahokam bol zasadený do brošne s bielym diamantom, ktorú navrhol Frederick Mew z klenotníctva Cartier v Londýne v roku 1953.

Kráľovná mala na sebe brošňu na niekoľkých významných udalostiach vrátane svojho strieborného jubilea v roku 1977 a svadby princa Charlesa a Diany Spencerovej v roku 1981. V roku 2011 tento dizajn zahrnula do svojho oblečenia na konských dostihoch v Royal Ascot.

Scarab Brooch

Táto brošňa zo žltého zlata, rubínu a diamantu je obľúbenou kráľovninou brošňou a daroval ju jej manžel, princ Philip, v roku 1966.

Pokiaľ vás zaujíma život tejto panovníčky a chceli by ste sa dozvedieť ešte viac, odporúčame vám aj oceňovaný seriál s názvom The Crown (Koruna), ktorého 5. Séria by sa mala vysielať v novembri tohto roka. Okrem skvelého hereckého obsadenia v ňom nájdete aj nádhernú výpravu, zaujímavé interiéry a možno počas sledovania rozoznáte aj spomínané šperky. Ak preferujete knihy, nenechajte si ujsť titul Kráľovná Alžbeta II. z dielne historikov BBC.

Richmond Brooch

Túto zaujímavú brošňu dostala babička kráľovnej Alžbety, kráľovná Mary, ako svadobný dar ešte v roku 1893. Kráľovná Alžbeta ju mala na sebe na svadbe Meghan Markle a princa Harryho, druhýkrát si ju na seba dala pri smutnej udalosti pohrebu princa Philipa.

 

Kráľovná Alžbeta II.

Centenary Rose Brooch

Klasická brošňa s jemnou ručne maľovanou ružou bola darčekom pre kráľovnú Matku na jej 100. narodeniny od kráľovnej Alžbety II. Oválna brošňa je olemovaná 100 diamantmi a mašľou na jej hornej časti, vytvorili ju Collins and Sons. Zobrazená ruža je špecifická odroda Queen Elizabeth Grandiflora, ktorá bola vyšľachtená na počesť kráľovninej korunovácie v roku 1953. Kráľovná Alžbeta II. brošňu zdedila po smrti kráľovny Matky v roku 2002.

Kráľovná Alžbeta II. s ružovou brošňou

Pink Saphire and Diamond Brooch

V kráľovninej zbierke sú aj šperky, o ktorých veľa nevieme a teda média a blogeri často analyzujú, aký šperk má na sebe. Podobne na tom bola aj ružová brošňa, ktorej hlavný kameň dlho nebol identifikovaný. Fotografia Mary McCartney, ktorá zvečnila kráľovnú pri príležitosti oslavy najdlhšie vládnuceho britského monarchu, upriamila pozornosť aj na túto na pohľad jednoduchú ružovú brošňu a ozrejmila aký kameň sa v nej nachádza. Jedná sa teda o nádherný ružový zafír olemovaný diamantmi. Prvýkrát ju kráľovná mala na sebe v roku 2010 a dalo by sa povedať, že patrí medzi jej obľúbené kúsky, keďže ju na nej môžeme vidieť viackrát počas roka.

 Kráľovná Alžbeta II. s brošňou vyrobenou s ružovým zafírom a diamantmi

 


24.03.2022


Ďalšie články