Význam šperkov kedysi a dnesVýznam šperkov kedysi a dnes

V dnešnej dobe sú šperky neoddeliteľnou súčasťou každého outfitu. Považujeme ich za doplnok, ktorý urobí dokonalú bodku, a vyjadrí našu osobnosť. Šperky majú v súčasnosti najmä dekoratívny charakter, avšak nebolo tomu tak vždy. Odkiaľ sa vlastne vzali, a prečo si získali a udržali takú popularitu?

 

 

Späť do minulosti

Pokiaľ chceme poznať odpoveď na otázku, odkiaľ pochádza zvyk nosiť šperk, musíme sa pozrieť späť o niekoľko tisíc rokov. Už najstaršie archeologické vykopávky potvrdzujú prítomnosť ozdôb, ktoré naši predkovia nosili. Šperky sa však vtedy nepovažovali ako doplnok k oblečeniu, ale predovšetkým mali magickú, symbolickú a náboženskú funkciu. Spočiatku sa za šperk považovalo všetko, čo ponúkala príroda v spojení s fantáziou.

Historický šperk

Zaujímavosťou je, že v časoch, kedy človek premýšľal najmä o tom, ako prežiť v ťažkých podmienkach, dokázal venovať čas tvorbe šperkov. Bolo to najmä z dôvodu, že ozdoby mali kedysi úplne iný charakter ako dnes. Predpokladalo sa, že sú schopné ochrániť svojho nositeľa pred účinkami zlých síl, prinášať šťastie, či zaručiť prosperitu. V konečnom dôsledku tiež svedčili o jeho sociálnom postavení. Týkalo sa to najmä drahokamov, ktorých výskyt bol mimoriadne vzácny. V priebehu rokov však šperky začali naberať tiež dekoratívnu funkciu, a tak sú dodnes popredným módnym doplnkom. Môžeme dokonca tvrdiť, že šperky do značnej miery formovali jednotlivé štýly obliekania.

 

 

 

Historické šperky

Šperky dnes

Aby sme sa však nenechali zmiasť, ani dnes nie je úloha šperkov výlučne ozdobná. Týka sa to najmä tých, ktorých prvky stále hrajú symbolickú úlohu, niekedy priam magickú. Už ako deti dostávame pri krste dary v podobe krížikov, či medailónov, ktoré sú symbolickým spôsobom, ako chrániť dieťa pred nebezpečenstvom. Existujú aj ďalšie šperky pripomínajúce symboliku; zásnubný prsteň ako symbol lásky, či neskôr manželské obrúčky, ako prísľub večnej vernosti, v dobrom aj v zlom.

Prívesky s náboženským motívom

Ide tak o prelínanie minulosti so súčasnosťou, avšak musíme uznať, že pri slove šperk nás dnes napadne najmä vizuálne zaujímavý, a príťažlivý doplnok. Možno práve preto sa za posledné roky stalo celosvetovo populárnym vytváranie vlastného šperku, ako vyjadrenie individuálneho štýlu. O tom svedčí neutíchajúci dopyt po príveskoch na náramky, ktoré v iZlate nájdete pod označením Palmyra. Prečítajte si viac o šperku, ktorý si získa aj Vaše srdce, a vyskladajte si spomienky, na ktorých Vám záleží.

 

Palmyra

Palmyra

Do povedomia ľudí sa však opäť dostávajú aj nesmrteľné drahokamy s ich liečivými vlastnosťami. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, prečítajte si, ktoré drahokamy sa hodia k Vášmu znameniu. Noste preto šperky, ktoré Vám prinesú zdravie a šťastie, čím sa pre Vás stanú magickými. A práve to je dôkazom toho, že sú pre nás šperky oveľa dôležitejšie, ako by sa to mohlo na prvý pohľad zdať.


18.06.2018


Ďalšie články