Všetko o svadobných oznámeniachVšetko o svadobných oznámeniach

Čaká na vás rozhodnutie o podobe vašich svadobných oznámení? Tu nájdete všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste ich správne navrhli, bezchybne vyrobili a načas odoslali.

Oznámenia sú prvým nahliadnutím do štýlu a atmosféry, v ktorých sa váš veľký deň bude niesť. Ich dizajn by mal preto zodpovedať vizuálnemu prevedeniu dekorácií interiéru svadobných priestorov, ako i nálade, ktorú chcete navodiť. Návrh i spracovanie oznámenia treba vopred premyslieť a ak neviete kde začať, ste na správnom mieste.

Kvetinové maľované svadobné oznámenie a ladiaca recyklovaná obálka

Informácie na svadobnom oznámení

Na čo sa pri záplave kreatívnych nápadov ohľadom formy, či grafického prevedenia ľahko pozabudne, je prvotný účel oznámenia. A ten je informačný – oznámenie by malo obsahovať všetky, pre hostí potrebné, praktické informácie, aby po odpovedi na žiadnu z nasledujúcich otázok nemuseli dodatočne pátrať.

 

Kto? – Pochopiteľne, mená a priezviská nevesty i ženícha sú nevyhnutné. Občasnou chybou býva, že pár uvedie len krstné mená, čo môže viesť k nedorozumeniam. K menám môžete pridať adresy, prípadne aj mená rodičov a patrí sem i motto svadobného oznámenia.

Čo? – Tu je potrebné zrozumiteľne komunikovať, že ide o svadbu. V poetickom jazyku sa to totiž môže niekedy stratiť. Rovnako treba dať konkrétnym hosťom najavo, či ich pozývate aj na svadobnú hostinu, obyčajne na separátnej kartičke priloženej k oznámeniu.

Kde? – Plná adresa miesta konania obradu. Pre hostí pozvaných na svadobnú párty treba udať aj túto lokáciu.

Kedy? – Minimálne presný dátum a čas konania obradu. Ak plánujete dlhšiu pauzu medzi obradom a recepciou, potom je nutné uviesť i čas začiatku recepcie.

Dátum RSVP? – Dokedy musia pozvaní hostia potvrdiť účasť. „Répondez, s'il vous plaît” (známe RSVP) by malo byť jasne a zrozumiteľne určené, aby ste sa dočkali včasnej odpovede.

Obsahových chýb, od preklepov až k vážnejším faux pas, býva pri textoch na svadobných oznámeniach až prekvapivo veľa a obozretnosti pri ich vymýšľaní nie je nikdy dosť. Aby ste sa vyhli týmto stresom, prečítajte si aj náš článok o chybách na svadobných oznámeniach.

Pred dokonalý prvý dojem môžete oznámenie v obálke obohatiť o nasledujúce doplnky:

Kartička pre potvrdenie účasti uľahčuje odpoveď na pozvanie. Mala by poskytnúť priestor na vyjadrenie počtu osôb, ktoré sa svadby zúčastnia, voľbu špeciálneho menu a podobne. Zabudnúť by ste nemali ani na obálku s predplateným poštovným. V časoch elektronickej komunikácie a angažovaných environmentálnych postojov je však tiež vhodné požiadať o potvrdenie účasti emailom.

Pozvánka k svadobnému stolu tvorí štandardnú súčasť oznámenia. Hostí, ktorých pozývate aj na recepciu, je treba o tom upovedomiť.

Program všetkých svadobných udalostí je vhodným spôsobom, ako hostí oboznámiť s detailmi, ako sú mená osôb s ceremoniálnou funkciou, texty spevov a básní počas obradu, či sprievodné akcie počas svadobného víkendu.

Menu je neodmysliteľnou upútavkou, ktorou dávate najavo, na čo všetko sa hostia môžu tešiť.

Plán sedenia pri stoloch, aby sa na mieste hostiny nik z hostí necítil stratený.

Mapka miest konania je ideálnym doplnkom uľahčujúcim hosťom plánovanie cesty na obrad, prístup, parkovanie a podobne.

Poďakovanie, ideálne ručné napísané, chytí za srdce každého.

 

 Set svadobných oznámení a tlačovín s kvetinovým motívom

Načasovanie odoslania

Kedy poslať svadobné oznámenia je rovnako kľúčovým rozhodnutím, ako sú ich obsah a forma. Príliš skoro môže znamenať, že sa do programu hostí dostanú iné, dôležitejšie povinnosti a účasť na svadbe budú musieť zrušiť. Odoslanie pozvánok na poslednú chvíľu vám zasa neposkytne dostatok času na plánovanie. Ideálne je oznámenia rozposlať 3 mesiace pred svadbou a potvrdenie účasti žiadať 4 – 6 týždňov vopred. Alternatívou je pozvánky poslať do roka pred konaním obradu a hostí požiadať, aby si na daný dátum nerobili iné plány.

 

Dizajnové štýly svadobných oznámení

Po ujasnení si základných organizačných predpokladov nastal čas naplno sa venovať dizajnu oznámenia. Originálnych ciest, ktorými sa môžete vydať, je veľa a obmedzovať sa pri rozhodovaní na tradičnú papierovú formu veľkosti pohľadnice by bolo mrhaním kreatívnym potenciálom.

Ako prvý si určite celkový štýl. Chcete čistý a moderný, viac retro, inšpirovaný prírodou, prípadne čímsi výnimočný? Potom by mal nasledovať výber materiálu, grafiky, fontov, farieb a zanedbať by ste nemali ani rozloženie a usporiadanie. Každú novú verziu sa nebojte podrobiť najprísnejšej kritike.

 

Trvalo udržateľné materiály sú trendom, po ktorom s radosťou siahne nejeden pár. Recyklovaný, alebo rozložiteľný papier na svadobné oznámenia (môže obsahovať aj semienka lúčnych kvetov) je skvelým prostriedkom pre zodpovednejší a voči svojmu okoliu ohľaduplnejší postoj. Štýlovo bude prirodzene vyhovovať naturálnym, vintage a rustikálnym témam, no netreba sa nechať odradiť ani pri iných motívoch.

Akrylové oznámenia predstavujú elegantný a sofistikovaný trend. Priehľadnosť materiálu v kombinácii s dekorovaním po okrajoch dodáva nádych výnimočnosti, ktorá k svadbe nesporne patrí.

Pergamenový papier, známy aj ako Vellum, je skĺbením moderného s jemným. Priehľadnosť, spolu s určitou matnosťou a dostatočnou hrúbkou, ho robia ideálnym pre takmer akýkoľvek druh potlače – farebnú, metalickú aj reliéfnu.

Pozadia imitujúce kameň sa neredukujú len na populárny mramor. Farebnejšie vzory iných hornín, či už na pozadí textu, alebo na obálkach svadobných oznámení, sú čoraz častejšou voľbou. Pieskovec, granit i bridlica si iste nájdu svoje dôstojné miesto ako podklad mnohých súmerných fontov.

Tlač zlatou fóliou namiesto farby zabezpečí pôvab, príťažlivosť a exkluzivitu celého oznámenia i keď sa celý dizajn nesie skôr v minimalistickom duchu. Rôzne varianty sú vhodné na všetky typy podkladu, či je to papier, alebo iný materiál.

Vosková pečať je silným symbolom partnerského zväzku. Pridať ju môžete na obálku, ale výborne doladí aj samotné oznámenie. „Pritaviť“ tak k nemu môžete sušené kvety, listy, alebo mašle. Pohrať sa môžete tiež s pečatným symbolom - sami si ho navrhnúť, nechať vyrobiť u profesionálov a používať aj pri iných príležitostiach, prípadne použiť starý rodinný prsteň.

Monogram, čiže iniciály oboch partnerov v ucelenom ornamentálnom kaligrafickom prevedení, môže slúžiť ako ústredný grafický prvok celej témy. Dodá jej osobný dotyk a zároveň punc dôležitosti a noblesy.

Rámované pozvánky si vaši hostia môžu počas predsvadobného obdobia vystaviť ako dekoračný prvok v domácnosti. Ich odoslanie vyžaduje krabičku, čím sa zvyšujú náklady, no výsledný efekt je na nezaplatenie. Do krabičky sa navyše dajú pribaliť všetky ostatné kartičky a prípadne aj malá pozornosť.

Metalická potlač s decentne trblietavým výrazom sa bude vynímať bez toho, aby bola výstredná. Jemná zrnitosť je rovnako vhodná pre písmo, abstraktnú grafiku, aj kontúry konkrétnejších tvarov ako sú kvety, postavy, architektúra a podobne.

Ilustrácia miesta konania sa hodí predovšetkým vtedy, keď bude svadba na nezvyčajnom a zaujímavom mieste. Znázornenie zámočku, parku, historického kostola, panorámy okolia, alebo prírodného úkazu dotvoria imidž oznámenia a prepožičajú mu atmosféru a kúzlo danej lokácie.

Nepravidelné tvary kartičiek môžu byť jednoduchým prejavom kreativity, ktorého výsledkom bude lepšia zapamätateľnosť a vyniknutie z priemeru štandardných rozmerov svadobných oznámení. Geometrická unikátnosť, či kopírovanie daných línií (napríklad pri výrezoch mapiek miesta konania) sú len dvoma nápadmi z pestrého spektra pôsobivých tvarov.

Ďalšie originálne nápady pre svadobné oznámenia môžete nájsť kdekoľvek okolo seba. Fotografie, vodné farby, folklórne námety, náboženské posolstvá, minimalizmus, výrezy laserom, magnetky, ručná kaligrafia i nápaditý typ písma sú vám k dispozícii, aby ste z nich vyťažili čo najviac.

Netradičný set svadobných oznámení a tlačovín s morskou témou

Texty svadobných oznámení

Text svadobného oznámenia by mal korešpondovať s dizajnom. Ak je dizajn viac v prírodnom štýle, pristane mu romantický text, k rustikálnym témam sa môžu hodiť religiózne verše, k minimalistickým prevedeniam svadobných oznámení citáty stručné a inteligentné, na tradičnú svadbu je vhodná ľudová slovesnosť a pre uvoľnenejšiu atmosféru môžete siahnuť i po niečom zľahka a neofenzívne humornom.

S textom a tým, ako ho čitateľ príjme, veľa urobí aj font, v ktorom je napísaný. Klasické, seriózne pätkové písma (serif) sú ideálne pre serióznejší tón formálneho obsahu. Modernejšie bezpätkové fonty (sans serif) môžete bez obáv použiť pri minimalistických oznámeniach. Pri tematicky viac špecifických štýloch sa poobzerajte po adekvátnom fonte viac na mieru.

Pár príkladov textov:

Klasický:

„ ... a ... si dovoľujú oznámiť,

že na spoločnú cestu životom

vykročia dňa ... o ...

v ... “

Romantický:

„Rozozvuč zvony nad nami, povedz

tým, čo nemôžu spať, že my ... a ... sa

budeme dňa .... o ... v ...brať“

Religiózny:

„ Keď všetky svetlá v kostole pre nás

sa budú trblietať, pred oltárom

budeme si lásku a vernosť prisahať.

Požehnaj nás Bože a daj toľko sily,

by sme slová prísahy vždy verne plnili.“

Humornejší:

„Svadba. Hra o jednom dejstve.

Osoby a obsadenie:

nevesta - ... ,

ženích -... ,

zbor - príbuzní a priatelia.

Premiéra sa koná ... o ... v ...

Vstup voľný ! Nezmeškajte, repríza nebude!”

Citát:

„Láska je jediná sila, ktorá dokáže zmeniť nepriateľa na priateľa.

Martin Luther King”
 

Ako si vyrobiť svadobné oznámenia

Kým návrh dizajnu a voľba textu sú definitívne na vás, produkciu svadobných oznámení môžete nechať na odborníkoch. Alebo nemusíte. Máme pre vás návod, ako to bez problémov zvládnuť aj doma.

  1. Spracujte dizajn. Inšpirovať sa môžete vyššie uvedeným popisom a použiť niektorý zo známych grafických programov.
  2.  Stanovte si rozpočet. Nie je nič horšie ako vymyslieť dokonalé oznámenie a nemôcť si ho dovoliť zrealizovať presne podľa vašich predstáv. Myslite na to, že pre viacčlenné rodiny postačí jedno oznámenie.
  3.  Začnite s prototypom. Zaobstarajte si materiál a vytvorte prvú, nedekorovanú verziu. Rozvrhnite si základné rozmiestnenie a vystrihnite presné tvary. Ak sa vám niečo nepozdáva, vráťte sa k dizajnu. Konečnú podobu vytlačte a prediskutujte s partnerom/partnerkou, prípadne grafickým konzultantom.
  4. Čas na dekoráciu. Po dostatočných úpravách základného rozloženia, môžete pridávať dekorácie. Či už sú to grafické prvky, alebo dodatočné materiály, ako napríklad spomínaný vosk, doprajte si čas a trpezlivo vyskúšajte viacero variantov aplikácie.
  5. Celý proces opakujte pre doplňujúce kartičky, mapky, prípadne aj obálky. Dekorovať môžete aj vnútro obálky, kde môžete vystrihnúť z graficky ladiaceho farebného papiera šablónu a nalepiť ju do obálky. Takto môžete jednoducho ozvláštniť obálku, ktorej vnútro bude ladiť s grafickým dekórom oznámení.
  6. Naplánujte si kompletnú tlač. To znamená zásoby farieb, odskúšanie spoľahlivosti tlačiarne, dostatok papiera, správne formátovanie grafických súborov v počítači a ešte jeden pokusný exemplár na potvrdenie vašej spokojnosti s rozvrhnutím, vernosťou farieb, atď. Ešte raz skontrolujte správnosť pravopisu a štylistiky textu.
  7. Vytlačte o 10 percent viac oznámení ako plánujete rozoslať.
  8. Ak je to potrebné, oznámenia povrchovo upravte – orežte, doplňte dekoráciami, preložte, zopnite, alebo vložte do obálok. Potom ich už len bezpečne uložte až do času, keď ich budete rozosielať.

 

 

 


21.03.2020


Ďalšie články