Viete, ako zorganizovať dokonalú brunch party?Viete, ako zorganizovať dokonalú brunch party?

Inšpirujte sa a zabodujte u svojich kamarátov s brunchom plným farieb a chutí.


Sladké a slané jedlá pripravené na brunch

 

Výraz brunch (spojenie anglických slov „breakfast“ – raňajky a „lunch“ - obed) sa prvýkrát objavil na jedálnom lístku koncom 90. rokov 19. storočia a potom sa udomácnil hlavne v slovníku študentov. Po roku 1930 sa brunch veľmi rozšíril v USA a prišiel postupne aj k nám. Momentálne patrí medzi obľúbené, predovšetkým víkendové aktivity pre partie priateľov. V našom článku si predstavíme niekoľko jedál a koktailov a tiež iné skvelé, s brunchom súvisiace inšpirácie.

Rôzne druhy jedla a čerstvého ovocia na letnom brunchi

Výhodou brunchu je, že sa pripravuje rýchlo a ľahko, takže nemusíte stráviť celý deň v kuchyni. Ďalším plusom je, že sa podáva zvyčajne medzi časom raňajok a obeda (väčšinou okolo 11:00-14:00) a tým pádom máte vybavené dve jedlá dňa jednou ranou. Medzi prednosti brunchu patrí aj využitie jednoduchého bufetového menu, menej alkoholu ako pri večerných posedeniach a rýchle recepty, takže nie je taký náročný ani na rozpočet, no zaručene ním urobíte dojem na vašich priateľov a známych. No najlepšia vec, čo sa brunchu týka, je, že ho v podstate nemáte ako pokaziť. Večere a oslavy môžu byť častokrát príliš formálne, ale brunch je šanca riskovať, byť kreatívny a vymýšľať zaujímavé veci. Neklaďte pri plánovaní na seba príliš veľké požiadavky, hlavný je čas strávený s vašimi priateľmi.

Jedlo na brunchi s jesennou výzdobou

Pozvánky na váš brunch prepošlite dostatočne v predstihu, aby sa hostia stihli zariadiť a aby ste aj vy mali dostatok času na prípravu a vedeli, pre koľkých ľudí budete pohostenie chystať. Ako správny hostiteľ brunchu však buďte ohľaduplný a v pozvánke sa svojich hostí opýtajte, či nemajú nejaké potravinové alergie, neznášanlivosť, alebo iné obmedzenia v stravovaní.

Zorganizovanie brunchu sa perfektne hodí pri príležitosti oslavy narodenia bábätka, svadobného oznámenia, zoznamovacej udalosti pre susedov, alebo hoci aj oslavy priateľstva a pekného počasia cez víkend. Bez ohľadu na dôvod vášho stretnutia pri neskorých raňajkách, jedným zo spôsobov, ako ich urobiť jedinečnými, je vybrať si jednu zo zábavných tém. Nielen, že vám to pomôže pri tvorbe dekorácií a menu, ale dá priestor vašim hosťom zapojiť sa, napríklad formou kostýmov. Akýkoľvek tematický brunch bude zaručene plný lahodného jedla, koktailov a množstva zábavy. Tu je niekoľko nápadov, ktoré vám pomôžu naštartovať vašu kreativitu.

Pizza a čerstvé syry na talianskom brunchi


Témy na brunch párty

 

Záhradná párty

Záhradná párty- preneste exteriér dovnútra alebo usporiadajte večierok vonku, ak to počasie dovolí. Môžete využiť dekorácie v kvetináči (bylinky alebo kvety), ktoré si neskôr môžu hostia zobrať so sebou domov ako suvenír.

Muffin Brunch- všetky jedlé položky z vašej ponuky pripravte v plechoch na muffiny alebo podávajte v muffinových pohárikoch.

Pyžamový brunchový večierok- nech si každý hosť oblečie svoje najroztomilejšie pyžamo a huňaté papuče. Podávajte tradičné raňajkové jedlá ako palacinky, francúzske sladké toasty, vafle, vajcia na rôzne spôsoby s hriankami alebo sušienky.

Káva a šišky- servírujte rôzne druhy kávy a šišiek. Zároveň sa uistite, že budú k dispozícii aj ovocie a zelenina, ako výživnejšie alternatívy.  

 

Syrové fondue

Fondue Brunch- majte pre hostí pripravené rôzne fondue nástroje a nádoby plné rozpustenej čokolády, syra a oleja. K čokoláde podávajte ovocie a kúsky koláča. K rozpustenému syru alebo miske s olejom ponúknite kocky opečeného chlebíka, mäsové a zeleninové variácie na namáčanie.

Medzinárodný brunchový večierok- okrem jedného – dvoch typických koktailov si z krajín, ktorými sa necháte inšpirovať ukradnite niektoré z najobľúbenejších raňajkových a obedových jedál. Rôzne variácie vajec podávajte so salsou, pripravte sushi, quiche, fritatty, štrúdľu, éclair piškóty alebo guacamole s tortilla čipsami. Výzdoba môže byť jednoduchá, ako napríklad mapa alebo vlajky rôznych krajín na stole.

Farebná párty- pokiaľ zvolíte jednu hlavnú párty farbu pre dekorácie cez jedlo až po oblečenie hostí, táto téma sa môže pekne prepojiť. Jeden zaujímavý nápad môže byť napríklad párty vo farbách citrónu a limetky s citrusovými jedlami a margaritami na pitie. Alebo čiernobiele oblečenie a ozdoby s jedlami ladenými do červena, ako sú napríklad červené vafle, melón a koktaily Bloody Mary.

 

Sklenená nádoba na veľkú limonádu a antikorové slamky

Brunch s témou z 90tych rokov- stačí mať v ponuke dostatok dočasných tetovaní, trblietok, rôznofarebných gumičiek na vlasy a odpáliť hudbu s návratom k časom, kedy ste s kamarátmi vyrastali. Keď všetci vyhladnú, máte dokonalú výhovorku na servírovanie všetkých vašich obľúbených jedál z detstva. 

Go Green- túto tému je možné interpretovať niekoľkými spôsobmi. Začnite so zelenými a prírodnými dekoráciami a outfitmi a potom to zakončite ekologickým menu. Skúste pomocou vegánskych receptov ukázať svojim priateľom, že chutné jedlo nemusí obsahovať živočíšne produkty. 

Inšpirované televíznou šou alebo filmom- od „Hry o tróny“ po seriál „Priatelia,“ každá televízna šou alebo vychytený seriál môže byť pomôckou na vytvorenie zábavného brunchového námetu. Inšpirujte sa jedlami z týchto epizód a nechajte svojich priateľov, aby sa obliekli podľa vzoru svojich obľúbených seriálových postáv. Využiť môžete aj vaše obľúbené filmy, ako dobré tematické inšpirácie vám poslúži „Harry Potter“ alebo „Star Wars.“ Potom po dobrom jedle si môžete populárnu šou/film spolu pozrieť alebo môžu byť po celý čas pustené v pozadí vášho prebiehajúceho brunchu.

Takisto hlavnú tému brunchu môže zohrať aj aktuálna sezóna, blížiace sa sviatky alebo jedna konkrétna ingrediencia. Hlavné posolstvo brunchu je však zábava. Bavte sa ním! 


Dve kamarátky s koktailmi na brunchi

 

Recepty na koktaily

K zábave určite patria aj lahodné drinky, postupne si predstavíme recepty na najobľúbenejšie brunchové koktaily.

 

 

Pomarančový koktail Mimóza

Mimóza

Kráľovná všetkých brunchov. Najobľúbenejší drink na svete k neskorým raňajkám je pomenovaný podľa žltého kvetu mimózy a s jedným dúškom tohto temperamentného, ovocného koktailu si uvedomíte, prečo je to obľúbená voľba nápoja už od 20-tych rokov 20. storočia. Na výrobu klasickej mimózy budete potrebovať dobre vychladený pomarančový džús a sekt v pomere jedna ku jednej. Môžete použiť šampanské alebo prosecco, vínové bublinky namiešajú nápoj za vás. 

Koktail Screwdriver s papierovými slamkami

Screwdriver

Ďalšou stálicou medzi brunchovými koktailami je „skrutkovač“. Niektorí tvrdia, že skrutkovač pred rokmi vynašli americkí ropní pracovníci v Perzskom zálive, keď si do pomarančového džúsu pridali vodku. Pretože nemali po ruke lyžičku na miešanie, miešali nápoj skrutkovačom. Môžete ho jednoducho namiešať do pohárov, ako aj do džbánu a výborne sa páruje s väčšinou jedál. Ide o mix čerstvého pomarančového džúsu a vodky, ktorý však necháva otvorené dvere rôznym experimentom a vylepšeniam, je to na vás!


Koktail Mojito

Mojito

Osviežujúca klasika medzi nápojmi, ktorú má každý rád. Mojito má pôvod v Havane, hlavnom meste Kuby, aby ste pocítili pravú kubánsku atmosféru, budete potrebovať kvalitný biely rum, mätu, trstinový cukor, limetky a sódu. Pri príprave tohto koktailu využite čerstvú mätu z vašej záhradky alebo balkóna. Limetky si dôkladne umyte a nakrájajte ich aj so šupkou, vložte ich do pohára spolu s lyžicou cukru a mätovými lístkami, tieto ingrediencie poriadne postláčajte, aby z nich vyšlo dosť šťavy a chute sa dobre premiešali. Pohár naplňte ľadom alebo ľadovou drťou, nalejte 3 až 4 dcl rumu (podľa toho, aký silný chcete mať nápoj) a dolejte sódu. Tento koktail s nádychom Kuby môžete ozdobiť plátkom limetky a lístkami mäty.


Broskyňový koktail Bellini

Bellini

Tento slávny koktail vytvoril v roku 1948 v bare Harry´s v talianskych Benátkach barman Giuseppe Cipriani. Názov dostal podľa talianskeho renesančného maliara Giovanniho Belliniho, pretože farba nápoja údajne pripomínala Ciprianimu preferovanú maliarovu teplú a tlmenú farebnú paletu. Tento populárny koktail je vyrobený z prosecca a pyré z bielej broskyne a má krásnu bledoružovú farbu. Aj keď väčšina verzií používa žlté broskyne, pretože sú dostupnejšie,  rýchlejšie a lepšie zrejú. Je príjemne jemnej chuti a veľmi ľahko sa vyrába. Na výrobu pyré budete potrebovať štyri biele vykôstkované nakrájané broskyne, ľad, jednu čajovú lyžičku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti) a pol čajovej lyžičky cukru. Koktail miešame z dvoch dielov vyrobeného broskyňového pyré a štyroch dielov prosecca.


Paradajkový koktail Bloody Mary so zelerovou stonkou

Bloody Mary

Ikona v koktailovom svete. Je to obľúbený brunchový nápoj, ktorý si každý môže ľahko namiešať a je označovaný za jeden z najlepších liekov, ako sa dostať naspäť do formy pro prehýrenej noci. Bloody Mary obsahuje pol deci pohára vodky, ľad, paradajkovú šťavu, citrónovú šťavu a korenia (Worcestershire omáčka, štipľavá omáčka (Tabasco), štipka soli, štipka čierneho korenia, chren - voliteľné). Dôležitá je hlavne kvalitná paradajková šťava, správny pomer korenín podľa vašej chuti a zelerová stonka na ozdobu. Pokiaľ z nej vylúčite alkohol tak zmes môžete skladovať v chladničke aj vyše týždňa, kedykoľvek pripravenú na použitie. 


Pohár a džbán plný punču Sangria

Sangria

Lahodný ovocný „punč“ na báze ovocia pochádzajúci zo Španielska, ktorý je však dnes populárny po celom svete. Sangria sa zvyčajne pripravuje z mixu červeného vína, čerstvého sezónneho ovocia a trošky bublinkovej vody alebo sódy s príchuťou citrusov. Ľahko sa vyrába, ešte ľahšie sa pije a je obrovským hitom na letných večierkoch a brunchoch.


 

 

Ak sa rozhodnete podávať alkohol, je fajn mať v ponuke aj nealkoholické varianty miešaných drinkov. Môžete tiež ponúknuť výber džúsov, ktoré sa dajú spárovať s alkoholom alebo s čistou sódou: ananásový džús, mangový džús a grapefruitový džús sú vynikajúcou voľbou. U hostí si pripíšete plusové body aj ak im pripravíte domáci sirup, ktorý si budú môcť zamiešať do drinku.

Avšak netreba zabudnúť ani na najdôležitejší brunchový drink a tým je určite káva. Najvýhodnejšie pre všetkých je zriadiť kávový kútik, kde si bude môcť každý hosť pripraviť kávu podľa svojho gusta. V kávovom kútiku by nemala chýbať možnosť pridať cukor, smotanu, mlieko alebo alternatívne mlieko podľa preferencií.

Popri všetkých prípravách nezabúdajte, že ide hlavne o zábavu a vaši hostia sa uvoľnia najmä keď uvidia, že sa bavíte vy.


27.07.2021


Ďalšie články