Vianočné dekoračné trendy na rok 2020Vianočné dekoračné trendy na rok 2020

Hľadáte inšpiráciu na menej tradičnú vianočnú výzdobu? Radi by ste niečím oživili zeleno-červenú klasiku? Alebo patríte k tým, ktorých zvyknú osloviť i náhodné a nečakané tipy? Tu nájdete všetky trendy tohto roka na jednom mieste.

Kto by netúžil pridať vianočnému obdobiu čaro štýlovou premenou priestoru, originálnymi doplnkami, či moderne a pôsobivo ozdobeným stromčekom? Pre navodenie tej správnej atmosféry nie je potrebné venovať výzdobe dlhé hodiny času, ani absolvovať kurzy interiérového dizajnu. Nápadov, tipov a trikov, ako na to je dostatok, bez ohľadu na celkovú obytnú plochu vašej domácnosti, či výšky vášho rozpočtu.


Zdobenie vianočného stromčeka

Farby a témy  

Pre umocnenie a zachovanie trvalého dojmu z vašej novej vianočnej výzdoby najlepšie urobíte, keď sa budete držať jednotného štýlu, prípadne vopred určenej farebnej schémy.

 

Monochromatická biela je zárukou rovnováhy a jemnej, až éterickej energie. Nemusíte pritom nevyhnutne zostávať len pri čistej snehobielej, ale môžete sa pohrať aj s jej tmavšími odtieňmi. Výsledkom bude snová, nadčasová nálada podobná pocitu z tichej zasneženej pláne v bezvetrí.

Perleťové dekorácie na vianočnom stromčeku

 

 

Výber správnych odtieňov je aj kľúčom k novej úrovni v kombinovaní zelenej s červenou. Moderná paleta farieb eviduje celý rad relevantných tónov od tmavej višňovej, cez hlbokú burgundskú, až po poľovnícku zelenú a svieži odtieň ihličia mladej borovice. Spájať ich a skúšať ako spolu ladia je radosť sama osebe

Červené a zlaté ozdoby na vianočnom stromčeku

 

 

Nenútený a prirodzený výraz prinášajú vzájomne sa dopĺňajúce prvky modrej a bielej. Tento pár nielenže funguje skvele spolu so zelenou, ale je aj vhodný pre interiéry, v ktorých sa stretávajú ľudia rôznych svetonázorov a vierovyznaní. Priamo totiž neindikuje žiadnu konkrétnu religióznu slávnosť, skôr neutrálne pripomína, že nastal čas “sviatkov zimy”.

Modré, strieborné a biele ozdoby na vianočnom stromčeku

 

 

Spoľahlivým spôsobom, ako okúzliť je nechať svetlo trblietať sa na hustej výzdobe, ktorej dominujú metalické farby, hlavne zlatá a strieborná. Okrem slávnostnej nálady, ktorú automaticky vyvolávajú, majú výhodu aj v tom, že sa hodia k väčšine bežných interiérových farieb. Pôsobivým zlatým, či strieborným doplnkom býva napríklad hrubá stuha.

Metalická vianočná ozdoba

 

 

 

Zo zlatej však môžete urobiť i centrálnu farbu výstrednejšej výzdoby. Dopĺňať by ste ju v tomto prípade mali saturovanými tónmi hlbokej modrej, smaragdovej zelenej, sýtoružovej fuchsie, bordovej a prázdnejšie miesta vyplniť žiarivo bielou imitáciou snehu.

 

Ružové a metalické ozdoby na vianočnom stromčeku

 

 

 

Sofistikovaný štýl rozprávkového ľadového kráľovstva sa ukrýva v súhre striebornej a jemnej ľadovo modrej. Najkrajší výsledok prinesú na pozadí dekorovanom srieňovým efektom a pri doplnkoch v tvare snehových vločiek a cencúľov.

Ľadovomodré ozdoby na vianočnom stromčeku

 

 

 

Z ďalších tipov, rustikálny výraz dosiahnete zelenou a hnedou, k čomu vám často postačia len konáriky s ihličím. Pre veselší celkový dojem, napríklad pre rodiny s deťmi, môžete zvoliť i schému farieb dúhy, pre delikátnejší florálny dekor zase použiť jemné odtiene ružovej, béžovej a šalviovej zelenej.

Zelené ozdoby na vianočnom stromčeku

 

 

Primárnym zdrojom inšpirácie pri realizácii vianočnej výzdoby nemusia byť len farby, či tvary. Trvalá udržateľnosť a rešpekt k životnému prostrediu vedú k striedmosti a jednoduchosti ohľadom materiálov, z ktorých tak väčšinu budú tvoriť tie prírodné. Dobrou kompenzáciou nižšej tvarovej a farebnej rozmanitosti je potom viac prirodzeného svetla a dôraz na zvýraznenie základných tvarov stromčeka, živých vencov, či girlánd.

Prírodné drevené ozdoby na vianočnom stromčeku

 

 

Minimalizmus, vo význame čo najmenej umelých doplnkov na jedno použitie, môžete aplikovať viacerými spôsobmi. Ak zostáva dominantnou farbou zelená, pridať k nej viac tepla zvyknú prvky s metalickým nádychom. Môžu to byť kovové ozdoby, staršie úžitkové predmety z kovu zakomponované do ručne vyrobených inštalácií, či len použitie ekologicky nezávadného metalického spreja. Svietniky, stojany a vázy zdobené medeným drôtom budú rovnako vhodné.

Minimalistická vianočná výzdoba

 

 

Využiť je možné aj viac častí rastlín ako len konáre s ihličím - šišky, slamu, imelo, alebo vetvičku cezmíny. A ak máte radi sklené ornamenty, pozrite sa po vintage kúskoch z druhej ruky. Absolútnym trendom sú tiež dlhé sviečky vyrábané k prírode ohľaduplným procesom. Veľmi populárne sú napríklad medové alebo sójové sviečky

Sviečka z včelieho vosku

 

Klasický stromček

Ústredným elementom celej vianočnej výzdoby je samozrejme stromček a zostáva aj stredobodom záujmu amatérskych i profesionálnych dekoratérov. Keď pred vami stojí, zatiaľ obnažený, upevnený v stojane na svojom mieste, predstavuje skutočnú výzvu pre vašu fantáziu a kreativitu.

Hneď prvou a kľúčovou otázkou je, akú farbu ihličia zvoliť. Pôvodná zelená bude pravdepodobne u mnohých najväčším favoritom. Ničím nezvyčajným však nie sú ani umelé biele, či zlaté stromčeky. Ak je vašim cieľom trochu extravagancie, môžete siahnuť po svetlej tyrkysovej, ružovej, alebo aj čiernej.

 

 

Biely stromček s metalickými ozdobami

 

Približne kužeľovitý tvar stromčeka je skvelým podkladom pre farebnú gradáciu. Postupný prechod od najtmavších odtieňov k najsvetlejším zdola nahor i opačne sa dá uskutočniť tieňovaním pomocou bielej a striebornej. O niečo výstrednejšie je dúhové spektrum, no ak ho namiesto priameho farbenia ihličia dosiahnete pomocou dekorácií v jednotlivých farebných hladinách nad sebou, celkový dojem je nádherný.

Čo sa ozdôb na stromčeku týka, všetky z už spomenutých farebných tipov sa tu dajú uplatniť bez zábran, či limitácií. Zlatá v kombinácii so striebornou, alebo námorníckou modrou je garanciou úspechu. Podobne tak použitie bielej a červenej.

Červené ozdoby na vianočnom stromčeku a zlaté svetielka

 

Štýlových prevedení a rôznych druhov ozdôb na stromček máte na výber nepreberné množstvo. Obľube sa práve teraz tešia personalizované okrasy s fotografiami členov rodiny, podobné tým z fotoaparátov Polaroid. Fotky sú pripnuté štipcami alebo vkladané do tematicky ladených rámikov.

Veľmi vďačná je červeno-biela “santa-clausovská” téma s cukrovými paličkami, dvojfarebnými vrtuľkami a Santovou čiapkou na vrcholci. Na jednom konci zatočené cukrové paličky nájdu uplatnenie aj pri námete tradičného obchodu s cukríkmi, ktorému dominujú viac pastelové farby. Okolo stromčeka môžete obtočiť pestrofarebnú stuhu a darčeky tiež zabaliť ako cukríky.

Cukrové paličky ako ozdoba na vianočnom stromčeku

 

 

 

V prípade, že chcete ako ozdoby zužitkovať veci, ktoré už máte doma, môžete na stromček zavesiť napríklad predmety vášho hobby. Ak je ním šitie, môžu to byť veľké gombíky, klbká nití a namiesto stuhy krajčírsky meter.

Ručne vyrobená ozdoba v tvare textilného srdiečka

 

Ovládate origami? Aby stromček vyzeral presne podľa vašich predstáv, viac ako sadu farebných papierov vám zrejme netreba. Snehové vločky a jednoduché hviezdy, či zvončeky však zvládne vystrihnúť úplne každý. Môžu byť aj z farebného filcu.

Z ornamentov sú tento rok v móde nadýchané páperové, vatové a jemne chlpaté gule. Popri nich aj červené mašle a textúry červeného flanelu. Letia tiež florálne kvázi-girlandy, špirálovito zatočené okolo stromčeka namiesto stuhy a nadrozmerné gule v malých množstvách. Deti sa iste potešia ozdobám v tvare drevených zvieratiek, rozprávkových a komiksových hrdinov, kornútom s farebnými kopčekmi zmrzliny, prípadne malým dinosaurom a starosvetským autíčkam.

Vianočná girlanda s metalickými ozdobami

Komiksy a animované seriály sú dobré aj ako ústredná téma, lebo sa dajú zakúpiť už celé ozdobné sady. Chybu neurobíte ani pri minime ozdôb abstraktných geometrických tvarov v žiarivých farbách doplnených nenápadnými svetielkami. Retro, vintage a rustique štýly sú už takpovediac klasikou.

Ešte jeden odvážnejší tip. Pokúste sa stromček obrátiť naopak (je to najmä vecou spôsobu uchytenia), prípadne ho upevniť do stropu. Vytvoríte veľmi zaujímavý efekt a ušetríte miesto. 

 

Alternatívny stromček

Vianočný stromček nemusí byť stromčekom doslova. Medzi výhody alternatívnych verzií patrí úspora miesta i času, priaznivejší dopad na životné prostredie, podlaha bez opadaného ihličia a menej obáv rodičov, že dôjde k nehode. Aby splnil svoju funkciu, stačí stromček niekedy iba naznačiť. A tým sa otvára ďalší priestor pre vašu nápaditosť a fantáziu.

Drevený vianočný stromček s ozdobami

 

 

Drevené palice z naturálneho dreva rôznych dĺžok naukladané nad sebou v rovnomerných rozostupoch, na koncoch pozväzované tak, aby tvorili vysoký trojuholník dokážete vyrobiť a zavesiť na stenu aj pri minimálnej zručnosti. Drevo môže byť biele brezové, prípadne použite cezmínové halúzky aj s listami. Náhradou dreva môžu byť medené rúrky. Dekorovať takýto stromček je možné mnohými spôsobmi

Vyrobené stromčeky z dreva.

 

 

Máte doma zbierku starých kníh všetkých rozmerov? Naskladajte ich na seba od najväčšej po najmenšiu, umiestnite na črepník, ozdobte LED svetielkami a navrchu upevnite hviezdu. Stromček, ktorý bude obľúbený nielen u knihomoľov, máte hotový.

Vianočný stromček môžete aj namaľovať na väčšie zvislé obdĺžnikové plátno. Zaveste ho na krátku garnižu a pridajte girlandu, alebo niekoľko ozdôb.

Stromček z drevených paličiek a vianočný stromček vytvorený z kníh

Skvelým nápadom je aj použiť namiesto stromčeka trojrozmernú kovovú krajčírsku siluetu. Konštrukciu stačí poprepletať svetielkami a v hornej časti opäť umiestniť hviezdu.

Takmer bez námahy vznikne ďalšia forma nástenného stromčeka - fotokoláž. Jednotlivé časti vytlačte na individuálnych fotkách, ktoré následne umiestnite na stenu, ideálne nad skrinku alebo poličku. Na tú potom položte dekorácie a darčeky. Priamo na stenu môžete tiež nalepiť len dekoračnú pásku, či väčšie trojuholníkové tvary naznačujúce kontúry stromčeka.

Menší maliarsky rebrík v tvare obráteného “V” je pomerne bežnou súčasťou domácností aj v bytoch. Rozložený a s drevenými priečkami uloženými zvnútra na náprotivných stupienkoch si vianočné ozdoby priam sám pýta. 

 

Moderné a úsporné je spojenie troch až štyroch rozmernejších trojuholníkových kusov preglejky. Mali by byť identické, pravouhlé a vzájomne spojené dlhšou kolmicou (kratšia je vodorovne na zemi). Vznikne tak strmý pyramídový tvar s množstvom miesta medzi do priestoru vystupujúcimi preglejkami na uloženie ozdôb a darčekov.

Malé stolové stromčeky do haly alebo firemnej recepcie vyrobíte z kužeľov obsypaných zlatými dekoračnými listami, alebo drevených trojuholníkových rámov s tenkými priečkami na zavesenie vianočných gúľ.

Alternatívne vianočné stromčeky vyrobené z dreva

Jednoduché doplnky

Doladenie vianočnej atmosféry do dokonalosti tkvie v detailoch.

 

Nešetrite na dekoračných stuhách a majte ich stále po ruke. Sú univerzálne použiteľné a nenápadne nimi vyplníte aj miesta, ktoré by inak zostali prázdne (kúty, rohy, okraje stien a nábytku). Naučte sa z nich viazať mašle, tie vám tiež prídu často vhod.

Biele dekorácie na vianočnom stromčeku

 

 

 

Majte doma sadu prestierania, vrátane tanierov a príborov, ktoré budete používať iba počas adventu a Vianoc. Večer vypnite aspoň na pár chvíľ elektrické osvetlenie a zažnite sviečky. V exteriéri zaveste aspoň jeden živý veniec.

Prestieranie na vianočnom stole

 

Zaveďte nejaký spoločný rodinný vianočný rituál, na ktorý sa budete počas celého roka tešiť. Pustite vianočnú, alebo inú príjemnú hudbu a upečte si niečo sladké. Potešíte tým aj iné zmysly.


20.12.2020


Ďalšie články