Vedeli ste, že? Prečo nás zlato tak fascinujeVedeli ste, že? Prečo nás zlato tak fascinuje

Zlaté sochy

Už od nepamäti bolo zlato u ľudí považované za niečo veľmi cenné. A táto túžba po zlate nebola len výsadou jednej, či druhej kultúry. Objavovala sa opakovane v mnohých oblastiach, ktoré boli od seba oddelené veľkými vzdialenosťami.

Ľudia sa zdobili zlatom už 4000 rokov pred naším letopočtom. Od Východnej Európy, po stredný východ do hrobiek egyptských faraónov. Zlato sa objavuje po celom starovekom svete. S ohľadom na tento celosvetový fenomén sa ponúka otázka, prečo ľudia milujú zlato? Je snáď živé? Má nadprirodzené schopnosti?

Možno ste čítali klasickú knihu od Paula Ceolho s názvom Alchemista a čudovali sa, aké by to bolo, keby sa dali premeniť obyčajné kovy bez hodnoty na jednu z najcennejších vecí. Je to pozoruhodný príbeh, ktorý okrem toho rozpráva aj o hlbšom zmysle života. 

Jeho hodnota určite spočíva v jeho zložení a vo vlastnostiach, ktorými disponuje. Čo ho odlišuje od ostatných kovov, je samozrejme jeho pekný a veľmi lákavý vzhľad. Navyše je to kov, ktorý nehrdzavie. Preto ho aj staroveké civilizácie používali na výrobu rôznych šperkov alebo kultúrnych, či obradových artefaktov. Často zlato považujeme za niečo honosné, no nie je to len pre jeho vzhľad. Pravdou je, že zlato je dnes aj veľmi praktickou pomôckou. V dnešnej dobe technológií by sme sa bez tejto suroviny nezaobišli. Váš telefón by bol dvakrát tak veľký, keby všetky obehy boli vyrobené z medi. To iste platí pre každý čip vo vašom počítači. Je to vďaka jeho dobrej kujnosti. Zlato sa tiež veľmi dobre viaže na iné chemické častice.

Čo je na zlate asi najviac fascinujúce je fakt, že všetky náušnice, náhrdelníky, všetky káble v technike majú svoj pôvod vo vesmíre. Podľa výskumu z roku 2011 zlato na našu planétu dorazilo zhruba pred 4 miliardami rokov ako meteorová smršť, ktorá so sebou priniesla aj 20 miliárd miliárd ton zlata a iných cenných kovov a materiálov. Keby sme išli po stope minulosti ešte ďalej, prišli by sme až do hlbokého vesmíru. Predpokladá sa, že všetko zlato vo vesmíre vzniklo v čase kolízií neutrónových hviezd. Keď nabudúce budete nosiť zlatý náhrdelník, spomeňte si na jeho praktický ale aj magický význam. Zlato totiž nie je pekné len preto, že sa blyští.

Foto: Kenneth Lu (licencia CC)


23.02.2017


Ďalšie články