Vedeli ste, že aj zlato môže byť jedlé?Vedeli ste, že aj zlato môže byť jedlé?

Zlato vo forme oslnivého šperku, zlato ako obchodovateľný drahý kov, či zlato slúžiace ako zubná výplň nie sú ničím neobvyklým. Ale zlato ako konzumovateľná ingrediencia?


Kúsok jedlého zlata na čokoládovom bonbóne

Áno, zlato je jedlé a aj oficiálne uznané ako potravinové aditívum. Ak máte vo zvyku čítať si zoznamy ingrediencií a stretnete sa náhodou s označením E 175, znamená to, že v danej potravine sa nachádza aj trochu jedlého zlatého listu. Oveľa pravdepodobnejšie však je, že jedlé zlato ochutnáte v nejakom pokrme extravagantnej haute cuisine, prípadne ako dekoráciu slávnostného dezertu, či nápoja pri veľmi špeciálnej príležitosti .

Konzumácia zlata nemá žiadne pozitívne ani negatívne účinky na organizmus. A keďže, na rozdiel od iných kovov, neoxiduje ani nekoroduje, je na dekoráciu opulentných gastronomických výtvorov ako stvorené. Aby však mohlo byť zlato na tento účel použiteľné, musí byť najprv upravené na veľmi tenký list s hrúbkou asi 1/8000 milimetra, alebo rozdrvené na jemný prášok.

I keď dopyt po jedlom zlate zaznamenal výraznejší nárast hlavne vďaka možnostiam vizuálnej propagácie v digitálnej ére dvadsiateho prvého storočia, ako domnelé liečivo sa používalo už od dávnych čias. Egypťania verili v jeho očistnú silu pre telo i dušu, alchymisti ho primiešavali do omladzujúcich elixírov a stredovekí lekári ho používali ako prostriedok boja s artritídou – táto prax v určitej forme prežila až do začiatku minulého storočia.

Zlatý jedlý list a kúsok listu na pinzete


Výroba zlatého listu

Produkcia extrémne tenkého plátu zlata si vyžaduje kombináciu výnimočnej remeselnej zručnosti, sofistikovaných technológií a hlbokých znalostí tajomstiev metalurgie. Celý proces výroby je dlhý a zložitý. Na postupné znižovanie hrúbky zlata je potrebných asi desať hodín vytrvalého a trpezlivého spracovávania.

Všetko začína čistým zlatom, ktoré sa taví spolu s ďalšími ušľachtilými kovmi (ako meď a striebro) pri teplote nad 1000°C. Po skvapalnení a zlúčení tvoria rôzne zložky zliatinu, ktorá sa naleje do foriem a nechá sa vychladnúť. Vzniknú tak ingoty, ktorých sfarbenie sa mení v závislosti od množstva použitých ušľachtilých kovov. Pomery zliatin sú často diktované starými receptúrami, ktoré si výrobcovia starostlivo strážia. Ingoty sa potom začnú spracovávať prechodom cez valce, ktoré ich premenia na pásy s hrúbkou niekoľkých desatín milimetra. Nasleduje ďalšia fáza valcovania, ktorá znižuje napätie kovu tým, že ho podrobuje cyklom zahrievania a chladenia. Hrúbka plátov klesá ešte viac a je už merateľná iba v mikrónoch.

Ďalší krok výroby zlatého listu je pre celý proces najcharakteristickejší a nazýva sa bitie. V tejto fáze sa zlaté pláty narežú na malé štvorčeky podobné známkam a vložia medzi listy papiera. Tak sú podrobené početným cyklom tepania pomocou mechanických kladív, ktoré ich ešte viac stenčia.

Teraz má plátkové zlato hrúbku len niekoľko desatín mikrónu a je pripravené na posledný krok, v ktorom najviac záleží na zručnosti zlatotepca. Dokončovacia fáza sa obvykle vykonáva ručne - synchronizovanými údermi a použitím rôznych typov kladív sa povrch plátov splošťuje a vyhladzuje, až kým nie sú na dotyk hladké ako hodváb. Nakoniec sa plátkové zlato už len ručne nareže pomocou špeciálneho dvojčepeľového noža.


Formy jedlého zlata

Na použitie v potravinárstve musí mať jedlé zlato obsah zlata minimálne 90 % (teda rýdzosť minimálne 21,6 karátov), obsah striebra maximálne 7 % a obsah medi maximálne 4 %. Typickým štandardom u najpopulárnejších certifikovaných výrobcov je však minimálne 23 karátové zlato, teda ešte rýdzejšie ako vyžaduje zákon, a neobsahuje meď.

 Základné podoby jedlého zlata sú štyri:

 

Zlatý list narezaný do tvarov srdiečka na torte

Zlatý list

najtradičnejšia a najvzácnejšia forma jedlého zlata sa používa najmä v reštauráciách, pri zdobení jedál s veľkými povrchmi, ako sú koláče. Jedlé plátkové zlato môže byť aplikované celé alebo narezané na časti rôznych tvarov a veľkostí.

Čokoládový bonbón s kúskami jedlého zlata

Zlaté vločky 

táto forma je vhodná ako kreatívny komponent, ktorého použitím jedlá vyzerajú ako šperky. Vločky sú skvelé pre ľahké predjedlá, fusion kuchyňu, dezerty a luxusné torty.

Čokoládovo-jahodové koláčiky so zlatými omrvinkami

Zlaté omrvinky

všestranne použiteľná forma, ideálna na vytváranie svetelných efektov. Omrvinky sa získavajú drobením čistého plátkového zlata a sú univerzálne aplikovateľným druhom jedlého zlata.

Dezert ozdobený zlatým práškom

Zlatý prášok

forma jedlého zlata na vytvorenie rozptýleného lesku. Zlatý prášok je takmer nehmatateľný a pre podnebie v ústach konzumenta nepostrehnuteľný. Jedlý zlatý prášok sa používa na zdobenie všetkých druhov jedál, zmrzliny, čokolády i v kokteiloch, likéroch a kvalitných šumivých vínach. Na rozdiel od ostatných troch foriem sa častejšie objavuje aj v maloobchodnej sieti.

Ako chutí jedlé zlato?

Jedlé zlato v každej jeho podobe je bez chuti, zápachu alebo arómy. Čo ale pri jeho konzumácii môžete cítiť, je jemná textúra pevnej látky. Tento delikátny, lesklý žltý kov teda pokrmom najviac pridáva lesk a prestíž. A svoju výsostne dekoračnú funkciu plní excelentne – jedlé zlato je zárukou okúzľujúceho momentu na každom tanieri, či v každom pohári.


Narábanie s jedlým zlatom

Ako už bolo povedané, pláty jedlého zlata sú veľmi jemné a ich použitie môže byť zložité. Môžu sa pomerne ľahko roztrhnúť, pokrčiť a pohne nimi i najmenší závan vzduchu, často i ľudský dych. Stáva sa tiež, že sa jedlé zlato prilepí na pokožku, čím sa stáva ďalej nepoužiteľným.

Preto je pri manipulácii s touto citlivou hmotou dôležité dodržať niekoľko pokynov a mať vždy poruke pár užitočných pomôcok - nôž alebo žiletku, čistý a suchý štetec a pár bavlnených rukavíc. Keďže plátkové zlato sa prichytáva na väčšinu povrchov, nôž alebo žiletka sa používajú na jeho presunutie. Na zlaté vločky je tiež pre tento účel vhodná pinzeta. Zlaté omrvinky a prach je možné sypať i nanášať štetcom.

Čo sa skladovania týka, jedlé zlato je nutné držať v pôvodnom balení špeciálnych papierových hárkov. Mali by byť uložené naplocho, vo vzduchotesnom, chladnom a suchom priestore, mimo rizika akýchkoľvek mechanických otrasov, vlhkosti, alebo teplotných výkyvov. Za dodržania týchto podmienok, vydrží jedlé zlato pomerne dlho

 


Kúsky jedlého zlata na čokoládových dezertoch


Cena jedlého zlata

Cena jedlého dekoračného zlata sa odvíja od veľkosti a počtu predávaných plátov. Orientačne, na ilustráciu, 10 plátov rozmeru 5 x 5 centimetrov stojí u svetových online predajcov približne 10 až 15 euro.

Známe ponuky jedlého zlata vo svetových reštauráciách

Prirodzene, predstava jedlého zlata sa spája predovšetkým s výnimočným dezertom alebo šampanským. Ponuky svetových reštaurácií obsahujúce jedlé zlato sa však ani zďaleka neobmedzujú len na tieto dve varianty jeho použitia.

Avšak práve z tých najvychýrenejších (a zároveň najdrahších) „pozlátených“ dezertov, skôr ako z iných pokrmov, sa stali hlavné lákadlá reštaurácií, ktoré ich pripravujú.

Golden Opulence Sundae vám pripravia na špeciálnu objednávku v newyorskej reštaurácii Serendipity 3. Zmrzlinovému poháru, ktorý vznikol pri príležitosti päťdesiateho výročia otvorenia reštaurácie, patrilo kedysi prvenstvo v Guinnessovej knihe rekordov. Podľa dostupných informácií sa predá priemerne jedna porcia mesačne a na jeho prípravu je nutných 48 hodín. V zlatom liste je obalená exkluzívna vanilková zmrzlina a cena je 1 000 dolárov.

Dôvodom prečo už prvý spomínaný dezert nie v známej knihe rekordov je ešte drahší výtvor z rovnakej kuchyne, The Frrrozen Haute Chocolate. Táto zlatá zmrznutá extravagancia vás vyjde na asi 25 000 dolárov. Zlaté zdobenie tvorí 5 gramov jedlého 23-karátového zlata a podáva sa v pohári vystlanom zlatým listom. Obsah tvorí čokoládová dreň zo štrnástich najvzácnejších odrôd kakaa zo všetkých kútov sveta. Dezert sa konzumuje zlatou lyžičkou, ktorú si môžete vziať domov.

The Golden Phoenix Cupcake bol prvýkrát podávaný počas uvedenia vlajkovej reštaurácie pekárne Bloomsbury’s v nákupnom centre Dubai Mall v Dubaji v roku 2013. Tento zlatý cupcake je vyrobený z talianskeho kakaa, ugandských vanilkových strukov, organických jahôd, jedlého zlatého posypu a je zabalený v jedlom 23-karátovom zlatom liste. Podáva sa štýlovo so zlatou lyžičkou. Stojí niečo nad 1 000 amerických dolárov.

Krispy Kreme’s Luxe Doughnut nájdete vo Veľkej Británii, v londýnskom obchodnom dome Selfridge’s a jeho cena sa pohybuje okolo 1 682 dolárov (časť sumy ide na charitatívne účely). Pre porovnanie, za túto cenu sa dá kúpiť okolo 2 000 štandardných šišiek Krispy Kreme. No šišky Luxe Doughnut sú tvorené zo želé zo šampanského Dom Perignon, ročník 2002, belgických čokoládových kvetov poprášených jedlým zlatom, jedlými diamantmi, polevou z múčenky a zdobené 24-karátovým listovým zlatom.

The Lindeth Howe Country House Hotel Chocolate Pudding vyzerá ako kráľovské veľkonočné vajíčko od Fabergeho a je nádhernej zlatej farby. Podávajú ho v luxusnom britskom vidieckom hoteli v panstve Cumbria. Okrem jedlého zlata a lahodnej čokolády dezert obsahuje aj 2-karátový diamant, ktorý nie je jedlý. K tomuto pudingu patrí aj fľaša dezertného vína Chateau d'Yquem, ktorá sama osebe stojí asi 700 dolárov. Objednávku je potrebné oznámiť tri týždne vopred a z celkovej ceny 35 000 dolárov treba zaplatiť zálohu.


09.05.2022


Ďalšie články