Vedeli ste, že aj šperky si môžete upratať metódou KonMari?Vedeli ste, že aj šperky si môžete upratať metódou KonMari?

Minimalistická metóda praktickej i estetickej organizácie domácnosti sympatickej Japonky si získala srdcia ľudí po celom svete. Poznáte ju i vy?

Keď v roku 2011 vyšiel knižný bestseller Kúzelné upratovanie, priniesol postupne svojej autorke nielen celosvetovú popularitu v podobe prekladov do mnohých jazykov, či ohlas vo svetových médiách, ale aj prestížny štatút jednej zo 100 najvplyvnejších osobností sveta podľa časopisu Time (2015).

Japonka Marie Kondo pritom dokázala osloviť čímsi naoko tak prostým, ako je upratovanie. Jej metóda uvedenia domácnosti do harmonického poriadku nesľubuje len čisté a usporiadané priestory, ale, čerpajúc čiastočne zo spirituálnych princípov šintoizmu, aj trvalú „iskru radosti“ do celého života.

Úspech KonMari, ako svoj systém Kondo nazvala, oslovil aj televíznych producentov a Netflix spustil minulý rok seriál Tidying Up with Marie Kondo (Upratovanie s Marie Kondo). Kondo v ňom osobne sprevádza divákov princípmi svojho pohľadu na poriadok i bežný život, ako aj ich pozitívnymi psychologickými dôsledkami, z ktorých mnohé dokladuje vedeckým výskumom.

V čom spočíva tento, v súčasnosti už nesporne širší, kultúrny fenomén? Okrem celej domácnosti, môžete využiť tipy Marie Kondo aj na upratanie vašej zbierky šperkov.

 

Prečo sa zbaviť nepotrebných vecí

Fundamentálnou zásadou, ku ktorej KonMari nabáda, je radikálne zbavenie sa všetkých nepotrebných vecí a následné udržiavanie takého stavu domácnosti, aby sa v nej už ani nikdy v budúcnosti nehromadili. Toto pravidlo je ľahko pochopiteľné, no už ťažšie realizovateľné.

Priveľa vecí nepôsobí na ľudskú psychiku práve najlepšie. Preplnené prostredie môže byť rušivé, zapríčiňovať zníženie schopnosti sústrediť sa i vplývať na zvýšenie hladiny stresového hormónu kortizolu. Nie všetky druhy neporiadku majú pritom, aspoň podľa odborníkov, identický psychologický význam a dajú sa interpretovať rôznymi spôsobmi.

Obývačka a jedáleň sú hlavné spoločenské miestnosti. Neporiadok v nich znamená skrývanie vlastnej identity pred svetom.

Kuchyňa zvykne byť priestorom, kde skončí všetko, čo príde pod ruku – pošta, oblečenie, kľúče školské tašky, miska pre psa, a tak ďalej. Tento zlozvyk môže obmedzovať chuť i schopnosť poskytovať rodinne plnohodnotnú výživu.

Chodba ako spojovací koridor musí zostať voľne priechodná. Ak takou nie je, môže to znamenať, že ani životná cesta domácich obyvateľov nie je premyslená, či jasne definovaná.

Neusporiadaná spálňa zasa môže nepriaznivo pôsobiť na intímny partnerský život.

Priveľa nepoužívanej kozmetiky zhromaždenej v kúpeľni môže naznačovať pokles pocitu vlastnej hodnoty.

Šatníky a skrine predstavujú to, čo je skryté pohľadom. Neporiadok v nich môže limitovať schopnosť introspekcie a intuitívneho konania.

Na povale sa typicky ocitajú veci odkladané pre, často fiktívneho, „niekoho iného“. Symbolizujú multigeneračné spojenie, zostávajú tým, čo „visí nad hlavou“ a znemožňujú vyrovnanie sa s minulosťou.

Pivnica je, podobne ako v interpretácii snov, preneseným obrazom podvedomia. Ak je zaprataná, otupuje intuíciu.

Garáž je miesto parkovania auta, ktoré symbolizuje mobilitu a nezávislosť. Nedostatok priestoru pre parkovanie môže byť znamením pohnúť sa v živote dopredu.

Nepotrebné veci sa často hromadia bez povšimnutia a k ich revízii nútia až vonkajšie okolnosti, ako sťahovanie, svadba, rozvod a podobne. No práve vedomé vysporiadanie sa s vecami je ďalším nosným pilierom metódy KonMari.

 

Ako sa zbaviť zbytočností

Viac ako fyzickú námahu, KonMari vyžaduje zmenu mentality a zaužívaných návykov. Na jej dosiahnutie odporúča držať sa niekoľkých pravidiel.

  1. Upratovať treba na jeden raz. Po kúskoch to nefunguje a priestor sa rýchlo opäť zaplní.
  2. Vizualizácia a verbalizácia cieľového stavu. Čím konkrétnejšie, tým lepšie. Netreba sa báť odvážnych formulácií, ako napríklad: „Chcem žiť ako bohyňa, obklopená pokojom a krásou.“
  3. Otázky „Prečo?“ vo vzťahu k vysnívanému cieľovému stavu, ideálne v 3 až 5 násobnom naväzujúcom slede. „Prečo túžim po poriadku?“ „Aby som lepšie spával.“ „Prečo chcem lepšie spávať?“
  4. Sústredenie sa na vlastné emočné reakcie k veciam. Ak kontakt s nejakým predmetom, či je to odev, dekorácia, alebo praktická potreba, nevyvoláva „iskru radosti“, treba sa predmetu zbaviť.
  5. Triediť treba podľa kategórií predmetov, nie podľa miestností. Vo väčšine domácností sa veci jedného druhu nachádzajú na viacerých miestach. Kondo radí pustiť sa do triedenia šiat, či dekoračných predmetov, no nie do jednotlivých miestností, ako to býva vo zvyku.
  6. Na poradí záleží. Prvé by malo prísť na rad oblečenie, po ňom knihy, papiere a ostatné praktické veci, a nakoniec predmety so sentimentálnou hodnotou.
  7. Najprv vyhodiť, až potom znovu ukladať. Predtým, ako sa veci, ktoré zostávajú, uložia na svoje nové miesto, je nutné sa zbaviť tých, ktoré idú preč. Tieto dva úkony by sa nikdy nemali vykonávať v opačnom poradí, lebo inak hrozí, že doma zostane viac vecí, ako je nutné.

 

Nová organizácia

Hneď ako dôjde k pretriedeniu a redukcii vecí, mala by nasledovať nová, vylepšená organizácia tých, ktoré zostali. KonMari aj k nej pristupuje z pozície jednoduchosti a minimalizmu.

Ako prvé by malo padnúť rozhodnutie, kam veci konkrétnej kategórie patria. Najlepšie je vyčleniť im len jedno miesto a neroznášať ich po miestnostiach, či rôznych odkladacích priestoroch. Iba približné určenie však nie je postačujúce. Všetkým predmetom je nutné alokovať čo najpresnejšie miesto. K výhodám takejto efektívnej organizácie patrí nielen lepší prehľad vo veciach, ale aj prevencia akumulácie nových, zbytočných predmetov a tiež lepší manažment

 

Športové oblečenie uložené v šuflíku metódou KonMari

Skladanie oblečenia podľa KonMari

Veľmi charakteristickým prvkom metódy KonMari sa stalo skladanie oblečenia. Venuje mu veľa priestoru a zameriava sa na všetky druhy odevu jednotlivo. Správne zložený kus by mal, podľa Marie Kondo, tvoriť malý kompaktný balíček, ktorý bude na vodorovnej ploche stáť sám bez podpory. Týmto štýlom sa šetrí priestor, lebo jednotlivé kúsky sa uložia súmerne do radov vedľa seba. Zároveň je uloženie prehľadnejšie a šatstvo sa aj menej krčí.

Prvým krokom skladania je vystrieť odev na rovnej horizontálnej ploche, obyčajne na stole. Následne ho Marie odporúča vyhladiť dlaňami tak, aby bol čo najlepšie vystretý. (Tento akt má byť tiež akýmsi reflexívnym momentom, v ktorom sa odevu dotykom prejavuje rešpekt a uznanie.) Ďalší postup potom závisí od konkrétneho druhu odevu.

Ponožky

  1. Pár ponožiek sa položí naplocho na seba.
  2. Ponožky sa preložia tak, aby špička (miesto pre prsty) zostala zhruba 2 – 3 cm od opačného konca s otvorom.
  3. Opäť sa preložia, tentoraz presne v polovici, a v závislosti od dĺžky buď jeden, alebo dva krát. Výsledný „balíček“ by mal samostatne stáť.

 

Spodná bielizeň

  1. Bielizeň sa najprv preloží pozdĺžne na polovicu, rozkrok smerom ku pásu.
  2. Vzniknutý pás sa preloží do vnútra z každej strany, zhruba v tretine dĺžky.
  3. Potom sa opäť preloží pozdĺžne na polovicu.

 

Ponožky poskladané metódou KonMari

Tričká

  1. Jedna strana s rukávom sa zahne dovnútra.
  2. Rukáv zahnutej strany trička sa zahne smerom von, zhruba v polovici dĺžky rukávu.
  3. Oba kroky sa opakujú pre druhú stranu trička. Vznikol symetrický obdĺžnik.
  4. Tričko sa preloží tak, aby vrchná časť trička (s výstrihom) zostala zhruba 2 – 3 cm od opačného, spodného konca.
  5. Tričko sa dvakrát preloží na polovicu, až vznikne tvar kompaktného balíčku.

 

Svetre

  1. Jedna strana s rukávom sa zahne dovnútra.
  2. Rukáv zahnutej strany svetra sa v mieste ramena zahne smerom von, no tak aby jeho koniec neprečnieval. Rukáv tak vytvorí trojuholníkový tvar.
  3. Oba kroky sa opakujú pre druhú stranu svetra. Vznikol symetrický obdĺžnik, s rukávmi preloženým nahor.
  4. Sveter sa, podľa dĺžky, preloží 3 – 4 krát (v tretinách, resp. štvrtinách obdĺžnikového tvaru). Výsledný „balíček“ by mal samostatne stáť.

Nohavice

  1. Jedna nohavica sa preloží presne cez druhú.
  2. Následne sa smerom dovnútra zahne vyčnievajúci kúsok (rozkrok).
  3. Spodná časť nohavíc sa zahne smerom k pásu tak, aby okraj zostal zhruba 2 – 3 cm od pása.
  4. Nohavice sa preložia 2 – 3 krát smerom dovnútra tak, aby opäť vznikol kompaktný balíček.

Zložené, samostatne stojace, balíčky odporúča Kondo naukladať vedľa seba do zásuviek komody, alebo do prázdnych krabíc, napríklad od topánok.

Nohavice prehľadne poskladané metódou KonMari

Zlaté šperky uložené v šperkovnici

Šperky

Princípy triedenia a organizácie vecí podľa Marie Kondo sa, samozrejme, neobmedzujú len na šatstvo a je možné ich uplatniť aj na šperky. Triedenie sa môže riadiť typom šperku (náušnice, náramky, prstene, ...), alebo materiálom, z ktorého sú vyrobené. Vylúčené šperky je vhodné darovať charite, prípadne rodinným príslušníkom.

Organizácia kúskov, ktoré prebudili „iskru radosti“, je voľnejšia, ako pri odevoch. Šperky sú dekoratívnymi produktmi, a preto môžu svoj účel plniť, aj keď práve nie sú nosené ako doplnok, napríklad vystavením v interiéri. Zoradenie podľa kategórií a uloženie len na jednom mieste by sa však malo dodržať. Šperky nevhodné na vystavenie si nájdu miesto v šperkovniciach, alebo priehradkových zásuvkách. Pre viac nápadov si prečítajte naše ďalšie tipy,ako efektívne skladovať šperky

Knihy

Problémom pri triedení kníh je, že viaceré nemusia byť prečítané a ľudí často trápi otázka, či je rozumné zbaviť sa ich. Čo ak ich budú chcieť čítať v budúcnosti? Odpoveďou KonMari je, že „v budúcnosti“ v skutočnosti znamená „nikdy“. Kondo tvrdí, že siahnuť po knihe, ktorá na poličke strávila už dlhší čas (či je nová, alebo prečítaná), je veľmi ojedinelým javom. Takéto „ležiaky“ preto odporúča predať v antikvariáte.

Papiere a dokumenty

Jediné papierové dokumenty vyžadujúce organizáciu spadajú do troch hlavných kategórií:

  • zmluvy, dekréty, tituly a formálne právne listiny, ktoré musia byť archivované navždy,
  • krátkodobo relevantné dokumenty, ako sú aktuálne daňové podklady, či záručné listy,
  • dokumenty vyžadujúce okamžitú pozornosť – faktúry, účty, pozvánky.

Domácich archivačných systémov je na trhu veľa a ponúkajú nenápadné, ergonomické a priestor šetriace riešenia pre prehľadnú organizáciu dokumentov.

Ostatné vytriedené papiere je ideálne skartovať a recyklovať.

Všetko ostatné (Komono)

Výrazom „Komono“ označuje metóda KonMari súhrnne všetky ostatné veci v domácnosti, ktorých usporiadanie je potrebné adresovať. Patria sem, okrem iných, spotrebiče, kuchynské potreby, čistiace prostriedky, dekorácie, hračky, zásoby v špajze, náradie, mediálne nosiče a podobne.

Kľúčom tu, rovnako ako pri už spomenutých skupinách, zostáva kategorizácia, no môže byť o čosi prácnejšia. Nemusí ale prebehnúť naraz, stačí sa vždy zamerať len na jednu skupinu.

Veci so sentimentálnou hodnotou

Že spomienky sú dôležitou súčasťou života uznáva aj Kondo, no pri triedení predmetov s väzbami na minulosť radí ujasniť si, kedy je spomienka živá aj bez hmotného predmetu. Podľa toho je potom ľahšie rozhodnúť sa, prechovávanie ktorých spomienkových vecí je zbytočné.

 

 

 


26.02.2020


Ďalšie články