Tri tipy na miesta, kde si pozrieť korunovačné klenoty a zažiť veľkolepé vianočné trhyTri tipy na miesta, kde si pozrieť korunovačné klenoty a zažiť veľkolepé vianočné trhy

vianočné trhy

Na výlet môžete ísť aj počas zimy! Prinášame vám tipy na blízke či vzdialenejšie mestá, v ktorých si môžete pozrieť oslnivé korunovačné klenoty, ktoré sa dedili po stáročia. A keď už vo Viedni, Prahe či Londýne budete, neobíďte ani tradičné adventné trhy, ktoré vám učarujú.

 

Praha

Praha hrad zima

 

České korunovačné klenoty

České korunovačné klenoty tvorí svätováclavská koruna, kráľovské jablko, kráľovské žezlo a korunovačné rúcho. Spolu s nimi býva vystavený aj zlatý korunovačný kríž a obradný korunovačný meč, tzv. svätováclavský.

Kde si ich môžete pozrieť?

Kríž a meč nájdete v stálej expozícii na Pražskom hrade, rovnako aj kópie korunovačných klenotov. Originál koruny, žezla a jablka sú trvalo uložené v korunnej komore v Chráme sv. Víta, rúcho zase v špeciálnom depozitári v Pražskom hrade.

Nezabudnite na adventné trhy

Popri prezeraní si korunovačných klenotov neobíďte ani vianočné trhy v centre Prahy, ktoré sú považované za jedny z najlepších v Európe. Navštíviť ich môžete do 6. januára.

 

Viedeň

Viedeň vianočné trhy

 

Rakúske korunovačné klenoty

Cisárske korunovačné klenoty Habsburgovcov tvoria koruny, kráľovský plášť či prstene. Tri najdôležitejšie predmety týchto klenotov sú však cisárske žezlo, cisárske jablko a cisárska koruna, zhotovená v roku 1602, na ktorej nájdete zlato, diamanty, najrôznejšie drahé kamene, ako aj perly. Ide o jednu z najvýznamnejších kráľovských zbierok na svete.

Kde si ich môžete pozrieť?

Vzácne rakúske korunovačné klenoty nájdete priamo v srdci Viedne, v zámku Hofburg, niekdajšej rezidencii Habsburgovcov.

A čo tak si odskočiť ešte na vianočné trhy

Vyše 150 stánkov na viedenskom Radničnom námestí ponúka to najlepšie – nájdete tu punč, varené vínko, chutné koláče, ale aj vianočné ozdoby, rôzne doplnky alebo darčeky pre vašich najmilších. Adventné trhy sa konajú do 26. decembra.

 

Londýn

Londýn Big Ben

 

Britské korunovačné klenoty

Britské korunovačné klenoty, stále používané behom korunovačného ceremoniálu, zahŕňajú slávnu korunu sv. Eduarda, ktorou sú korunovaní britskí králi, či imperiálnu korunu, ktorou bola korunovaná napríklad súčasná britská kráľovná Alžbeta II. Patria sem tiež významné koruny pre manželky panovníkov, žezlá, kráľovské jablko či meče alebo prstene.

Kde si ich môžete pozrieť?

Korunovačné klenoty Veľkej Británie si môžete pozrieť v pevnosti Tower of London, ktorá je zároveň aj kráľovskou klenotnicou. Času nazvyš však mať nebudete – okolo vitríny z nepriestrelného skla prejdete na pohyblivom páse, zastavovať pri nich nie je dovolené.

Neobíďte ani vianočné trhy

Okrem tradičných adventných trhov vianočnou náladou dýcha aj celý zbytok Londýna. Okrem nablýskanej vianočnej výzdoby vám učaruje aj najväčší vianočný stromček klasicky umiestnený na Trafalgar Square. Vianočné trhy sú na väčšine miestach Londýna otvorené do konca roka. High-light by mohol byť Winter Wonderland alebo Zimná krajina zázrakov, ktorú nájdete v Hyde parku. Jeden z najväčších vianočných trhov v Londýne ponúka okrem viac ako 200 stánkov s vianočnými delikatesami či darčekmi aj klzisko či vyhliadkové koleso, odkiaľ budete mať zasneženú scenériu ako na dlani.

 

Korunovačné klenoty môžete vidieť aj iných štátoch – napríklad tie dánske v kodanskom paláci Rosenborg, v Royal Palace v Štokholme zase tie švédske. Oplatí sa zaletieť si tam po celý rok, aj keď atmosféra v období Vianoc je viac ako magická. Ak totiž budete dlho váhať, možno za chvíľu zmiznú bez stopy rovnako, ako tie írske v roku 1907 z Dublinského hradu.

 


07.12.2017


Ďalšie články