Symbolika šperkov Symbolika šperkov

 

Krása zachytená v jednoduchosti

Milujete šperky, no zároveň chcete, aby vyjadrovali to, čím ste? S pomocou našej novej kolekcie to nebolo nikdy jednoduchšie! Krása týchto šperkov je teraz zachytená v symbolike jednotlivých významov. Veríte v nekonečnú lásku, či energiu, ktorá človeka ovplyvňuje? Ešte predtým, ako sa rozhodnete pre svoj vysnívaný šperk, pozrite si jeho význam.

 

Nekonečno

patrí medzi najobľúbenejší symbol, vyjadrujúci nekonečný návrat od konca ku začiatku. V dvojfarebnom prevedení naznačuje tiež symboliku Jin-Jang, ktorá sa vzájomne dopĺňa a vytvára dokonalý celok. Mnoho ľudí preto považuje „nekonečné šperky“ za svoj talizman vyzdvihujúci dualitu a dokonalosť. Pozrite si tiež naše tipy na darčeky s týmto symbolom.

nahrdelnik-nekonecno

Srdce

je jedným z prvých symbolov vôbec, ktorý netreba veľmi predstavovať. Vyjadruje lásku na všetkých úrovniach, ktoré existujú. Používa sa už od nepamäti, a to vo všetkých kultúrach. Pôvodne ho využívali starovekí maliari pri znázorňovaní brečtanových listov, ktoré symbolizovali večnú lásku.

obrucky-so-srdcom

 

Kruh

je symbolom, ktorý nemá začiatok ani koniec. Práve preto stvárňuje dokonalosť, celistvosť a večnosť. Je považovaný aj za symbol bohatstva, a to nielen materiálneho, ale aj vnútorného. Má ochrannú funkciu vďaka energii, ktorá v ňom neustále prúdi. Tento symbol sa často spája s vesmírom a meditáciou.

nahrdelnik-kruhy

 

Trojuholník

sa vďaka svojím trom stranám a trom vrcholom, ktoré ho tvoria, spája s číslom tri. Pôvodne má skôr kresťanský význam, pri ktorom symbolizuje Svätú trojicu, ale aj nasmerovanie a silu. Ak jeho špička smeruje nadol, stvárňuje ženský princíp (jin), naopak, ak je špičkou nahor vyjadruje plameň, a teda mužský oheň (jang). Prekrytie týchto dvoch trojuholníkov vytvára šesťcípu hviezdu, ktorá je známa ako Dávidova hviezda. Tá znamená prelínanie tvorivých a plodivých síl, ako aj symbol rodiny.

zlaty-set-trojuholniky

 

Štvorec

je vyjadrením stability a poriadku. Súvisí s racionálnym zmýšľaním a vyváženosťou protikladov. Je obrazom štyroch elementov, ktorými sú voda, vzduch, oheň a zem, či štyroch základných svetových strán. Vďaka tomu osoba nosiaca tento symbol pociťuje bezpečie, kdekoľvek sa nachádza.

Zlatý prsteň s geometrickým tvarom štvorec

 

Hamsa

alebo Ruka Fatimy, ako sa zvykne tento symbol označovať, je synonymom tajomna. Pre svojho nositeľa plní ochrannú funkciu v podobe piatich prstov, ktoré vyjadrujú päť pilierov islamu. Tento amulet je rozšírený najmä v Severnej Afrike a na Blízkom východe, a práve preto má dôležité miesto v islamskom a židovskom náboženstve. Tento symbol zároveň reprezentuje ženskosť – podporuje plodnosť a zdravé tehotenstvo. Šperky vyrezávané do tvaru hamsy majú podľa tradícií tiež magické schopnosti, a svojmu nositeľovi dodávajú moc, silu a požehnanie.

hamsa

 

Strom života

svoj význam nesie už v samotnom názve. Je mytologickým symbolom, ktorý má vo všetkých kultúrach a náboženstvách obrovský význam. Už odjakživa je strom považovaný za miesto, kde sa konali rôzne obrady, modlitby, či meditácie. Jeho rastline sa prisudzoval hlboký duchovný význam a schopnosť liečivej moci. Šperky s touto symbolikou preto podvedome prenášajú na svojho nositeľa silu, podporujú jeho energiu, a prinášajú mu šťastie. Ak sa navyše stane tento šperk vaším amuletom, viera v jeho silu vám dopomôže k úspešnému dosahovaniu cieľov.

nahrdelnik-naramok-strom-zivota

 

Štvorlístok

je hádam najznámejším symbolom vôbec. Už ako deti sme ho zvykli hľadať v tráve, no nie vždy bolo jednoduché ho nájsť. Presne tak ako šťastie. Podľa legendy má pôvod ešte v biblických časoch, kedy si ho vyhnaná Eva z raja priniesla na Zem so sebou. Jeho lístky symbolizujú štyri základné živly – oheň, vodu, zem a vzduch. Štvorlístok svojmu nositeľovi prináša šťastie vo všetkých oblastiach života, ale aj lásku, financie, či ochranu pred zlom.

prsten-stvoristok

 

Anjelské krídla

sú symbolom ochrany, no majú tiež liečivé účinky, najmä pri problémoch so stresom. Majú hlavne duchovný charakter a medzi šperkami sa nachádzajú na prvých priečkach v obľúbenosti. Môžu byť tiež pomyselnou pamiatkou na osobu, na ktorú nechce ich nositeľ zabudnúť. Pripomínajú nám to, že stále je tu niekto, kto nás v prípade potreby zachráni.

nahrdelnik-anjelske-kridla

 

Podkova

je ďalším talizmanom, ktorý prináša šťastie. Pôvod tohto tvrdenia nájdeme v legende o sv. Dunstanovi. Ten vraj podľa nej kul kopyto samotnému diablovi, ktorý sa mu odvďačil tým, že nechá na pokoji ľudí, ktorí budú mať podkovu umiestnenú nad svojimi dverami. Od tej doby sa podkova považuje za symbol prinášajúci šťastie, ktorý nás navyše chráni pred negatívnou energiou.

privesok-podkova

 

Motýľ

je symbolom nových začiatkov, ktorý nás vyzýva zanechať za sebou staré zlozvyky a pripomína nám, že zdroj našej sily nosíme sami v sebe. Ako šperk je preto výborný najmä pri zmenách, či novej etape v živote. Pri jeho nosení môžete mať istotu, že jej štart bude mimoriadne úspešný. Motýľ so sebou nesie hravosť a ľahkosť, s ktorou prekonáte všetky prípadné prekážky. Je preto vhodným darčekom pre niekoho, kto si prechádza životnými zmenami.

nahrdelenik-motyl

 

Kríž

je celosvetovo najpopulárnejším náboženským symbolom. Vďaka svojej jednoduchosti a čistým líniám si však získal mnoho ďalších priaznivcov. Kríž má schopnosť vstrebávať negatívnu energiu a premieňať ju na pozitívnu. Z toho dôvodu má ochrannú funkciu pred zlom. Veľmi často sa využíva v módnom priemysle nielen v podobe šperkov, ale aj vzor na oblečení. Tento symbol môžeme tiež pozorovať u mnohých známych osobností, ktoré ho nosia dlhé roky aj ako talizman.

privesok-kriz

 


12.09.2017


Ďalšie články