Starostlivosť o šperky: Čistenie šperkovStarostlivosť o šperky: Čistenie šperkov

Zlaté a strieborné šperky sú jemne a precízne prepracované ozdoby, ktoré sa môžu časom zašpiniť a mierne stmavnúť. Často sa to stáva pri každodennom nosení šperku, keď tento príde do styku s agresívnym potom, alebo iným, mechanicky alebo chemicky nepriaznivým prostredím. Aby sme sa vyhli poškodeniu šperku, alebo jeho znečisteniu, mali by sme dodržiavať niekoľko zásad:

Zlaté a strieborné šperky skladujte v priestoroch, kde neprídu do styku s agresívnymi chemikáliami

Nenoste šperky pri práci v prašnom, chemickom alebo vlhkom prostredí. Taktiež ich nenoste pri športe.

Zlaté šperky s vloženými perlami alebo drahými kameňmi nevkladajte do horúcej vody.

Čistenie šperkov - návod

Šperky, okrem straty lesku a zašpinenia, v dôsledku prachu a agresívneho prostredia, môžu čeliť aj mechanickému poškodeniu v podobe škrabancov. Zatiaľ, čo navrátenie lesku a čistenie šperkov si môžete urobiť aj v domácich podmienkach, mechanické poškriabanie šperkov je dobré zveriť do rúk odborníka, ktorý použije na nerovnosti na šperku špeciálne kefky a leštiace postupy. Tento proces môžete zveriť aj do rúk našich odborníkov v internetovom zlatníctve iZlato.sk.

Zlaté šperky

čistiaca handrička na zlaté šperkyNa čistenie zlatých šperkov existuje niekoľko prípravkov, ktoré si môžete zakúpiť aj v našom zlatníctve iZlato.sk. Ak však siahnete na domáce, osvedčené postupy, nemali by vám chýbať také pomôcky, ako saponát, jemná, zubná kefka a hodvábna handrička.

Postup čistenia zlatých šperkov:

Do nádoby vlejeme teplú vodu, pridáme primerané množstvo saponátu a šperk vložíme na 10 minút do nádoby. Jemnou zubnou kefkou odstránime nečistoty a nakoniec preleštíme hodvábnou handričkou.

Strieborné šperky

Nevýhodou strieborných šperkov je ich oxidácia, ktorá spôsobuje černenie šperkov. Na odstránenie tohto oxidovaného povlaku je dobré použiť špeciálny prípravok - čistič striebra. Šperk je potrebné na niekoľko minút ponoriť do roztoku a zvyčajne všetky oxidované nečistoty sa týmto postupom odstránia. Potom je potrebné uplatniť postup podobný, ako sme spomenuli pri čistení zlatých šperkov: teda saponát v teplej vode, jemná zubná kefka a hodvábna handrička.

Existuje aj niekoľko domácich receptov ako vyčistiť šperky, no najlepšie je celý proces čistenia šperkov, ich oživenie a odstránenie škrabancov zveriť odborníkom - zlatníkom, ktorí majú s čistením šperkov skúsenosti.

Ak máte nejaké otázky, alebo by ste potrebovali pomôcť s oživením a čistením Vašich zlatých a strieborných šperkov, môžete sa obrátiť na naše zlatníctvo iZlato.sk, buď prostredníctvom internetu alebo priamo v našich predajniach. Radi Vám poradíme a pomôžeme.


08.07.2013


Ďalšie články