Poznáte zázračné zlaté mlieko?Poznáte zázračné zlaté mlieko?

Že sa lákavo aromatické „zlaté mlieko“ stáva stále populárnejším nie je vôbec prekvapujúce. Príjemná chuť, pozitívne zdravotné účinky, ľahká príprava s viacerými variáciami a zaujímavá história sa spájajú s vyváženou kombináciou dobre známych korenistých prísad a mlieka. Už ste ju vyskúšali?


Zlaté mlieko v dvoch pohároch

 

Nápoj zvaný v hindčine haldi doodh, v angličtine Golden Milk a v ponukách kaviarní kurkumové latté, či kurkumový mliečny čaj sa u nás objavil len relatívne nedávno, ale vysokú obľubu si získal takmer okamžite. Originál má pôvod v Indii a jeho podoba bola veľmi jednoduchá – v horúcom mlieku rozmiešaná, na jemný prášok zomletá, sušená kurkuma. Tradičné použitie tohto horúceho drinku by bolo možné popísať ako „zaručený liek starých materí účinný proti všetkým menším zdravotným neduhom“, čosi ako obdoba nášho slepačieho vývaru. Haldi doodh fungoval ako pomoc pri prechladnutí, kašli, zápale, bolesti a vnútornom nepokoji.

Dva poháre so zlatým mliekom a zázvor

Základom a domnelým zázračným elementom zlatého mlieka je kurkuma, ktorá mu dodáva chuť, farbu i liečivé účinky. Táto sýto žltá až zlatistá korenina patrí v ázijskej kuchyni, kde svoju výraznú farbu často prepožičiava napríklad karí pokrmom, k tým najtradičnejším. Po dlhé stáročia sa tiež používa aj v ajurvédskej medicíne a antioxidačné vlastnosti jej aktívnej zložky, kurkumínu, sú dobre známe. Rovnako tak aj účinky ďalších dvoch prísad spomínaných vo väčšine receptov na zlaté mlieko, zázvoru a škorice.

Popri tom kulinárskom, má kurkuma v Indii aj pôvod botanický. Pestuje sa jej tam až do 50 rôznych druhov a veľmi rozšírená je aj ako textilné farbivo, používané napríklad na farbenie hinduistických mníšskych rúch. Vďaka tomu sa spolu s náboženstvom dostala aj do zvyšku Ázie, a odtiaľ do Oceánie a Afriky. V stredovekej Európe si získala prezývku „indický šafran“.

Nakrájaná čerstvá kurkuma a zázvor

 

 

Zázvor je kurkume druhovo veľmi podobný, pochádza z juhovýchodnej Ázie a India ho ročne produkuje takmer 2 milióny ton. Výrazná chuť ho predurčuje na využitie v kuchyni a v tej ázijskej sa stal jednou z kľúčových korenín.

Škorica je korenina z vnútornej kôry stromov rodu Cinnamomum. Pôvod má pravdepodobne v Číne, odkiaľ sa už v staroveku rozšírila do celého vtedy známeho sveta. Indonézia a Čína jej pestujú najviac, až 70% celosvetovej produkcie.

Čerstvá kurkuma a zázvor a mletá škorica, zázvor, kurkuma a čierne korenie


 Recepty na zlaté mlieko

 

Ingrediencie na prípravu zlatého mlieka

  1. S čerstvým koreňom kurkumy

 

Ingrediencie (na 2 porcie nápoja):

  • 6-7 dcl kravského, kokosového alebo nesladeného mandľového mlieka
  • nadrobno nakrájaný čerstvý koreň kurkumy (dlhý asi 5 cm)
  • na plátky nakrájaný čerstvý koreň zázvoru (2,5 cm)
  • tyčinka škorice
  • lyžica kokosového tuku alebo ghí
  • štipka čierneho korenia
  • lyžica javorového sirupu alebo medu (použitie sladidla nie je nutné).

Varenie zlatého mlieka

 

 

V menšom hrnci zmiešajte všetky prísady okrem sladidla a na strednom ohni za stáleho miešania priveďte do varu a potom ihneď odstráňte zo sporáka. Nápoj preceďte do šálok, ak treba, pridajte med alebo sirup a podávajte za horúca.


Koreniny na prípravu zlatého mlieka

2. S použitím sušených mletých korenín

 

Ingrediencie (na 2 porcie nápoja):

  • 6-7 dcl kravského, kokosového alebo nesladeného mandľového mlieka
  • 1,5 čajovej lyžičky mletej kurkumy
  • 0,5 lyžičky mletého zázvoru
  • štipka mletej škorice
  • lyžica kokosového tuku alebo ghí (iba podľa chuti)
  • štipka čierneho korenia (iba podľa chuti)
  • sladidlo podľa chuti (med, stévia, agávový alebo javorový sirup a podobne)

Zlaté mlieko v pohároch, zázvor, kurkuma a koreniny na tanieri

 

 

Podobne ako pri prvom recepte, všetky ingrediencie zmiešajte v hrnci, pri stálom miešaní priveďte do varu. Potom stiahnite z ohňa a nechajte 5 minút vylúhovať. Podávajte v štýlových šálkach, ktoré dajú vyniknúť zlatistej farbe kurkumy. 


Dva poháre zlatého mlieka s čerstvým zázvorom a kurkumou

3. S použitím kurkumovej pasty

 

Táto metóda je vhodná, ak vám zlaté mlieko zachutí, chcete ho konzumovať častejšie a stráviť jeho prípravou menej času. Kurkumová „zlatá“ pasta sa vyrába zmiešaním mletej kurkumy s kokosovým olejom, čiernym korením, vodou a prípadne aj ďalšími koreninami, ako zázvor, kardamóm a škorica. Môžete si ju pripraviť sami a skladovať v chladničke, alebo zakúpiť v špecializovanom obchode.

Koreniny na prípravu zlatého mlieka

 

 Recept na domácu kurkumovú pastu:

  • 65 g mletej kurkumy
  • 1 veľká lyžica mletej škorice
  • 1 malá lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1 malá lyžička čierneho korenia
  • 35 g kokosového oleja
  • 2,5 dcl vody

Všetko spolu zohrejte v malej hlbokej panvici, poriadne premiešajte a nechajte vychladnúť. Pastu premiestnite do pevne uzavretej nádoby a skladujte v chladničke.

Zlaté mlieko z kurkumovej pasty získate zaliatím čajovej lyžičky pasty horúcim mliekom. Poriadne premiešajte a prípadne oslaďte.


Zdravotné benefity zlatého mlieka 

Ako kurkuma, tak aj ostatné zložky zlatého mlieka a ich účinky na ľudské zdravie, sú predmetom intenzívnych vedeckých výskumov. Potvrdenie antioxidačných, antibakteriálnych (tiež antivirálnych) a protizápalových vlastností zlatého mlieka bolo výsledkom viacerých z nich.

 

1. Antioxidanty
Kurkuma, ale i zázvor a škorica, obsahujú vyšší pomer antioxidantov bojujúcich proti poškodeniu buniek a ochraňujúcich vaše telo pred oxidačným stresom. Strava bohatá na antioxidanty môže pomôcť znížiť riziko infekcií a chorôb.
 
2. Protizápalové účinky
Chronický zápal je jedným z hlavných faktorov prítomných pri závažných ochoreniach, vrátane rakoviny, metabolického syndrómu, Alzheimerovej choroby a srdcových chorôb. Preto môžu diéty bohaté na protizápalové zlúčeniny znížiť riziko ich vzniku. Štúdie naznačujú, že protizápalové účinky kurkumínu sú porovnateľné s účinkami niektorých farmaceutických liekov.
 

Zlaté mlieko, čerstvý zázvor a kurkuma

3. Ochrana kardiovaskulárneho systému
Výskumy tiež ukazujú, že aj malé množstvo skonzumovanej škorice za deň (120 mg) môže prispieť k zníženiu hladiny celkového cholesterolu, triglyceridov a „zlých“ LDL lipoproteínov a súčasne zvýšiť hladinu „dobrých“ HDL. Kurkumín môže tiež zlepšiť funkciu výstelky vašich krvných ciev.
 

4. Zníženie hladiny cukru
Zázvor a škorica môžu pomôcť aj znížiť hladinu cukru v krvi. To však len za predpokladu, že nápoj zlaté mlieko nebudete konzumovať sladený.
 
5. Antibakteriálne účinky
I keď finálny dôkaz o tom, že zlaté mlieko znižuje riziko infekcie zatiaľ neexistuje, výsledky výskumov nie sú v rozpore s tradičnou ajurvédskou múdrosťou a naznačujú prítomnosť antibakteriálnych látok v kurkumíne, že zázvor môže pomôcť pri respiračných problémoch spôsobených vírusmi a cinnamaldehyd, aktívna zlúčenina v škorici, môže zabrániť rastu baktérií.

 

Zdravý nápoj zlaté mlieko v pohároch

 

6. Mozog
Ďalší výskum bude potrebný aj pre presnejší popis účinkov zlatého mlieka na ľudský mozog. Vedecky podložené spojenia medzi konzumáciou kurkumínu a rastom mozgových buniek, škoricou a prevenciou proti Alzheimerovej chorobe i zázvorom a zlepšením ľudskej pamäte a reakčného času však už existujú. Ukazuje sa tiež, že kurkumín môže pozitívne vplývať na náladu.

 

7. Podpora trávenia
Zázvor môže pomôcť zmierniť stav zvaný dyspepsia, spôsobujúci bolesti v hornej časti žalúdka a poruchy trávenia tým, že urýchli jeho vyprázdňovanie. Kurkumín môže pôsobiť preventívne pri ulceróznej kolitíde (žalúdočných vredoch) a zlepšiť trávenie tukov vďaka zvýšenej produkcii žlče.

 

8. Zdroj vápnika a vitamínu D
Kravské aj obohatené rastlinné mlieka sú vo všeobecnosti bohaté na vápnik a vitamín D. Oba prvky sú nevyhnutné pre stavbu a udržanie silných kostí. Kým vápnik kosti posilňuje, vitamín D pomáha jeho lepšej absorpcii.

Zlaté mlieko v pohári v pozadí s čerstvým zázvorom a javorovým sirupom


29.09.2022


Ďalšie články