Poznáte na prvý pohľad rozdiely medzi zlatom a pozlátenými šperkami?Poznáte na prvý pohľad rozdiely medzi zlatom a pozlátenými šperkami?

Všetko o tom, ako rozoznáte zlato, na čo si dať pozor pri jeho kúpe, no i o tom, v čom spočívajú výhody jeho menej hodnotných alternatív.

Kto by netúžil po zlatom šperku hlbokej, sýtej farby a silného lesku? Aby bol nielen trvácnou ozdobou, ale aj zárukou hodnoty, ktorú možno preniesť z generácie na generáciu. No ako asi tušíte, nie všetky zlaté šperky sú si rovné kvalitou materiálu, a známe „nie je všetko zlato, čo sa blyští“ platí niekedy aj doslovne.

Pre lepšiu orientáciu v rôznych druhoch zlata používaných v klenotníctve vám pomôže oboznámiť sa s rozdielmi v ich štruktúre a s ňou spojenom označovaní.


Pozlátené a zlaté kruhové náušnice s príveskami


Pozlátený náhrdelník s kamienkami a zlatý náhrdelník

 

Porovnanie:

Horný náhrdelník s kamienkami je pozlátený a spodný náhrdelník je zlatý.

 

 

Zlato ako zliatina

Zlato má vo svojej čírej forme žlto-oranžovú farbu a jasný lesk. Zároveň je aj relatívne mäkké (ľahko sa poškriabe) a dobre tvarovateľné. Ak by sa zlato v takejto forme používalo na výrobu šperkov, mohlo by dôjsť k ich poškodeniu, prípadne uvoľneniu vsadených drahých kameňov.

Preto sa pre zlepšenie fyzikálnych vlastností šperkárske zlato zlieva s inými kovmi, hlavne so striebrom, meďou a cínom. Vznikajú tak zliatiny s rôznym pomerom zastúpenia zlata, od ktorého sa potom odvíja kvalita i cena šperku.

Zaužívanými systémami označovania rýdzosti zlata sú karátový (jednotkou je 1 karát) a numerický (vyjadrenie v tisícinách hmotnosti). (Pozn.: veľmi podobne znejúci termín „carat“ sa v klenotníctve používa na označenie jednotky hmotnosti diamantov. Pri zlate výraz karát začína vždy písmenom „k“.)

Pozlátené kruhové náušnice s príveskom plného kruhu

Zlato vo svojej najčistejšej podobe má 24 karátov. Ak sa vám náhodou bude niekto niekedy snažiť predať zlato s viac ako 24 karátmi, majte sa na pozore – naisto je to podvod. U zliatin s nižším obsahom zlata vyjadruje karátové číslo pomer rýdzeho zlata voči ostatným kovom. Napríklad 14 karátová zliatina obsahuje 14 dielov zlata a 10 dielov iného kovu. Bežne sa stretnete s nasledovným označením:

24K – 14 karátov obsahuje 99,9% čistého zlata
24K zlato je čisté zlato. Ako také je nádherné už na pohľad, no aj relatívne vzácne. Keďže je veľmi mäkké a poddajné, tento typ zlata sa na výroby šperkov nepoužíva.
 

18K – 18 karátov obsahuje 75% čistého zlata
Zliatina s trojštvrtinovým podielom čistého zlata (18 z pomyselných 24 identických častí zliatiny tvorí rýdze zlato) je najlepšou alternatívou z ohľadom na praktickú i estetickú stránku. Používa sa na prstene, hodinky aj iné šperky nositeľné v priamom styku s pokožkou. Riziko podráždenia je minimálne, no môže sa objaviť napríklad pri alergii na nikel.
18K zlato vyzerá fantasticky, a to hlavne vďaka klasickému žltému vzhľadu, ktorý si väčšina ľudí spája so zlatými šperkami. Šperky z neho patria tiež k najdrahším. Jeho povrch sa ľahšie poškriabe.
 

14K – 14 karátov obsahuje 58,3% čistého zlata
Z podielov 58,3% zlata a 41,7% zvyšných kovov zliatiny (14 z 24 častí tvorí zlato) vychádza skvelá kombinácia čistoty, odolnosti i pomeru kvality a ceny. 14K zlato je najobľúbenejším materiálom na prstene a odhaduje sa, že je z neho vyrobených až 90% všetkých zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok. Má klasický zlatý vzhľad a sýtu farbu, ktorej hĺbka nie je taká silná ako pri 18K, no to nemusí byť nevyhnutne považované za nevýhodu, najmä ak vášmu vkusu vyhovujú jemnejšie odtiene zlatožltej.
Hlavnými výhodami 14K zlata sú jeho odolnosť a cenová dostupnosť. Šperky z neho sú ideálne na frekventované každodenné nosenie a stoja podstatne menej ako 18K varianty.
Keďže však obsahuje vyšší pomer iných kovov, môže občas spôsobiť svrbenie, špeciálne pri alergiách na meď, striebro, nikel, zinok alebo železo.
 

12K – 12 karátov obsahuje 50% čistého zlata
 

10K – 10 karátov obsahuje 41,7% čistého zlata
Pomer opačný ako pri 14K zlate zvýrazňuje výhody i nevýhody menej knocentrovanej zlatej zliatiny. 10K zlato je odolnejšie, lacnejšie a má bledšiu farbu. Jeho bledá farba je niečo, čo sa vám buď páči alebo nie – prináša estetickú kvalitu vizuálnej jemnosti, ale nebude vyhovovať tým, ktorí uprednostňujú bohatý zlatý tón šperkov. Používa sa v náušniciach a cenovo dostupných šperkoch, nie je veľmi obľúbeným kovom pre zásnubné prstene a dizajnovo delikátnejšie spracované šperky.
Veľkou výhodou 10K zlata je aj jeho odolnosť. Je pomerne ťažké ho poškriabať, odrieť alebo ohnúť. Na druhej strane, s daným pomerom sa pri tejto zliatine zvyšujú aj riziká podráždenia pokožky kovmi ako meď, striebro, nikel, zinok alebo železo.


9K
– 9 karátov obsahuje 37,5% čistého zlata
9K zlato je zliatinou zlata a iných kovov, zvyčajne medi, striebra či zinku, a dobrou voľbou pre tých, ktorí hľadajú cenovo najdostupnejšiu alternatívu alebo šperky na naozaj každodenné nosenie. Kov tejto zliatiny je pevný a odolný, takže spoľahlivo vzdoruje bežnému opotrebeniu. Je tiež nepravdepodobné, že by sa zakalil alebo zmenil farbu.
9K zlato je taktiež vhodné pri alergii na nikel. Nikel sa často používa ako prímes v zliatinách zlata, lebo výslednému kovu dodáva žltú farbu. Vyvoláva však aj alergie, no keďže 9K zliatina ho spravidla neobsahuje, môže to byť práve tento fakt, čo bude hrať v jej prospech pri výbere šperku (presné zloženie sa môže líšiť v závislosti od klenotníka, vždy sa radšej informujte vopred).

 

 Karáty  Podiel jednotiek zlata  Čistota  Jemnosť v tisícinách hmotnostnej jednotky
 24K  24/24 99.9 %   999
 22K  22/24  91.7 %  916/917
 18K  18/24  75.0 %  750
 14K  14/24  58.3 %  583/585
 12K  12/24  50.0 %  500
10K 10/24 41.7 % 416/417
9K 9/24 37.5 % 375

Pozlátené kruhové náušnice s príveskom v tvare srdiečka

Obdobne vyjadruje pomer zlata v zliatine aj numerický systém – číslo je zlomkom tisícin hmotnosti:

750 znamená, že napríklad 750 gramov z 1 kg zliatiny tvorí zlato, teda 750/1000, čiže 75%.

Označenia 18K a 750 tak indikujú rovnaký pomer zlata.

Okrem týchto moderných označení sa môžete pri starožitných šperkoch stretnúť aj s obrázkovým puncovaním. Obrázok, napríklad zviera, predstavuje vždy konkrétny stupeň rýdzosti. Pre detailnú interpretáciu sa vždy radšej poraďte s odborníkom.

Šperky zo zliatin, najmä tie s vyšším obsahom zlata, si pri správnej starostlivosti trvalo zachovávajú svoju kvalitu a hodnotu. Sú preto najlepšou voľbou aj ako investícia.

 

Zlaté kruhové náušnice so srdiečkovým príveskom s farebnými kamienkami.


Spôsoby testovania

Dôležitou informáciou je nielen to, čo vidíte vyrazené na šperku, ale i to, kto bol pôvodcom puncovania. Inými slovami, údaje o rýdzosti sú dôveryhodné len natoľko, ako ten, kto ich do zlata vyrazil. Ak máte v tomto ohľade pochybnosti, najlepšie urobíte, ak šperk podrobíte testu. Ideálny na tento účel je testovací prístroj, alebo kyselina.

Testovací prístroj, XRF spektrometer kovových zliatin, ponúka pomerne presné výsledky bez rizika poškodenia šperku. Najcitlivejšie prístroje nájdete u špecialistov.

Spoľahlivá metóda je i za pomoci kyseliny dusičnej. No vyžaduje, aby bol samotný šperk vystavený chemickému testu. Riziko predstavuje aj manipulácia s kyselinou, preto je takýto test tiež lepšie prenechať odborníkom.

Jednoduchšie, mechanické a vizuálne testy, ktorými môžete zlato podrobiť aj sami doma, sú napríklad:

- sledovanie styčných plôch, či sa nestráca farba,

- skúška magnetom, zlato nie je magnetický kov (takýto test však nie je veľmi spoľahlivý),

- určenie hustoty pomocou vodného výtlaku, vyžaduje ponorenie šperku do úzkej laboratórnej odmerky a následný prepočet,

- vizuálna skúška pohľadom na stopu, ktorú šperk zanechal na porcelánovom tanieri. 

Pozlátené  a zlaté kruhové náušnice s príveskami

 

Porovnanie:

Na fotke sú na ľavej strane dva páry pozlátených kruhových náušníc s príveskami a na pravej strane sú zlaté kruhové náušnice so srdiečkovým príveskom s farebnými kamienkami.

 


Kategórie šperkárskeho zlata

Zliatinové „pravé“ zlato

Šperky zo zlatých zliatin, hovorovo označovaných aj ako „pravé zlato“, sú najcennejšími, aké si môžete kúpiť. Ich označením býva číslo, za ktorým nasleduje skratka pe karáty „k“ alebo „ct“ (napr. 9k zlato, 12ct a podobne). Spolu vyjadrujú informáciu o rýdzosti zlatého kovu.

Čím vyšší je podiel čistého zlata k ostatným kovom zliatiny, tým vyšší je i počet karátov a tým vyššia je i hodnota kovu, prípadne šperku. Najpopulárnejšie druhy zliatinového zlata používaného na šperky sú 9k, 14k a 18k.

Zlato si dlhodobo zachováva hodnotu a pri správnej starostlivosti aj veľmi dlho vydrží. Neopotrebuje sa, ani neznehodnotí a dá sa ľahko roztaviť a znova použiť na vytvorenie nového šperku.

Zlatý náhrdelník

Výhody: zlato v pravom zmysle slova, originál, ktorý sa ostatné druhy snažia napodobniť, trvácnosť, nestráca farbu, ani lesk, viac karátov znamená hlbšiu farbu.

Nevýhody: vyššia cena, pri zlej údržbe sa môžu objaviť škvrny, čisté 24k zlato nie je prakticky použiteľné, viac karátov znamená slabšiu odolnosť kovu.

Starostlivosť: „Pravé“ zlato nevyžaduje veľkú špeciálnu starostlivosť. Môžete ho čistiť teplou mydlovou vodou a mäkkou handričkou. Vyhnite sa používaniu agresívnych chemikálií alebo drsných materiálov, pretože môžu zlato poškodiť. Na leštenie zlata použite mäkkú handričku, ktorá nepúšťa vlákna. Jemne krúživými pohybmi otrite viackrát po sebe handričku o zlato. Môžete tiež použiť komerčne dostupný roztok na čistenie šperkov. Najlepšie výsledky dosiahnete podľa pokynov na obale.


Plnené zlato

Lacnejšou alternatívou zlatých zliatin je modernou technológiou vyrábané plnené zlato. Základ tvorí nejaký iný kov, ktorý je pôsobením vysokého tlaku obalený jedným, či viacerými plátmi zlata (obyčajne 12K, 14K alebo 18K). Vznikne tak vonkajšia vrstva určitej hrúbky (minimálne však aspoň 5%), ktorá šperku dodáva estetické kvality i fyzikálne vlastnosti zlata i napriek tomu, že väčšinu objemu tvorí iný kov. Zlato je tak akoby zvnútra vyplnené, preto názov „plnené“.

Označenie plneného zlata obyčajne poskytuje dve informácie – o rýdzosti a váhe vonkajšej vrstvy zlata:

1/20 12K G.F. – toto označenie znamená, že vonkajšia vrstva zlata tvorí 1/20-inu váhy šperku a zlato je 12 karátové. Písmená „G.F.“ sú z anglického „Gold Filled“. Podobné označenia môžu mierne líšiť:

20/12 – skrátené označenie plneného zlata rovnakej kvality ako vyššie, len zhustené do kratšieho výrazu. Používa sa pri zredukovanej ploche kovu šperku spôsobenej dizajnom.

1/20 12K Gold Filled – plný výraz, opäť označujúci identický pomer, len tentokrát v plne rozvitej forme.

1/20 12K Shell – „shell“ – výraz „shell“ označuje vonkajšiu schránku zo zlata. Ide o menej bežné označenie plneného zlata, zvyčajne sa objavujúce na historických šperkoch.

1/20 12K G.F. Sterling Silver – indikuje, že vnútorný kov („výplň“) je kvalitné striebro. „Sterling“ je vysokokvalitná zliatina striebra obsahujúca 92,5 % hmotnosti striebra a 7,5 % hmotnosti iných kovov, zvyčajne medi.

Guaranteed 10 Years – najmä na hodinkách, garancia trvácnosti zlatej vrstvy od výrobcu. Ide o čosi ako záruku, že sa zlato z povrchu šperku nezoderie počas obdobia udaného v označení. Najčastejšie sa vyskytuje na starších vreckových hodinkách.

Šperky z plneného zlata vydržia pri bežnom používaní rádovo desiatky rokov. Keďže vonkajšia vrstva sa stráca len veľmi pomaly, sú takéto šperky vhodné aj pre ľudí s citlivou pokožkou.

Postupom času sa však nakoniec zlatá vrstva týchto šperkov opotrebuje a odkryje základný kov pod ňou. Oprava a obnova zlatej farby na zlatých šperkoch je náročná, lebo nová vrstva zlata sa pridáva odlišným technologickým postupom ako pri pôvodnej výrobe.

Výhody: zlato je mechanicky spojené s nosným kovom (nie len nanesené), môže vydržať rovnako dlho ako zlatá zliatina, ale je lacnejšie.

Nevýhody: nie je bežné, ani vždy dostupné, tiež je drahšie ako Vermeil.

Starostlivosť: Ani šperky z plneného zlata nevystavujte agresívnym chemikáliám, slanej vode alebo ultrazvukovým čističom. Pri čistení doma použite iba jemný roztok mydla a teplej vody. Šperky jemne umyte mäkkou špongiou, potom ich opláchnite a osušte mäkkou handričkou. Na leštenie môžete použiť prípravky dostupné v obchodnej sieti


Vermeil zlato

„Vermeil” je výraz pre pozlátené striebro, spĺňajúce určité podmienky. Striebro musí byť vysokej kvality (zliatina zvaná „Sterling” obsahujúca 92,5% striebra), naň nanesená vrstva zlata musí byť hrubá minimálne 0,0025 milimetra (2,5 jednotiek micron) a musí mať rýdzosť aspoň 10 karátov. 

Vermeil sa všeobecne považuje za vyššiu kategóriu v porovnaní s pozlátenými šperkami, lebo tie môžu mať ako základ aj meď alebo mosadz a minimálna hrúbka zlatej vrstvy u nich nie je regulovaná.

Hlavným faktorom pri rozhodovaní medzi Vermeil a plneným zlatom je tolerancia zmeny farby – v prípade, že vám pomerne rýchla „premena“ zlata na striebro neprekáža, Vermeil môže byť dobrou voľbou. Ak preferujete, aby si vaše šperky zachovali zlatý lesk dlhšie, zvoľte radšej plnené zlato. Vždy sa informujte o hrúbke pozlátenia (Vermeil), počte karátov (plnené zlato) a type základného kovu. No a samozrejme, najtrvácnejšie sú zlaté zliatiny.

Vermeil sa stal populárnou voľbou hlavne preto, že šperky aj po zmiznutí pozlátenej vrstvy zostávajú v autentickej kvalite vzácneho kovu. Sú ideálne pre každého, kto si chce vytvoriť hodnotnú kolekciu pri obmedzenom rozpočte.

Výhody: kvalitnejšie ako obyčajné pozlátenie, nosný kov je striebro – hodnotné samo osebe, vrstva naneseného zlata je relatívne hrubá a má zaručenú rýdzosť.

Nevýhody: drahšie ako pozlátenie, riziko oxidácie pri nedostatočnej starostlivosti, môže zanechať stopy na pokožke.

Starostlivosť: Tento druh zlata je veľmi jemný a môže sa ľahko poškriabať alebo zašpiniť. Je preto dôležité sa oň starať tak, že ho budete držať mimo dosahu agresívnych chemikálií a čistiacich prostriedkov a keď ho nepoužívate, uložíte ho do mäkkej, suchej handričky. Šperky z vermeilového zlata skladujte na chladnom a suchom mieste mimo dosahu slnečného žiarenia a vysokých teplôt. Keď ho nenosíte, uschovajte ho v šperkovnici alebo vrecúšku.


Pozlátený kov

Pozlacovanie sa neriadi žiadnou reguláciou. Vrstva povrchovej vrstvy zlata býva spravidla veľmi tenká a s nízkym stupňom rýdzosti. Na základnom kove (opäť, rôznej kvality) sa udrží len rok-dva, niekedy i kratšie. Môže sa stať, že pri dlhšom nosení zafarbí oblečenie, alebo spôsobí iritáciu pokožky.

Pozlátenie môže byť označené napríklad ako:

14KGP – 14 karátové pozlátenie („GP“ – Gold Plated). Toto označenie znamená pozlátenie 14K zlatom.

14K GEP („GEP“ – Gold Electroplated) - Galvanické pokovovanie je proces potiahnutia jedného kovu alebo kovového predmetu veľmi tenkou vrstvou iného kovu, v tomto prípade zlata, zvyčajne aplikáciou jednosmerného elektrického prúdu.

14K HGE – 14 karátové pozlátenie elektrolýzou („HGE“ – Heavy Gold Electroplate). Galvanické pokovovanie o danej minimálnej hrúbke zlatom s rýdzosťou najmenej 10.

Gold Clad / Karat Clad – Nosný kov potretý povlakom zlata z tak nepatrnou koncentráciou, že prakticky nepridáva šperku hodnotu.

Gold Wash - Šperkársky termín, typicky ide o vintage striebro, s extrémne tenkou vrstvou zlata, nanášanou zvyčajne buď ponorením alebo leštením/vtieraním. Konečná zlata hrúbka zlata po aplikácii býva menšia ako 0,175 mikrónu.

Bonded Gold - staré označenie pre pozlátenie, typicky používané vo Veľkej Británii. Od roku 1973 sa už podľa zákona nesmie používať.

10 Microns – údaj o hrúbke pozlátenia, 1 micron =0,001 mm

Ani pozlátené šperky nemusia byť nevyhnutne nehodné vášho záujmu. Ak je šperk dizajnovo zaujímavý môže byť skvelým jednorazovým doplnkom, alebo zberateľským kúskom.

Pozlátené šperky, či už ich základ tvorí striebro (Vermeil), alebo iný kov, sú najlacnejšie a najnižšej kvality. Ich nízka životnosť pri pravidelnom nosení má za následok, že aby si zachovali svoj zlatý vzhľad, budú vyžadovať pravidelné pozlacovanie nanovo. Zvyčajne sa nosia ako bižutéria, lebo ako nové na prvý pohľad vyzerajú veľmi podobne šperkom z „pravého“ zlata. Ich hodnota však nie je príliš vysoká. 

Na rozdiel od „pravého“ zlata, pozlátené šperky nie sú ani úplne vodeodolné. Aby rýchlo nevybledli, nemali by ste ich nosiť do sprchy ani do bazéna. Tiež je lepšie nenosiť ich počas spánku, lebo trením o pokožku sa môžu ešte viac opotrebovať.

Výhody: najlacnejšia možnosť s efektom zlatého lesku, čím kvalitnejšie a hrubšie pozlátenie, tým dlhšie šperk vydrží.

Nevýhody: vo väčšine prípadov nízka kvalita i životnosť, vysoké riziko oxidácie a rýchlej degradácie, môže zanechať stopy na pokožke.

Starostlivosť: Ako súčasť starostlivosti o pozlátené šperky je dôležité vyhýbať sa kontaktu s chemikáliami, parfémami a pleťovými prípravkami. Čistite len veľmi jemne suchou mäkkou handričkou. Nepoužívajte chemikálie, drsné materiály ani vodu alebo čistiace prostriedky.

Pozlátený náhrdelník s kamienkami

 

   Zlato  Plnené zlato  Vermeil Pozlátenie 
 Trvácnosť          
 Miznutie farby            
 Vodeodolnosť            
 Ľahko opraviteľné        Vyžaduje pozlátenie nanovo  Vyžaduje pozlátenie nanovo
 Ľahko leštiteľné            
Znovu použiteľné / recyklovateľné   Iba pri komerčne výhodnom množstve    
Odolnosť voči poškvrneniu        
Odstrániteľnosť škvŕn        
Nižšia cena Závisí od karátov      

 


16.01.2023


Ďalšie články