Poznáte eternity prstene?Poznáte eternity prstene?

Eternity ring, nazývaný aj prsteň večnosti, alebo výročný prsteň, je prsteň s diamantmi alebo drahokamami po celom obvode prsteňa. Pretože kruh symbolizuje večnosť a diamanty alebo drahé kamene predstavujú lásku, eternity ring sa stal symbolom večnej lásky.


Full eternity diamantový prsteň z bieleho zlata

Čo je to eternity ring? 

Eternity ring je v poradí tretím prsteňom, ktorý sa zvykne darovať partnerovi, a ktorý vyjadruje silu vzťahu. Kým zásnubný prsteň je prísľubom budúceho vzťahu a obrúčka symbolom záväzku, eternity prsteň vyjadruje jeho trvanie a stálosť. Existuje viacero príležitostí, kedy je vhodné tento luxusný darček venovať. Väčšinou sa spája s nejakou výnimočnou udalosťou v živote páru, ako je svadba, narodenie prvého dieťaťa, výročie svadby a podobne.

Obrúčka s diamantmi a hladká obrúčka z bieleho zlata

 

 

Prsteň býva vyrobený z drahého kovu, najčastejšie zo žltého, alebo bieleho zlata, alebo platiny. Charakteristickým znakom eternity prsteňa je to, že má diamanty alebo drahokamy, ktoré prechádzajú okolo celého obvodu, alebo jeho podstatnou časťou. Podľa toho rozlišujeme dva druhy:

Prstene Full eternity majú diamanty, alebo drahokamy zasadené po celom obvode. To z nich robí tie najluxusnejšie a najžiarivejšie prstene, aké si môžete kúpiť. Miernou nevýhodou je, že diamanty sa môžu zachytiť o veci, takže musíte byť pri nosení takéhoto prsteňa opatrní.

Full eternity diamantový prsteň z bieleho zlata

 

 

Prstene Half eternity majú diamanty alebo drahokamy len na hornej časti. Môžu pokrývať 1/2 alebo 3/4 obvodu. Podľa niektorých sú praktickejšie a pohodlnejšie. Umožňujú aj použitie väčších kameňov ako vo full eternity.

Half eternity diamantový prsteň zo žltého zlata položený na pánskej hladkej obrúčke


História prsteňa

Koncept eternity ring možno vysledovať až 4000 rokov dozadu. V starom Egypte boli znakom večnej lásky a života. Už prvé prstene boli vyrobené z kovu vykladaného kameňmi buď na hornej polovici prsteňa, alebo po celom obvode. Niektoré prstene predstavovali hada, ktorý požiera svoj vlastný chvost, čo symbolizuje nekonečno a cyklus zrodenia a smrti, označovaný ako „ouroboros“.

V 18. storočí sa prstene osádzali akýmikoľvek honosnými drahokamami, ktoré boli v tom čase ľahko dostupné. V 19. storočí sa do módy dostali diamantové eternity prstene, ktoré sa dnes považujú za klasiku. Rovnako symbolické však môžu byť prstene osadené kombináciou drahých farebných kameňov a diamantov.

Dvojradový eternity prsteň z bieleho zlata


Diamanty

Aj keď môžu obsahovať akýkoľvek drahokam podľa výberu, najobľúbenejším kameňom je neprekvapivo diamant. Diamanty svojou neuveriteľnou silou a odolnosťou po stáročia symbolizujú neochvejnú oddanosť, vernosť a priateľstvo. A, samozrejme, sú najvzácnejším kameňom, takže nie je prekvapením, že sú na vrchole zoznamu, pokiaľ ide o romantické gestá. O diamantoch sa navyše hovorí, že predstavujú budúcnosť a pôsobia ako prísľub večného života vo vzájomnej blízkosti. Ako také sú diamanty považované za dokonalý symbol trvalej lásky a záväzku.

Keď kupujete diamantový eternity ring, jednou z vašich hlavných úvah bude tvar diamantov. Aj keď je k dispozícii široká škála tvarov, niektoré sa používajú častejšie.

Výročný eternity prsteň z bieleho zlata

Okrúhle briliantové diamanty patria medzi tie, ktoré sa v eternity prsteňoch používajú často. Najpopulárnejší z diamantových tvarov, okrúhle briliantové kamene poskytujú maximálny odlesk svetla.

Princeznovské brilianty (princess cut) majú štvorcový tvar. Pretože sa dajú nasadiť tesne vedľa seba, vytvárajú takmer hladký trblietavý pruh na prste. Princeznovsky brúsený diamantový eternity ring má eleganciu, ktorá je nadčasová.

Bageta diamanty sa často striedajú s diamantmi princess cut, čím dostanú extra textúru. Môžu tiež obsahovať okrúhle briliantové diamanty pre prsteň s príťažlivosťou inšpirovanou vintage.


Drahé kamene

Najčastejšie používané drahé kamene v eternity prsteňoch sú rubíny, zafíry a smaragdy. Toto sú tri najvzácnejšie drahokamy okrem diamantov a sú tvrdšie ako iné drahokamy, čo znamená, že sú vhodné na každodenné nosenie. Či už si kúpite rubínový, zafírový, alebo smaragdový eternity prsteň, môžete si byť istí, že ste si vybrali krásne klasické kamene.

 

Ale nevylučujte ani prstene osadené inými drahokamami. Výber farebných drahokamov namiesto diamantov môže posilniť význam eternity prsteňa. Eternity ring s kameňom milovanej osoby je určite dobrou voľbou. Alebo, ak si vyberáte prsteň na oslavu novorodenca, prsteň s kameňom dieťaťa je milou pozornosťou. Kamene môžu tiež symbolizovať výročie svadby, ale aj kameň zverokruhu obdarovanej osoby. V skutočnosti neexistujú žiadne pevné pravidlá; eternity ring, ktorý si vyberiete, je jednoducho záležitosťou osobného vkusu.


Osadenie drahokamov

Existuje celá škála osadenia kameňov v prsteni eternity. Dnes ich už často osádzajú stroje, takže sú presne nastavené, aby sa vždy dosiahol dokonalý povrch.

Najobľúbenejšie je uchytenie kameňov do krapničiek, ktoré zvyšuje počet uhlov, z ktorých môže svetlo dopadnúť na kameň a zvyšuje lesk prsteňa. Kameň sa v tomto štýle usadzuje kaletou dole do kovového lôžka, v ktorom ho pridŕžajú dve, tri alebo viac krapničiek. Tie vyzerajú ako tenké kovové pazúre, ktoré sú jemne zahnuté, čím držia drahokamy bezpečne za korunu. Tvar krapničky sa môže líšiť – klenotníci ich používajú zaoblené (round), predĺžené (long) alebo zašpicatené (claw).

Nastavenie do drážky alebo nastavenie channel je najbezpečnejší spôsob pripevnenia diamantov na telo prsteňa. Je to preto, že poskytuje dostatok kovu okolo okrajov kameňov. To chráni diamanty a drží ich pevne na svojom mieste. Osadenie spôsobom pavé (z francúzštiny dlažba) ponúka neuveriteľný lesk. Toto osadenie umožňuje použiť aj veľmi malé diamanty. Nevýhodou je, že tieto uchytenia sú jemné a musia sa nosiť veľmi opatrne. Lunetové osadenie sa dá označiť za najstarší spôsob uchycovania kameňov do šperkov. V tomto prípade kovový lem obklopuje kameň po obvode. Tento, akoby golier sa otáča, buď okolo celého drahokamu, alebo okolo jeho časti.

Diamanty osadené po celom obvode obrúčky z bieleho zlata


Aký kov si vybrať?

Tradičnou možnosťou je eternity ring zo žltého zlata. Žlté zlato, ktoré je v histórii vysoko cenené, poskytuje diamantom teplé prostredie. Eternity prstene zo žltého 18 karátového zlata sú ideálne, pretože sú odolné voči poškriabaniu a sú trvácne.

Eternity ring z bieleho zlata je skvelou alternatívou platinového prsteňa a je cenovo dostupnejší. Biele zlato je módne už od 20. rokov minulého storočia a v súčasnosti je najobľúbenejším kovom používaným v šperkárstve. Biele zlato v skutočnosti neexistuje - je to žlté zlato legované striebrom alebo paládiom a rhodiované, aby vytvorilo biely kov, ktorý krásne dopĺňa diamanty alebo farebné drahokamy.

 

Platinový eternity ring je najvyšším luxusom. Platina má prirodzený brilantný biely lesk ktorý z neho robí ideálnu voľbu pre diamantový eternity prsteň, pretože nádherne prezentuje brilantnosť diamantu. Platina je veľmi odolná a hustá, takže je ideálna pre eternity prsteň, ktorý sa bude nosiť každý deň. Má tiež vysokú úroveň čistoty, a preto je hypoalergénna a šetrná k citlivej pokožke..

Eternity prstene z bieleho a žltého zlata


Na ktorom prste nosiť eternity ring?

Eternity ring môžete nosiť namiesto obrúčky alebo ako doplnok k obrúčke a zásnubnému prsteňu. Prečo teda na prstenníku ľavej ruky? Hovorí sa, že starí Egypťania verili, že krvná cieva prechádza z prstenníka na ľavej ruke priamo do srdca. Hoci neexistujú žiadne biologické dôkazy na podporu tejto teórie, tradícia pokračuje dodnes. Vo viacerých krajinách sa obrúčka nosí na štvrtom prste ľavej ruky. Samozrejme, eternity ring sa dá nosiť aj na iných prstoch, dokonca aj na palci. Je to len otázka osobných preferencií.

 

Obrúčka z bieleho zlata s dvomi radami diamantov a hladká pánska obrúčka


Ako sa vyrába eternity ring

Obrúčky eternity sú veľmi náročné na výrobu a tie najkrajšie a najodolnejšie vyrábajú skúsení šperkári ručne.

Najprv klenotník nareže zlato alebo platinu na kovový pásik – jeho dĺžka musí presne zodpovedať veľkosti prsta nositeľa prsteňa. Potom šperkár pásik vytvaruje do kruhu a na koncoch ho spojí. Žiadne spojenia by nemali byť viditeľné. Medzitým si odborník na osádzanie diamantov starostlivo vyberá diamanty alebo drahokamy. Musia sa zhodovať veľkosťou, brusom, čírosťou a farbou.

 

Najťažšie je osadenie kameňov na obrúčku prsteňa. Musia byť presne odmerané, takže perfektne sedia vedľa seba. Celá výroba si vyžaduje absolútnu presnosť, zlý výpočet je neopraviteľný. Výsledkom dobre odvedenej práce je ale dokonalý šperk, ktorý poteší nielen obdarovaného, ale aj darcu.

Obrúčka s diamantmi po celom obvode a hladká pánska obrúčka z bieleho zlata


15.05.2023


Ďalšie články