Perlové šperky, darček ktorý poteší každú ženuPerlové šperky, darček ktorý poteší každú ženu

Každá žena túži vlastniť niečo, čo jej bolo darované srdcom. Môžete jej darovať parnú žehličku alebo vysávač a myslieť to najúprimnejšie, ako sa len dá, pričom myšlienka tohto šľachetného činu vychádza z hĺbky vášho srdca. Pochopiteľne, nič tým nepokazíte, pretože akýkoľvek domáci spotrebič sa hodí do bytu či domu vždy, ale čakať, že sa z toho žena bude nejako veľmi tešiť, by bolo mierne naivné. Ak jej však darujete šperk, zaručene jej vyčaríte úsmev na perách a prebudíte v
nej šťastie, ktoré dokáže v žene prebudiť len krásny šperk darovaný z lásky. 

bohyňa Afrodita - perly, slzy radostiHovorí sa, že ženy chcú diamanty. Veľa diamantov. Áno, sú to nádherné šperky. Avšak je tu niečo, čo ulahodí ženskému oku ešte viac! Diamanty sú súce večné, no žiadny iný klenot neočaril ľudstvo tak, ako perla. Žiadny iný klenot nebol v histórii tak cenený ako tento skvost. Symbol čistoty a prírodnej krásy. Už grécka mytológia vyhlasovala perly za slzy radosti bohyne Afrodity.

Perlový náhrdelník, prsteň s perlou, náušnice. Šperk, vhodný ako pre dámu v rokoch, tak i pre mladú slečnu. Šperk s dlhodobou históriou. Šperk, ktorý bol po tisícročia cenený na území celého sveta. Šperk, ktorý každoročne inšpiruje svetových módnych návrhárov, ktorý perly s radosťou zahŕňajú do svojich najnovších kolekcií. Šperk, ktorý sa nespočetne mnoho krát objavil na filmových plátnách, na doskách divadiel či v šperkovniciach starých dám. 

Už ako dieťa som perly obdivovala. Pamätám si, moja stará mama mala v šperkovnici prekrásny perlový náhrdelník, ktorý sa pri odraze svetla nádherne leskol a odzrkadloval všetku tú gráciu, vznešenosť, eleganciu a čistotu, ktorú dámy, ktoré takéto náhrdelníky a šperky z perál nosia, majú. 

Dokonca i v najznámejšom filme, ktorého meno sa spája so šperkami, Raňajky u Tiffanyho, v hlavnej úlohe so vznešenou Audrey Hepburn, sú ústredným motívom perly. Konkrétne ikonický perlový náhrdelník, ktorý takmer každý z nás už videl, ak nie vo filme, tak minimálne na veľmi známej fotografii, kde Audrey sedí v kaviarni, drží v ruke cigaretu a usmieva sa.

Ako vzniká perla

Perla je prírodným kameňom, ktorý vzniká v živom organizme, konkrétne v lastúre. Keď sa cudzí predmet, ako napríklad zrnko piesku, malý parazit či odumreté tkanivo živočícha dostane do vnútra lastúry, ako obranná reakcia nasleduje vylučovanie perlete (zlúčenina oxidu vápnika, organických zlúčenin a malého množstva vody) a obaľovanie tohto drobného predmetu mikroskopickými kryštálmi perlete. 

čierna perla v ulite

Pestujú sa však aj umelo, kedy sa spravidla implantuje pri sladkovodných perlách do vnútra ústrice tkanivo inej ústrice, pri morských perlách do vnútra lastúry opracovaná väčšia časť mušle v tvare gule s kúskom časti ústrice.

Kým perla vznikne, môže prejsť šesť mesiacov či dokonca i rok. Po tom, čo perla dozreje, sa z ústrice vyberie a očistí. Vedeli ste, že na svete existuje až 5 rôznych druhov perál rozdelené podľa toho, kde vznikli? Najväčšia perla na svete meria až 24 cm. Nazývajú ju Perla Alaha, pretože tvarom nápadne pripomína tvár Alaha v turbane, no jej oficiálny názov je Perla Lao Tzu.

A prečo sú perly takým lákadlom? 

Odpoveď je jednoduchá. Ak žena na sebe perly nemá, je len jednoducho krásna. Ak ich však má, pridajú sa ku kráse i iné atribúty, ako vznešenosť, jemnosť, čistota, elegancia a nádhera.

Tak už viete, prečo práve perly? 


13.01.2014


Ďalšie články