Osem najdrahších diamantov svetaOsem najdrahších diamantov sveta

Najdrahšie diamanty sveta

Vo svete kameňov predstavujú diamanty svoj vlastný svet.

Pôvod slova diamant sa odvodzuje od neskorolatinského diamantem, akuzatíva od slova diamas, ktoré je modifikáciou gréckeho slova adámas, nepremožiteľný. V klasickej latinčine bolo slovo adamas používané pre obzvlášť tvrdé materiály.

Ťažia sa už tisícročia. Už v 4. storočí pred naším letopočtom sa používali v Indii ako talizmany, pretože ľudia verili v ich magické účinky. Aj starovekí Rimania poznali diamanty a boli u nich vysoko hodnotené. V starovekom Grécku si ľudia mysleli, že to sú úlomky z hviezd alebo slzy bohov. Diamanty boli a sú znakom prestíže od starovekých indických dynastií, európskych kráľovských rodín až po moderných zberateľov od Antwerp až po Auckland.

Hoci sa diamanty vyskytujú v prírode zriedkavo, sú tvorené jedným zo základných stavebných prvkov v prírode – uhlíkom. Ale vznikajú za extrémnych podmienok, keď je teplota vyššia ako 1300°C a tlak presahuje viac ako 70 000 km na centimeter štvorcový, minimálne v hĺbke 110 – 150 km pod povrchom Zeme.

Diamanty sa vyskytujú v prírode v rôznych farebných odtieňoch. Najčastejšie sú bezfarebné alebo biele. Farebné diamanty sú vzácnejšie a vysoko cenené. Môžu byť sivé, modré, oranžové, ružové, červené, žlté, zelené, hnedé, prípadne aj čierne, zafarbenie diamantov býva spôsobené prímesami alebo poruchami v štruktúre.

Až do 18. storočia sa dodávali diamanty výlučne z Indie. Odtiaľto pochádza aj väčšina historicky známych diamantov. V 18. storočí sa stala Brazília najvýznamnejším dodávateľom diamantov. Teraz sa nachádzajú najväčšie náleziská diamantov v Rusku, Afrike, hlavne v Južnej Afrike, Namíbii, Angole, Botswane, Kongu a Sierra Leone, v Austrálii, Kanade a Brazílii. Celkovo možno povedať, že diamanty boli nájdené na asi 500 lokalitách. Najstarší nájdený diamant má vek okolo 4,25 miliard rokov.

A čo majú všetky diamanty spoločné? Nadčasovú krásu a jedinečnú medzinárodnú hodnotu.

8. Perfect Pink - Dokonalý ružový, $23.2 miliónov

Perfect Pink - Dokonalý ružový diamantTento obdĺžnikový, smaragdový briliant, mal prezývku „Dokonalý ružový“ kvôli svojej intenzívnej farbe.

Objavili ho v Indii a váži 14.23 karátov. V roku 2010, aukčná sieň Christie’s Hong Kong predala Dokonalý ružový anonymnému kupcovi po intenzívnej ponukovej vojne. V čase predaja aukčná sieň oznámila, že počas svojej 244 ročnej histórie vydražila iba 18 ružových diamantov väčších ako 10 karátov.

 

7. Diamant Wittelsbach-Graff, $24.3 miliónov

Diamant Wittelsbach-GraffTento tmavo modrý, 31.06 karátový kameň má kráľovskú minulosť.

V 17. storočí španielsky kráľ Filip IV dal svojej dcére tento diamant venom. Po tomto sa stal súčasťou korunovačných klenotov Rakúska aj Bavorska.

V roku 2008 anglický klenotník Laurence Graff kúpil tento diamant od aukčnej siene Christie´s v Londýne. Vtedy sa tento diamant nazýval Modrý Wittelsbach. Diamantovým nožom odstránil klenotník všetky nečistoty a premenoval ho na Wittelsbach-Graff.

 

6. Steinmetz Pink, $25 miliónov

Steinmetz Pink diamantSvojou váhou 59.60 karátov, je Steinmetz Pink najväčším diamantom, ktorý je zaradený do kategórie ako Fancy Vivid Pink Gemologickým inštitútom Ameriky.

Vlastník diamantu, Steinmetz Diamond Group so sídlom v Ženeve, prezentoval diamant verejnosti na obrade v Monacu v máji 2003, ešte v tom roku bol zapožičaný Smithsonian’s Národnému Múzeu prírodopisnému oddeleniu.

Ako súčasť výstavy Smithsonian’s 2003 “Nádhera diamantov”, bol Steinmetz Pink vystavený spolu s ďalšími šiestimi mimoriadne vzácnymi diamantami, vrátane the Heart of Eternity (srdce večnosti) a Moussaieff Red, najväčšieho svetového Fancy Red diamantu.

 

5. Princie, $39.3 miliónov

DiamantV apríli 2013, keď aukčná sieň Christie’s New York City predala tento vzácny ružový diamant anonymnému kupcovi, jeho vysoká predajná cena z neho hneď urobila druhý najdrahší šperk predaný na aukcii.

Bol objavený asi pred 300 rokmi v baniach indickej Golcondy. Tento 34.65 karátový kameň patril kedysi indickému princovi v Hyderabade. Pomenovali ho Princies o storočie neskôr, podľa mladého európskeho hosťa na party Van Cleef & Arpels party v Paríži v roku 1960.

 

4. Ružový Graff, $46 miliónov

Graff Pink diamant24.78 karátový briliant vlastnil 60 rokov americký klenotník Harry Winston.

Tento diamant je nazývaný aj jedným z najväčších diamantov, aký bol kedy objavený. V roku 2010 bol zasadený do platinového prsteňa a predala ho aukčná sieň Sotheby’s Ženeva. David Bennett, riaditeľ oddelenia šperkov sa po predaji vyjadril, že to bol jeden z najvzrušujúcejších predajov jeho 35 ročnej kariéry.

Diamant kúpil londýnsky klenotník Laurence Graff za $46 miliónov, pre aukčnú sieň Sotheby’s to bol najdrahšie predaný klenot v aukcii. Po svojom terajšom majiteľovi dostal diamant meno Graff Pink. Za svoju príťažlivosť vďačí mimoriadnej kráse jeho ružového vzhľadu. Tento štvorcový zaoblený diamant patrí do prestížnej klasifikácie triedy čistoty VVS2. K tejto triede čistoty patrí menej ako 2 percentá šperkov predávaných na celom svete.

 

?3. De Beers Centenary Diamant storočia, $100 miliónov

Centenary diamantBezchybný a bezfarebný kameň, De Beers Centenary diamant storočia objavili v baniach Premier v Južnej Afrike v roku 1986.

Tento diamant, pomenovaný na počesť 100. výročia Konsolidačných baní De Beers, predstavili prvý krát verejnosti ako 599 karátový neobrúsený kameň.

De Beers brúsením, ktoré trvalo 3 roky, zmenili diamant storočia do 273.85 karátového kameňa v tvare srdca. Pri brúsení tohto diamantu použili staré metódy brúsenia ako kerfing spolu s najsofistikovanejšími modernými technológiami. Nikdy predtým sa neleštil taký vysoký počet fasiet diamantu.

Istý čas bol vystavený v londýnskom Toweri, teraz je v súkromnom vlastníctve.

 

2. Diamant Hope (nádej), $350 miliónov

Hope diamantHistória pravdepodobne najznámejšieho diamantu na svete začína v 17. storočí.

Francúzsky potulný obchodník predal neobrúsený diamant krásnej fialovej farby, ako ho sám popísal, kráľovi Ľudovítovi XIV. Keď kameň obrúsili, dostal meno Le Bleu de France.

V priebehu nasledujúcich 200 rokov zmenil tento 45,52 karátový diamant viac krát majiteľa.

Počas francúzskej revolúcie sa stratil, bol prepašovaný do Londýna. Le Bleu de France ale už nevidel nikto v pôvodnom tvare, takmer určite bol rozdelený na dve časti, z čoho väčší je známy pod menom Hope Diamant, podľa anglického finančníka Henryho Philipa Hopea, ktorého súčasťou súkromnej zbierky sa stal v roku 1830. Neskôr bol jeho majiteľom Harry Winston a teraz je vystavený v Národnom historickom múzeu Smithsonian vo Washingtone.

 

?1. Cullinan, $400 miliónov

Cullinan diamant neopracovanýNajväčší neopracovaný diamant, aký bol kedy objavený, našli v baniach Sira Thomasa Cullina v Južnej Afrike v roku 1902. Aj preto sa nazýva tiež Hviezda Afriky.

Pôvodne bol vyradený, keďže si uponáhľaný manažér kvôli jeho veľkosti myslel, že ide iba o kryštál. .

V roku 1907 bol znova objavený a kráľ Eduard VII ho dostal do daru v roku k svojim 66 narodeninám. 3,106.75-karátový kameň bol vybrúsený do viacerých menších diamantov, z ktorých 9 sa stalo súčasťou korunovačných klenotov Veľkej Británie. Tieto obsahujú aj Veľkú hviezdu Afriky, ktorá váži cez 530 karátov a zdobí britské kráľovské žezlo.

Druhý najväčší diamant je ozdobou britskej kráľovskej koruny.

Sedem z deviatich diamantov Hviezdy Afriky boli vystavené v Buckinghamskom paláci v roku 2012 na oslavu jubilea kráľovniných diamantov. 

 


 

Síce naše zlatníctvo nepredáva takéto úžasné skvosty, ktoré pochádzajú s hĺbky našej zeme, ale máme v ponuke volné diamanty a šperky s mezinárodne certifikovaními briliantmi, ktoré sú tiež dobrá investícia a takisto úžasný darček.

Zaujal Vás článok? Nechajte nám komentár.


08.02.2014


Ďalšie články