Olympijské medaily - história a zaujímavostiOlympijské medaily - história a zaujímavosti

Akú cenu má olympijské zlato, odkedy sa udeľuje, ale aj ako rôzne medaily vyzerajú a mnohé iné informácie o nich sa dozviete v našom najnovšom článku.


Zlatá, strieborná a bronzová medaila z olympijských hier Tokyo 2020

Mnohí z nás majú pocit, že medaily sa za športové a iné súťažné výkony udeľujú už od nepamäti, avšak málokto vie, že ich udeľovanie je spojené až s modernými olympijskými hrami a prví víťazi boli ocenení drahými kovmi  až na prelome 19. a 20. storočia.


História olympijských hier

Prvé olympijské hry sa konali ešte v starovekom Grécku, pravdepodobne okolo roku 776 pred n.l. Každé štyri roky sa na súťažiacich prišlo pozrieť okolo 50 000 ľudí z celého gréckeho sveta. Súťažilo sa v nich predovšetkým v atletických a bojových disciplínach, medzi ktoré patrili pentatlon (pozostávajúci z hodu diskom, oštepom, skoku do diaľky, krátkym behom a zápasením), box, pankration (staroveké bojové umenie kombinujúce box a zápasenie) a jazdeckými disciplínami.

 

Staroveké hry boli tiež náboženským sviatkom, ktorý sa konal na počesť Dia, kráľa bohov. Ako sme spomínali, neexistovali ešte zlaté, strieborné a bronzové medaily. Víťazi dostali veniec z vavrínových listov a doma ich očakávalo hrdinské privítanie. Častokrát sa o víťazoch hovorilo v básňach, prípadne bola ich podoba zvečnená sochármi. Športovci súťažili o slávu svojho mesta a víťazi boli vnímaní ako dotknutí bohmi.

Beh počas starovekých olympijských hier

Staroveké olympijské hry však s príchodom Rimanov postupne strácali na dôležitosti až napokon úplne zanikli.

V 19. storočí bolo niekoľko pokusov olympijské hry znovu oživiť, avšak úspešne sa to podarilo až koncom storočia, keď sa s touto myšlienkou začal zaoberať barón Pierre de Coubertin. Založil Medzinárodný olympijský výbor, ktorý v roku 1896 zorganizoval prvé moderné olympijské hry. Na počesť tých pôvodných sa odohrali práve v Grécku, konkrétne v Aténach. Zúčastnilo sa na nich 241 atlétov zo 14 krajín, ktorí súťažili v dovedna 43 disciplínach.

Olympijskými hrami v Aténach sa tak odštartovala tradícia novodobých hier, ktoré prešli v nasledujúcich rokoch mnohými obmenami až do súčasnej podoby.

Panathénsky štadión v Aténach


Medaily a ich hodnota

Medaily za svoje výkony začali víťazi dostávať hneď na prvých hrách v roku 1896, avšak za prvé miesto si víťaz odniesol striebornú medailu, za druhé bronzovú, no a za tretie miesto si neodniesol nič. Zlatá medaila a teda ocenenie za prvé tri miesta ako ho poznáme dnes, sa prvýkrát objavilo na olympijských hrách v roku 1904 v americkom St. Louis.

A prečo sa používajú práve zlatá, strieborná a bronzová medaila? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Ide o vzácnosť a spracovateľnosť kovov. Tri kovy používané v olympijských medailách sa nachádzajú v rovnakom stĺpci periodickej tabuľky. To znamená, že majú mnoho rovnakých vlastností, ktoré z nich robia dobrý materiál na výrobu medailí. Bronz sa skladá prevažne z medi. Meď je v hornej časti stĺpca, takže je najmenej vzácna – tretie miesto. Striebro je o úroveň nižšie, vzácnejšie ako meď – druhé miesto. Nakoniec, zlato je v stĺpci o jeden stupeň pod striebrom, takže je z týchto troch najvzácnejšie – prvé miesto.

Aj keď sú olympijské medaily veľmi cenné, veľká časť ich hodnoty je symbolická. Vyhrať olympijskú medailu je pre športovca na nezaplatenie, veda však môže kovu pripísať materiálnu hodnotu. Navyše, medaily nie sú presne také, ako sa na prvý pohľad môžu zdať. Vytvorenie skutočnej 100-percentnej zlatej medaily je veľmi nákladné a preto od roku 1912 nebola žiadnemu olympionikovi udelená medaila z čistého zlata.

V súčasnosti majú medaily, udelené počas olympijských hier, nastavené kritériá, stanovené Medzinárodným olympijským výborom, aký pomer kovov musí byť použitý na ich výrobu. Ich hodnota sa môže líšiť aj podľa aktuálnej hodnoty drahých kovov, na približnú predstavu zloženia a ich hodnoty si pozrite údaje nižšie.

  • Zlatá medaila: 1 percento zlata, 92.4 percenta striebra, 6.5 percenta medi – hodnota približne 620 dolárov
  • Strieborná medaila: 92.5 percenta striebra, 7.5 percenta medi – hodnota približne 330 dolárov
  • Bronzová medaila: 97 percent medi, 2.5 percenta zinku, 0.5 percenta cínu – hodnota približne 4.70 dolárov

Dizajn medailí

Za návrh cien je zodpovedný organizačný výbor hostiteľského mesta, čiže sa ich podoba vždy mení. Avšak predpisy Medzinárodného olympijského výboru vyžadujú, aby dizajn každej medaily obsahoval tieto prvky: grécku bohyňu víťazstva Niké pred štadiónom Panathinaikos, oficiálny názov príslušných hier a symbol olympijských piatich kruhov.

Zlaté medaily sú spravidla ťažšie ako strieborné a bronzové. Napríklad tokijské medaily vážia 556 g (zlatá), 550 g (strieborná) a 450 g (bronzová).

Zaujímavosťou je aj, že pôvodne boli medaily navrhnuté na prišpendlenie na hruď. Až v roku 1960 (Squaw Valley) sa medaily začali nosiť okolo krku.

Tri zlaté olympijské medaily z olympiády v Riu v roku 2016

Pozrime sa spolu na dizajn niektorých medailí, ktoré získali naši športovci.

Ešte pod vlajkou Československa si naši hokejisti odniesli z olympiády v roku 1968 strieborné medaily, ktoré boli prvýkrát v histórii OH navrhnuté zvlášť pre každú disciplínu. V súlade s článkom 43 olympijských pravidiel boli medaily za prvé a druhé miesto vyrobené zo štandardného striebra 925/000. Na rube medaile sa nachádzal oficiálny znak navrhnutý Rogerom Excoffonom s nápisom: „XEME JEUX OLYMPIQUES D'HIVER GRENOBLE 1968“. Po prvý raz je tu zobrazený aj piktogram príslušnej disciplíny.

Prvé úspechy v ére samostatnej Slovenskej republiky sa dostavili v roku 1996 v Atlante. Úplne prvú medailu pre nás vybojoval strelec Jozef Gönci a historické prvé zlato len o dva dni neskôr vodný slalomár Michal Martikán. Dve zlaté medaily si z Atlanty odniesol aj český kanoista Martin Doktor, jedno zlato vybojovala jeho kolegyňa Štěpánka Hilgertová a zlato tu získal aj legendárny oštepár Jan Železný. Na jednej strane je tradične vyobrazená bohyňa víťazstva, v ľavej ruke držiaca palmu a v pravej korunu víťaza. Dizajn, ktorý je používaný od hier v Amsterdame v roku 1928, vytvorený florentským umelcom Giuseppem Cassiolim. Na medaile figuruje nápis: „XXVI OLYMPIAD ATLANTA 1996“. Na zadnej strane sa nachádza oficiálny znak hier z roku 1996 a štylizovaný dizajn olivovej ratolesti „Quilt of Leaves“.

“Zlatí hoši z Nagana” v roku 1998 zaznamenali zatiaľ najväčší úspech v kolektívnom športe pre Českú republiku. 23 medailí, ktoré si hráči odniesli, bolo vyrobených zo špeciálneho laku Kišo. Použitou technikou zdobenia bolo reliéfne zlatenie takzvané shippoyaki a precízne spracovanie kovov. Lícna strana zobrazuje reliéf vychádzajúceho slnka obklopeného olivovými ratolesťami na rube je znak hier so slnkom vychádzajúcim nad horami Shinshu.

Prvé dve medaily si naša najúspešnejšia olympionička Anastazia Kuzminova odniesla z olympiády v roku 2010 vo Vancouveri. Na lícnej strane sú reliéfne vyznačené olympijské kruhy doplnené vzormi diel domorodcov zobrazujúcich kosatky. Na zadnej strane je oficiálny názov hier v angličtine a francúzštine, dvoch oficiálnych jazykoch Kanady a olympijského hnutia. Nechýba ani znak zimných olympijských hier 2010 a názov príslušného športu a podujatia. Medaily mali zvlnený tvar, ktorý vymyslel kanadský priemyselný dizajnér a architekt pôvodom z Vancouveru, Omer Arbel.

Najčerstvejší úspech zaznamenalo Slovensko na tohtoročných hrách v Pekingu, kde naši hokejisti vybojovali historicky prvý olympijský bronz pre vôbec najpopulárnejší kolektívny šport u nás. Medaily Pekingu 2022 – pomenované „Tong Xin“, čo znamená „spolu ako jeden“ – sa skladajú z piatich krúžkov a stredu; dizajn je založený na čínskych starodávnych príveskoch so sústredným kruhom z jadeitu s piatimi krúžkami, ktoré predstavujú olympijského ducha, aby spojili ľudí a nádheru zimných olympijských hier zdieľal celý svet. Päť olympijských kruhov je vyrytých v strede prednej strany medailí a okolo nich sú vyryté slová XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022“, obklopené vzormi ľadu, snehu a oblakov. Na zadnej strane je v strede umiestnený znak Zimných olympijských hier v Pekingu 2022 s vyrytým úplným čínskym názvom hier. Na jej zadnej strane je tiež vyrytý názov medailovej udalosti na najkrajnejšom prstenci.


Olympionici s najväčším počtom medailí

Získať medailu na olympiáde nie je rozhodne jednoduché, veď o každú súťažia tí najlepší športovci sveta. Avšak niektorí športovci mali taký talent, odhodlanie, ale aj štipku šťastia, že sa im ich podarilo vybojovať hneď niekoľko.

Najúspešnejším olympionikom je americký plavec Michael Phelps, ktorý získal neuveriteľných 28 medailí, z toho až 23 zlatých, 3 strieborné a 2 bronzové. Druhé miesto obsadila najúspešnejšia ženská olympionička, ukrajinská gymnastka Larisa Latynina, s nádherným počtom 18 medailí (9 zlatých, 5 strieborných a 4 bronzové). Bronzovú medailu by si zo súboja o najúspešnejšieho olympionika všetkých čias odniesol nórsky bežecký lyžiar Marit Bjørgen, ktorý vybojoval 15 cenných kovov (8 zlatých, 4 strieborné a 3 bronzové).

Michael Phelps so zlatou medailou na olympiáde v Riu

V prvej tridsiatke olympionikov s najväčším počtom medailí sa umiestnila aj česká gymnastka Věra Čáslavská, ktorá si odniesla 11 medailí, 7 zlatých a 4 strieborné.

Najúspešnejšou slovenskou olympijskou športovkyňou je už spomínaná biatlonistka Anastasia Kuzminová so 6 medailami (3 zlaté, 3 strieborné), nasleduje vodný slalomár Michal Martikán s 5 medailami (2 zlaté, 2 strieborné, 1 bronzová) a napokon, Michalovi kolegovia Peter a Pavol Hochshornerovci so 4 medailami (3 zlaté, 1 bronzová).


Predané medaily 

Napriek tomu, že materiálna hodnota medailí je pomerne nízka, jej ozajstná hodnota spočíva v niečom inom. To sa prejavilo aj na cene, ktorú boli dražitelia ochotní zaplatiť za niektoré medaily, ktoré sa ich majitelia rozhodli speňažiť na charitatívne účely.

Ukrajinský boxer Vladimír Kličko je, okrem svojich športových výkonov, známy aj tým, že podporuje rozvoj mladých športovcov. Preto sa medailu, ktorú získal za box na olympijských hrách v Atlante v roku 1996, rozhodol dať do aukcie, z ktorej výťažok putoval do organizácie bratov Kličkovcov, podporujúcej práve mladých športovcov. Keďže išlo o vôbec prvé olympijské hry, na ktorých sa samostatná Ukrajina zúčastnila, hodnota medaile sa vyšplhala až na milión amerických dolárov.

Rozlúčiť sa s olympijskou medailou, najmä tou zlatou, nemusí byť vôbec jednoduché. Svoje o tom vie aj člen teamu USA, Mark Wells, ktorý v roku 1980 na olympiáde v Moskve získal po zápase s domácim mužstvom sovietskej zbornej, zlato. Avšak Mark trpel zriedkavou genetickou poruchou, ktorá postihla jeho miechu a tak potreboval peniaze na liečbu. Medaila bola vydražená za 310 700 amerických dolárov v roku 2010. V liste, ktorý medailu sprevádzal, sa Mark Wells priznal, že ju nosil každý deň odkedy sa rozhodol sa s ňou rozlúčiť.

V roku 2016 poľský diskár Piotr Malachowski na Facebooku oznámil, že predáva svoju striebornú medailu z letných olympijských hier v Riu, aby získal peniaze pre dieťa menom Olek, ktoré bojovalo so zriedkavou formou rakoviny oka. Malachowski chcel získať okolo 84 000 dolárov. Medailu si nakoniec kúpili dvaja poľskí miliardári, čím pokryli náklady na Olekovu operáciu.

V roku 2018 sa vydražila aj jedna zo zlatých medailí českej hokejovej reprezentácie z Nagana 1998. Jej cena sa vyšplhala na 1 450 000 českých korún. Ktorému z hokejistov patrila a kam išli peniaze z dražby je dodnes neznáme.


Ako vyrobiť medailu pre vaše deti? 

Pokiaľ chcete usporiadať malé olympijské hry pre vaše deti, budete ich musieť aj patrične oceniť. Ich výroba je jednoduchá, budete potrebovať okrúhly hliníkový, alebo plastový vrchnák, napríklad zo zemiakových lupienkov v tube a stuhu, na ktorú tento vrchnák pripevníte. Dizajn vašej medaily už budete musieť vymyslieť sami, inšpirovať sa môžete dizajnom niektorých tu spomínaných medailí. Ak nechcete, aby boli medaily prekvapením, do ich výroby zapojte aj vaše ratolesti. A ktovie, možno ich takéto ocenenie nasmeruje na cestu za ziskom ozajstného zlata.


30.08.2022


Ďalšie články