Ochranné a štýlové šnúrkové náramkyOchranné a štýlové šnúrkové náramky

V súčasnosti sú vo veľkej obľube náramky z červených šnúrok. Dôvodom je, okrem atraktívneho dizajnu, aj určitý psychologický komfort, ktorý ich nosenie prináša. Ten vychádza zo starej spirituálnej tradície. Prečítajte si viac o nej i o štýlových šnúrkových náramkoch.


Kolekcia červených a čiernych šnúrkových náramkov s príveskami

Začiatkom nového milénia nebolo ničím nezvyčajným zahliadnuť na obnažených zápästiach svetových celebrít, ako speváčka Madonna, či herec Leonardo DiCaprio, omotaný náramok pozostávajúci prevažne z výrazne červenej šnúrky. Pochopiteľne, nevyhli sa otázkam o účele týchto, už na prvý pohľad nielen dekoračných, módnych doplnkov. Ich odpovede obyčajne zahŕňali zmienku o psychologických benefitoch, viere v spirituálnu ochranu, či vyznávaní učenia Kabaly.

Trend prelomu tisícročia pretrváva dodnes a spolu s ním aj dôvody, pre ktoré ľudia siahajú po náramkoch z červenej šnúrky.

Čo presne vyjadrujú a kde majú pôvod?

Červená niť nie je vo svetovom historickom meradle ničím obzvlášť unikátnym. Slúžila ako symbol príťažlivej sily pretkávajúcej životy dvoch ľudí, ktorých osudom je spoločný sobáš (staroveká Čína), aj naznačenia cesty k vykúpeniu (tradičné kresťanstvo), ako doklad zloženia mníšskeho sľubu (budhizmus), a tiež ako nositeľka informácie o rodinnom stave (v hinduizme, na ľavej ruke vydatých žien a na pravici tých slobodných).

Vlnená červená šnúrka je tiež jedným z najznámejších znakov spirituálneho myšlienkového smeru nazývaného Kabala. Je to forma mystického judaizmu, špecifická ezoterická disciplína a metóda výkladu Svätého Písma.

Červená šnúrka na ľavom zápästí plní tradične v Kabale ochrannú funkciu pred akýmsi mentálnym útokom prostredníctvom škaredého pohľadu. Toho sa vám môže dostať od niekoho, kto vás nenávidí, alebo vám závidí. Podľa židovskej tradície môže takáto forma mentálnej intervencie človeku dokonca zabrániť v tom, aby naplno rozvinul svoj životný potenciál. Nemožno sa preto čudovať, že ľudia hľadali všetky možné spôsoby, ako sa takémuto ataku vyhnúť.

Prečo práve červená šnúrka?
Legenda hovorí, že dlhá červená šnúrka bola omotaná okolo hrobu biblickej Rachel, jednej z najvýznamnejších postáv Starého zákona. Červená šnúrka, okrem toho, že svojou výraznou farbou priťahuje možno inak nebezpečný pohľad, je pripomienkou, aby jej nositeľ zostal v spojení s tým, čo je v živote dobré a pozitívne – boh, rodina, priatelia a komunita.

Tieto hodnoty možno považovať za univerzálne, presahujúce hranice jednotlivých náboženstiev, a s tým zrejme súvisí aj vysoká obľuba červených náramkov všade vo svete.


Štýly šnúrkových náramkov 

Silná symbolika červených náramkov ich predurčuje, aby sa stali darčekom, ktorým môžete obdarovať svojich blízkych. O to viac, že ich prevedenie nie je v žiadnom prípade obmedzené len na materiál vlnenej šnúrky. Do tohto druhu náramku je možné elegantne zakomponovať napríklad prvok z drahého kovu osobného významu, ešte viac umocňujúci puto medzi darcom a obdarovaným.

Ideálnymi symbolmi vpletenými do náramku sú krížik, srdce, anjel, strom života alebo znak nekonečna („ležatá osmička“). Obľúbenou ozdobou sú aj korálky rozličných farieb a materiálov.

Červený šnúrkový náramok so zlatým krížikom

 


Prívesok v tvare kríža najčastejšie nosia kresťania. Znázorňuje ukrižovania Ježiša Krista a vyjadruje vieru, nádej a lásku.
 

Červený šnúrkový náramok so zlatým príveskom v tvare srdca

 


Tvar srdca je symbolom lásky a náklonnosti. Daruje sa na znak lásky alebo priateľstva. Zvykne sa tiež nosiť aj ako spomienka na blízkeho človeka, ktorý zomrel.
 

Červený šnúrkový náramok so zlatým príveskom anjela

 


Anjel
je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí chcú vyjadriť svoju vieru alebo spiritualitu. Predstavuje anjela strážneho, ktorý poskytuje ochranu a vedenie správnou cestou.
 

Čierny šnúrkový náramok s okrúhlym zlatým príveskom a symbolom stromu života

 


Strom života
znázorňuje znovuzrodenie, rast, plodnosť, nové začiatky a neustálu zmenu.
 

Čierny šnúrkový náramok s príveskom nekonečna

 


Znak nekonečna
je matematický symbol, ktorý reprezentuje ťažšie predstaviteľný koncept nekonečna. Často sa používa vo fyzike a matematike na vyjadrenie nekonečného množstva možností, ktoré existujú vo vesmíre. Znak nekonečna je tiež obľúbeným symbolom v populárnej kultúre, kde sa často používa na znázornenie večnej lásky alebo nikdy nekončiaceho kolobehu života.
 

Pevne danou nie je ani červená farba šnúrky.
Pomocou rôznych farieb je možné vyjadriť rôzne pozitívne sily a emócie, napríklad:

Modrá – naznačuje komunikáciu a otvorenosť.

Žltá - oslobodzuje od pripútanosti k materiálnym veciam.

Oranžová - znamená stabilitu a pevné ukotvenie v prítomnom momente.

Biela – symbolizuje duchovnú čistotu.

Zelená - evokuje rovnováhu a harmóniu.

Čierna - prináša prebudenie múdrosti a osvietenie mysle.


Ako nosiť šnúrkové náramky

Podobne ako je možné šnúrkový náramok prispôsobiť individualite osobnosti, každý si môže vytvoriť aj jedinečný rituál jeho nosenia.

Začať môžete tým, že si, sami pre seba, ujasníte prečo chcete náramok nosiť. Je to kvôli ochrane? Láske? Na prilákanie šťastia? Ako spomienku? Rezonuje u vás výnimočne niektorá zo spomínaných tradícií? Je pre vás dôležité, na ktorej ruke budete náramok nosiť?
Neodpovedajte unáhlene, ale nechajte opadnúť informačný šum, ktorý sa môže objaviť a počkajte kým sa vám vyčistí myseľ. Otázku a odpoveď môžete prípadne napísať na papier alebo do denníka. Pomôcť môže aj meditácia, či dychové cvičenie na ukľudnenie mysle a zvýšenie sústredenia.

Výsledkom vášho hĺbania bude koncentrovaný zámer - prečo ste sa rozhodli nosiť práve tento druh náramku. Ako príklad: „Tento náramok mi pomáha pamätať na moje spojenie s mojimi blízkymi.“ Alebo: „Tento náramok mi prináša šťastie a lásku.”

Potom si náramok nasaďte (tradične sa nosí skôr na zápästí ľavej ruky), čím symbolicky potvrdíte jeho spirituálnu hodnotu. S pocitom náramku na ruke i sprievodným pohľadom naň by sa vám mali spájať príjemné pocity, ktoré môžete naďalej systematicky živiť a posilňovať. Postupne sa tento posilňujúci pocit dostaví zakaždým, keď sa na náramok počas nosenia pozriete, prípadne si naň len spomeniete.

Nosenie v súlade s niektorými tradíciami tiež znamená, že náramok sa z ruky nesníma, až pokým sám odseba neodpadne (a jeho vedomé prestrihnutie údajne prináša nešťastie). Šnúrkové náramky je preto možné, či dokonca istým spôsobom prirodzené, nosiť i počas spánku, či kúpeľa

Červené a čierne šnúrkové náramky so zlatými príveskami

Starostlivosť o textilnú časť náramku je pomerne jednoduchá – dá sa udržiavať čistou občasným použitím tekutého mydla. Prívesky z drahých kovov je najvhodnejšie čistiť podľa inštrukcií výrobcu alebo predajcu. 


07.02.2023


Ďalšie články