Obliekajte sa štýlovo ako pravá ParížankaObliekajte sa štýlovo ako pravá Parížanka

Meradlo dobrého módneho vkusu môže mať každý iné, no ak sa niečo blíži k univerzálnemu štandardu, je to štýl Paríža. Nie každý módny trend tam má svoj pôvod, no tie ktoré si získajú parížske srdce tam spravidla zostávajú po dlhé roky. Čo je však najdôležitejšie, slovami Karla Lagerfelda: “Nemusíte byť Francúzskou, aby ste boli Parížankou”!

Tohtoročné babie leto so sebou okrem hrejivých slnečných lúčov prinieslo aj nemenej príjemné pohladenie pre dušu v podobe nového seriálu Emily v Paríži (na Netflixe od 2. októbra). V ňom sa mladá a krásna Američanka nečakane ocitá v centre módneho sveta a prežíva tam romantické dobrodružstvá priamo v kulisách najčarovnejších kútov mesta, obklopená, ako inak, tými najoriginálnejšími kostýmami. Ohlas seriálu na seba nenechal dlho čakať a ak ste váhali, kde hľadať túto jeseň módnu inšpiráciu, lepší tip zrejme nájdete len ťažko.


Štýlové hnedé kabáty a značkové kabelky na parížskom týždni módy

Iba ak by ste sa okrem zovňajšku chceli zamerať aj na zveľadenie šarmu a kúzla vašej osobnosti. V tom prípade vám je k dispozícii manuál z pera štvorice krásnych a skúsených parížskych dám, publikovaný pod názvom Ako sa stať Parížankou nech žijete kdekoľvek. Titul je dokonalou ozvenou v úvode spomínaného Lagerfeldovho výroku, presahujúcou aj do ostatných oblastí životného štýlu. Riadiť sa radami z knihy do bodky by bolo pravdepodobne veľmi náročné a výsledok by mohol pôsobiť rozpačito, no ako zdroj nápadov prijímaný s dávkou nadhľadu môže iste dobre poslúžiť.

Viete napríklad, aké kúsky podľa autoriek určite nenájdete v šatníku pravej Parížanky? Je ich celý rad: podpätky pod 8 cm, logá značiek na čomkoľvek, nylon a polyester, tepláky (tu dovoľte ešte raz citovať Lagerfelda: ”Tepláky sú znakom porážky.”), výstredné džínsy (ani flitre, ani diery), čižmy z ovčej vlny istej konkrétnej značky pôvodom z Austrálie, priveľmi krátke topy a, samozrejme, fejkové kabelky. A teraz sa s nami pozrite, čo by v skrini Parížanky, nech už pochádza odkiaľkoľvek, naopak nemalo chýbať.

Trvalý pôvab à la Paris

 

Zachovanie trvalej krásy a elegancie, ktorých sú parížske ženy synonymom, netkvie v drahých značkách, ani vo vrodenom šarme a už vôbec nie v snobskom správaní. Oveľa lepším receptom sú jednoduchosť a kvalita. Musia však byť uplatnené precízne a všade, kde sa dá.

Výber džínsov je skvelou príležitosťou ako vystihnúť čistú esenciu parížskeho štýlu. Klasická sýta denimová modrá a slim-fit strih vám poskytnú široké možnosti kombinácie s blúzkami z prírodných materiálov, či svetrami.

 
Dve ženy v obtiahnutých klasických rifliach

 

 

Nadčasovou klasikou je aj čierny kabát, ktorému Parížanky dávajú rady prednosť pred alternatívami. Nemožno sa čudovať, lebo sa dá ľahko spáriť s mnohými inými kúskami do ladného výsledku. V ľahšej forme sa hodí k letným šatám užšieho strihu, teplejšie druhy zasa k outfitu na zimnú prechádzku.

 

Žena v čiernom dlhom kabáte a veľkých tmavých slnečných okuliaroch

 

Ďalším zo zaručených princípov vášho parížskeho úspechu je komfort - v čom sa cítite pohodlne, v tom v zásade budete i dobre vyzerať. Voľná biela blúzka je presne týmto druhom odevu. Dodá vám veľmi ženský vzhľad, ak treba, dá sa zapraviť, či hore rozopnúť a dosiahnete tak hravý imidž.

Popularita priečne pruhovaného “bretónskeho” topu, s bielymi pásikmi striedajúcimi sa s tmavomodrými alebo čiernymi, neutícha už od začiatku 20. storočia. Jeho ambasádorkou bola i Coco Chanel, čerpajúca pri svojich návrhoch inšpiráciu z odevov francúzskych námorníkov.

Francúzka v bretónskom pásikavom tope a s uviazanou šatkou v cope opretá na balkóne s výhľadom na Víťazný oblúk

 

 

Nádych formálneho a viac uhladeného výzoru docielite stredne dlhým sakom. Jeho farba môže byť decentná tmavá, ale aj svetlejších, menej výstredných odtieňov. Každodenný dojem, ktorý budíte tak na pomyselnej stupnici elegancie zdvihnete hneď o niekoľko priečok.

Predĺžené šedé a bledohnedé saká

 

 

Čo sa topánok týka, Parížanky si doprajú a vy by ste si mali tiež. Keď lodičky, tak jednoduché na vysokých podpätkoch, keď balerínky, tak pohodlné s kvalitnou podrážkou a keď pridať ďalšie body k vášmu módnemu skóre, tak za pomoci kontrastu štýlovo pánskych kožených poltopánok.

 

Detail na čierne lesklé vysoké lodičky

 

 

Napodobeniny kabeliek sú v Paríži neospravedlniteľné a originály často tvoria jedinú časť garderóby, za ktorú tam dámy utrácajú vyššie sumy. Dôvod je jednoduchý - ide o najviditeľnejší doplnok pútajúci priveľa pozornosti na to, aby mohol byť predmetom kompromisu.

Žena stojaca na ulici v čiernom kabáte so značkovou luxusnou červenou kabelkou

 

 

Čo v žiadnej značkovej kabelke nikdy nechýba sú čierne slnečné okuliare. Práve ich zásluhou sa Parížankám darí docieliť imidž sofistikovanej tajuplnosti a upútať pozornosť aj bez excentrickej okázalosti.

Dve ženy v štýlových jesenných kabátoch s veľkými tmavými slnečnými okuliarmi 

Jesenný chic

Obohatiť šatník o trvalo príťažlivé kúsky a dožičiť si niečo z aktuálnych trendov sa nielenže nevylučuje, ale v prípade parížskej módy pravdepodobne skôr prelína.

Dlhé prechodné kabáty sú univerzálnou záležitosťou nielen vo svojej nestarnúcej béžovej podobe. Tento rok letia jednofarebné variácie a mierne nadrozmerné strihy. Z materiálov sa vracia koža, teda niečo v štýle filmu Matrix bude zaiste tou pravou zmesou klasiky a miernej extravagancie.

Štýlové jesenné kabáty

 

 

Vlnené svetre so širokým golierom pozvoľna odhaľujúce jedno rameno sú náramne sexy. Ak vám z nejakého dôvodu nesedia, môžete sa rovnako dobre spoľahnúť na roláky. Doplnené vlnenou baretkou vás premenia na stelesnenie ideálu parížskeho chic.

Žena v hnedom svetri so širším golierom a žena v šedom roláku

 

 

Ani vzorované šatky nikdy nevyjdú z módy. Spojiť sa dajú takmer so všetkým a v chladnejšom počasí jesenných mesiacov aj ochránia krk. Do umenia naučiť sa šatku uviazať sa oplatí investovať trochu času, no ako ho práve nemáte, nerobte si z toho hlavu. Parížanky si ju nikdy nerobia.

Hodvábna šatka uviazaná okolo krku a na hlave

 

Všestranným prvkom, napríklad k športovým sakám alebo k pruhovaným tričkám, sú kožené sukne strihu v tvare “A”. Ten je výrazne ženský, ale materiál je pevný a s náznakom mužskej energie. Predstavujú aj výborný spôsob ako minimalisticky zvýrazniť vaše atraktívne línie.

Hladká koža dominuje i jesennej obuvi. A spoločne s ňou aj vysoké platformy, a to ako pri čižmách, tak pri poltopánkach. Na parížskych mólach bolo tiež vidno dekorovanie výraznými retiazkami s väčšími okami.

A čo šperky?

Parížanky ich nenosia veľa, ale ako pri všetkom, snažia sa s nimi pracovať inteligentne a vyťažiť z nich čo najviac. Tu je pár tipov ako na to:

  • Rozhodnite sa pre jednu dominantnú (“vašu”) farbu, buď podľa odtieňu vašej pleti, alebo iného kritéria. Všeobecne platí, že zlatá pristane teplejším tónom pleti, strieborná (a biele zlato) zasa chladnejším.
  • Zvážte typ postavy - k útlejšej idú delikátnejšie šperky, k silnejšej zasa mohutnejšie.
  • Nebojte sa siahnuť po šperkoch s výrazom, farebné kamienky a prívesky dodajú energiu a pohyb.
  • Náušnice zvoľte menšie, s puzetovým zapínaním a malou perlou, či diamantom.
  • Premýšľajte nad tým, že si vyberáte šperky na dennodenné nosenie, preto by ste z nich mali mať od začiatku dobrý pocit.
  • Kvalitné šperky nemusia byť extra drahé, neverte nikomu, kto vám tvrdí opak.

 štýlovo ako pravá Parížanka

 štýlovo ako pravá Parížanka

 štýlovo ako pravá Parížanka


Čomu sa vyhnúť

Vedieť čoho sa vyvarovať je takisto podstatnou súčasťou vašej premeny na Parížanku. Vecí, ktorým sa treba vyhnúť nie je málo, ale berúc do úvahy, čo chcete dosiahnuť to dáva zmysel.

 

Zabudnite na lodičky s platformou i austrálske trendy flip-flopov a vlnených čižiem. Hneď po nich aj na všetky krikľavé farby, zašpinený efekt, diery a umelo či nebodaj prirodzene zodraté textílie. Oblúkom obíďte klišé červenej baretky a tričiek s Eiffelovkou. Stop majú legíny aj nohavice s nízkym pásom, spod ktorých je vidno spodné prádlo, či iné šaty odhaľujúce priveľa. Zbohom dajte príliš zvieracím vzorom, priesvitným pančuchám a push-up podprsenkám. Výrazné doplnky a logá značiek budú váš inak sofistikovaný vzhľad len zbytočne vulgarizovať.

A predovšetkým, nesnažte sa za každú cenu vyzerať dokona

Typické teplé austrálske topánky s leopardím vzorom a roztrhané rifle

 

 


27.10.2020


Ďalšie články