Numizmatika - najvzácnejšie minceNumizmatika - najvzácnejšie mince

Dolár za 10 miliónov dolárov? Áno, aj takú hodnotu môžu mať niektoré zo vzácnych mincí, ktoré zbierajú numizmatici. Pozrime sa spolu na tie najhodnotnejšie.


20 a 10 centové euro mince

Existujú rôzne druhy zberateľstva, no medzi tie najznámejšie jednoznačne patrí numizmatika. Numizmatika sa zaoberá zbieraním, ale aj skúmaním mincí a platidiel.

Prvých zberateľov sme mohli pravdepodobne nájsť už v staroveku. Podľa niektorých zdrojov daroval cisár Augustus zbierku rôznych starých mincí počas osláv Saturnália. Neskôr, v ranom stredoveku, vyšla aj prvá kniha o minciach “De Asse et Paribus” a začína sa hovoriť o prvých naozajstných zberateľoch. Medzi najznámejších priekopníkov numizmatiky patril Francesco Petrarca, ale mince zbierali aj mnohí európski panovníci, šľachta a dokonca aj duchovenstvo, preto sa tejto záľube začalo hovoriť aj hobby bohatých.

V dnešnej dobe sú zberateľov tisíce. Niektorí zbierajú mince pre potešenie, iní to berú o niečo vážnejšie a za niektoré kúsky sú ochotní zaplatiť tisíce až milióny. Pozrite sa s nami na niektoré z tých najvzácnejších svetových a československých mincí.

Mince uložené v zberateľskom albume


Svetové mince

$1 Million Gold Canadian Maple Leaf

Začnime jednou z najväčších mincí vôbec. Minca Gold Maple Leaf, ktorá bola vyrazená kanadskou mincovňou v roku 2007, totiž váži úctyhodných 100 kg (3 215 trójskych uncí) a je vyrobená z 99.999% čistého zlata.

Ide o vôbec prvú mincu v nominálnej hodnote 1 milión na svete. Pôvodne bola táto minca vyrazená na propagáciu nového radu medailónov s váhou 1 trójskej unce a 99.999% čistotou zlata, ktoré vyrazila kanadská mincovňa.

V roku 2010 bola na aukcii vo viedenskom aukčnom dome Dorotheum vydražená za viac ako 4 milióny dolárov. V súčasnosti si túto mincu zakúpilo iba 5 zberateľov.

1794 Flowing Hair Dollar

Táto minca, ktorú predala aukčná spoločnosť Stack's Bowers v januári 2013 v New York Americana Sale, vytvorila toho času svetový rekord v predajnej cene jednej mince.

Numizmatici sa domnievajú, že Flowing Hair Dollar bol prvý strieborný dolár vydaný Federálnou vládou Spojených štátov amerických. Keďže v tom čase bola razba strieborných dolárov celkom pomalá, týchto dolárov sa vyrazilo len 2 000 kusov, z čoho len 1 758 bolo zaradených do obehu. Z tohto počtu sa neskôr našlo iba 10 exemplárov.

Kúsok vydražený v roku 2013 bol v dokonalom stave, takmer nedotknutý, s dokonalými detailmi a aj preto sa ho podarilo vydražiť za neuveriteľných 10 miliónov dolárov. Išlo o prvú mincu, ktorá prekročila túto hranicu.

1933 Double Eagle

Jeden z najlegendárnejších príbehov osudu mince sa viaže práve k Double Eagle z roku 1933. Práve v tomto roku sa americký prezident F. D. Roosevelt, v snahe zabrániť finančnej kríze, rozhodol stiahnuť z obehu všetky zlaté mince a nariadil ich roztavenie a uloženie v pevnosti Fort Knox. Nejakým spôsobom tomuto osudu uniklo 13 zlatých mincí a stali sa tak z nich jedny z najvzácnejších mincí na svete. V roku 1944 ukradol jednu z mincí, ktorá sa vyhla roztaveniu, vášnivý zberateľ, egyptský kráľ Farouk.

Ukradnutú mincu vystopovala americká tajná služba až v roku 1996, keď sa ju pokúšal predať britský obchodník so zlatom. Najdrahší exemplár tejto mince bol predaný v roku 2002 v londýnskej aukčnej sieni Sotheby´s za neuveriteľných 7,6 milióna dolárov.

Predná strana vzácnej Double Eagle mince držaná v bielych rukavičkách

1913 Liberty Head

Vôbec prvou mincou, ktorej cena prelomila hranicu milióna dolárov, bol dnes vzácny niklák Liberty Head vyrazený roku 1913. O tejto minci neexistuje žiadny historický záznam, že bola vyrazená. Výskumníci sa domnievajú, že mincu vyrazil pod rúškom noci jeden zo zamestnancov mincovne. Hoci nie je jasné koľko týchto mincí bolo vyrazených, 5 z nich si našlo cestu do obehu a dnes sú majetkom rôznych verejných a súkromných zbierok mincí.

Pikoškou je, že tento nikel si zahral aj v seriáli zo 70. rokov, Hawai Five - O, kde bol použitý na detailné zábery. Na akčné scény, v ktorých účinkoval sa však používali obyčajné nikle, pre prípad poškodenia.

Najdrahší kus bol vydražený v roku 2010 za 3,7 milióna dolárov v Heritage Auctions v Dallase.

1804 Bust Dollar

Táto minca je prezývaná aj „Kráľ amerických mincí“. Hoci je na nej vyrazený rok 1804, reálne bola vyrobená až v roku 1834, keď predstavitelia štátnej mincovne chceli svojim obchodným partnerom darovať strieborné mince z produkcie roku 1804. Keď však zistili, že žiadne neexistujú, nechali na tento účel vyraziť niekoľko kusov strieborných dolárov s rokom 1804.

V súčasnosti vieme o 15 exemplároch tejto mince a každá z nich sa predala za astronomické ceny. Naposledy v roku 2021 na aukcii v Stack Bower’s Galleries v New Yorku za 7,68 milióna dolárov.

1787 Brasher Doubloon

Ephraim Brasher bol zlatníkom a strieborníkom New Yorku koncom 18. storočia. Keďže mincovňa Spojených štátov ešte nebola v prevádzke, kolónie sa uchýlili k razbe vlastných mincí. Niektoré z týchto mincí razili súkromní podnikatelia ako Brasher.

Mnoho numizmatikov, vrátane takých osobností ako Henry Chapman a Q. David Bowers, uznávajú Brasher Doubloon ako najdôležitejšiu mincu na svete.

Brasher Doubloon je pôsobivým príkladom raného amerického dizajnu, ktorého prvky sa zachovali dodnes. Trinásť hviezd, olivová ratolesť a majestátny orol predstavujú symboly razby typické pre Spojené štáty americké dodnes. Táto minca bola prvá zlatá minca razená na území Spojených štátov.

Naposledy bol vydražený v roku 2021 v dallaskom Heritage Auctions za 9,36 milióna dolárov.

Zlaté mince v truhlici


Slovenské a české mince

Aj na našom trhu sa uskutočňujú dražby tunajších mincí v hodnotách väčších nehnuteľností. Záujem je najmä o prísne limitované edície historických originálov, o chybotlače, ale aj o zdanlivo obyčajné mince, ktoré môže mať doma každý z nás.

1937 Svätováclavský desať-dukát

V roku 2017 bol v Prahe vydražený Svätováclavský desať-dukát za rekordnú sumu. Československá minca z roku 1937 bola predaná za neskutočných 573 tisíc Eur. Tejto mince bolo vyrazených len 34 kusov a konkrétny vydražený kus bol jediný dochovaný kus na zberateľskom trhu so známym pôvodom. Jeho pravosť bola overená porovnaním s dvoma exemplármi v archíve Českej národnej banky a tiež porovnaním s pôvodným náradím v depozite mincovne Kremnica.

1631 desať-dukát Albrechta z Valdštejna

Albrecht z Valdštejna bol jedným z najvýznamnejších katolíckych vojvodcov v 30-ročnej vojne. Cisár Ferdinand II. Habsburský, ktorý sa obával jeho narastajúceho vplyvu, ho dal v roku 1634 zavraždiť. Vojvodská mincovňa v Jičíne v roku 1631 však vyrazila veľké množstvo zlatých i strieborných mincí s jeho portrétom. Po Valdštejnovej vražde dal cisár všetky jeho mince roztaviť a kov spracovať na razbu cisárskych mincí. Vďaka tomu sa zachovalo len zopár týchto mincí, čo im poriadne pridalo na hodnote.

Kus vydražený v Prahe v apríli tohto roku sa predal za 432 tisíc Eur, iný kus tejto mince bol predaný v dražbe v roku 2016 za 507 tisíc Eur.

1878 Banskoštiavnický zlatník

Asi najdrahšia minca vyrazená na Slovensku, konkrétne v Kremnici. Vydražená bola za 528 tisíc Euro. Bola vyrazená na pamiatku dokončenia výstavby dedičnej štóly cisára Jozefa II. v Banskej Štiavnici.

Na to, aby ste sa stali zberateľom mincí, nikdy nie je neskoro. Pokiaľ by ste s tým chceli začať, na začiatok nebudete potrebovať státisíce Eur. Prvé zaujímavé mince môžete nazbierať aj pri odkladaní Euro mincí. Najvzácnejšie sú zväčša mince z menších štátov, ako Vatikán či Andorra. Takéto štáty pochopiteľne razia málo mincí, preto majú väčšiu hodnotu. Na druhej strane sú vzácnymi obehovými mincami centy z bohatých krajín, ako Monako či Fínsko, kde sa centy takmer nepoužívajú a razia ich tiež veľmi málo.

Ak budete mať šťastie, možno narazíte aj na jednu zo vzácnych talianskych jednocentových mincí, ktoré boli chybne narazené na dvojcentové. Hodnota tejto mince sa môže vyšplhať aj na 6 000 Euro, preto vám radíme, majte oči otvorené.

Vkladanie eurových mincí do zberateľského albumu


01.07.2022


Ďalšie články