Návrat náramkov priateľstvaNávrat náramkov priateľstva

Náramky priateľstva nepatria do minulosti, ani do krúžkov šikovných rúk. Vracajú sa na výslní módneho sveta a to v nových a sviežich podobách.

Ručne tkané náramky so špecifickým vzorom, či odkazom sú veľmi bezprostredným spôsobom, ako prejaviť priateľstvo. Tým, že ich vytvorenie vyžaduje určitú zručnosť a námahu, predstavujú aj príležitosť pre osobný a intímny darček. Popularita náramkov priateľstva nikdy celkom neutíchla, no v posledných módnych sezónach sa vracia naozaj v plnej sile. Comeback mení podobu ich symboliky, ktorá sa ani zďaleka neobmedzuje len na tkané vzory, materiály i spracovanie v podaní zručných šperkárov a známych značiek.

Náramky priateľstva a bavlnky na ich výrobu

 

História

Uzol ako dekoratívny symbol večného priateľstva má za sebou dlhú a bohatú minulosť. Jeho výskyt v umeleckej podobe je známy už z Číny v období od 5. storočia p.n.l.. Technika vzájomného preväzovania textilných vlákien nazývaná macramé sa objavila v krajinách Arabského polostrova v 13. storočí. Jej pôvodným účelom bolo uzatvorenie voľných vlákien, vychádzajúcich z produktov tkaných na tkáčskych strojoch. Keďže však poskytovala dostatok kreatívneho priestoru, tkáči ju postupne začali využívať aj na samostatné výtvory.

Z Arábie sa metóda macramé dostala do sveta vďaka námorníkom, lebo poskytovala ideálny spôsob krátenia si času počas plavby, no niektoré z uzlov používaných na tkanie našli uplatnenie aj vo viazaní lodných lán.

Ručne tkané náramky v ich najznámejšej podobe plnej farieb a vzorov majú pôvod v Strednej Amerike. Do širšieho povedomia sa dostali vďaka hnutiu hippies a počas masových protestov proti genocíde mayského obyvateľstva v Guatemale v 80-tych rokoch 20. storočia.

 

Náramky priateľstva a bavlnky na ich výrobu

 

Náramky priateľstva a bavlnky na ich výrobu

Význam a symbolika

Zaužívaným spôsobom odovzdávania náramkov priateľstva je, že si ich dvaja ľudia priväzujú na ruky navzájom. Osoba, ktorá náramok dostáva, si pri tom niečo zaželá. Náramok sa potom nosí až dovtedy, kým prirodzene, v dôsledku opotrebovania materiálu, z ruky sám neodpadne. V tom momente sa údajne aj splní želanie nositeľa.

Okrem uzla mávajú náramky aj niekoľko ďalších vrstiev symbolického významu. Farby môžu, popri s nimi tradične spájanými emóciami, v sebe niesť aj odkaz na špeciálne obdobie, alebo udalosť v konkrétnom vzťahu dvoch ľudí. Rovnako tak aj tvary, počet vlákien a ozdoby vtkané pomedzi vlákna, môžu mať špeciálny zmysel známy len daným dvom osobám.

Každý dobrý pár náramkov priateľstva by sa mal snažiť vystihnúť nielen esenciu kamarátskeho vzťahu, ale aj unikátne vlastnosti a typické osobnostné charakteristiky nositeľov jednotlivých kusov.

Výroba náramkov priateľstva

Základným princípom ručného tkania náramku je farebné vlákna navzájom previazať tak, aby vznikol žiadaný vzor. Podľa požadovanej šírky náramku je najprv potrebné zvoliť vhodný počet vlákien, spravidla by ich nemalo byť menej ako šesť. Dĺžka vlákien by mala byť okolo 80 centimetrov. V závislosti od cieľového vzoru sa potom vlákna preväzujú vždy určitým špecifickým spôsobom. Populárnymi začiatočníckymi vzormi sú diagonála (farebné pruhy prechádzajúce zo strany na stranu v približne 45 stupňovom uhle), cíp (tvar stuhy v ostrom uhle) a vrkoč.

Diagonála sa dosiahne tak, že zväzok vlákien sa na jednom konci zviaže vo vzdialenosti asi 5 centimetrov od konca jedným veľkým uzlom. Ten istý koniec sa upevní k povrchu, napríklad špendlíkom, tak, aby sa s vláknami dalo narábať. Krajné vlákno sa následne obtočí a zauzlí individuálne okolo každého ďalšieho zo zostávajúcich vlákien (napríklad v smere zľava doprava). Týmto postupom sa vlákno (pôvodne krajné vľavo) dostane na opačný (pravý) okraj zväzku. Nasledovať ho bude ďalšie krajné vlákno na východzej strane. Farebné vlákna tak cirkulujú a diagonálne farebné pruhy sa pravidelne striedajú. Na konci sa opäť urobí uzol a nepoužitý zvyšok vlákien sa odstrihne.

 

Rôzne dizajny náramkov priateľstva

Cípový vzor sa líši v tom, že vlákna sa na úvod neuväzujú na konci, ale prekladajú v polovici. Je preto potrebné, aby mali dvojnásobnú dĺžku. V preloženom bode (v polovici dĺžky) sa urobí veľký spoločný uzol vo vzdialenosti približne 2 – 3 centimetre od bodu preloženia, čím sa vytvorí očko. Jednotlivé vlákna vychádzajúce z uzla sa symetricky usporiadajú tak, aby si farby umiestnením zodpovedali pri počítaní z oboch krajov. Pri štyroch farbách bude mať usporiadanie schému 1 2 3 4 4 3 2 1. Čiže obe vonkajšie vlákna budú identickej farby a všetky ďalšie pri počítaní z oboch okrajov tiež.

Koniec zväzku sa upevní. Počnúc z ľavej strany sa vonkajšie vlákno dvakrát po sebe zauzlí postupne okolo každého z vlákien vnútorných, až do stredu, vrátane prvého z páru vlákien stredových. Rovnako sa postupuje aj sprava. Obe pôvodne vonkajšie vlákna sa tak ocitnú v strede zväzku, kde sa dvakrát zauzlia navzájom. S nasledujúcou farbou sa pokračuje opäť s vonkajším vláknom zľava. Výsledným vzorom budú do seba zapadajúce cípy (tvar „V“) v opakujúcom sa farebnom poradí.

Vrkoč vychádza z rovnakého očka ako cíp. Rozdiel je v tom, že počet vlákien by mal byť nepárny. Po vytvorení základného uzla sa vlákna zoskupia tak, aby obe z farebne rovnakých vlákien zostali pri sebe. Tento krát sa vlákna nebudú uzliť, iba prepletať vo dvojiciach identických farieb. Ako príklad možno zobrať 5 párov vlákien, každý pár inej farby. Páry sa rozdelia na 3 vľavo a 2 vpravo. Ľavý vonkajší pár vlákien sa prepletie ponad druhý pár zľava a hneď aj popod tretí zľava. Pôvodne vonkajší pár vlákien teraz zostane v strede, viac vpravo. Nové rozdelenie teda bude 2 páry vľavo a 3 vpravo. Nasledujúcim prepletením bude pravý vonkajší pár – opäť ponad druhý pár sprava a popod tretí pár sprava. Pokračuje sa znovu zľava. Výsledkom bude farebný vrkoč s pravidelným rozložením prelínajúcich sa farieb.

Po zvládnutí jednoduchších vzorov sa dá prejsť na zložitejšie a inšpirovať sa možno na viacerých webových stránkach s komplikovanejšími návodmi.

Náramky priateľstva a bavlnky na ich výrobu

Náramky sú v trende

Rozmanitosť tejto obľúbenej ozdoby zápästia pri ručných výrobkoch a textilných vláknach sa ani zďaleka nekončí. Módna vlna, pretrvávajúca od vlaňajšieho roka i do toho súčasného, ho vôbec nepovažuje za prežitok, či znak patetickej nostalgie za detstvom. Náramok priateľstva dospel a rozvinul sa do decentného šperku.

Rôznorodosť materiálov zahŕňa kožu i kovy, dekoračné uzlíky dopĺňajú malé morské mušle, prívesky a koráliky. Osobnú povahu zvýrazňujú do zdobenia zakomponované iniciály, či dokonca celé mená, alebo krátke slovné odkazy. Známe módne domy pri výrobe nešetria na vzácnych materiáloch ani na originálnych nápadoch.

Minimalisticky nenápadné, jednoduché tenké náramky zo zlata s jemne vygravírovaným osobným mottom sú ideálne aj pre niekoho, kto šperky inak veľmi nenosí.

Hrubšie, punkovou módou inšpirované kožené náramky s dvoma nitovacími gombíkmi, na ktoré sa dajú pripnúť dve rôzne dekorácie, sú vhodné pre páry. Dekorácie si môžu navzájom vymieňať, alebo ich nahradiť vždy nejakými novými, s aktuálnou tematikou.

Ďalším hitom pre páry sú tenké pruhy kože s malým zlatým medailónikom uviazaným v strede. Ten môže obsahovať mená, alebo romantické emblémy.

Tenšie povrázky červenej farby, ktorej je pripisovaná ochranná moc, zdobené mušľami a religióznymi príveskami si nájdu svojich obdivovateľov v každej vekovej skupine.

Pestrofarebné minikorálky naskladané v rade natesno vedľa seba sú ako stvorené pre slnečný letný deň.

Druhou skvelou voľbou pre letnú sezónu sú malé mušle v pastelových farbách, prípadne i v lákavej azúrovo modrej. Môžu tvoriť prívesky, alebo byť prepletené v sériovom rade za sebou.

Peknou variáciou na tému tých ručne tkaných sú hrubšie textilné náramky kruhového prierezu, ukončené kovovým zopnutím s iniciálami nositeľa.

Miernu dávku extravagancie ponúkajú hrubé, lano pripomínajúce, náramky s voľne visiacim rozstrapkaným koncom.

Intimitu možno podtrhnúť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je slovo zakódované v Morseovej abecede – na delikátnej retiazke sa v pravidelných rozstupoch objavujú skupinky kovových korálok dlhších a kratších rozmerov. Ich usporiadanie ukrýva meno alebo odkaz.

 


16.04.2020


Ďalšie články