Nápady, ako osláviť Deň matiekNápady, ako osláviť Deň matiek

Malá inšpirácia, ako oživiť oslavu Dňa matiek a spríjemniť ho našim najmilovanejším osobám.


Malá exkurzia do histórie

Deň matiek je sviatok na počesť materstva, ktorý sa v rôznych podobách oslavuje po celom svete. Matky a materstvo uctievali už starí Gréci a Rimania. Oslavy, ktoré usporadúvali na počesť bohýň materstva Rhea a Cybele, tie dnešné však pripomínali len vzdialene. Moderný Deň matiek je skôr ranokresťanský sviatok známy ako „Nedeľa matiek“.

Kedysi, v niektorých častiach Európy, táto slávnosť pripadla na štvrtú pôstnu nedeľu a pôvodne bola považovaná za príležitosť, keď sa veriaci vracajú do svojho „materského kostola“ (hlavného kostola v blízkosti ich domova) na špeciálnu bohoslužbu.

Postupom času sa tradícia Materskej nedele zmenila na svetskejší sviatok a deti obdarúvali svoje matky kvetmi a inými prejavmi vďaky. Tento zvyk ale v Európe postupne strácal na popularite, až kým sa v tridsiatych a štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia spojil s americkým Dňom matiek.

 

Malé dievčatko gratuluje mame ku Dňu matiek s kyticou fialových tulipánov

Počiatky Dňa matiek, ako sa oslavuje v Spojených štátoch, siahajú do 19. storočia. V rokoch pred občianskou vojnou pomohla Ann Reeves Jarvisová zo Západnej Virgínie založiť „pracovné kluby ku Dňu matiek“, aby naučili miestne ženy, ako sa správne starať o svoje deti. Tieto kluby sa neskôr stali zjednocujúcou silou v regióne krajiny, ktorý bol stále rozdelený kvôli občianskej vojne. V roku 1868 Jarvisová zorganizovala „Deň priateľstva matiek“, na ktorom sa matky stretli s bývalými vojakmi Únie a Konfederácie, aby podporili zmierenie.

Ďalší predchodca Dňa matiek prišiel od abolicionistky a sufražetky Julie Ward Howeovej. V roku 1870 Howeová napísala „Vyhlásenie ku Dňu matiek“, výzvu na akciu, ktorá žiadala matky, aby sa zjednotili pri presadzovaní svetového mieru. V roku 1873 Howeová viedla kampaň za „Deň mieru matiek“, ktorý sa mal oslavovať každý rok 2. júna.

K ďalším skorým priekopníčkam Dňa matiek patrí Juliet Calhoun Blakelyová, aktivistka striedmosti, ktorá inšpirovala miestny Deň matiek v Albione v štáte Michigan v sedemdesiatych rokoch devätnásteho storočia. Dvojica Mary Towles Sasseenová a Frank Hering medzitým obaja pracovali na organizácii Dňa matiek koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Niektorí dokonca Heringa nazvali „otcom Dňa matiek“.

„Znovuzrodenie“ Dňa matiek oživila Anna Jarvisová, dcéra Ann Reeves Jarvisovej. Po smrti svojej matky v roku 1905 Anna Jarvisová poňala Deň matiek, ako spôsob, ako si uctiť obete, ktoré matky priniesli pre svoje deti. V roku 1914 sa Deň matiek stal oficiálnym sviatkom USA. Sama Jarvisová však neskôr odsúdila komercializáciu tohto sviatku a druhú časť svojho života strávila tým, že sa ho snažila odstrániť z kalendára.

Dátumy a oslavy Dňa matiek sa vo svete líšia. Vo Veľkej Británii je ním napríklad štvrtá pôstna nedeľa a v arabských krajinách 21. marec. Na Slovensku sa deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Dátum druhej májovej nedele sa tiež rozhodli prijať za svoj väčšina krajín na svete. V Československu sa sviatok začal oslavovať v roku 1923, neskôr bol komunistami v päťdesiatych rokoch nahradený Medzinárodným dňom žien (MDŽ) a jeho oslavovanie sa obnovilo až po roku 1989. Deň matiek nemá žiadne zaužívané tradície či zvyky, azda len s výnimkou jedného – je to príležitosť na obdarovanie mamičiek kvetmi, pohľadnicami a inými darčekmi.

Malý chlapec v objatí s mamou a vyrobenou pohľadnicou na Deň matiek

Ako si uctiť mamy?

Je to klišé, ale naozaj platí, že najlepší darček ku Dňu matiek, ktorý môžete dať svojej mame, je váš čas. Či už osobne alebo virtuálne. Dáte jej tak najlepšie najavo, že je pre vás to najvzácnejšie v živote. Alebo jej darujte druhý najlepší darček ku Dňu matiek - dajte jej trochu času na dobitie energie.

Ale aj keď je najdôležitejšou vecou kvalitný čas, určite si mama zaslúži i nejaký hodnotný hmotný dar. Sami najlepšie viete, čo má vaša mama rada, no predsa len vás možno inšpirujú aj nasledujúce tipy, ako s ňou Deň matiek osláviť. 


Raňajky do postele

Mamy väčšinou ráno vstávajú prvé, aby pripravili raňajky pre celú rodinu. Obráťte to a prekvapte ju raňajkami do postele. Pripravte jej obľúbené jedlo a nechajte na podnose s jedlom sladký odkaz, aby ste jej povedali, že ju milujete najviac na svete a máte šťastie, že ju máte po svojom boku.

Tácka raňajok do postele s croissantmi, vaflami, jahodami, kávou a čajom


Darujte jej kvety

Kvety vždy rozjasnia náladu a urobia radosť. Ručne vyrobená kytica čerstvých farebných kvetín je dokonalým spôsobom, ako zablahoželať vašej mame k jej sviatku a ukázať, ako ju z hĺbky srdca milujete.

Dcéra dáva bozk mame a veľkú kyticu ku Dňu matiek

Dajte svojej mame deň voľna

Osloboďte svoju mamu od všetkých domácich prác. Rozdeľte si starostlivosť o domácnosť a nechajte mamu, aby si oddýchla alebo išla von so svojimi priateľmi a zabavila sa.

Pripravte večierok s prekvapením

Usporiadajte doma prekvapenie ku Dňu matiek a zapojte do toho celú rodinu. Pripravte svojej mame obľúbené jedlá a koktaily. Najlepšie je, ak nebude nič tušiť a bude o to väčšmi milo prekvapená.

Strávte spolu deň

Venujte svojej mame celý deň a robte veci, ktoré s vami vždy chcela robiť a nebol na to čas. Je toho veľa, čo sa dá robiť, napríklad aj povzbudiť ju, aby rozprávala o svojej mladosti a rodine – istý čas môžete stráviť prezeraním fotoalbumov. Alebo ju požiadajte, aby vás naučila urobiť obľúbené jedlo tak, ako to vie len ona. Tipov je veľa, dôležité je, aby sa cítila ako stredobod pozornosti a dali ste jej najavo, ako je pre vás dôležitá.


Zoberte mamu na výlet

Pobyt v prírode určite poteší, najmä ak je pekné počasie. Ak ho spojíte s rodinným piknikom, výsledok môže byť dokonalý. Zobrať ju tiež môžete na výstavu, do galérie, na prechádzku po obchodoch, prípadne sa spolu vyberte do kina, divadla či na koncert – záleží len na vás a na tom, čo mamu najviac baví. Ona vašu snahu určite ocení.

Mama s dcérou na rodinnom pikniku


Rozmaznávajte ju

Trochu odpočinku a relaxácie by fyzickému a emocionálnemu zdraviu vašej mamy určite pomohlo. Objednajte pre ňu relaxačnú masáž, pedikúru a manikúru – určite to ocení. Po takýchto procedúrach sa každá žena cíti ako znovuzrodená.

Relaxujúca žena na masáži pri sviečkach

Prekvapte ju krásnym darčekom

Kto nerád dostáva darčeky? Ak viete odhadnúť, po čom vaša mama práve túži, potom bude naozaj jednoduché objednať zmysluplný darček, ktorý by sa jej páčil. Zaiste ju neurazí malý šperk a nemusí to byť nič nákladné. V klenotníctve býva bohatý výber pekných príveskov, ktoré sa na túto príležitosť dokonale hodia.

Naše tipy na prívesky:


Strom života

veľmi obľúbený prívesok, ktorý v sebe nesie niekoľko významov, vetvy stromu symbolizujú rodinu a koreň stabilitu, koruna stromu je symbolom ochrany a bezpečia – rovnaký pocit, ktorý cítime v náruči milujúcej maminky.

Zlatý náhrdelník s príveskom strom života


Srdiečko / prepojené srdiečka

univerzálny symbol lásky, peknou variantou sú aj prepojené srdiečka, ktoré symbolizujú nekonečné prepojenie lásky medzi vami a mamou.

Zlatý náhrdelník s dvoma prepojenými srdiečkami


Perla

tento morský poklad symbolizuje múdrosť získanú skúsenosťami a tak isto ako vaša maminka, aj každá perla je jedinečná.

Zlatý náhrdelník s perlou


Anjelské krídla

ochranné krídla, ktoré nad vami mama celý život drží sú pekným symbolom vďaky a nesú v sebe skryté posolstvo.

Zlatý náhrdelník s anjelskými krídlami


Nekonečno

symbol ležatej osmičky značí nekonečno alebo večnosť, jemný a nenápadný symbol pekne zobrazí vašu nekonečnú lásku a puto.

Zlatý náhrdelník so symbolom nekonečna


Mená

výborný nápad je výber prívesku alebo náramku s gravírovaním, vygravírovať môžete svoje meno a mená vašich súrodencov, dôležitý dátum alebo slovo, ktoré má pre vašu rodinu špecifický význam.

Zlatý náhrdelník s príveskom v tvare srdiečka a s vygravírovanými menami

 

Okrem šperkov alebo darčekov, ktoré kúpite v obchode, môžete využiť svoju zručnosť a kreativitu. Vyhraďte si podľa náročnosti nápadu dostatočný čas pred týmto sviatkom a vyrobte jej darček sami. Zapojte aj vaše deti a výsledok môže byť dokonalý – darčeky od vnúčeniec sa cenia dvojnásobne.

Práve tu možno pomôžu aj naše tipy: 

 

 

 

- Upečte jej makronky, osvedčených receptov je na internete dostatok.

 

Tyrkysové a ružové makronky

 

 

- Ušite plátenné vrecká, ktoré môžete aj vyšiť nejakým ornamentom, a naplňte ich napríklad levanduľou (môže byť aj iná voňavá bylinka).

Levanduľové vrecká

 

 

- Kvety, ktoré je chcete darovať, môžete nastajlovať do kornútu z papiera, aký sa používa napríklad na pevné poštové obálky.

Doma vyrobená kytica zabalená v recyklovanom papieri

 

- Úžasný nápad sú sušené kvety v sklenom ráme. Kvety, aby boli dosť tenké, sa sušia v mikrovlnke (podľa hrúbky asi jednu až tri minúty) tak, že sa položia na bavlnenú látku (aby sa teplom neroztavila), prekryjú sa druhým kusom látky a zaťažia najlepšie šamotovou tehlou. Po 1-3 minútach tehlu zložíte a ešte cca ½ minúty necháte dosušiť. Potom sa kvety vložia medzi dve tabule skla, zafixovať ich môžete priehľadným lepidlom a vložia sa do rámu. Je to trochu zložitejšie, ale výsledok je skvelý a mama určite ocení, akú ste si s darčekom dali námahu.

Sušené kvety zarámované v obraze

 

- Trochu náročnejšie je napríklad vyrobiť srdiečko z bavlnky. Budete potrebovať šablónu v tvare srdca, ktorú si obkreslíte na drevenú podložku (vyberte peknú, lebo tvorí podklad pre budúci obrázok). Potom natlčiete po obvode v rovnakých vzdialenostiach malé klinčeky tak, aby boli dosť pevné a ich hlavičky v rovnakej výške. Bavlnku potom priviažte k jednému klinčeku v hornej časti, kde sa obe polovice srdca stretávajú a natiahnite ju na protiľahlý klinček, okolo ktorého ju omotáte a prejdete na vedľajší klinček (v smere hodinových ručičiek). Tam ju opäť omotáte a prejdete na protiľahlú stranu. Postupne pokračujete, až budete mať spojené všetky klinčeky. Dbajte, aby bavlnka bola stále dostatočne natiahnutá. Na konci ju opäť uviažte o posledný klinček, na doštičku dajte háčik na zavesenie a dekorácia je hotová.

Bavlnené červené srdiečko na drevenej doske

- Pekným nápadom sú aj vlastnoručne vyrobené „darčekové kupóny“ pre mamu. Môžete jej darovať kupóny na raňajky do postele, vysávanie, vynášanie smetí, umytie riadu a iné, ktoré môže využiť podľa potreby. Stačí, ak si na počítači vytvoríte peknú obálku, ktorú vytlačíte na tvrdý papier tak, aby sa do nej dali kupóny vložiť a pripnúť kancelárskymi spinkami. Potom vyrobíte jednotlivé kupóny podľa vlastného uváženia (nemusia byť vytlačené, môžete ich aj nakresliť), vložiť do knižky a mama si z nich môže vyberať, kedy ktorý darček použije.


Čo v prípade, že bývate ďaleko a okolnosti vám nedovolia byť spolu? Potom využite moderné technológie. A nielen na to, aby ste sa spojili a zablahoželali mame. Aj tu sa dá udalosť oživiť viacerými nápadmi. Napríklad video s blahoželaniami od všetkých členov vašej rodiny, spoločné virtuálne raňajky, konferenčný hovor celej rodiny, nech sú kdekoľvek. Možností je veľa, všetko záleží od vašej kreativity.

Mimochodom, vedeli ste, že na Deň matiek sa telefonuje oveľa viac ako ktorýkoľvek iný deň v roku? Rozhovory s mamou spôsobujú nárast počtu telefonických hovorov až o 37 percent.

 

Ako teda tento rok oslávite sviatok vašej mamy? Či už pripravíte ku Dňu matiek veľkú rodinnú večeru, zúčastníte sa nejakého druhu fyzickej aktivity, pôjdete na večeru alebo sa stretnete iba cez niektorú z aplikácií, určite inšpiráciu hľadajte v maminých obľúbených činnostiach, aby v tento deň cítila stredobodom vášho záujmu. A nezabudnite jej napísať pekné želanie ku Dňu matiek na pohľadnicu!

Otec s dcérou gratulujú mame ku Dňu matiek s kyticou žltých tulipánov a so zabaleným darčekom

 


25.04.2022


Ďalšie články