Nápady, ako kreatívne darovať peniaze na svadbuNápady, ako kreatívne darovať peniaze na svadbu

I keď sa možno zo slušnosti tvária inak, väčšina mladomanželov nepohrdne finančnou hotovosťou ako svadobným darom. A i keď sa vám môže zdať darovanie peňazí nudné, existujú spôsoby, ako ho dokážete urobiť zábavným a nápaditým.

Čo sa svadobných darov týka, všeobecne možno povedať, že nie sú dané žiadne limity, koľko by ste mali alebo nemali za dar utratiť. Všetko je len otázkou vášho rozpočtu a vkusu. A podľa odborníkov na svadobnú etiketu sa nemusíte ani obmedzovať výberom daru hmotného – rovnako vhodné je darovať finančnú hotovosť, ktorú častokrát mladomanželia ocenia asi najviac.

Na čom ale pomerne dosť záleží sú forma a štýl, v ktorých, ak sa rozhodnete darovať peniaze, ich mladomanželom prezentujete. Obyčajná obálka s odkazom je pomerne nevkusná, nudná a v určitých prípadoch môže vyvolať i dohady, či sa vôbec jedná o dar. Obzvlášť preto dbajte na to, ako hotovosť naaranžujte, aby nevyvolávala rozpaky ani u vás, ani u nevesty s ženíchom. Tu je niekoľko návodov ako na to. 


Fotorámik a fľaša v tvare žiarovky, ako kreatívne darčeky na svadbu


Origami srdce poskladané z bankovky

Origami srdce

Tvar srdca patrí ku svadobnej výzdobe a zručné origami prevedenie bude sviežim prvkom v každej dekorácii. Bankovku preložte priečne na polovicu (kratšie strany budú spojené) a opäť rozložte. Prehnutím vznikla v strede výrazná línia. Teraz obe kratšie strany zahnite smerom ku stredovej línii, čím bankovku dvakrát zohnete v štvrtine dĺžky z každej strany. Bankovku otočte otvorenou stranou nadol.

Následne oba horné rohy zalomte smerom dovnútra, aby sa objavil trojuholníkový tvar striešky. Časť pod ním má tvar obdĺžnika a pozostáva z dvoch vrstiev. Vrchnú vrstvu opatrne uchopte zospodu a v strede ju zohnite smerom nahor, ku vodorovnej strane trojuholníka nad ňou. Po oboch stranách tak vzniknú mierne vypuklé tvary. Tie prstom opatrne zarovnajte a sformujte na malé trojuholníky smerujúce do strán. Dole v strede celého tvaru sa teraz nachádzajú dva malé otvorené rohy, tie tiež mierne zalomte dovnútra. Celú bankovku opäť otočte a pred vami bude efektné srdce.

Šaty nevesty poskladané z origami bankovky vo fotorámiku

Origami postavičky

Ak ste dostali chuť pohrať sa s komplikovanejšími, ale aj efektnejšími origami vzormi, tu sú návody na postavičky nevesty a ženícha. Postavičky môžete nalepiť do pohľadnice alebo ich môžete umiestniť do pekného foto rámiku, aby vynikla vaša zručnosť.  

Nevesta

Bankovku položte vertikálne na stôl pred seba. Všimnite si, aká grafika sa nachádza v strede spodnej časti bankovky – tá istá grafika bude v centre sukne, dominantnej časti výslednej postavičky. Ak sa vám grafika nepozdáva, bankovku otočte, alebo prevráťte.

Origami návod na skladanie šiat nevesty z bankovky

 

 

 

Stále vertikálne orientovanú bankovku preložte zhora nadol a následne vrchnú časť späť nahor, no nie úplne presne, ale tak aby bol (nový) vzniknutý záhyb vzdialený asi 1/3 od (už existujúceho) prvého záhybu. Tvar bankovky teraz pri pohľade z boku vyzerá ako zjednodušený symbol blesku.

Origami návod na skladanie šiat nevesty z bankovky

 

 

Celú bankovku na stole otočte, strana doteraz v styku s povrchom stola bude hore. Preložte ju pozdĺž vertikálnej osi zľava doprava a opäť rozložte. 

Origami návod na skladanie šiat nevesty z bankovky

 

Vezmite oba vyčnievajúce rohy, tvoria ich dve vrstvy papiera, a zalomte ich opatrne smerom dovnútra ako to len dovoľuje ich veľkosť, bez toho aby sa papier natrhol. V strede vznikol tupouhlý cíp. Oba práve vytvorené rohy mierne pootvorte a papier pod nimi zalomte smerom dovnútra pozdĺž diagonál spájajúcich stred cípu a dolné vonkajšie rohy bankovky. Toto zalomenie zachovajte a predošlé dvojvrstvové rohy opäť vyrovnajte naplocho, silnejším pritlačením prsta.

Origami návod na skladanie šiat nevesty z bankovky

 

Horná časť bankovky teraz tvorí približne tvar obdĺžnika. Jeho vrchný okraj zalomte nadol približne v 1/3 zhora. Bankovku obráťte a horný, teraz už dvojvrstvový, okraj opäť zalomte, no tentoraz už len približne na šírku zápalky.

Origami návod na skladanie šiat nevesty z bankovky

 

Bankovku znovu obráťte. Obe bočné strany hornej časti bankovky (stále relatívne podobnej obdĺžniku) zalomte dovnútra, no nie presne kolmo okolo vertikálnych osí, ale v miernom uhle pozdĺž pomyselnej osi vedúcej zhora smerom do stredu. Toto bude „torzo“ postavy nevesty – širšie ramená, užší driek.

Origami návod na skladanie šiat nevesty z bankovky

 

Bankovku obráťte a skontrolujte, či je tvar postavy podľa vašich predstáv. Potom ju otočte späť a zalomením odstávajúcich koncov smerom nadol a von vytvorte rukávy. Na záver celú postavu poslednýkrát otočte a miernym tlakom prstov sa pokúste dodať je trojrozmerný efekt – potlačte líniu krku smerom dole a hrudník zozadu smerom von.

Ženích

Bankovku položte pred seba orientovanú naležato a preložte ju na polovicu pozdĺž stredovej horizontálnej osi a znovu rozložte. Na jednom konci zahnite rohy dovnútra do rovnoramenného trojuholníka tak, ako keď robíte špic papierového lietadla. Vzniknutý trojuholník následne zalomte opäť dovnútra a to presne v pravom uhle – z bankovky vznikne opäť obdĺžnik.

Bankovku otočte vertikálne, so zalomeným trojuholníkom v hornej časti. Od stredu hornej strany smerom nadol po trojuholníku si predstavte dve šikmé čiary, ktoré tvoria kontúru pánskej viazanky. Začínajú hore v strede a končia kúsok od špicu zalomeného trojuholníka. (Ak trénujete na čistom papieri, môžete si čiary nakresliť.) Pozdĺž týchto línií bankovku zohnite a vzniknú záhyby. Potom viazanku preložte z každej strany tak, aby sa záhyby prekrývali. Horná vodorovná línia bankovky sa posunie nadol a vznikne nový prirodzený vrchný okraj v šikmom sklone. Ten zvýraznite pritlačením prstami. Vyrovnajte aj viazanku v strede.

Obe dlhé strany bankovky zložte pozdĺžne okrajmi ku stredovej línii (ohyb bude po celej dĺžke a v ¼ šírky bankovky) a znovu otvorte. V oboch horných rohoch vznikli krátke šikmé okraje, ktoré prechádzajú do dlhších, v ostrejšom sklone smerujúcich k viazanke. Rohy prechodu medzi týmito dvoma okrajmi teraz musíte opatrne priložiť k hornému koncu viazanky (hore v strede). Tým celý tvar postavy zúžite a efektne zalomíte pod viazanku pri zachovaní šikmého horného okraja, ktorý na oboch stranách skrátite na polovicu.

Dolný okraj bankovky, ktorý aktuálne pozostáva z dvoch vrstiev, zalomte dovnútra asi 0,5 cm. Bankovku otočte a oba dolné rohy založte dovnútra pod ostrým uhlom, ich špice sa stretnú pri stredovej línii. Opäť bankovku otočte a celú spodnú časť zalomte smerom dovnútra, aby pôvodne dolný okraj skončil niekoľko milimetrov pod koncom viazanky a znovu rozložte.

Palcom a ukazovákom oboch rúk opatrne uchopte hornú vrstvu papiera v strede medzi viazankou a dolným okrajom. Vytiahnite ich smerom von, čím sa dolný okraj začne pohybovať smerom k viazanke, presne ako ste ho v predošlom kroku zalomili. Časti, ktoré držíte medzi prstami budú rukávy košele.

Celú postavu obráťte a zalomte okolo horizontálnej osi tak, aby horné a dolné rohy dosadli presne na seba. Teraz už len golier preložte dopredu, aby dosadol na vrchol viazanky.

Nohy postavy dorobte z dvoch ďalších bankoviek, ktoré poskladáte na súmerné obdĺžniky. 

 

Akvárium

Kombináciou origami a dekorovanej priehľadnej sklenenej nádoby je akvárium s rybkami z bankoviek. Na dno nádoby nasypte hrubšiu vrstvu dekoratívneho piesku a pridajte mušle. Rybky budú „plávať“ na drevených špajliach zapichnutých v piesku, preto piesku musí byť dostatočné množstvo na to, aby v ňom špajle držali.

Bankovku položte horizontálne a v rovnakej orientácii ju presne v strede zohnite a znovu rozložte. Na jednom konci zalomte oba rohy dokonale zarovno so stredovou líniou. Otočte a na identickom konci (teraz trojuholníkového tvaru) opäť zalomte pozdĺž stredového záhybu. Vznikne špic s ostrejším uhlom.

Bankovku zdvihnite a rohy zahnuté v prvom kroku otvorte späť smerom von. Bankovku obráťte a otočte špicom nadol. Špic zalomte nahor pozdĺž horizontálnej spojnice dvoch menších rohov, ktoré vidíte vyčnievať po stranách.

Otočte o 180 stupňov, zalomený špic bude teraz hore. Spodný okraj zohnite až po vrchol zalomeného špicu. Oba dolné dvojvrstvové rohy zalomte podobne ako v predošlých krokoch smerom k stredovému záhybu, no iba jeden tak, aby dokonale priliehal. Druhý nezohnite presne v stredovom špice, ale pár milimetrov od neho, čím špic vlastne nahradíte realistickejšie vyzerajúcou hranou. Bankovku už len posledný krát obráťte a napichnite na špajľu.

 

Origami ryby z bankoviek


Bankovky zložené ako plechovky za svadobným autom vo fotorámiku

 

„Plechovky“ za autom

Zvyk pripevniť hrkotajúce plechovky k zadnej časti auta mladomanželov je dobre známy. Jeho variant, v ktorom budú na mieste plechoviek figurovať rolky z bankoviek môžete vytvoriť viacerými spôsobmi. Rolky v strede omotajte dekoračnými stuhami alebo šnúrkami, môžu byť i viaceré rolky na jednej stuhe za sebou. Voľné konce stužiek prilepte k zarámovanej fotografii svadobného auta (odfoteného zozadu), karikatúre nevesty a ženícha v kabriolete alebo k trojrozmernému modelu auta ich obľúbenej značky. 

Bankovky uložené vo foto rámiku vytvárajúce ilúziu milióna

 

Kreatívny rám

Peniaze môžete originálnym spôsobom odprezentovať i vložením priamo do ozdobného rámu, ktorý potom bude zdobiť interiér domácnosti šťastného páriku ako trvalá pripomienka ich veľkého dňa. Decentne vtipný je nápad uloženia bankoviek za sebou tak, aby číslice ich nominálnych hodnôt tvorili čitateľné číslo 1 000 000. Sprievodným textom môžu byť mená svadobného páru a titul „Náš prvý milión“.

Bankovky uložené vo foto rámiku vytvárajúce ilúziu milióna

 

Najvhodnejšími na tento účel budú bankovky s nominálnou hodnotou 10, 100, prípadne 1000 (v závislosti od meny). Úvodnú z nich len pripevnite na podklad vo vnútri rámu. Zostávajúce zohnite tak, aby ste schovali číslicu 1 a viditeľné zostali len nuly. Bankovky postupne poukladajte na úvodnú, až kým nevznikne súvislé číslo 1 000 000. Zvyšná grafika je na vašej fantázii, môžete sa napríklad pocvičiť v ručnej kaligrafii a text zrealizovať špeciálnym perom a tušom.

Bankovky uložené vo foto rámiku v tvare domu

 

Bankovky, tým že sú vyrobené z odolného papiera, poskytujú určitú voľnosť v tom ako ich poskladáte bez toho aby sa poškodili a znehodnotili. To vám otvára veľa možností ako ich vytvarovať a umiestniť do rámu.

Tvar domu bude vhodný pre páry, o ktorých viete, že po svadbe plánujú potomstvo a budovanie rodinného hniezda. Papierové peniaze poskladajte do geometricky pravidelných tvarov a skomponujte do podoby klasického, alebo novátorského architektonického skvostu.

Bankovky uložené vo foto rámiku v tvare hôr

 

Výrazné trojuholníkové tvary poukladané nepravidelne vedľa seba sa kontúrami podobajú na horský masív a iste potešia dobrodružnejšie typy – tip na vhodný sprievodný odkaz: „Na vaše ďalšie dobrodružstvo“. Bankovkami môžete aj naplocho vystlať celý podklad a prekryť ich tvrdým papierom, v ktorom bude vyrezaná mapa sveta (a bankovky ju tak vyplnia) – ideálne pre vášnivých cestovateľov. Dobrou obmenou je mapa krajiny, do ktorej sa párik chystá na svadobnú cestu a bankovky v príslušnej mene. 

 

Žiarivá budúcnosť

Keďže čerstvé manželstvá majú pred sebou nesporne len svetlú budúcnosť, darček potvrdzujúci tento kurz bude vždy na mieste. Trh s darčekovými predmetmi ponúka viacero sklenených nádob rôznych tvarov so vrchnákom na závit, na ktorom je z vnútornej strany bezpečne upevnená žiarovka. Predstavujú čosi medzi stolovou lampou a dekoračným svietidlom. Tak isto sa dajú kúpiť poháre v tomto tvare, takže výber je už len na vás. A dajú sa naplniť materiálom podľa chuti, čiže vo vašom prípade poskladanými bankovkami.

Tvarom, ktorý nenechá nikoho na pochybách ohľadom symboliky je sklenená nádoba odliata do podoby žiarovky, s krytom v tvare a zlatistej farbe typického žiarovkového kovového závitu - budúcnosť žiarivá ako najjasnejšie svetlo. Podobne ako pri predošlých tipoch, po vybratí peňazí môžu mladomanželia svietidlo ešte dlho používať na praktické účely i ako predmet spojený s romantickými spomienkami.


Peniaze vložené vo fľaši v tvare žiarovky


Fotorámik a fľaša v tvare žiarovky, ako kreatívne darčeky na svadbu

 

Strom lásky

Nápad obsypať darovanými peniazmi imitáciu stromu v sebe spája symboliku hojnosti s flexibilitou veľkostí, tvarov a použitých materiálov. Štruktúru kmeňa a konárov vytvoríte zo suchej vetvy, prútov, alebo ohybného kovového drôtu. Aby ste jej dodali atraktívnejšiu formu, môžete ju namaľovať i obaliť vrstvou dekoračného papiera. Stromček potom napevno najlepšie zasadíte do malého kvetináča, prípadne vázičky naplnenej dekoračnými kamienkami. Bankovky po dĺžke poskladajte do tvaru harmoniky, v strede ich zopnite a roztvorte do podoby motýlikov. Tak ich aj tenkými farebnými stuhami upevnite na stromček.

Dobrou sezónnou alternatívou môže byť stromček vianočný, teda za predpokladu, že sa svadba koná koncom kalendárneho roka. Peniaze sa dajú pripevniť na malý model zeleného vianočného stromčeka, alebo môžete použiť polystyrénový základ kužeľového tvaru a ten nahusto dozdobiť pomocou dekorácií a bankoviek na drôtikoch, ktoré do kužeľa len napicháte.

Kvet

Podobnú inšpiráciu z ríše rastlín môžu poskytnúť i kvety. Na realizáciu tohto mini projektu budete potrebovať tenkú obojstrannú lepiacu pásku, rovnú drevenú paličku, tenšiu farebnú papierovú stužku, dva malé kruhy z tvrdého farebného papiera (priemer približne 3 cm) a bankovky rovnakej hodnoty.

Začnite tým, že lepiacu pásku nastriháte na kúsky len o niečo kratšie ako je šírka bankoviek. Ich pomocou potom z každej bankovky urobte jednotlivé lupene kvetu – lepiacou páskou aplikovanou pozdĺž okraja kratšej strany bankovky spojte s protiľahlou kratšou stranou. Vznikne tak tvar podobný kvapke.

Všetky lupene teraz, opäť za pomoci obojstrannej lepiacej pásky, spojte do kruhového „okvetia“. Pásku prilepte presne na miesta, kde je kvapka po oboch stranách najvypuklejšia. Tam následne k páske prilepte ďalší lupeň. Už navzájom zlepené kratšie strany bankoviek (z predošlého kroku) by mali byť sústredené v centre, akoby v jednom bode, ktorý tvorí stred kvetu. Keď sa kruh uzavrie, medzeru medzi poslednými dvoma lupeňmi nechajte voľnú, teda bez lepiacej pásky. Sem príde stopka, čiže drevená palička.

Paličku v pravidelnom intervale obmotajte farebnou stuhou. Môžete ju na viacerých miestach nenápadne prilepiť páskou. Paličku vložte do kvetu a zostávajúcu medzeru v okvetí uzavrite. Na záver dvoma farebnými krúžkami z oboch strán prekryte stred kvetu.

Sladký život

Vďačným objektom ideálne slúžiacim účelu diskrétneho darovania peňazí je aj dóza zo skla, alebo porcelánu. Vyplniť jej objem sa dá, okrem peňazí, cukríkmi, malými čokoládkami a inými sladkosťami. Previazať to celé treba veľkou stuhou s nápisom „Na sladký život“ a potom už bude všetkým jasné, že inú príchuť ďalšie spolunažívanie mladomanželov ani nemôže mať.


31.08.2020


Ďalšie články