Najznámejší zlodeji šperkov – od panterov k mravcomNajznámejší zlodeji šperkov – od panterov k mravcom

    Prečítajte si najslávnejšie a najfascinujúcejšie príbehy zlodejov šperkov.

 

Okolo zlodejov šperkov sa vznáša aura tajuplnosti. V bežnom živote pôsobia nenápadne, no keď na to príde, vedia byť kreatívni, zapôsobiť šarmantným dojmom, vysokou inteligenciou, fyzickou zdatnosťou, či nečakanými zručnosťami. Alebo ich tak aspoň prezentuje stereotyp hollywoodskej produkcie. Realita, ako na viacerých príkladoch dokumentuje nedávna história, je i pri tomto „remesle“ menej poetická.

Ružoví panteri

V apríli roku 2007 si to dve autá značky Audi namierili priamo cez presklené dvere obchodného centra Wafi v Dubaji, aby zastavili pred známym zlatníctvom Graff. Vyskočili z nich dvaja muži v čiernych kuklách a replikami strelných zbraní zahnali vystrašených zamestnancov zlatníctva do úzadia. Následne iba za 170 sekúnd ukradli šperky v hodnote 3,4 milióna dolárov, naskočili späť do áut a ušli na opustený pozemok v centre Dubaja, kde obe autá spálili a zmizli do neznáma.

Išlo o členov gangu známeho ako Ružoví panteri, údajne pozostávajúceho z viac ako 200 členov pôvodom z balkánskych krajín bývalej Juhoslávie. Na kriminálnej scéne sa objavili v roku 2003, kedy v Londýne ukradli diamant za pol milióna libier. Ukryli ho v nádobe pleťového krému – podobne ako v scéne z filmu Návrat ružového pantera – čím si aj vyslúžili svoju prezývku.

Odvtedy svojej povesti nezostávajú nič dlžní. Pole ich pôsobnosti siaha od Tokia až po Kaliforniu a metódy zahŕňajú prezliekanie sa za ženy, maskovanie pomocou prostetického mejkapu, úniky z miesta činu na vodných skútroch, či čerstvo natretú lavičku na ulici, aby si na ňu nesadol prípadný náhodný svedok.

Odhadovaná hodnota šperkov, ktoré doteraz ukradli, sa vyšplhala na 500 miliónov dolárov. Niekoľkých členov, vrátane jedného z najaktívnejších, Srba menom Borko Ilinič, sa podarilo dolapiť a postaviť pred súd, no vďaka svojej decentralizovanej štruktúre je gang i dnes stále aktívny a pri sile. Dokumentárny film Smash & Grab podáva o fungovaní panterov autentické výpovede priamo od ich bývalých členov a zainteresovaných kriminalistov.

 

 

 

 Zlodej ukradol peniaze a šperky - karikatúra

  Doris Payne

Podľa jej vlastných slov sa všetko začalo, keď jej, ešte ako dieťaťu, dovolil majiteľ obchodu vyskúšať si na ruke hodinky. Medzičasom sa objavili ďalší zákazníci a na dievčatko s hodinkami v zhone úplne zabudol. Táto príhoda v nej zanechala myšlienku, že ak sa jej podarí odpútať pozornosť okolia, môže prísť pomerne ľahko k cudziemu majetku. Vo veku okolo 20 rokov si potom Doris Payne uvedomila, že sa takto dokáže uživiť.

Čo nasledovalo, bola šesť dekád dlhá „kariéra“, počas ktorej si najmä vďaka svojmu šarmu a asertivite vyslúžila štatút legendy. Jej typickým trikom bolo vystupovať ako bohatá dáma, upútať predavačov a zamestnať ich nadmerným množstvom otázok a požiadaviek. Tí napokon zabudli, aký všetok tovar pred ňou vytiahli. Ona to vo vhodnej chvíli využila a z obchodu vykráčala s jedným, či viacerými novými šperkami.

„Keď vojdem do obchodu, nikdy nediktujem, čo sa stane. Vždy to nechávam na kompetentných", zverila sa v nedávnom rozhovore. „Nechcem povedať osobe v obchode, že chcem vidieť niečo, čo stojí 10 000 dolárov. Tieto rozhodnutia nech urobí ona na základe toho, ako sa prezentujem, ako sa správam a ako vyzerám.“

Jej život približuje dokument The Life and Crimes of Doris Payne a v príprave je aj celovečerný hraný film.

 

Londýnski starci

Že vek nie je prekážkou, skôr naopak, dokazuje aj prípad lúpeže v londýnskom depozitári Hatton Garden, v roku 2015. Naplánovali ju štyria muži v dôchodcovskom veku a zrealizovali za pomoci ďalších troch. Najstarší z nich, hlava celej operácie Brian Reader, mal 75 rokov. Išlo o skúsených zlodejov, ktorí svoje zručnosti zúročili v jednej z najväčších krádeží posledných rokov.

Cena ukoristeného zlata a šperkov nie je celkom známa, no išlo minimálne o 20 miliónov libier, podľa niektorých odhadov i viac. Depozitár Hatton Garden neskôr v dôsledku strát spojených s lúpežou skrachoval.

Muži sa počas tichého veľkonočného víkendu k sejfom depozitára dostali výťahovou šachtou a cez stenu sa prevŕtali priemyselnou zbíjačkou. Scotland Yard zaregistroval poplašný alarm, no kým dorazili na miesto činu, bolo už neskoro. Zlodejov síce nakoniec chytili, no väčšinu odcudzených šperkov sa dodnes nepodarilo zaistiť.

Zločin sa stal námetom až troch celovečerných filmov, v jednom z nich stvárnil hlavnú postavu Michael Caine.

 

Alan Golder

Zameriaval sa na rodinné domy a v druhej polovici 20. storočia ukradol z domácností šperky v hodnote milióna dolárov. Do domov sa zakrádal večer a kým rodiny trávili čas pri večeri na prízemí, on systematicky prehľadával horné poschodia. Vďaka tejto taktike si získal prezývku „Dinnertime bandit“.

Golderovi sa šťastie obrátilo chrbtom, keď jeho spoločník pri lúpeži zastrelil človeka. Golder dostal trest 15 rokov väzenia. Po prepustení sa vrátil k zločinu, 8 rokov strávil na úteku a v roku 2007 ho odsúdili na ďalších 15 rokov.

Zo zvyšku neslávne slávnych zlodejov treba spomenúť všestranne nadaného londýnskeho špecialistu na milionárske štvrte West Endu menom George “Taters” Chatham a japonského majstra sejfov Hajime Karasuyama.

S tým, ako sa zlepšuje bezpečnosť a ostražitosť majiteľov šperkov, vyvíjajú sa i metódy zlodejov a pašerákov. Na bangkogskom letisku zadržali na základe CCTV videa čínsky pár, podozrivý zo zámeny diamantu za falošný. Obvinenie sa potvrdilo ako pravdivé, keď pravý diamant v hodnote 280 000 miliónov dolárov lekári neskôr vyoperovali z čriev Číňana.

Podobnú epizódu eviduje aj juhoafrická polícia. Zadržala muža, ktorý prehltol 220 menších diamantov, no mal smolu, lebo ich zachytil telový skener na letisku.

Zlodej v austrálskom Bisbane zasa zhltol dva diamantové prstene potom ako zistil, že prenasledujúcim policajtom pravdepodobne neutečie. Oba mu vyoperovali, no jeden sa nedopatrením stratil a druhý bol vydražený na dobročinné účely.

Spoliehať sa preto na vlastné telo ako na transportnú šperkovnicu teda nemusí byť najšťastnejším riešením. Ale čo tak využiť nejaké zviera? Napríklad mravca. Tento šampión unesie až do 50-násobku vlastnej váhy a jeden malý diamant preňho nepredstavuje žiaden problém. Všetci sme videli videá ako mravce veselo nesú listy, ale tento mravec šiel trochu ďalej... sám sa totiž snažil „ukradnúť“ diamant. Neveríte? Tak sa pozrite na to sami vo videu:

 Video: Mravec prenáša maličký diamant.

I napriek tomu, že na idealizovanie zlodejov šperkov veľa dôvodov nemáme, ich vynaliezavosť nás neprestáva fascinovať. A ako vidno, niekedy prekoná aj ten najlepší filmový scenár.


01.02.2019


Ďalšie články