Najlepší svadobný plánovač + PDF na stiahnutieNajlepší svadobný plánovač + PDF na stiahnutie

Práve ste sa zasnúbili a neviete kde začať s plánovaním svadby? Aby vás obdobím svadobných príprav sprevádzalo len radostné vzrušenie oslobodené od zbytočného stresu, máme pre vás praktický svadobný plánovač. Pomôže vám nad organizáciou získať kontrolu a s prehľadom zvládnuť každý krok príprav. 


Zošit pripravený na svadobné plánovanie

Rozvrhnúť si jednotlivé fázy tak, aby toho na vás nebolo naraz priveľa, nevynechať žiaden detail, všetko správne načasovať a ešte si pritom zachovať dostatok nadhľadu, aby ste si obdobie svadobných príprav aj trochu užili? Áno, dá sa to. Kľúčom je dobrý plán, ktorý všetky povinnosti prehľadne rozdelí do menších a ľahšie zvládnuteľných častí. S každou dokončenou úlohou sa vám tak postupne zvýši aj pocit istoty, že máte prípravy pevne v rukách.

Keďže čas je pri plánovaní svadby jedným z hlavných faktorov (a občas i zdrojov stresu), obyčajný zoznam pod sebou zoradených úloh, či štandardný plánovací kalendár vám zrejme  nebudú stačiť. Náš svadobný plánovač na stiahnutie je rozdelený do časových úsekov tak, aby sa vám bremeno povinností rovnomerne rozložilo, všetko ste stihli včas a nič zbytočne neodkladali na neskôr. (Popri stiahnutí plánovača svadby vám odporúčame uložiť si aj túto stránku pod záložkou v prehliadači.)


Na stiahnutie: Svadobný plánovač

Na zaznamenávanie všetkých skvelých nápadov a originálnych myšlienok, ktoré vám na tejto vzrušujúcej ceste prídu na um, si založte svadobný denník. Nebude len praktickým pomocníkom, ale s odstupom času i autentickou spomienkou na predsvadobné mesiace.

Svadobný plánovač


Úvodné kľúčové rozhodnutia (12+ mesiacov pred svadbou)

Kým správna chvíľa na zásnuby sa nedá predpísať a spravidla do nej každý partnerský vzťah dozreje sám od seba, čas pre rozhodnutie zorganizovať svadbu si po zásnubách môžete cielene určiť sami. A to i s vedomím všetkého, čo na vás čaká. Aké dlhé obdobie si na prípravy vyhradíte bude závisieť od vašich predstáv o mieste konania, počte hostí, sprievodnom programe i od objektívnych faktorov ako je rozpočet. 12 - 14 mesiacov sa obyčajne ukazuje ako dostatočný čas na to, aby všetko prebehlo hladko, bez zbytočného stresu a nereálnych termínov.

Muž dáva zásnubný prsteň žene na ruku

K prvým rozhodnutiam, hneď po oznámení radostnej správy rodine a blízkym, či stanovení dátumu svadby, by malo patriť určenie výšky rozpočtu. Od neho sa môžu následne odvíjať všetky ďalšie plány. Kto bude svadbu platiť, koľko môžete minúť a čo budú hlavné priority by ste si mali ujasniť hneď v úvode príprav.

Už od začiatku by ste mali začať premýšľať i nad tým, koľko pozvete hostí. Okrem rozpočtu zohľadnite i kapacitné možnosti v prípadných miestach konania. Čo sa zoznamu pozvaných hostí týka, je vhodné nechať výber ich určitej časti na rodičoch oboch mladomanželov. Nevesta a ženích môžu napríklad pozvať 70 percent z celkového počtu hostí a obe rodičovské strany po 15. Mená svedkov, družičiek, či iných formálne zainteresovaných osôb by mali byť takisto známe už od začiatku.

Konverzácia o hlavnej svadobnej téme, farbách a dekoráciách by sa mala tiež začať už v tomto štádiu. Detaily prídu na rad neskôr, nenechajte sa preto vtiahnuť do príliš podrobných diskusií. Dohodnite sa len na ústrednej téme a úrovni formality, ktorá bude spĺňať vaše predstavy. Namieste je tiež otázka, či bude obrad civilný alebo cirkevný.

Rôzne dekorácie na svadobných stoloch

S ohľadom na tému, približný počet hostí a rozpočet si určite aj širší okruh možných miest konania. Budova a okolie svadobnej hostiny by mali ladiť nielen s témou, ale i s vašimi osobnosťami a temperamentom. Svadba v stodole nebude najšťastnejšou, ak majú byť dámy odeté v róbach a páni vo frakoch. Dôležitú úlohu zohráva i ročné obdobie, svadba v zime bude vyžadovať pomerne odlišnú logistiku ako svadba v teplejších mesiacoch roka. Zvážte tiež, či necháte na prevádzkovateľovi aj prípravu svadobnej výzdoby a menu, alebo radšej zvolíte externých dodávateľov.

V neposlednom rade si vyberte spoľahlivú pomoc pri celej organizácii. Môžete osloviť profesionálnu agentúru, alebo sa s dôverou obrátiť na blízkeho človeka s dobrými organizačnými schopnosťami.

Intenzívne vyhľadávanie informácií (12 - 11 mesiacov pred svadbou)

S jasnejšou predstavou o tom čo všetko na svadbe chcete sa môžete vrhnúť na dôkladný prieskum reálne dostupných možností. Spektrum služieb a ich dodávateľov môže byť širšie ako by sa na prvý pohľad zdalo, treba mu preto venovať dostatok pozornosti. Svadobný fotograf, kameraman, kvety, osvetlenie, živá hudba, DJ, torta, pozvánky, darčeky pre svadobných hostí, menu, svadobné šaty, make-up, účes, doprava a ubytovanie hostí sú len tými základnými požiadavkami. Zamyslite sa aj nad tým, aké svadobné tradície by ste chceli mať na vašej svadbe. Každá konkrétna svadba však bude zrejme vyžadovať ešte čosi k tomu.

Váš prieskum trhu by mal zahŕňať kolekcie ukážok hotových prác (foto a video dokumentácie z už uskutočnených svadieb), spätnú väzbu od zákazníkov, cenové ponuky, doby dodania, dostupnosť služieb vo vašom termíne a podobne. Využite internet, miestne informačné zdroje i odporúčania známych. 

Novomanželia na svadobnom fotení s kyticou

Špeciálny čas si vyhraďte na návštevu miest, ktoré pripadajú do úvahy ako hlavné dejisko hostiny a zábavy. Venujte ho prehliadke, veľa sa pýtajte a pokúste sa predstaviť si ako by tam váš veľký deň prebiehal. Nezabudnite ani na ochutnávku jedla a vín.

Navštívte svadobný salón a vyskúšajte si rôzne strihy svadobných šiat. Ženích by sa mal vo svadobný deň cítiť rovnako sebaisto, skúška obleku preto neobíde ani jeho.

Zostavte si predbežný časový harmonogram priebehu svadobného dňa, vrátane jedného dňa pred a jedného dňa po.

Prvé myšlienky už môžete venovať aj svadobnej ceste a preskúmať ponuky cestovných kancelárií.

V tejto fáze by ste sa už obaja mali začať koncentrovať i na to, aby ste vo váš veľký deň vyzerali čo najlepšie. To môže znamenať úpravu životosprávy, pravidelnú starostlivosť o pleť, ľahkú diétu i viac pohybu, nacvičovanie choreografie prvého manželského tanca nevynímajúc.

Skúšanie svadobných šiat

Prvé rezervácie (10 - 9 mesiacov pred svadbou)

Prišiel čas urobiť záväzné rozhodnutia. Zúžte selekciu, poslednýkrát sa poraďte s partnerom a vyberte konečné miesto konania. Spolu s ním si zarezervujte sobášneho úradníka, pri svadbe na úrade, alebo kňaza, pri svadbe v kostole.

Po nich sú na rade fotograf na zvečnenie všetkých jedinečných momentov, DJ na spestrenie zábavy svadobného večera a kameraman na čo najvernejšiu dokumentáciu priebehu celého diania v podobe svadobného videa. Nasledovať by mali objednávky cateringu, torty, dekorácií a kvetov.

Svadobné torty

Ak sa chystáte ubytovať väčší počet svadobných hostí súčasne, pokúste sa dohodnúť s niektorým z miestnych hotelov na skupinovej rezervácii jedného poschodia alebo oddeleného krídla. 

Začnite diskusiu o grafickom dizajne svadobných pozvánok, menu a ostatných sprievodných tlačených materiálov (menovky, zasadací poriadok, atď). Môžete si tiež založiť svadobnú web stránku a postupne na ňu pridávať všetky finálne informácie o harmonograme, svadobnom menu a podobne.

Obdobie približne 9 mesiacov pred svadbou je tiež tým pravým momentom na prvú korešpondenciu. Tú tvoria kartičky v štýle “Save the date”, v predstihu oznamujúce dátum svadby. Pre vybraných hostí sú pripomienkou, aby si na daný čas, pokiaľ možno, neplánovali nič iné. Tieto oznámenia netvoria formálne pozvánky, tie budú nasledovať. Môžu však poslúžiť ako dobrý test pre vami zvolený grafický dizajn, typ písma a celkový dojem. Túto grafiku môžete posielať aj online a tlačenú verziu si ponechať až na svadobné oznámenie.

Moderné svadobné tlačoviny

Svadobné šaty a zoznam darov (8 - 7 mesiacov pred svadbou)

Stojíte pred ďalším kritickým rozhodnutím - výber šiat by ste v žiadnom prípade nemali odkladať. Ich skúšanie, prípadné krajčírske úpravy aby sadli ako uliate, doladenie ostatných prvkov vizáže a prípravné fotenie potrebujú minimálne niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Čím skôr budete mať šaty, tým viac s nimi môžete “pracovať”. To isté platí pre oblek ženícha a šaty družičiek. 

Zoznam darov, ktoré si želáte obdržať je vhodné spísať do zoznamu. Ten potom môžete publikovať v rámci špecializovanej online aplikácie alebo na zdieľanom Google Drive dokumente. Hosťom tým uľahčíte situáciu s výberom a zároveň sa dobrou a včasnou organizáciou i v tomto smere priblížite k svadbe vašich snov. Veď kto by nechcel ako dary presne to, čo si želá?

Pozvite rodičov, svedkov, družičky a všetkých ostatných s nejakou formálnou úlohou na stretnutie, ktorého obsahom bude bližšie ich oboznámiť s programom svadobného dňa. Vysvetlite im ako si predstavujte jeho priebeh a čo od nich v konkrétnych momentoch očakávate. Vybraných hostí požiadajte aby si vopred pripravili príhovory na svadbu a naznačte im v akom tóne by ste preferovali aby sa niesli. Vyhnete sa tak prípadnému zmätku a zbytočným komplikáciám.

Šaty v svadobnom salóne

Doladenie detailov a svadobné obrúčky (6 - 4 mesiace pred svadbou)

Najmite živú hudbu. Ak chcete aby vás sprevádzali pri obrade i večeri, prípadne požadujete aby zahrali niečo menej typické, poskytnite hudobníkom dostatok času na nácvik. V prípade, že ste sa rozhodli pre limuzínu, alebo iný špeciálny spôsob prepravy vo svadobný deň, teraz je čas i na túto rezerváciu. Zabezpečte aj hromadný prevoz pre hostí, ak je to potrebné. 

Uzavrite výber destinácie svadobnej cesty a všetko s ňou spojené - dopravu, ubytovanie, aktivity na mieste a dovolenku v práci. Budete mať o ďalšiu starosť menej.

Na stretnutí s dodávateľmi cateringu si vyjasnite všetky podrobnosti ohľadom základného menu. No upovedomte ich, že sa môžu objaviť špeciálne dietárne požiadavky na poslednú chvíľu a mali by byť pripravení im vyhovieť.

Rozhodnite sa aká bude konečná podoba svadobnej torty - zloženie, chuť, dekorácia a objem. Pri svadbe vonku musíte myslieť na uskladnenie, lebo ešte pred konzumáciou bude predmetom obdivu hostí a záujmu fotografa.

Krájanie svadobnej torty

Nakúpte všetky svadobné doplnky pre nevestu, ženícha a družičky. Inšpiráciu nájdete okrem iného v tradičnom “niečo staré, niečo nové, niečo požičané a niečo modré”. Ženíchove topánky, viazanka, manžetové gombíky a ostatné maličkosti dovedú celkový dojem z vás ako páru do absolútnej dokonalosti. 

Generálna skúška mejkapu a svadobného účesu nesporne poteší každú zo zúčastnených dám a ich cenné rady zaručene povedú k viacerým vylepšeniam. Iste nájdete i priestor na trochu experimentácie, napríklad so svadobným účesom so závojom. Účesy družičiek na svadbu môžete, samozrejme, prediskutovať v ten istý deň. Túto príležitosť môžete využiť aj na naplánovanie vašej rozlúčky so slobodou.

Výber svadobných obrúčok patrí k tým najpríjemnejším povinnostiam celého prípravného obdobia. Veď kto by nenašiel radosť v prezeraní si skvostných remeselných výtvorov z drahých kovov zdobených delikátnym a originálnym dizajnom? Prajeme vám aby ste našli pár obrúčok presne podľa vášho vkusu, ktoré vás budú na spoločnej ceste životom sprevádzať dlhé desaťročia. 

Výmena prsteňov novomanželov

Pozvánky, darčeky pre hostí a zasadací poriadok (3 - 1 mesiac pred svadbou)

Finalizujte menu. Snažte sa čo najlepšie odhadnúť počet porcií, aby ste zbytočne nepreplatili, no zároveň bolo dosť jedla pre každého - zvážte detské porcie, vegetariánov, fotografa, hudobnú produkciu a ostatných prítomných. Dokončite aj grafickú podobu menu.

Rozhodnite sa aké darčeky pripravíte pre hostí, ako ich zabalíte a odprezentujete. Zaručený úspech dosiahnete jedným druhom darčeka pre dámy a iným pre pánov. Deti si, pochopiteľne získate hračkami, len dajte pozor aby sa od seba priveľmi nelíšili a nevyvolali u niektorých malých hostí pocity krivdy. Dary pre družičky, prípadne i svedkov, môžu byť osobnejšie a hodnotnejšie. Darčeky nakúpte, zabaľte a bezpečne uložte.

Dodať celej svadobnej výzdobe dotyk vašej osobnosti môžete tak, že do nej zakomponujete vlastnoručne vyrobené prvky. Ak si na to trúfate, s produkciou by ste mali začať pár mesiacov vopred.

Dva mesiace pred termínom svadby sú ideálnym časom pre tlač a rozosielanie oficiálnych pozvánok na svadbu. Dbajte na to aby ste ich mali dostatok, niekoľkokrát skontrolujte gramatiku a pravopis, aby ste sa vyhli chybám na svadobných oznámeniach a nezabudnite aj na RSVP kartičky. Je len na vás, či necháte na pozvánky popri faktických informáciách a romantickom svadobnom citáte vytlačiť aj mená hostí, alebo to urobíte osobnejšie, ručným písmom. Obrátiť sa môžete tiež na profesionálneho kaligrafa. Dôležitým detailom je priložiť obálky a predplatiť pozvaným hosťom spätné poštovné. Avšak v súčasnosti sa môžete spoľahnúť na potvrdenie účasti aj telefonicky, emailom alebo smskou.

Svadobné oznámenie

Ešte raz si podrobne prejdite celý priebeh svadobného dňa. Uistite sa, že pasáže, ktoré máte mať vy a ostatní aktéri nacvičené, dokonale ovládate. Ak to považujete za potrebné, zvolajte všetkých na generálnu skúšku. Postupnosť formálnych častí obradu, kto má kde stáť a čo hovoriť, vaše vzájomné svadobné sľuby, prednes rečí a prípitkov - to všetko by malo ísť plynule a bez zbytočných chýb.

I keď ešte nemáte potvrdenú účasť od všetkých pozvaných hostí vytvorte si aspoň pracovnú verziu zasadacieho poriadku na svadbu. Pri usádzaní hostí berte do úvahy kto je vám blízky a mal by sedieť pri vás, ďalej rozloženie stolov, prípadné bariéry pre starších i najmladších, aby detské stoličky neprekážali čašníkom, no i to aby sa hostia pri jednom stole navzájom nenudili. Na zasadacom poriadku svadby si dajte naozaj záležať, lebo, hoci sa tak nejaví, správne usadenie hostí je pre dobrú atmosféru veľmi podstatným faktorom.

Nechajte vytlačiť menovky a čísla alebo názvy jednotlivých stolov. Tlač zasadacieho poriadku si dohodnite až na deň svadby, aby mohol odzrkadľovať aj zmeny na poslednú chvíľu. O vytlačenie môžete požiadať aj priamo v mieste konania. Zabehnuté miesta svadieb zvyknú disponovať kvalitnou tlačiarňou.

Zaplaťte všetky so svadbou spojené účty, ktoré vám už boli vystavené. To vám poskytne určitý druh úľavy a tiež istú záruku, že služby za ktoré ste už zaplatili vám budú dodané.

Mesiac pred svadbou je načase rozchodiť svadobné topánky. Obujte si ich doma a skúste v nich aj zopár tanečných krokov.

Biele topánky nevesty a kytica ruží

Vrcholiace prípravy a rozlúčka so slobodou (posledné 2 týždne) 

Vydýchnite si, lebo najťažšie časti prípravy máte úspešne za sebou. Uvoľnite sa a užite si rozlúčku so slobodou. Bez obáv si doprajte, lebo si to zaslúžite! Wellness, relax, pohár dobrého vína, ani sladkosti, či torta by na vašej rozlúčke so slobodou nemali chýbať.

Spoločne oslovte hostí, ktorí neodpovedali na RSVP a vyhotovte konečný zoznam hostí.

Pobaľte si batožinu na svadobnú cestu.

Pár dní pred svadbou navštívte kaderníka a upravte si strih. Potom aj kozmetičku, manikúru a pedikúru.

S družičkami zorganizujte posledné spoločné skúšanie šiat.

Francúzska manikúra nevesty a biela svadobná kytica

Deň pred svadbou

Pripravte si všetky veci na svadbu a niekoľkokrát systematicky skontrolujte, že nič nechýba. Ak parkujete na dostatočne bezpečnom mieste, môžete zbalené veci odniesť do auta už večer.

Pite veľa tekutín, jedzte len ľahšie jedlá, skompletizujte si malý balíček najpotrebnejších osobných vecí a dobre sa vyspite.

Nevesta s bielo-zelenou kyticou

Váš veľký deň

A je to tu! Určite zjedzte raňajky, od rána sa snažte stáť čo najmenej na nohách a pite veľa vody.

Požiadajte niekoho zručného aby naparovačkou prešiel vaše svadobné šaty a závoj. Ďalšieho schopného pomocníka pošlite po svadobnú kyticu.

Zhromaždite všetky relevantné, so svadbou spojené veci na jednom mieste a fotografa poproste, aby ich odfotil.

Všetkým blízkym vopred poďakujte sa podporu a spoluprácu.

Všetky obavy zahoďte za hlavu a naplno sa oddajte jednému z najkrajších dní vášho života, ktorý po precíznej príprave nemôže skončiť inak ako fenomenálnym úspechom!

Šťastní novomanželia a hádzanie ryže

Pár dní po svadbe

Zabezpečte, aby boli vaše svadobné dary bez problémov dopravené k vám domov.

Vráťte veci, ktoré ste mali požičané a zaplaťte zostávajúce faktúry.

Ak máte svadobné šaty kúpené, nájdite kvalitnú čistiareň a nechajte si ich profesionálne vyčistiť. Potom ich zabaľte a uložte tak, aby ste ich čo najlepšie uchovali ako pamiatku.

Vezmite kufre a vydajte sa na medové týždne!

Dve lehátka pre novomanželov na tropickej pláži

Po návrate zo svadobnej cesty

Vybavte formality ohľadom zmeny priezviska a aktualizáciu dokladov.

Spojte sa s fotografom a kameramanom. Spoločne skompletizujte svadobný album a vybraným hosťom spolu s ďakovnými pozdravmi pošlite aj vyvolané fotografie. Na svadobnej web stránke vytvorte novú galériu dostupnú pre všetkých hostí a pridajte aj videozáznamy.

 

Svadobný album

To je všetko. Gratulujeme a želáme krásne spoločné roky! 

 

 


14.11.2020


Ďalšie články