Najikonickejšie šperky, doplnky a zbrane superhrdinovNajikonickejšie šperky, doplnky a zbrane superhrdinov

Thorovo kladivo, Batmanove batarangy či prsteň moci Green Lanterna, sú len niektoré z kultových zbraní pomáhajúcich zachrániť svet pred super zloduchmi. Pozrite sa s nami na najznámejšie z nich.


DC a Marvel komiksy

Komiksový superhrdinovia nedisponujú len nadľudskou silou a super schopnosťami. Veľa z nich má aj pomôcky na boj so zlými silami, ktoré sú stále mocnejšie a rafinovanejšie. Či už ide o hrdinov z dielne DC, alebo Marvel, mnohí z nich používajú špeciálne navrhnuté zbrane a doplnky, vďaka ktorým je tento častokrát nerovný súboj medzi dobrom a zlom možné vyhrať. Pozrime sa spolu, na niektoré najzaujímavejšie z nich.


Mjölnir (Thorovo kladivo)

Tvorcovia komiksu to mali s vymyslením tejto zbrane pomerne jednoduché, keďže už stovky rokov existovala v severskej mytológii. Ide o magické kladivo, vyrobené z uru, kovu tak silného, že jediný spôsob, ako ho roztaviť na kovanie, je pomocou sily a tepla hviezdy.

Kladivo má v komiksoch, ako aj filmoch pomerne jednoduchý dizajn. Rúčka je obtočená kožou a hlava kladiva je hranatého tvaru s mierne zrezanými stranami, ktoré zdobia runy.

Mjölnir môže privolať vietor, dážď, hromy a blesky, aby ich držiteľ použil podľa vlastného uváženia. Je schopný otvárať interdimenzionálne portály, ako je ten do Asgardu, planéty odkiaľ pochádza Thor. Thor môže dokonca pomocou kladiva lietať.

Táto zbraň je vraj extrémne ťažká a zdvihnúť a narábať s ňou môže len ten, kto je toho hoden (podobne ako Artušov Excalibur).

V MCU bolo toto kladivo zničené Thorovou nevlastnou sestrou Helou.

Thorovo kladivo Mjölnir


Stormbreaker (Thorova sekera)

Po zničení Mjölniru potreboval Thor na boj proti Thanosovi novú a silnú zbraň. Oslovil preto trpaslíkov, ktorí ukuli aj Mjölnir, s prosbou o vytvorenie niečoho ešte ničivejšieho než bolo toto bájne kladivo.

Stormbreaker bol pôvodne navrhnutý ešte dávno, aby bol tou najsilnejšou zbraňou Asgarďanov, avšak až do príchodu Thora túto sekeru nikto neukul. Vytvorený bol rovnako ako Mjölnir na neutrónovej hviezde Nidavellir z kovu uru.

Stormbreaker je schopný koncentrovať a znásobiť Thorovu silu. Vďaka tomu, že sa skladá z uru, je zbraň takmer nezničiteľná a schopná odolať energetickým výbuchom vytvoreným kameňmi nekonečna. Na rozdiel od Mjölniru však zbraň nie je začarovaná, aby zabránila tým, ktorí sú považovaní za „nehodných“ v jej držaní, takže ju môže použiť ktokoľvek s dostatočnou silou.

Dizajn je tiež pomerne jednoduchý, vo filme bola rúčka tejto sekery vytvorená jedným zo strážcov galaxie, Grootom, ktorý na ňu poskytol drevo zo svojho tela. Táto rukoväť má predĺžený tvar, čo umožňuje jej obojručnú manipuláciu.

Stormbreaker patrí k absolútne najsilnejším zbraniam, ktoré boli kedy vyrobené a pokiaľ túto sekeru chcete vidieť v akcii, pozrite si posledné dva diely Avengers alebo nového pripravovaného Thora: Love and Thunder, ktorého premiéra je naplánovaná na tento rok.


Vibrániový náhrdelník Black Panthera, náramky Kimoyo a šperky Wakanďanov

Nenápadný čierny oblek Black Panthera vyrobený z vibránia je úžasný, ešte dokonalejšia je však jeho vylepšená verzia, ktorú pre neho vytvorila jeho sestra Shuri vo filme Black Panther. Celý oblek je totiž uložený v štýlovom wakandanskom náhrdelníku, ktorý wakandský kráľ T'Challa môže ľahko “rozbaliť” iba pomocou myšlienky.

Fiktívny minerál nazývaný vibranium je zdrojom prosperity a vedeckej prevahy vo východoafrickom štáte Wakanda. Pôvodný príbeh vibránia je podobný skutočnému príbehu platiny. Oba kovy sa dostali na Zem z meteorov a oba sa používajú v tých najvyspelejších technológiách. Zatiaľ čo platinu môžeme nájsť vo všetkom, od počítačov, cez šperky až po autá a kardiostimulátory, vibranium ide do komiksových extrémov, keď dodáva Black Pantherovi jeho super hrdinskú silu, poháňa lietajúce autá či dokonca lieči rany po guľkách.

Tento široký náhrdelník, ktorý pripomína pazúry pantera, bol vyrobený hneď vo dvoch verziách, v striebornej a zlatej, čo sa však neskôr vypomstilo Black Pantherovi, keď jeho zlatú verziu zneužil na pokus o získanie trónu Killmonger.

Vo filme Black Panther uvidíte ešte mnoho nádherných šperkov, inšpirovaných tradičnými africkými dizajnami Zulu. Jedným z najvýraznejších sú šperky zdobiace bojovníčky Dora Milaje, teda ženskú osobnú stráž kráľa. Na krkoch majú kruhové šperky, pripomínajúce prstencové náhrdelníky kajenských žien, avšak nie také dlhé a o niečo ozdobnejšie. Nižšie hodnosti tejto kráľovskej ochranky ich majú v striebornom prevedení, zatiaľ čo vyššie v zlatom.

Nezabudnime spomenúť ani náramky Kimoyo, ktoré nosí každý Wakanďan a ktoré slúžia podobne ako smartfón, akurát s omnoho vyspelejšími funkciami. Tieto sú taktiež vyrobené z vibránia a sú tvorené niekoľkými väčšími čiernymi korálkami, na ktorých svietia rôzne symboly.


Oko Agamottovo - Doktor Strange

Presuňme sa od super vedy k mágii. Oko Agamottovo, je v MCU (Marvel Cinematic Universe) magický artefakt, vo forme amuletu v tvare oka, ktorý poskytuje čarodejníkom ako Doctor Strange takmer úplnú kontrolu nad minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. Ukrýva v sebe totiž jeden z kameňov nekonečna, konkrétne kameň času.

To znamená, že Stephen Strange môže pomocou svojho praktického amuletu vzkriesiť napoly zjedené jablká a cestovať do alternatívnej budúcnosti. Dokáže sa dokonca uväzniť v časovej slučke na niekoľko tisíc rokov, aby tak otrávil zloducha Dormammu, keď sa rozhodne zničiť Zem.

V komikse je Oko Agamottovo mocný magický talizman vytvorený bohom Agamottom. Agamotto v skutočnosti vytvára tri rôzne „oči“, ale to, ktoré Doctor Strange používa, je oko pravdy a dokáže vrhnúť „všeodhaľujúce svetlo“, ktoré je veľmi užitočné pre Strangeove vyšetrovanie.

Či už oko ukrýva kameň času alebo nie, nemení nič na tom, že je spolu s magickým plášťom nepostrádateľnou pomôckou Doktora Strangea. Často mu zachráni život, prípadne, ako sme už spomínali, zachráni vďaka nej životy miliónov ľudí.

Komiksová figúrka Doktor Strange


Prsteň moci - Green Lantern

Prstene sú obľúbenými super doplnkami v mnohých komiksoch. Spomeňme napríklad prsteň Silver Surfera, kryptonitový prsteň Lexa Luthora v Supermanovi, alebo Mandarinových desať prsteňov z Iron Mana. Najznámejším komiksovým držiteľom super prsteňa je však pravdepodobne Green Lantern.

Green Lanternov prsteň moci je šperk, ktorý dáva svojmu nositeľovi neuveriteľné sily a schopnosti. Niektorí ich považujú za najsilnejšie zbrane v známom vesmíre. Z naozaj mnohých síl, ktorými tento prsteň disponuje spomeňme napríklad schopnosť lietania, nadľudskú silu, silové ochranné pole, prechádzanie cez steny, neviditeľnosť či projekciu minulých udalostí. Vtip spočíva v tom, že potenciál prsteňa je ohraničený silou vôle jeho nositeľa, čiže čím je silnejšia, tým silnejšie a rôznorodejšie budú aj funkcie prsteňa a naopak.

Z dizajnového hľadiska ide o prsteň, ktorý je väčšinou zobrazený v zelenej farbe a nesie logo lampášika. Počas používania častokrát vyžaruje silné zelené svetlo.

Komiksová figúrka Green Lantern vyobrazená s prsteňom moci


Štít - Captain America

Keď sa Steve Rogers stal Captainom America, dostal rekvizitný štít, s ktorým mal ísť na turné a robiť vojnovú propagandu pre americký ľud. Keď sa však dozvedel, že HYDRA uniesla Buckyho Barnesa a zvyšok jeho jednotky, použil tento štít na preniknutie do rakúskej fabriky na výrobu zbraní pre HYDRU, kde zachránil všetkých väzňov.

Počas tejto misie bol štít poškodený, no Rogersovi sa podarilo ho doniesť späť. Keďže si tento štít veľmi obľúbil, otec Tonyho Starka, Howard Stark, mu dal vyrobiť nový štít z čistého vibránia. Štít, ako taký nemá nejaké super schopnosti, no keďže je vyrobený z vibránia, je takmer nezničiteľný a v rukách šikovného Captaina America sa stáva nielen dokonalou obrannou, ale aj útočnou zbraňou. Captain ho dokáže vrhať na svojich súperov podobne ako bumerang, čiže sa mu väčšinou vráti priamo do rúk.

Pôvodný štít mal tvar klasického štíta, no neskorší, vibrániový je okrúhleho tvaru. V strede je hviezda na modrom podklade, ktorú obkolesuje niekoľko červeno-bielych kruhov.

Komiksová figúrka Captain America so svojim štítom a kladivom


Diadém, náramky a laso pravdy - Wonder Woman

Wonder Woman je najsilnejšou ženskou hrdinkou DC univerza. S jej schopnosťami nadľudskej sily, skoro nezraniteľnosti, rýchlosti, letu, rýchleho liečenia a polonesmrteľnosti by nemala potrebovať žiadne ďalšie pomôcky, no ako vieme, zloduchovia sú neustále mocnejší a preto je našťastie aj Diana Prince, čo je civilné meno Wonder Woman, vyzbrojená svojimi vlastnými zbraňami.

Jej arzenál magických predmetov tvorí laso pravdy, pár nezničiteľných náramkov, diadém, ktorý slúži ako projektil, a v starších príbehoch aj celý rad zariadení založených na vyspelých technológiách amazoniek.

Laso pravdy sa dá všestranne využiť ako zbraň, no jeho veľkou devízou je aj to, že ktokoľvek je do lasa chytený, je nútený hovoriť pravdu. Okrem toho vie Wonder Woman pomocou tohoto lasa aj lietať.

Pomocou zlatých náramkov zase odráža guľky, ktoré na ňu a jej chránencov mnohokrát mieria a ako sme spomínali, diadém vie vrhnúť na svojich nepriateľov ako projektil.

Pôvodný komiksový diadém bol zlatý s červenou hviezdou uprostred, no vo filmovej verzii šperkári zvolili jednoduchší čisto zlatý dizajn.

Dianine náramky chránia takmer celé predlaktia a sú v zlato-striebornom prevedení.

Žena oblečená v kostýme Wonder Woman


Batmanove batarangy

O Batmanovi je známe, že neoplýva žiadnymi superschopnosťami, jediné čo je na ňom “super” je jeho super bohatstvo, vďaka ktorému si kupuje a vyvíja najmodernejšie zbrane a technológie, ktoré mu môže nejeden “super silák” závidieť. Vďaka týmto technológiám si môže Batman trúfnuť aj na inak takmer neporaziteľného Supermana.

Avšak jedna z jeho najpoužívanejších pomôcok je viac-menej jednoduchá zbraň, ktorá má tvar netopiera a používa ju podobne ako japonský shuriken, alebo ak chcete, hviezdicu. Batarangy využíva ako vrhaciu zbraň, primárne na odzbrojenie protivníkov, avšak v niektorých komiksoch boli aj batarangy ztechnizované, niektoré niesli výbušninu, iné boli diaľkovo ovládané a boli aj také, ktoré slúžili ako elektrický paralyzér.

Batarang sa objavil v každom filmovom a komiksovom spracovaní a patrí rozhodne k najikonickejším zbraniam z Batmanovho arzenálu.


Rukavica nekonečna

Táto zlatá rukavica, mimochodom vyrobená na tom istom mieste a z toho istého materiálu ako už spomínaný Thorov Mjölnir či Stormbreaker, bola navrhnutá tak, aby dokázala uniesť šesť kameňov nekonečna, vďaka čomu môže nositeľ robiť prakticky čokoľvek. Bez drahokamov je to o niečo viac ako ozdobná rukavica, ale keď sú všetky kamene poskladané, majiteľ môže ovládať čas, priestor, realitu, silu, myseľ a dušu.

Thanos využil túto rukavicu na to, aby nechal lusknutím prsta zmiznúť polovicu všetkého živého na svete.

Existuje mnoho zbraní a pomôcok, ktoré naši komiksoví ochrancovia používajú, avšak na vypísanie všetkých by sme potrebovali celú knihu. Veríme, že vás náš výber zaujal a že ste sa dozvedeli čosi nové.

Zlatá rukavica nekonečna komiksového hrdinu Thanosa



25.07.2022


Ďalšie články