Môžete nosiť šperky počas športu?Môžete nosiť šperky počas športu?

Patria šperky k športu? Mnohým iste pristanú i v športovom odeve a ich snímanie pri každodennej návšteve bazénu, či fitness centra je len starosťou naviac. S intenzívnejšou fyzickou aktivitou však vzrastá nielen riziko ich znehodnotenia, ale aj poranenia pokožky.

Pohnútok, prečo by ste si na sebe chceli počas športových aktivít nechať šperky môžete mať niekoľko. Šperk pre vás môže mať silnú sentimentálnu hodnotu, môžete sa s ním cítiť sebavedomejšie, môžete mať obavy, že ho stratíte, alebo vám, z praktického hľadiska, prekáža dávať ho zo seba dolu a opäť si ho po tréningu nasadzovať. 

Žena posiluje vo fitness centre, na sebe má väčšie okrúhle náušnice

Argumenty ako šperkárov, tak fitness expertov však naznačujú, že z pohľadu lepšej údržby klenotov i zníženia rizika poranenia je lepšie, až na pár výnimiek, športovať bez šperkov. Zdravá pokožka i dlhodobo zachovalé prstene, náušnice, či náramky určite stoja za extra námahu a obozretnosť.

 

Dôvody pre odkladanie šperkov pred športovou aktivitou 

 

Bezpečnosť

Prvým a azda i najdôležitejším faktorom, ktorý pripadá do úvahy je vaša vlastná bezpečnosť. A nejde pritom len o riziko poranenia kože ostrejšou časťou šperku. Pri niektorých pohyboch a cvikoch sú šperky vyslovenou prekážkou znižujúcou váš komfort a limitujúcou rozsah práce s telom. Pri iných hrozí, že šperk bude bariérou prúdenia dostatočného množstva krvi a kyslíka do končatín. Stať sa môže i to, že sa šperk zapletie do vlasov alebo odpadne, a to povedie ku krátkej strate vašej koncentrácie, rytmu, alebo dychu.

Bežkyňa si kontroluje smart hodinky, na druhej ruke má náramok

Že odložíte objemné šperky, piercingy, veľké náušnice, či tesné „choker“ náhrdelníky by malo byť samozrejmosťou. No problémy ako odkrvenie a strnulosť prstu pri namáhavom cviku na hrazde môže spôsobiť i malý, inak nenápadný prstienok ukrytý vo fitness rukavici. Pri outdoorových športoch ako je šplhanie po skalách sa môže šperk zase neočakávane zachytiť a zapríčiniť nepríjemné nehody.

 

Pochopiteľne, existujú i aktivity, pri ktorých je riziko podobného poranenia minimálne. Beh, či iné aeróbne („kardio“) cvičenie azda nevyžadujú snímanie menších náušníc, či svadobných obrúčok a pri kolektívnych športoch sa stalo populárnym prelepovanie špeciálnou páskou. I keď šanca zranenia je možno tu menšia, sú aj iné dôvody prečo šperky odložiť aj pri týchto športoch. 

Dve cvičiace ženy vo fitness centre, jedna má na sebe náušnice a obrúčku

 Detail na prsteň s veľkým kameňom na ruke ženy, ktorá cvičí jógu na pláži

Hygiena

Baktériám a vírusom sa darí najlepšie vo vlhkom, teplom a tmavom prostredí, presne v takom ako sa vám vytvorí medzi pokožkou a tesne priliehajúcim šperkom, keď sa potíte pri behu, bicyklovaní, alebo inom športe. Ich roznášanie a prienik do organizmu potom uľahčuje váš zrýchlený a hlboký dych, dotýkanie sa tváre pri utieraní potu, alebo priamy kontakt so spoluhráčom, či súperom.

Dôkladné umytie mydlom, alebo telovým šampónom môže pomôcť eliminovať mikroorganizmy, ale zároveň je zbytočným rizikom pre šperky, ktorým reakcia s týmito prostriedkami nemusí prospievať. 

 Žena rozcvičujúca sa v parku

Poškodenie a strata šperku

Ku strate môže dôjsť v dôsledku rázneho pohybu, alebo postupným uvoľňovaním upevňovacieho mechanizmu, a to často úplne nepozorovane. Posledná vec, ktorá sa vám bude chcieť po tréningu robiť je prehľadávať podlahu telocvične, alebo sa pomalým krokom a s pohľadom upretým na chodník vracať späť po prebehnutej trase.

Hrozba mechanického poškodenia je pravdepodobne ešte vyššia. Strate tvaru pod tlakom nezriedka podľahnú kovy vrátane zlata a striebra, a poškriabaniu sa nevyhnú ani pevnejší titán, či volfrám. Oprava odlomeného kúsku, prípadne nové nasadenie vypadnutého kameňa sa môžu stať zbytočnými výdavkami, a i to len za predpokladu, že náprava do pôvodnej podoby bude vôbec možná.

Ku korózii pri interakcii s ľudským potom často dochádza najmä pri kovoch a zliatinách ako sú nikel, meď, mosadz a pozlátené kovy. Jej prejavmi sú zmena farby povrchu šperku a škvrny na koži, v určitom percente prípadov vyvolávajúce i alergické reakcie.

Negatívny dopad na kvalitu šperku môže mať aj chemické pôsobenie vody, a to ako slanej morskej, tak i bazénovej s vyšším obsahom chlóru. Slaná voda dokáže poškodiť aj inak relatívne odolné zlato, platinu a diamanty. Ich štruktúra sa oslabí a môžu sa uvoľniť spoje šperku, prípadne i menšie vsadené kúsky. S chlórom síce čisté zlato priamo nereaguje, no zlato s prímesou iného kovu (za normálnych okolností zlepšujúceho jeho fyzikálne vlastnosti) je už menej stabilné. Aj ostatné materiály, či už kovy alebo drahé kamene, sú pri styku s chlórom citlivejšie a ľahko vyblednú.

Žena opretá v bazéne, na sebe má veľké okrúhle náušnice a prsteň

Chladnejšia voda spôsobuje zmrštenie tkanív ľudského tela a navlečené šperky, predovšetkým prstene, budú preto na svojom mieste držať menej spoľahlivo. K plávaniu a vodným športom preto šperky taktiež spravidla nepatria.

Značne problematický je tiež pobyt na pláži. Zrnká piesku poškriabu mäkšie drahokamy a slaný vzduch zasa vyvoláva oxidáciu a korozívne účinky. Vzniknutej situácii nepomáhajú ani pot a opaľovacie krémy.

Vo všeobecnosti platí, že čím menej šperkov budete počas športu nosiť, tým lepšie pre vás i pre vaše šperky.

Detail na zopnuté ruky ženy za chrbátom počas jógy, na ktorých má prstene a náramky

Starostlivosť o šperky a ich bezpečné uloženie počas športu

Osvojiť si určité zásady by ste si mali aj pri údržbe a odkladaní šperkov počas doby, ktorú trávite športom.

Čistenie po styku so silne chlórovou vodou je pre hodnotnejšie šperky absolútne nevyhnutné. Najprv by ste ich mali opláchnuť vo vlažnej vode, následne zľahka umyť bežným, čo najmenej agresívnym saponátom, opäť opláchnuť a na niekoľko minút nechať ponorené v čistej vlažnej vode. Na záver už iba jemne dosucha utrieť mäkkou handričkou.

Ak sa v najmenších záhyboch a štrbinách šperku vyskytnú mastné nánosy krému alebo oleja, môžete sa ich pokúsiť vyčistiť pomocou amoniaku. Tento druh ošetrenia je však asi najlepšie ponechať na odborníkoch. Tí disponujú kvalitnejšími prípravkami, náradím i zručnosťou a dokážu vaše šperky nielen vyčistiť, ale napríklad aj obnoviť ich pôvodnú farbu a lesk, či opraviť vzniknuté poškodenia.

Pre jednotlivé druhy materiálov existujú špeciálne čistiace prípravky i celé sady vrátane nástrojov. Ak sa im rozhodnete dať prednosť, poraďte sa vopred o ich vhodnosti s profesionálnym klenotníkom.

 

 

Žena si naťahuje ruky vonku pred cvičením, na rukách má tri náramky

Bezpečné uskladnenie šperkov tak, aby boli chránené pred vplyvom prostredia a nedošlo k ich odcudzeniu je nemenej dôležité.

Na pláži ich bez dohľadu určite nenechávajte. Miesto kam ich odložíte by malo byť dôkladne uzatvorené, aby bol materiál vystavený vzduchu s vyššou koncentráciou soli čo najmenej. Menšia kvalitná cestovná šperkovnica je dobrou voľbou, no nemala by mať výstredný dizajn priťahujúci prílišnú pozornosť.

Dobrou alternatívou sú nenápadné nádobky z pevného plastu, neutrálneho vzhľadu, pri ktorých je ťažšie na prvý pohľad určiť ich účel. Plastové sáčky nie sú na úschovu optimálne, ale aspoň minimálnu ochranu poskytnúť dokážu.

Ponechávať šperky v bežnej skrinke šatne fitness centra alebo kúpaliska, nie je o nič bezpečnejšie ako ich nosiť so sebou do priestorov kde športujete. Pokiaľ sú na recepcii k dispozícii trezory, využite radšej tie.

 

Žena si odomyká skrinku v šatni


17.07.2020


Ďalšie články